Potrivit formulei explicative regasite in dictionar, o teorie conspirativa constituie o alternativa mai mult sau mai putin fantezista menita sa descrie motivele neoficiale care se afla la baza anumitor evenimente sau fenomene.

In plus, o teorie conspirativa poate avansa de multe ori si ipoteze plauzibile dar neverificate, vizand modul in care acestea au avut loc, circumstantele care ar putea ascunde un adevar nedeclarat si/sau neacceptat de sursele oficiale de informare, sustinand ideea existentei unei conspiratii menite sa mascheze presupuse argumente tabu.

 

Teoria conspirativa – taramul celor mai fanteziste idei, de la bizar la absurd si invers

In realitate, orice teorie conspirativa a luat nastere fie din dorinta de a explica o serie de lucruri ramase neclarificate pentru public, fie pentru a alimenta butoiul cu pulbere al unor miscari ce urmaresc tulburarea apelor la un anumit moment dat.

Aura de mister care invaluie acest gen de ipoteze are darul de multe ori sa contribuie la cresterea popularitatii unor autori, a unor organizatii sau chiar a unor partide politice, raspandind la nivel larg informatii care surprind si comunica totodata mesaje puternice maselor.

In ciuda caracterului lor „neverificabil”, anumite teorii conspirative din istorie s-au dovedit cu timpul intemeiate, dezvaluind publicului fateta necunoscuta a unor evenimente puse la cale cu adevarat de conspiratori, dar pentru demonstrarea carora s-au obtinut dovezi palpabile mult mai tarziu.

 

Categorii de teorii conspirative

Teoriile conspirative pot lua nastere odata cu inregistrarea unui eveniment important sau a unui fenomen fata de care masele nutresc un interes deosebit, dar pentru a stabili o anumita ordine in noianul de explicatii mai mult sau mai putin fanteziste, care oscileaza frecvent intre bizar si absurd, se cuvine sa catalogam mai intai argumentele ce se transforma in pivotul unor astfel de ipoteze.

Fara a avansa un top al celor mai frecvente domenii in care au fost lansate teorii conspirative, iata in cele ce urmeaza, sectoarele principale care alimenteaza ipoteze din cele mai nastrusnice, dezmintite de autoritati/oficialitati/oameni de stiinta:

  1. Domeniul istoric: razboaie, conflicte, modificari de frontiere, lovituri de stat, asasinate ale unor personaje importante, organizatii secrete care influenteaza cursul istoriei, caderea imperiilor antice, trecerea omenirii de la o epoca istorica la alta, operatiuni sub steaguri false, nazism, holocaust, caderea fascismului, caderea comunismului, formarea natiunilor;
  2. Domeniul religios: interpretarea distorsionata a textelor biblice, profetii bizare legate de sfarsitul lumii/apocalipsa, secte si activitati secrete corelate acestora, legende vizand personaje religioase importante (profeti, sacerdoti, cavaleri templieri, papi etc), lacasuri si obiecte de cult asunse, miracole, ritualuri, calendarul anticrist, prelatii Opus Dei;
  3. Domeniul politic: Noua Ordine Mondiala, Masoneria, terorismul si atacurile teroriste, societati si organizatii secrete, evenimente anarhice provocate cu buna stiinta, manipularea maselor, servicii secrete, colaborarea unor mari puteri cu anumite civilizatii extraterestre, „fabricarea” partidelor, actionarea din umbra a marilor puteri, echilibrul de forte la nivel mondial, musamalizari organizate, puteri oculte;
  4. Domeniul economic si financiar: puterea bancilor la nivel mondial, monede de necesitate, burse, piete de capital, stabilitatea cursurilor valutare, emisiuni de semne monetare in scopuri ascunse, bitcoin, trading financiar manipulant, operatiuni financiare de anvergura, monopoluri, masuri economice cu efecte globale, imperialismul petrolier, crize economice pilotate;
  5. Domeniul stiintific si tehnologic: extraterestrii si tehnologii extraterestre, spionajul general si controlul mijloacelor de comunicare in masa, controlul demografic, arme secrete, fuziunea la rece, experiente bizare, explorarea spatiului, cutremure si dezastre controlate, HAARP, programul MKUltra;
  6. Domeniul medical: boli rare, epidemii, terapii secrete pentru boli incurabile, societati farmaceutice generatoare de agenti patogeni, radiatii, structuri medicale secrete, clonarea umana, transplanturi, nanotehnologia in medicina, substituenti de fluide vitale, antidoturi, substante toxice, drogurile si fabricarea de androizi.

Lista nu se limiteaza insa doar la acestea, portile teoriilor conspirative fiind vesnic larg deschise oricarui eveniment sau fenomen de larg interes.

 

Cele mai faimoase teorii conspirative

Cea mai la moda teorie conspirativa, care beneficiaza de mult mai multi sustinatori decat s-ar putea crede si care s-a bucurat de interesul unor canale de televiziune faimoase, dispuse sa-i acorde un larg spatiu pentru a penetra in cultura generala a populatiei globale, este legata de influenta uneia sau mai multor civilizatii extraterestre in istoria omenirii.

Potrivit acestei ipoteze, ar exista chiar o alianta intre SUA si reprezentantii unei rase oarecum asemanatoare celei umane, provenite dintr-o dimensiune spatio-temporala aparte si care ar fi oferit americanilor tehnologii noi, net superioare celor cunoscute de om, in schimbul efectuarii de experiente speciale pe subiecti umani.

Mai mult decat atat: sustinatorii acestei teorii afirma ca aceasta situatie exista de multa vreme si ca toti presedintii Statelor Unite ale Americii sunt la curent cu tot ceea ce implica acest soi de alianta, mentinand de-a lungul timpului un raport constant si prolific cu extraterestrii.

Acesta ar fi motivul pentru care SUA ar fi reusit sa-si mentina pozitia de suprematie la nivel mondial, in ciuda presiunilor exercitate de celelalte mari puteri ale lumii, pe care le „pune la punct” tocmai cu acest as ascuns in maneca – o carte ce izbuteste sa tina in frau initiativele atomice (la propriu si la figurat), ale principalilor concureti.

Ideea nu e tocmai noua: ani in sir, jurnalisti si sustinatori ai unor teorii conspirative au considerat faimosul accident din 2 iulie 1947, de la Roswell, New Mexico (SUA), drept dovada de netagaduit a explorarii planetei noastre de catre extraterestri, eveniment in urma caruia ar fi demarat o serie intreaga de „tatonari” reciproce, ce au condus la o colaborare ulterioara in diferite domenii.

Exista ceva care monitorizeaza planeta. Si o face cu multa grija, pentru ca suntem o planeta razboinica”, declara Mike Gravel, fost senator democratic al SUA, cu privire la aceasta chestiune.

La randul sau, jurnalistul italian Marco Columbro, sustine ca anumiti sefi de stat se afla in permanent contact cu extraterestrii:

Pana si Papa Francesco a afirmat acest lucru cu ceva timp in urma, desi cuvintele sale nu au fost ascultate cu multa atentie: „Noi trebuie sa purtam in inima invataturile unui extraterestru al carui nume era Iisus”. In Evanghelia dupa Ioan se mentioneaza o fraza relevanta rostita de Iisus: „Eu nu sunt din lumea aceasta, unde merg eu voi nu puteti sa veniti. Eu sunt de acolo de sus, voi sunteti de aici, de jos”, mai clar decat atat nici ca se poate. Daca Papa a spus asa ceva e doar pentru ca stie ca mai devreme sau mai tarziu va avea loc un contact cu aceste fiinte. Si va fi curand. Si Putin e pe cale sa declare oficial ceva de acest gen. Mai mult decat atat: sefii de stat se afla in contact cu acestia inca din anii’40, noi suntem fructul creatiei lor”, declara in 2017 Columbro intr-un interviu acordat saptamanalului Spy.

 

De la UFO la atacurile teroriste

O alta teorie conspirativa de anvergura vizeaza atacurile teroriste din SUA, din septembrie 2001, sustinand ipoteza ca americanii si-ar fi simulat singuri tragicele evenimente, urmarind un plan anume, bine pus la punct de serviciile secrete cu mult timp inainte.

Scenariul se bazeaza pe presupunerea ca in acest mod, SUA isi justifica masurile ulterioare represive contra Al-Qaida si politica anti-tero, impuscand mai multi iepuri cu o singura lovitura: in perioada imediat urmatoare evenimentului, bursele fura inchise, astfel incat o serie de indicatori importanti oscilara pe o curba descendenta, pentru ca mai apoi sa explodeze intr-o ascensiune fara precedent.

In urma acestei evolutii, un grup extrem de restrans de jucatori ar fi inregistrat castiguri stratosferice, care le-ar fi permis ulterior sa construiasca proiecte spectaculoase in mai toate domeniile strategice americane.

Sustinatorii acestei teorii considera ca este cel putin curios faptul ca teroristii au ales un moment in care birourile celor doua edificii gemene erau inchise, iar activitatea la nivelul structurilor era redusa la minim – in teorie, un atac terorist ar fi trebuit sa fie organizat la o ora de varf si intr-o zi in care in cladirile respective ar fi misunat o multime de functionari si de personal auxiliar.

Pe de alta parte, prabusirea celor doua cladiri gemene, in opinia unor arhitecti si ingineri experti in materie, ar fi avut loc dupa modelul anumitor operatiuni de demolare controlata de edificii si nu in mod haotic – impactul provocat de aeonava cu pricina nu ar fi avut darul de a produce distrugerea completa a cladirilor, ci aceasta ar fi survenit in arma unei explozii provenite de la baza acestora, cu un minim de „victime colaterale” luat in calcul inca de la inceput de catre orchestratorii intregului eveniment.

Teoria nu precizeaza insa cu exactitate cine ar fi autorii unei astfel de uneltiri diabolice, dar daca exista un sambure de adevar in miezul sau, atunci dictonul latin  „homo homini lupus” (omul este lupul omului), are valoarea unui desavarsit postulat.

 

Mergand pe firul istoriei pana la expansiunea fascista

Mergand pe firul istoriei inapoi, pana la epoca expansiunii fasciste, Germania are la randul sau parte de o teorie conspirativa aparte, constand in propavaduirea ideii ca prosperitatea natiunii sale de azi si-ar afla izvoarele in cantitatile gigantice de aur confiscate de catre nazisti in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial de la evrei si din tarile cotropite.

Teoria sustine ca daca azi Germania este un lider de necontestat in Uniunea Europeana, asta se datoreaza resurselor sale secrete, depozitate cu ani in urma intr-un loc misterios, care i-ar fi permis sa faca fata cu brio cumplitei crize economice ce a lovit recent Batranul Continent.

Mai mult decat atat: sustinatorii acestei idei avanseaza ipoteza potrivit careia Germania ar fi proiectat cu mult timp in urma scenariul sub care se prezinta azi UE – matrice geo-politica la nivelul careia si-a adjudecat cu usurinta o pozitie privilegiata, gratie tezaurului enorm pe care l-a dobandit in timpul epocii fasciste.

La baza teoriei se afla tocmai faptul ca aurul sechestrat de nazisti in teritoriile ocupate s-a volatilizat in mod misterios dupa razboi, anumiti analisti ai fenomenului sustinand ca o mare parte din bogatiile intrate astfel cu discretie in patrimoniul nemtilor, s-ar afla si in ziua de azi undeva pe teritoriul Croatiei, intr-o regiune traditional prietenoasa Germaniei inca din timpul razboiului.

Subiectul a constituit de-a lungul anilor argumentul central al multor volume, care merg cu supozitiile pana in punctul in care vine acuzata pana si Banca Vaticanului (Istituto per le Opere di Religione), Ordinul Franciscan si alte institutii catolice, de a fi implicate in operatiunea de ascundere a aurului cu pricina, disparut fara urma din bancile germane in 1945.

Pe de alta parte, Banca Nationala Elvetiana (BNS) constituia cel mai mare centru de distribuire a aurului in Europa Continentala inainte de razboi – acesta fu principalul angrenaj financiar utilizat de Germania nazista pentru schimbarea aurului in valuta. In mod paradoxal, in timpul razboiului, BNS a primit 440 de milioane de dolari in aur, din care 316 milioane… au fost furate.

In 21 octombrie 1946, departamentul de intelligence al armatei americane primi un raport din partea agentului DIA Emerson Bigelow, in care se preciza ca autoritatile britanice ar fi confiscat 150 de milioane de franci elvetieni la frontiera austro-elvetiana si ca respectiva suma ar fi fost depozitata intr-unul din sediile Bancii Vaticanului din Elvetia.

Rapoarte ulterioare afirma ca 200 de milioane de franci elvetieni ar fi fost transferati la Vatican cu sprijinul autoritatilor catolice apartinand Ordinului Franciscan, dar toate aceste afirmatii fura negate ulterior cu vehementa de catre Banca Vaticanului.

Teoriile conspirative nu cunosc insa limite – orice eveniment important inregistrat de-a lungul istoriei a avut parte de versiunea sa spectaculoasa, care desi nu a beneficiat de probe in masura sa-i demonstreze valabilitatea, a avut darul de a infierbanta spiritele multora, dand nastere unei literaturi dedicate, pe cat de stranii, pe atat de incitante.

 

 

 

Bibliografie:

  1. Bagnasco, Stefano; Ferrero, Andrea & Mautino, Beatrice – „Sulla scena del mistero – Guida scientifica all’indagine dei fenomeni inspiegabili”, Milano, 2010;
  2. Kean, Leslie – „UFOs – Generals, Pilots and Government Officials go on the Record”, New York, 2010;
  3. Maugeri, Leonardo – „L’era del petrolio – Mitologia, storia e futuro della più controversa risorsa del mondo”, titlul original: „The Age of Oil”, 2006;
  4. Sorrentino, Vincenzo – „Il potere invisibile – Il segreto e la menzogna nella politica contemporanea”, Bari, 2011.

 

 

 

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 398 times, 1 visits today)