Civilizatii misterioase

Civilizatii misterioase care au disparut

10 civilizatii care a disp?rut în condi?ii misterioase

Pentru aproape la fel de mult timp pe cat credem ca avem civilizatie, tot de atata timp am si pierdut-o. Exista înregistrari care merg înapoi sute de ani cu exploratori care au descoperit temple uriase pierdute in jungla sau ruine imense pline de comori care au fost odata palate. De ce oare oamenii au abandonat aceste orase candva înfloritoare, centrele agricole si rutele de comert? De multe ori, raspunsul este necunoscut. Vom prezenta in continuare unele dintre cele mai mari civilizatii al caror deces si declin ramane un mister.

Civilizatia Mayasa
civilizatii misterioaseMayasii sunt exemplul clasic al unei civilizatii care a fost complet pierduta. O civilizatie cu adevarat disparuta. Monumentele sale mari, orasele si drumurile inghitite de jungla din America Centrala. Popoarele sale împrastiate în sate mici. Desi limbile si traditiile Maya înca supravietuiesc pâna în prezent, apogeul civilizatiei a fost în primul mileniu al erei noastre. Atunci s-au intreprins cele mai mai mari realizari arhitecturale si proiecte agricole masive. Acestea au acoperit o vasta regiune din Yucatan – zona care se întinde din Mexic pana in Guatemala si Belize

Una dintre cele mai mari civilizatii mesoamericane, Mayasii, au folosit pe scara larga scrierea, matematica, un calendar elaborat, si inginerie sofisticata  pentru a construi piramidele lor si fermele terasate. Desi este de mult cunoscut ca civilizatia Maya a inceput un declin misterios în anii 900, o mare parte din dovezi arata ca schimbarile climatice din Yucatan, combinate cu un razboi pustiitor au condus la foamete si abandonarea centrelor oraselor.

Civilizatia din Valea Indusului
Civilizatia misterioasa din Valea InduusuluiUna dintre marile civilizatii ale lumii antice este numita pur si simplu civilizatia Indusului sau Harappan. Cu mii de ani în urma, este posibil sa se fi laudat cu pâna la 5 milioane de persoane, aproape 10%  din populatia lumii, repartizate intr-o regiune care cuprindea parti din India de azi, Pakistan, Iran si Afganistan

Dar pasarelele sale grandioase (cu drenaje sofisticate pe marginea drumului), magazine metalurgice si cladiri de locuinte masive, cu mai multe etaje facute din caramida si alte intinderi de case au fost abandonate în urma cu peste 3000 de ani. Este probabil ca aceasta civilizatie antica, ca si Mayasii, a suferit din cauza schimbarilor graduale ale climei si a lipsei de ploaie care a facut dificila obtinerea cantitatii de hrana necesare pentru populatia lor masiva.

Insula Pastelui – misterul apelor oceanului
Civilizatia misterioasa din Insula PasteluiOamenii din Insula Pastelui reprezinta un alt exemplu clasic de civilizatie “pierduta”, renumita în parte pentru enigmaticele sale statui enorme de piatra reprezentand capete umane (numite Moai), aliniate de-a lungul coastei insulei. Cum a disparut aceasta civilizatie polineziana înfloritoare dupa secole in care a construit adevarate monumente si dupa ce au navigaat sute de kilometri prin apele oceanului pentru a ajunge la aceasta insula? 

Jared Diamond rezuma in cartea sa ceea ce multi oameni de stiinta cred acum, anume ca inuslarii de pe Insula Pastelui au fost incredibil de sofisticati pentru vremea lor, dar metodele lor nu au fost durabile. Pe durata stabilirii lor in Insula Pastelui, între 700-1200 d.Hr., au folosit toti arborii de pe insula, precum si toate resursele, si apoi au trebuit sa se mute. Intrebarea este ce anume i-a determinat sa parcurga atat de mult drum si sa ridice astfel de monumente? Un sentiment profund de veneratie pentru zei sau respectul pentru stramosi?

Çatalhöyük – cel mai vechi oras din lume

Civilizatia misterioasa din Catal HuyukAdesea numit cel mai vechi oras din lume, Çatalhöyük a fost parte dintr-un mare oras al constructorilor si agricultorilor. Civilizatia înfloritoare a ocupat cu 9,000-7,000 de ani în urma. Este situat in partea centrala si de sud a Turciei. Ce este interesant la Çatalhöyük este structura sa. Aceasta este diferita spre deosebire de cele mai multe orase din lume in acea perioada. Acesta nu continea drumuri asa cum le stim noi.

A fost construit ca un fel de stup, cu case construite una langa alta. Ca intrari erau folosite gaurile în acoperisuri. Se crede ca oamenii de aici cresteau totul, de la grau la migdale in afara zidurilor orasului. Ajungeau la casele lor prin scari si trotuare aeriene care le traversau acoperisurile. Era oare o metoda de securitate impotriva jafurilor si invaziilor din acea perioada tulbure? De multe ori, acesti locuitori isi decorau intrarile în casele lor cu cranii de taur. Isi îngropau oasele mortilor lor onorati sub etajele cladirilor.

Civilizatia aceasta a aparut inaintea Epocii Fierului si nu a cunoscut scrierea. Dar au lasat totusi în urma dovezi ale unei societati sofisticate, pline de arta si ritualuri publice.

De ce au abandonat în cele din urma oamenii orasul? Asta ramane inca un mister.

Cahokia – misterul de pe Mississippi
Cu mult înainte ca europenii sa ajunga în America de Nord, asa-numitii Mississippians, locuitori din Mississippi, au construit un oras mare inconjurat de piramide de pamant uriase si o structura asemanatoare Stonehenge, din lemn pentru a urmari miscarile stelelor. 

Numita astazi Cahokia, ii mai puteti vedea ramasitele in statul Illinois. Apogeul acestei civilizatii se afiseaza între 600-1400 d.Hr., cand orasul era întins pe 6 mile patrate si continea aproape o suta de movile de pamant, precum si o enorma piata mare in centru. Populatia sa ar fi putut ajunge la aproape 40.000 de persoane, dintre care unii ar fi trait în satele periferice. 

Oamenii din acest oras mare, cel mai mare de pana atunci în nordul Mezoamericii, au fost artisti geniali, arhitecti si fermieri, au creat obiecte de arta incredibile din scoici, cupru si piatra. Ei au deturnat chiar un brat al fluviului Mississippi si alte rauri locale din regiunea Illinois pentru a le folosi la nevoile lor de irigatii. Nu este în totalitate sigur ceea ce i-a facut pe oameni sa abandoneze orasul la plecarea lor în anul 1200, dar unii arheologi spun ca orasul a avut mereu probleme cu bolile si foametea (nu a avut niciun sistem sanitar) si ca oamenii au plecat spre zone mai ecologice (si mai sanatoase ) spre pasuni din alta parte a raului Mississippi.

Civilizatia misterioasa din Gobleki Tepe

Una dintre structurile umane cele mai misterioase descoperite vreodata, Göbekli Tepe, a fost, probabil, construit în 10.000 î.Hr., si este situat în sudul Turciei de astazi. O serie de ziduri si stele aranjate circular, cu monoliti sculptati evocand animale.

Locul , probabil, a servit ca un templu pentru triburile nomade din zona. Nu a fost o asezare permanenta, desi este posibil pentru cativa preoti care locuiau acolo tot anul. Aceasta este prima structura permanenta construita de om pe care arheologii au gasit-o vreodata, si a reprezentat, probabil, punctul culminant al civilizatiei locale din Mesopotamia din epoca sa. Cine au fost oamenii care se închinau acolo? Cui aduceau jertfe? Cand au venit? Au fost acolo pentru a face altceva? Poate nu vom afla niciodata, dar arheologii lucreaza din greu pentru a descifra secretele.

Angkor Wat – orasul templu al civilizatiei khmere
Majoritatea oamenilor au auzit de magnificul templu Angkor Wat din Cambodgia. Dar acesta a fost doar o mica parte a civilizatiei urbane masive din timpul Imperiului Khmer numit Angkor. Orasul a înflorit în timpul Evului Mediu, de la 1000-1200 d.Hr., si putea gazdui pana la un milion de oameni

Exista o multime de raspunsuri evidente la intrebarea de ce Angkor ar fi cazut. Toate, de la razboi la dezastre naturale. Acum, de cele mai multe ori raspunsurile ca si asezarea lui se afla sub jungla. O minune a arhitecturii si culturii hinduse, orasul este misterios în mare parte pentru ca înca nu suntem siguri cat de multi oameni traiau acolo. Avand în vedere toate drumurile si canalele de legatura cu numeroase regiuni, unii arheologi cred ca ar fi fost cel mai mare site urban din lume, la apogeul sau.

 Legendarul Oras de Turcoaz din Afganistan

Civilizatii disparute

Desi nu fiecare monument prabusit reprezinta o civilizatie pierduta, aici avem un caz particular. Acesta este cazul minaretului din imagine. Un monumet arhitectural superb construit în 1100. Parte a unui impunator oras din Afganistan, unde vestigiile arheologice sugereaza ca a fost o zona cosmopolita pentru multe religii, inclusiv evrei, crestini si musulmani. Acestia locuiau împreuna armonios de sute de ani. 

Este posibil ca minaretul incredibil sa fie parte dintr-o capitala medievala pierduta din Afganistan, numita Muntele de Turcoaz. Mult timp aceasta a supravietuit drept legenda. Daca privim doar la ruinele existente si la acest turn magnific ne putem imagina un oras demn de O mie si una de nopti. Palate magnifice pierdute sub nisipul desertului, incaperi de turcoaz si alabastru si toata splendoarea si iscusinta artistilor din Lumea Veche.

Civilizatia misterioasa din desertul Chinei – Niya
Astzi desertul Taklamakan din provincia Xinjiang din China este un loc pustiu. In urma cu 1600 ani Niya era un oras înfloritor într-o oaza de-a lungul faimosului Drum al Matasii. In ultimele doua secole, arheologii au descoperit nenumarate comori în praf. In soare zaceau resturi sparte a ceea ce a fost odata un oras gratios plin de case din lemn si temple. 

Într-un sens, Niya este o relicva a civilizatiei timpurii pierdute a Drumului de Matase. Acest raseu comercial lega China cu Asia Centrala, Africa si Europa. Multe grupuri au calatorit pe Drumul Matasii, de la negustorii bogati si pelerinii insetati la cercetatori si oameni de stiinta. S-au schimbat idei si s-a format o cultura complexa, luminand un drum de peste 4000 de mile in trecut. Traseul a suferit multe schimbari. Importanta sa ca ruta comerciala s-a diminuat odata ce Imperiul Mongol s-a prabusit în anii 1300. Comerciantii dupa aceea au preferat rutele maritime pentru comertul cu China.

Civilizatia misterioasa din desertul Sahara – Nabta Playa
Civilizatia misterioasa din desertul SaharaDin 7000 pana in 6500 î.Hr., o comunitate urbana incredibila a aparut în ceea ce este astazi desertul Sahara egiptean. Oamenii care locuiau acolo cresteau vite domestice. Au creat ceramica elaborata lasand în urma cercuri de piatra, care ofera dovezi ca civilizatia lor a inclus astronomi foarte priceputi.

Arheologii cred ca popoarele Nabta Playa au fost, probabil, civilizatia precursoare pentru marile orase de pe valea Nilului. Desi civilizatia Nabta este în prezent situata într-o regiune arida, ea a aparut într-un moment cand musonii si-au schimbat directia. Astfel zona s-a transformat intr-un lac facand o cultura magnifica sa înfloreasca.

[WpProQuiz 3]

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,998 times, 1 visits today)

1 thought on “Civilizatii misterioase”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.