merlin magicianul

Merlin, razboinic vrajitor si poet

Vrajitorul Merlin a inspirat multe legende. Poate la fel de multe ca figura eroului legendar Arthur. Marele vrajitor papusar din legendele arthuriene este portretizat intr-o maniera cavaleresc-romantica. Tipica Evului Mediu, aceasta varianta nu este insa si cea adevarata. Povestea pe care o stim astazi deriva din folclorul secolului al XII-lea la galezi. Ea a fost scrisa de clericul Geoffrey de Monmouth in jurul anului 1135.

Legenda moderna s-a nascut in Evul Mediu. Aici, Merlin este descris ca puterea adevarata din spatele traonului. El este mentorul regelui Arthur, sfatuitorul regal si cel care manipuleaza afacerile statului prin puteri magice. Actiunea este setata in secolul al XVI-lea, cu putin dupa colapsul Imperiului Roman. Din punct de vedere istoric, in aceasta perioada, Britania a devenit divizata intre mai multe regate feudale. Totul a devenit si mai rau dupa invaziile anglo-saxonilor ce invadau din nordul Germaniei. Invadatorii au cucerit pana la urma cea mai mare parte din Britania, impingand locuitorii spre vest. In cele din urma, sudul Britaniei se va imparti in doua tari: Anglia, fondata de anglo-saxoni si Tara Galilor, fondata de galezi, numele englez pentru britonii nativi.

Regele Arthur si Merlin vrajitorul in Evul Mediu Intunecat

merlin magicianulAceasta perioada de conflict si incertitudine este popular cunoscuta ca Evul Mediu Intunecat. Din aceasta era au supravietuit putine lucrari scrise. Se crede ca tot in aceasta perioada a trait si Arthur. El a unit regatele britanice pentru a opri invazia anglo-saxonilor. Astfel, s-a instaurat o perioada de pace si prosperitate. Insa Arthus a sfarsit, ca orice erou, in mod tragic. A murit in batalie, atragand razboiul civil asupra regatului sau. Nereusind sa schimbe viitorul britonilor, Merlin innebuneste de suferinta si pleaca in padure sa traiasca ca un calugar.

Desi aceasta poveste este plina de fantezie medievala, exista inregistrari timpurii care o atesta. Deci este posibil ca povestea sa fie bazata pe o figura istorica reala. In lucrarile originale, Merlin apare sub numele briton de Myrddin. Se spune despre el ca este sfatuitor regal si poet. El poseda si darul profetiei. Astfel de profeti-poeti existau la fiecare curte in era post-romana. Ei erau consilieri si cronicari ai vremii. Erau cel mai bine cunoscuti sub denumirea de “barzi“.

Cartea Neagra a lui Carmarthen

In biblioteca nationala a Tarii Galilor exista un manuscris numit Cartea Neagra a lui Carmarthen. Aceasta contine doua poeme: Salutarile si Merii, ambele vorbind despre o batalie dintr-un loc numit Arfderydd. Acest loc apare in nordul Britaniei. Autorul pretinde ca dupa aceasta batalie a innebunit si a mers sa locuiasca in codru. Alt manuscris numit Conversatiile lui Myrddin si Taliesin, vorbesc despre aceeasi batalie.

Toate aceste lucruri sugereaza ca Merlin cel din poveste putea fi inspirat de bardul Myrddin din poeme.

Putem gasi chiar dovezi istorice reale in Analele Galeze, o cronica din secolul al X-lea pastrata la Londra.

A existat Merlin cu adevarat?

merlin magicianulDesi este foarte posibil ca figura legendei sa fie inspirata de o persoana reala, mai exista si alte probleme. Cea mai interesanta este ca acesta nu putea trai in aceeasi perioada istorica ca Arthur. Cea mai veche lucrare despre Arthur apare in Istoria Britonilor. Aceasta este scrisa de un calugar numita Nennius in jurul anului 830. Romantele medievale sunt scrise trei secole mai tarziu. Nennius deabia pomeneste victoriile militare ale lui Arthur. Cea mai mare victorie este cea de la Badon, langa orasul Bath.

Alt calugar, Gildas, marturiseste ca batalia a avut loc in jurul anului 500. Daca mai traia pana la batalia de la Arfderydd in 573, Merlin ar fi trebuit sa aiba cel putin 100 de ani. Vrajitor sau nu, este putin probabil.

Merlin si Dragonii

Geoffrey din Monmouth, in Istoria Regilor Britaniei, il introduce pe Merlin ca baiat. Un rege briton numit Vortigern il captureaza pe baiatul Merlin si il duce in fortareata sa. Fortareata era ridicata pe un deal. Regele avea probleme la constructie pentru ca se tot prabusea. Magicienii sai ii spusesera ca trebuie sa sacrifice un copil. Dar pe cand Merlin e gata sa fie sacrificat, el are o viziune cu doi dragoni. Unul rosu si altul alb ce se luptau intr-o caverna sub fort. El ii arata lui Vortigern unde sa sape, iar dragonii sunt eliberati. Regele e asa impresionat incat il numeste sfatuitorul sau.

Povestea apare si la Nennius, scrisa cu 300 de ani mai devreme. Dar aici copilul se numeste Ambrosius. El va deveni un lider mare dupa moartea lui Vortigern. Gildas il numeste un razboinic conducator al britonilor in secolul al V-lea. Interesant este ca dispare din istorie in momentul aparitiei lui Arthur.

Este probabil ca legenda sa fie inspirata de doua figuri despartite de ani. Ambrosius Aurelianus era din Amesbury, in sudul Angliei. Aici este si inmormantat,

Omul Merlin sau legenda lui Merlin?

Foarte interesant este ca faimosul Stonehenge este la cativa kilometri. Geoffrey din Monmouth pretindea ca Merlin insusi l-a construit. Asadar, cine este adevarat Merlin? Poate fi nebunul bard, razboinicul apus sau amandoi la un loc?

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 6,298 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Merlin, razboinic vrajitor si poet”

  1. Pingback: Mituri despre Regele Arthur din Camelot si Cavalerii Mesei Rotunde | Mythologica.ro

  2. Pingback: Descoperirea mormantului regelui Arthur din Camelot | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.