Care e calea cea mai scurta spre paradis, oare? Calea catre Paradis in religie si filosofie?
De ceva vreme, filozofiile religiilor estice si vestice, incep sa se raspandeasca si catre alte locuri, decat cele de origine.
Doua lumi destul de diferite, au ales sa se ciocneasca, avand un tel comun, paradisul. Calea catre Paradis in religie si filosofie?
Estul isi indreapta atentia spirituala catre interior. El vede paradisul ca pe o stare de constiinta, care e obtinuta prin eforturi de lunga durata. Yoghinul ambitios, incearca sa se imbogateasca spiritual, prin fuga sa din fata lumii si din lumea exterioara. Drept rezultat, Estul are o bogatie spirituala mare, desi din punct de vedere social e “sarac” – sau cel putin, asa e vazut de catre cei din Vest. In ultimii ani, totusi, a avut loc un schimb de idei si de idealuri, intre Est si Vest, ce au reusit sa acopere diferentele aparente si superficiale dintre ele.
Vestul, ramane in continuare, acoperit de spitale si biblioteci si alte manifestari ale intentiilor noastre pozitive, in timp ce Estul este propice, oamenilor descarnati si flamanzi, asezati in pozitii yoga.
Sa fie asta, oare, totul in Viata?
O corporatie, ar zice, “ Afacerile noastre sunt afaceri,” asa zice si Omul : Viata unui Om, e Viata, si mai multa Viata. Daca esti un om de afaceri, ce face opere de caritate pentru cei saraci, poti spera la o bataie amicala pe umar din partea lui Dumnezeu; daca esti un fachir indian, atunci stii ca fiecare expiratie, te aduce mai aproape de Nirvana. Chiar daca esti un soldat, aflat intr-o permisie, care bea si apeleaza la serviciile prostituatelor, obiectivul tau e acelasi : sa fii mai mult decat esti azi, sa ai parte de aceea experienta, care sa transceada constiinta ta de rand. Sa o avem acum sau dupa moarte, gratie Domnului sau prin eforturile noastre proprii. Toti suntem nesatisfacuti, flamanzi si neimpliniti; cu totii dorim ceva mai mult, sa devenim ceva mai mult, decat ceea ce suntem azi.
Bernard Shaw a spus ca oamenii s-au nascut nemuritori, dar au inventat moartea si sinuciderea, deoarece nemurirea, nu oferea nici o posibilitate de schimbare. Unul dintre personajele sale, a exprimat acest lucru, cel mai bine : “Nu pot suporta gandul ca o sa fiu Adam, pentru eternitate!” Daca Omul are ceva, ce e universal, e faptul ca poseda o dorinta incontrolabila de a fi mai mult decat un Om… Deci va ramane sa va alegeti propria cale, indiferent de Calea catre Paradis in religie si filosofie.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.