Credinta in supranatural este o nevoie esentiala umana
Halloween, spre exeplu, este perioada copiilor. Ei se imbraca in vrajitoare, se costumeaza in spirite, goblini si altele. Dar, istoric vorbind, toate acestea au fost lucruri serioase. Chiar daca astazi nu mai credem in ele, in trecut au avut o mare influenta.
Astazi vrajitoria este vazuta doar ca o superstitie. Dar este evident din literatura antropologica ca aceasta practica a servit o nevoie umana clara. Pentru anumiti oameni, intr-un anumit timp, toate acestea au fost deosebit de importante, afirma Anne-Maria Makhulu, profesor de antropologie culturala. Ea studiaza practicile de vrajitorie din Africa la Universitatea Duke.
Traim intr-o lume salbatica. Nu avem prea mare control asupra ei. Ne putem imagina ca prin magie facem lucruri pe care fiintele umane obisnuite nu le pot face.
In perioada crestinimului timpuriu, Halloween a fost asociat cu sabatoarea sfintilor. In ciuda originii sale pagane, cele doua s-au interconectat. Astazi, din contra. Halloween este asociat cu fantome si monstri si alte figuri horror.
Lumea crede in magie din motive foarte diferite. Printre ele, dorinta de a acumula avere, de a avansa in viata. Dar toate astea impun si o dorinta inradacinata privind egalitatea. Cand oamenii spun ca au credinta in forte magice, ei cred in magia care poate face lumea egala. Vrajitoria este despre etica si moralitate. Avem nevoie de magie si vraja in viata noastra, caci lumea a pierdut-o. Avem nevoie de credinta care ne promite ceva mai bun si mai important.
Magia este o deprindere mintala. Magia exercita chiar si astazi o mare influenta asupra primitivilor de azi. Conceptiile magice se ating cu credintele religioase, alcatuind un tot unitar in viata acestor oameni. Asadar, Credinta in supranatural este o nevoie esentiala umana.
Cititi si despre Inceputurile magiei
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
Pingback: Mituri despre creier: mesaje subliminale, cum vedem culorile si cum influenteaza alcoolul creierul | Mythologica.ro