Carti care au ucis: “Suferintele tanarului Werther” de Goethe

Exista oare carti care au ucis oameni? Carti, cuvinte sau chiar fraze atat de puternice incat sa preia controlul asupra actiunilor tale?

In urma cu cateva secole, in Europa plutea un val al sinuciderilor. Un mare numar de tineri au fost gasiti morti fara un motiv evident. Curand s-a stabilit ca acestia nu aveau nimic in comun. Totusi, erau toti imbracati in aceleasi haine si fiecare se impuscase. O investigatie detaliata a descoperit ceva socant – toti tinerii citisera o anumita carte. Cartea este populara si astazi.

Pot oare cuvintele scrise, anumite cuvinte, sa afecteze pe cineva in acest fel? Poate conduce o carte la sinucidere?

 

“The Sufferings of Young Werther” – “Suferintele tanarului Werther” de Johann Wolfgang von Goethe provoaca 2.000 de sinucideri.

In 1774, Johann Wolfgang von Goethe (1749 – 1832), unul dintre cei mai mari scriitori germani publica romanul “Suferintele tanarului Werther”. A scris-o in doar 4 saptamani, dar consecintele au fost de lunga durata si catastrofice.

 

Influenta lui Goethe s-a raspandit repede in toata Europa. In urmatorul secol lucrarile sale au fost o sursa majora de inspiratie in muzica, drama, poezie, filosofie. Din nefericire, una dintre lucrarile sale era ascociata si cu un numar mare de morti.

Cartea “Suferintele tanarului Werther” era despre un tanar artist din clasa de mijloc ce se indragosteste de o femeie pe care nu o poate avea. Lotte, femeia iubita, era deja logodita cu alt barbat. Desi ea il iubea pe tanar, femeia a decis sa ramana fidela lui Albert, logodnicul ei. Werther nu-si putea controla emotiile si nici controla situatia. Pentru ca nu a putut fi cu ea, a decis sa se sinucida si s-a impuscat in cap.

Sinuciderile si interzicerea cartii in Europa

Cartea lui Goethe a devenit repede un best-seller. Tinerii europeni au apreciat povestea trista intrucat reflecta ceea ce simteau. Sentimentele puternice ale lui Werther au captivat multe inimi. Chiar si Napoleon Bonaparte purta o copie a cartii cand pleca la razboi.

Goethe nu a stiut insa ca multi tineri ii vor calca pe urme nefericitului personaj. Raportele sinuciderilor din intreaga Europa au inceput sa curga. Tineri imbracati in haine albastre si pantaloni galbeni, aceleasi haine ca in carte, se impuscau. Toti ii citisera cartea.

Influenta cartii devenise o stresanta problema sociala. Biserica condamnase cartea. Liderii bisericii considerau sinuciderea un pacat dintre cele mai mari. Temandu-se de un val de sinucideri in masa, cateva tari precum Norvegia, Austria, Danemarca si Germania au interzis cartea.

Chiar si Goethe a trebuit sa recunoasca ca ceva mersese gresit. Cand a doua editia a iesit a trebuit sa puna un avertisment: “Fii barbat, nu-mi calca pe urme”.

Astazi, cartea este considerata una dintre cele mai populare lucrari literare ale vremii. Istoricii estimeaza ca aproape 2.000 de tineri s-au sinucis din acest motiv. Numarul exact este necunoscut.

S-a schimbat insa cumva societatea noastra? Avem astazi valori mai bune sau sentimente? Este posibil sa se repete? Nu cartea a ucis oamenii pana la urma.

Profeti, guru, culte apocaliptice, astazi toate indeamna la asa ceva. Oare ce carti zac neatinse si pot induce aceeasi stare?

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,209 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.