ciuma neagra

Marea Ciuma Neagra

Marea Ciuma Neagra a marcat istoria Europei. Cum a inceput si ce a insemnat ea pentru acele timpuri putin mai inteleg. Cat de aproape suntem de ceva asemanator cu atat mai putini.

Marea Ciuma Neagra, cum a fost numita, a inceput la Londra. A fost un moment major in istoria britanica. Ciuma bubonica a fost amintita ca Moartea Neagra. A intrat in Europa in secolul al XIV-lea. Chiar dupa ce a fost infranta, au mai aparut manifestari ici si colo. Sobolanii infectati purtau boala in centrele populate. Ultima dintre marile epidemii din Anglia s-a intamplat in 1665-1666. Mare parte din populatia Londrei a murit. A fost ultima dintre bolile care au daramat Anglia.

Marea Ciuma din 1666 s-a intamplat din cauza sobolanilor infectati cu Yersinia pestis bacterium (ce cauzeaza ciuma bubonica). Dar cum s-au intamplat toate astea? Epidemia uriasa si rapida a avut loc din cauza marilor aglomeratii si conditiilor neigienice din capitata.

In mijlocul secolului al XVII-lea, Londra se confrunta cu primul val major de imigranti. Femeile veneau din Anglia rurala sa munceasca ca servitoare, iar oamenii cautau meserii. Ca rezultat, o mare portiune din oras a fost umplut cu tinere familii muncitoresti care nu se nascusera aici. Asadar, unde s-au instalat? S-au mutat in ghetouri suprapopulate si mizerabile. In special infestate de sobolani. Aceste mahalale erau inguste si nu erau facute pentru un asemenea numar impresionant de persoane. Traiau in conditii mizerabile, un paradis al bacteriilor.

Cum a inceput epidemia?

ciuma neagraZvonuri despre reaparitia epidemiei au aparut in 1664. Dar primele epidemii grave au inceput in suburbii in 1665. De acolo, boala s-a raspandit rapid in Londra. La inceput au fost date masuri de siguranta si carantina pentru a preveni imprastierea bolii. Totusi, in timp ce numarul mortilor crestea, aceste politici de izolare au fost abandonate. Au fost folosite practici vechi de medicina fara niciun succes. In septembrie epidemia ajunsese in cel mai inalt punct. Unii savanti afirma ca au existat intre 7-8000 de morti pe saptamana.

Bogatii Londrei au fugit repede din oras. Au ramas doar saracii sa se ingrijeasca singuri. De fapt, intregul guvern englez s-a mutat din Londra la Oxford. Comertul cu Londra a fost interzis, Scotia si-a inchis granitele. Clasa muncitoare din Londra a fost obligata sa nu paraseasca orasul. Multi si-au pierdut sursele de venit. Si mai multi au pierit ingrosand randurile. Epidemia a fost si mai mult alimentata.

In sfarsit, intre 75000 si 100000 de oameni au murit in aceasta perioada. Ciuma bubonica a avut o rata a mortalitatii de 30%. Asta inseamna ca alti 300000 s-au imbolnavit dar au scapat. Asta este populatia intreaga a unui asemenea oras in acea vreme.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,437 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Marea Ciuma Neagra”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.