O editie aniversara cu ilustratii, Istorie si mit in constiinta romaneasca, de Lucian Boia, este oferita de Librarie.net
„Iesirea din mitologie presupune constientizarea faptului ca destinul României, bun sau rau cum va fi el, se afla in mâini românesti, supraestimarea adversitatilor fiind o scuza comoda, care nu rezolva decat, cel mult, interese politice de moment.”
Daca unii au numit cartea “indrazneata” si “deschizatoare de drumuri“, altii au numit-o “controversata“. I s-a mai zis si “sincera“, “o contributie extraordinara la demitizarea istoriei romanesti“, dar cartea, si autorul, au mai fost si injurati si pusi la zid in ultimii 20 de ani. Probelema este ca, pe langa umorul folosit, Boia a incercat sa rastoarne niste mituri pe care oamenii le-au invatat si adoptat in comunism. Niste mituri care au prins radacini puternice, ba chiar prea puternice. Si acum este greu sa darami o casa asezata pe un stejar putrezit.
A mai fost acuzat ca a fost “politruc al PCR” si “cameleon“. Toate astea sunt rupte din ziarele vremii. Pana la urma, pentru tinerii de azi, comunismul si Partidul Comunist Roman sunt cel mult niste pete negre, uitate undeva departe in memoria colectiva. Au auzit despre asta de la bunicii lor. Poate ca insusi Boia a participat la construirea acestor mituri in perioada comunista, asa ca ar fi tot de datoria lui sa le dezamorseze.
Pana la urma, Lucian Boia ramane cel mai mare istoric roman in viata (cu priza la public si pe intelesul publicului larg), profesor Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti si fondatorul si directorul Centrului de Istorie a Imaginarului infiintat in 1993. Are carti publicate si traduce in cateva limbi si, parerea sa este ca natiunile tind sa iti mitizeze trecutul. Incercam sa facem lucrurile mai frumoase decat au fost, sa le romantizam pentru a capata increderea si stima altora.
Opera a aparut in 1997 si a starnit un val de critici. In principal pentru ca Lucian Boia propune o noua interpretare si redefinire a istoriei nationale. Iar asta este mai greu de facut decat de spus.
De ce este istoria romaneasca mitizata si ce facem sa o intelegem?
Ca sa intelegi deplin ideea ganditi-va ce eram invatati in scoala generala despre Mihai Viteazul, primul domnitor roman, care a unit teritoriile romanesti si a infaptuit prima unire nationala. Mihai Viteazul a pus bazele statului national roman si multe astfel de exprimari goale, dupa tiparul vechii limbi de lemn aplicata de administratia comunista. Pentru ca, vrem sau nu s-o recunoastem, romanii din anii ’90 au invatat dupa manuale si idei comuniste. La fel ca parintii nostri. Exista un mit, conform caruia manualele de istorie se “rescriu” odata la 50 de ani. Nu este deloc aplicabil aici.
Asadar, a fost sau nu Mihai Viteazul unificatorul romanilor? A fost si nu a fost! Ideea de stat national nu exista in acea perioada, iar Mihai a vrut probabil sa conduca un stat medieval care sa aiba un cuvant de spus in regiune. Apoi, acel “tel”, “vis” al romanilor de pretutindeni nu era atat de bine conturat pe cat vrem sa credem. Asta inseamna sa desfiintezi un mit. Un mit care suna placut romanilor, le mangaie orgoliul si le arata ca erau cineva inca din secolul XVI. Dar adevarul este departe. Sau poate chiar la mijloc. Dar totul seamna cu lovirea unui stup de albine.
Istoria este scrisa, sau mai bine-zis rescrisa, de castigatori. De invingatori, de cei de la putere. Asta au facut si comunistii pentru a-si atinge scopurile. Lucian Boia ne prezinta in “Istorie si mit in constiinta romaneasca” o noua istorie, privita prin alti ochi.
Cartea este structurata astfel:
- Istorie, ideologie, mitologie
- Originile
- Continuitatea
- Unitatea
- Românii ?i Ceilalti
- Principele ideal
- Dupa 1989
- Incheiere
Adevarul acesta doare, si, mai neplacut, deranjeaza. Deranjeaza o societate crescuta cu mituri si substitute pentru valori. Asadar, dincolo de controversele starnite, va invit sa cititi aceasta carte cu mintea deschisa si sa incercati o schimbare de mentalitate analizand ideile si faptele istorice prezentate.
“Cu cât o ideologie este mai transformista, cu cât un proiect este mai radical, cu atât se apeleaza în mai mare masura la trecut, la un trecut restructurat potrivit necesitatilor si idealurilor prezentului” – Lucian Boia – “Istorie si Mit în Constiinta Româneasca”
“Istorie si Mit în Constiinta Romaneasca” a fost un soc cultural si probabil va schimba si in viitor perspective. Pana mai ieri ne-a fost prezentata o istorie adaptata, deformata si adesea mitizata. O “subtitare” de proasta calitate.
” Este firesc ca fiecare natiune sa-si respecte si sa-si iubeasca istoria, dar este o iluzie (care poate deveni periculoasa) ca istoria ar fi jalonat deja drumul pe care-l avem în continuare de parcurs. Responsabilitatea zilei de azi este a noastra, nu a stramosilor; viitorul nu se construieste privind spre trecut” – Lucian Boia – “Istorie si Mit în Constiinta Româneasca”
Lucian Boia a publicat si numeroase alte lucrari de specialitate precum:
“Istoria este un instrument al puterii” – Lucian Boia – sinteza cartii Istorie si mit in constiinta romaneasca
Stilul lejer, usor comic si ironic, face cartea usor de citit si dedicata, in special, publicului larg. Fara a folosi termeni complicati si a intra in amanunte istorice, Lucian Boia reuseste sa ne prezinte o “noua istorie a romanilor” – o istorie obiectiva si mai curata. Istoria ar trebui sa ramana stiinta, nu arma politica. Argumente puternice, detalii picante care i-au adus critici pe masura. Daca a mitizat istoria pe timpul lui Ceausesc, i-a venit timpul sa o repare:
“Nici confruntarea, nici izolationismul nu sunt solutii acceptabile. O stim prea bine, dar pare-se ca istoria ne trage inapoi. Nu istoria reala, ci istoria pe care ne-o imaginam. Istoria aceasta cu romani altfel decat ceilalti si supusi persecutiei celorlalti, paradoxala combinatie de superioritate iluzorie cu un obsedant complex de inferioritate, ilustreaza o stare de spirit nepotrivita vremurilor de azi. Actualizarea insistenta a unui trecut glorificat si abandonarea in mrejele lui perpetueaza confruntarea in raport cu ceilalti si imbolilismul in raport cu noi insine. Nu este cazul sa ne stergem din memorie campurile de batalie. Dar poate vom reusi, asa cum au reusit francezii si germanii, sa deslusim in ele semnificatii noi.”
“Poate vom incerca, nu sa uitam istoria, dar sa fim ceva mai putin obsedati de ea. Privim prea mult spre trecut (spre un trecut cu usurinta mitificat) si prea putin in prezent si spre viitor. Nu avem ce invata de la Stefan cel Mare si Mihai Viteazul, si nici macar de la oamenii politici ai perioadei interbelice. Problemele prezentului se rezolva cu mijloacele prezentului. Cu aproape doua veacuri in urma, cand au decis sa joace cartea modernizarii, a occidentalizarii si a statului national, romanii nu s-au asezat in continuarea unei vechii istorii, ci s-au despartit de ea. Acum intram intr-o lume noua si este necesar un nou inceput. Nu putem ramane prizonieri ai trecutului. Trebuie sa dovedim ca Romania inseamna ceva, astazi.”
Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispozitie cartea Istorie si mit in constiinta romaneasca. Editie aniversara adaugita si ilustrata de Luain Boia
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.