Cele mai grozave povesti de supravietuire

Adeseori oamenii sunt pusi in situatii incredibile. Extraordinare chiar. Si atunci isi face loc eroul. In fiecare din noi exista acea farama de indrazneala, nervi de otel, curaj nebun, anduranta dusa mult peste limite.

Tocmai asta face din personajele acestei povesti niste eroi adevarati. Desi oameni simpli, ei au ajuns in situatii-limita. Si le-au supravietuit. Aceasta este povestea celor mai grozave povesti de supravietuire

Acestea sunt acele cazuri de supravietuire extrema pe are le vezi la stiri.

Nanda Parrodo si canibalismul

Cele mai grozave povesti de supravietuire

Un supravietuitor din cei 16. S-au imbarcat intr-un avion spre Uruguay 45 de persoane. Doar 16 au ramas sa spuna o poveste terifianta. O echipa de rugby cu familia si prietenii s-a prabusit in 1972 in cea mai nenorocita zona a Anzilor.

Peisajul din Anzi iarna este cutremurator. Temperaturile scad peste noapte la -40 grade Celsius. Avalansele, vantul aprig si nemilos te pot ucide. Nu exista tipenie de om in imprejurimi. Nu exista nimic care sa traiasca la aceasta altitudine. Si totusi Nando a reusit sa scape si sa ceara ajutor.

Fara echipament, alunecand si urcand mereu, extenuat, deshidradat si aproape distrus psihic.

Dupa doua luni a reusit. Atat el, cat si cei din tabara au trebuit sa recurga la acte de canibalism pentru a putea supravietui in acele conditii. Mama si sora lui au decedat.

Supravietuirea lor a fost numita de presa “miracolul din Anzi”. Peste doua luni de supravietuire extrema in cele mai grele conditii de pe Pamant. Este unul dintre cele mai celebre cazuri de supravietuire extrema. Dar si cel mai controversat.

La 3600 de metri nu ai timp sa gandesti. Daca vrei sa traiesti trebuie sa faci orice. Multi au luat dorinta lor de supravietuire drept nebunie, drept pangarire. Dar oamenii astia au aratat ce inseamna sa lupti unul langa altul, ce inseamna sa fii cu adevarat nebun ca sa iesi din iad.

Iar Parrado, dupa 2 luni in frig, sa poata urca fara echipament unul dintre cele mai agresive varfuri din Anzi, mi se pare cu adevarat ceva miraculos.

Juliane Koepcke si iadul junglei

La doar 17 ani sa supravietuiesti in jungla e o reusita. Sa nu ai echipament adecvat, hrana sau altceva e cu adevarat o fantezie. Una diabolica. Juliane a supravietuit in jungla din Lima cu un singur pantof, haine de vara si cam atat.

Jungla din Lima nu lasa loc greselilor. Serpi, paianjeni veninosi, insecte de tot felul, tantari, viermi parazitari, animale periculoase. Toata acea frumusete a celui mai bogat ecosistem din lume asteapta sa te ucida. Pana si expertii in supravietuire au probleme aici.

O fata de 17 ani, cu minim de experienta, a reusit. A innotat in apele infestate de piranha si caimani, a dormit in copaci, a suferit arsuri de gradul doi. A supravietuit unei caderi dintr-un avion lovit de fulger in mijlocul junglei si, cu gatul rupt, a strabatut o arie imensa, urmand un parau.

Jose Salvador Alvarenga, nebunul care a petrecut 13 luni pe mare

Cele mai multe cazuri, celebre sau nu, sunt de obicei mai vechi. Din anii ’70 sau poate mai devreme. Caci ele sunt cu adevarat motivationale. Dar cursa unui om excentric in 2014 ne face sa ne intrebam: care este limita unui om?

Alvarenga a fost salvat din Oceanul Pacific dupa 13 luni pe mare. Intr-o arie de 8.000 de km. L-au gasit bastinasii insulelor Marshall.

Omul asta e mai rau ca Robinson Crusoe si Pi la un loc. Si-a baut urina, a baut apa de ploaie, ba chiar sangele pasarilor ucise.

De atunci, alti trei mexicani au fost salvati in Pacificul de Sud dupa 9 luni pe mare.

Ralston, supravietuitorul care si-a taiat mana

Ralston va fi mereu nebunul dintre nebuni. Singurul supravietuitor ce si-a taiat mana ca sa traiasca. El a scapat astfel din canionul Utah. Dupa el a fost inspirat filmul 127 de ore.

S-a chinuit trei zile, fara apa si mancare, pana s-a decis sa-si taie mana. Era singura solutie. Si-a dat seama ca nu isi poate rupe radiusul asa usor. Astfel incat a procedat la amputarea mainii.

Astazi s-a recuperat si s-a intors la drumetii.

Ada Blackjack, supravietuitor la polul inghetat

Printre putinele femei din Canada care a supravietuit doi ani intr-o regiune arctica. Frigul si ursii polari sunt ceva obisnuit acolo. A invatat sa vaneze foci si a trait din carnea lor. A fost salvata in 1923.

Tot din aceeasi zona a Alaskai exista relatari despre oameni care au supravietuit intr-o mica ambarcatiune “calarind” un mega-tsunami”.

Uragane, furtuni, ghetari, munti prapastiosi, jungle de netrecut, deserturi, toate au trecut in fata eroilor nostri calatori. Indiferent ce ne arunca natura in cale, o putem face, putem depasi orice obstacol.

Aceste povesti epice sunt un imbold, ele vor deveni legendele si miturile de maine – povestile de supravietuire ale unor eroi care au infruntat moartea. Si, in ciuda oricaror pronosticuri, au iesit la liman teferi.

Ce inseamna supravietuirea? De la Bear Grylls pana azi

Supravietuirea in situatii extreme are un nume in media. Acesta este Bear Grylls, expert in tehnici de supravietuire si membru al trupelor speciale SAS. Bear Grylls practica shotokan, yoga si ninjutsu. El este Supravietuitorul suprem. A scris carti, a inspirat carti, a jucat in TV show-uri si a inspirat altele.

Intr-o situatie extrema, exista si trucuri de supravietuire care te pot ajuta. Unele dintre ele au fost testate de forte speciale sau exploratori si aventurieri. Altele au fost descoperite pe parcurs din intamplare sau noroc. Sunt atat de eficiente si ciudate incat au salvat viata multora.

Printre aceste trucuri de supravietuire se regasesc respirarea printr-un sutien, folosirea curelei, folosirea sireturilor pentru a aprinde focul. E foarte important sa aprinzi focul si sa iti faci un adapost in salbaticie. 

Pe langa gasirea apei, acestea sunt cele mai importante si vitale lucruri care pot face diferenta dintre viata si moarte.

Culmea e ca poti folosi chipsuri pentru a aprinde mai repede focul. Deasemenea, cu o doza goala, carton si ceara poti improviza o mini-soba gata de folosit.

Alcoolul poate alunga tantarii daca il stropesti pe piele. O alta tehnica de supravietuire este folosirea alcoolului pentru dezinfectarea ranilor. In anumite medii, precum cele cu umiditate ridicate ca jungla, o rana deschisa, oricat de mica, poate fi fatala.

Fumul iute al papurei arse poate alunga insectele. Se pot improviza chiar si busole cu anumite cunostinte minime. Este celebra magnetizarea unui ac si folosirea lui pe o frunza ce pluteste pe apa.

La fel este si folosirea oglinzii pentru semnalizare la distanta, pentru a semnaliza dupa ajutor. Carbunele este folosit pentru marcarea drumului sau scrierea de mesaje salvatoare.

Banda adeziva poate avea si ea intrebuintari si te poate scuti de orbire in anumite medii. Ideea este sa folosesti tot ce ai in rucsac si pe tine in mod neconventional. Dar si ceea ce gasesti in jur. Sa profiti de mediul inconjurator la maxim pentru a ajunge acasa.

 

Trusele de supravietuire

Pe langa articolele de supravietuire care au impanzit internetul exista si truse de supravietuire. Acestea pot fi cumparate sau facute acasa (asa cum fac prepperii – cei care se pregatesc de dezastre naturale). E si asta un hobby pana la urma. Urmand modelul american si inspirati de Bear Grylls, multi romani (chiar si spre surprinderea mea) au trecut la astfel de tactici si inovatii.Altii sunt doar iubitori ai naturii si montaniarzi.

O trusa de supravietuire astfel conceputa ar putea contine:  vata si discuri demachiante, plicuri cu sare si piper de la un restaurant, lame de bisturiu sterile, prezervativ, pansamente, bete luminoase, fluier, chibrituri, pastile pentru purificat apa, busola, ace de siguranta, sarma pentru capcane, creion, fierastrau, lanterna, amnar, briceag, sfoara.

Ce trebuie sa aiba la el un supravietuitor?

Pe langa rucsacul de supravietuire, ar fi indicate echipamentele potrivtite. Anume bocanci adecvati, imbracaminte impermeabila, articole de camping, sisteme de supravietuire adecvate pentru aprinderea focului, incalzirea apei. Acestea pot proveni din comert sau din surplusurile armatei.

Este mereu indicat un kit de supravietuire minim: briceag multifunctional, bricheta, ace de cusut, sfoara, busola.

 

Tehnici de supravietuire si sfaturi esentiale

Unde putem invata tehnici de supravietuire?

Se pare ca in Romania poti invata doar de la televizor. Sau poate daca ai prieteni care fac drumetii. Sau esti vanator de munte.

In Europa se fac astfel de cursuri. Chiar de supravietuire urbana, ca cele in caz de razboi, asediu, molime, dezastre naturale. Spre exemplu, Toby Cowern, specialist in supravietuire de peste 25 de ani organizeaza in Croatia. Urban Survival Essentials Course.

Cursul tine 5 zile si invata oamenii deprinderi practice despre aprinderea focului, construirea unui adapost sigur, despre gasirea apei si mancarii, semnalizare, medicina, igiena si aparare. Taxa este de 760 de euro. In Romania s-au organizat astfel de cursuri doar de voluntari.

 

Cum sa te pregatesti de sfarsitul lumii?

In nordul Scandinaviei exista o scoala de supravietuirehttp://treadlightlysurvival.com/. Dar nordicii au fost intotdeauna la granita supravietuirii din cauza conditiilor extreme.

In State gasesti o multime de scoli, site-uri, informatii despre supravietuire. Dar americanii au facut din asta un stil de viata. Sa ne gandim numai la Cercetasi, la primii exploratori ai frontierei, la Vestul Salbtic. Au o istorie plina de aventurieri, de cautatori si deschizatori de drumuri. La fel si marile intinderi precum Australia.

La noi am gasit foarte putine informatii despre subiect. Deasemenea, singurul curs care nu are legatura cu samanismul si alte prostii newage este la adventurelife.ro

 

Ce cunostinte de supravietuire trebuie sa ai?

Cum te pregatesti pentru situatii de urgenta? Ce trebuie sa ai ca sa supravietuiesti? Dar cel mai important ce cunostinte trebuie sa dobandesti? Expertii sunt de acord ca cele medicale sunt cele mai adecvate. Nu ar strica nici cunostintele de orientare, tehnici de supravietuire in natura si cele militare.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,505 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Cele mai grozave povesti de supravietuire”

  1. Pingback: Cum sa te pregatesti de sfarsitul lumii? Top 10 variante | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.