Continuari Marvel sub semnul studiourilor Disney Plus

Universul Cinema-Marvel constituie unul din cele mai vaste si mai curajoase experimente narative seriale din intreaga istorie a cinematografiei: un impresionant mozaic, mai amplu chiar decat cel reprezentat de Star Wars, bazat pe aventurile super-eroilor Marvel Comics.

Acest corn al abundentei detine in prezent peste 20 de filme realizate de-a lungul a 12 ani, in perioada 2008-2019, cu un numitor comun care inlantuie capitolele unul dupa altul si in acelasi timp le asigura o lansare pe trambulina viitorului.

Acestor filme, de-a lungul a mai bine de un deceniu abundent, s-au alaturat 13 seriale destinate micului ecran si lansate la nivelul retelelor traditionale sau ale unor platforme streaming, plus web-series si „one shot” originale pentru versiuni home video ale productiilor de tip lung-metraj.

Cu o abordare stiintifica si non-conformista deopotriva, Diego Del Pozzo remarca amploarea acestui fenomen audiovizual unic si caracteristicile sale proliferante, in lucrarea intitulata „Marvel Cinematic Universe: dal fumetto agli audiovisivi digitali: i film di supereroi tra convergenza mediale e nuova serialità” (2021).

Platforma Disney Plus se inscrie si ea printre cele mai interesate in distribuirea unor asfel de continuturi care se bucura de popularitate in randurile telespectatorilor: lansata in noiembrie 2019, ofera un bogat sortiment de filme si seriale avand drept protagonisti super-eroii casei Marvel si nu se da in laturi de la a cocheta cu proiecte ale unor continuari pentru acestea.

 

Cele mai atragatoare propuneri Disney Plus pentru continuari Marvel

Deschizand cutia cu serprize avansate de Disney Plus in acest context, remarcam o interesanta lista de propuneri ale unor continuari Marvel, dupa care fanii genului se dau in vant sa afle detalii.

Tocmai asupra acestora ne vom concentra atentia in cele ce urmeaza, dezvaluind celor interesati o serie intreaga de amanunte specifice serialelor pe care inspirata platforma Disney Plus le pregateste pentru un viitor mai mult sau mai putin indepartat.

Din acest puzzle am ales cateva titluri cat se poate de atragatoare, precum „WandaVision”, „The Falcon and the Winter Soldier”, „Loki”, „Hawkeye” sau „Ms. Marvel”, cu precizarea ca lista ramane deschisa si pentru alte astfel de proiecte pe viitor.

La cestea se adauga de pilda un enigmatic Halloween cu varcolaci, programat pentru toamna anului 2022, al carui protagonist ar fi desprins parca din tenebrele celor mai infricosatoare povesti – o cireasa pe tortul garnisit cu migala de studiourile Marvel in vederea indeplinirii unui mai vechi deziderat al sau: cel de a-si ancora puternic flota in  oceanul Disney Plus.

 

WandaVision – noua episoade cu super-puteri de cuplu

Create de producatoarea si scenarista americana Jac Schaeffer, cele noua episoade din WandaVision sunt regizate de Matt Shakman, avandu-i in rolurile principale pe Elizabeth Olsen si Paul Bettany.

Este vorba despre cel dintai serial apartinand Fazei a IV-a  a UCM, care s-a bucurat de recenzii incurajatoare, de indata ce a fost lansat, ruland in perioada ianuarie-martie 2021, mai cu seama in conditiile in care se preconizeaza ca in continuarea acestuia sa ni se ofere pe o tipsie de aur, un nou „Doctor Strange”, in 2022, cu aceeasi Elisabeth Olsen in rolul protagonistei Wanda Maximoff.

The Guardian” a elogiat serialul, catalogandu-l drept „o intriganta, proaspata si cu adevarat delicioasa deviere de la orice ne-am fi asteptat”, apreciind interpretarile, scenariul si scenografia, deopotriva: „e un produs invaluit in acea aura speciala a celor ce stiu exact ceea ce fac, dar si unde si cum doresc sa ajunga”.

 

The Falcon and the Winter Soldier – noi aventuri pentru Bucky Barnes si Sam Wilson

The Falcon and the Winter Soldier constituie la randul sau un mini-serial alcatuit di sase episoade, creat de malcolm Spellman pentru platforma de streaming on demand Disney Plus, bazat fiind pe aventurile personajelor Marvel Comics, Sam Wilson si Bucky Barnes.

Este vorba despre o continuare a filmelor francizei, istorisind evenimente ce au loc dupa cele vizualizate in Avengers: Endgame (2019), regizate de canadiana Kari Skogland.

Pentru rolurile protagonistilor ne-a fost rezervata o surpriza placuta: actorul roman Sebastian Stan il interpreteaza pe Bucky Barnes (The Winter Soldier), in timp ce Anthony Mackie imbraca straiele lui Sam Wilson (The Falcon) – eroii colaborand intr-o aventura globala care le pune la incercare nu numai abilitatile, ci si rabdarea.

Mini-serialul a debutat in 19 martie 2021 pe Disney Plus si s-a concluzionat pe 23 aprilie, fiind cea de-a doua serie TV a fazei a IV-a Marvel Cinematografic Universe (MCU); un al patrulea film „Captain America” se afla pe rampa de lansare ca o continuare a acestui mini-serial, care s-a bucurat de aprecieri pozitive ale criticilor si publicului, deopotriva:

Incarcat de actiune si de excelenta coerenta intre personaje, „The Falcon and The Winter Soldier” se demonstreaza un demn  urmas pentru „Captain America”, incluzand conexiuni emotive care au lipsit pana in prezent universului MCU”, remarca Sophie Gilbert pentru Washington Post.

 

Loki – versiunea alternativa a unui personaj controversat

Reprimind rolul lui Loki, actorul britanic Tom Hiddleston reuseste sa cucereasca publicul cu interpretarea sa convingatoare a unui personaj pe cat de complex, pe atat de controversat, dar de aceasta data sub forma unei versiuni alternative, ce reuseste sa creeze o noua cronologie, dupa ce fura Tesseractul.

De data aceasta avem de-a face cu un serial in toata regula, ce a debutat pe 9 iunie anul curent, structurat pe cel putin doua sezoane: primul sezon cuprinde sase episoade (Glorious Purpose, The Variant, Lamentis, The Nexus Event, Journey into Mystery si For All Time. Always), in timp ce un al doilea sezon se afla inca in faza de productie.

Recenziile au concluzionat ca proiectul constituie „o completare excitanta pentru stufoasa naratiune ce caracterieaza universul Marvel, care catapulteaza protagonistul intr-un teritoriu fascinant, gratie unei intrigante calatorii in timp”.

 

Hawkeye – un „Ochi de Soim” pentru mini-serialul post-Avengers: Endgame (2019)

Ca o continuare a aventurilor din Avengers Endgame (2019), Jonathan Igla a creat pentru Disney Plus un mini-serial bazat pe ispravile personajului omonim apartinand universului Marvel Comics: in timp ce se afla la New York, dupa Blip, Clint Barton se straduieste, impreuna cu tanara Kate Bishop, sa-si distruga inamicii din trecut in vesminte de Ronin, pentru a se putea intoarce in timp la familia sa, spre a sarbatori Craciunul.

Clint Barton / Ochi de Soim e interpretat de Jeremy Lee Renner, in timp ce rolul personajului Kate Bishop i-a fost incredintat actritei Hailee Steinfeld; alaturi de acestia-i vom regasi pe Florence Pugh in vesmintele Yelenei Belova / Vaduva Neagra, Vera Farminga pe postul mamei lui Kate si Alaqua Cox pe post de Maya Lopez, asadar protagonistul se afla intr-o excelenta companie feminina.

Serialul numara sase episoade, este realizat sub bagheta regizorala a lui Rhys Thomas, alaturi de duetul britanic Bert si Bertie si va debuta pe Disney Plus in 24 noiembrie 2021.

Hawkeye e asteptat cu nerabdare, indeosebi pentru ca autorii promit „o aventura suculenta si condimentata cu tot ceea ce trebuie pentru a incanta pasionatii genului si nu numai”… 

 

Ms. Marvel – o posibila lansare la inceputul lui 2022

Un alt proiect orientat catre maticele platformei Disney Plus este si „Ms. Marvel” – dedicat unei eroine destinate sa acopere un rol important in viitoarele planuri ale MCU.

Potrivit unor postari indiscrete la nivelul retelelor de socializare, serialul ar putea fi lansat in februarie 2022, asadar chiar mai curand decat era asteptat, desi data ar fi mult prea apropiata de cea a proiectului „Hawkeye”, programat sa debuteze pe 24 noiembrie 2021.

E drept ca „Hawkeye” va avea doar sase episoade, dar chiar si asa este improbabil ca cele doua seriale sa fie distribuite atat de aproape unul de altul, chiar daca Disney Plus demonstreaza un ritm destul de accelerat in acest context.

Protagonista Kamala Khan /Ms. Marvel va fi interpretata de tanara actrita canadiana, de origini pakistaneze, Iman Vellani, al carei debut pe micile ecrane este asteptat cu interes de pasionatii genului – o alegere ce iese din tiparele eroinelor cu care ne-a obisnuit Marvel si care promite sa ne surprinda placut anul viitor.

Pana atunci insa, va trebui sa ne multumim doar cu declaratia oficiala, dar laconica, a creatoarei seriei si totodata realizatoarei scenariului, Bisha K. Ali: „Ms. Marvel e un nou gen de super-eroina, dar in esenta povestea sa e una universala”.

 

Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022

Tot pentru 2022, mai exact pe 25 martie, se pregateste si un nou „Doctor Strange in Multiversul Nebuniei”, in regia lui Sam Raimi, pe baza unui scenariu realizat de Jade Bartlett si Michael Waldron, cu Benedict Timothy Carlton Cumberbatch in rolul protagonistului Stephen Strange.

Alaturi de acesta ii vom regasi si pe Benedict Wong in rolul Wong, Elizabeth Olsen pe post de Wanda Maximoff / Scarlet Witch, Chiwetel Ejiofor drept Karl Mordo si Rachel McAdams in straiele Christinei Palmer.

Cu totii s-au declarat entuziasmati sa lucreze cu Raimi in cadrul acestui proiect MCU, cunoscand preferintele sale pentru tehnici originale de filmare, precum cele gratie carora se transmite publicului o doza considerabila de tensiune emotiva in empatie cu protagonistii, dar si pentru ca regizorul face parte din categoria celor ce incurajeaza improvizatia pe platorurile de filmare.

Va fi cu siguranta unul din cele mai dark si mai halucinante propuneri de tip Multivers of Madness, dar cu siguranta va fascina publicul de toate varstele”, si-a exprimat Sam Raimi opinia cu privire la genul de proiect cu care avem de-a face si la impactul pe care preconizeaza sa-l inregistreze asupra spectatorilor.

 

Bibliografie:

  1. Scott, Jimmy – „Disney Channel 273 Success Secrets – 273 Most Asked Questions on Disney Channel – What You Need to Know”, 2014;
  2. Thai, Andy – „Amazing Fantasies: a Guide to the Modern Marvel Movies”, 2016;
  3. Chambliss, Julian C., Svitavsky, William L. & Fandino, Daniel – „Assembling the Marvel Cinematic Universe: Essays on the Social, Cultural and Geopolitical Domains”, 2018;
  4. Del Pozzo, Diego – „Marvel Cinematic Universe: dal fumetto agli audiovisivi digitali: i film di supereroi tra convergenza mediale e nuova serialità”, 2021;
  5. Nichols, Michael D. – „Religion and Myth in the Marvel Cinematic Universe”, 2021;
  6. Noam, Eli – „The Technology, Business and Economics of Streaming Video: The Next Generation of Media Emerges”, 2021.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 44 times, 1 visits today)