Atlantida s-a scufundat, nu? Asta daca mitul lui Platon are vreo legatura cu realitatea? Si de ce n-ar avea? Asa a fost descoperita Troia, Machu Pichu si multe alte orase legendare. Insa ce este Atlantida nisipurilor? Atlatida din nisipuri este un oras pierdut legendar din sudul Arabiei crezut distrus de un dezastru natural sau de urgia lui Dumnezeu. Cautarea lui a devenit foarte populara in 1992 prin cartea Atlantis of the Sands – The Search for the Lost City of Ubar de Ranulph Fiennes. De-a lungul timpului orasul a purtat numeroase nume, unele fiind Ubar, Wabar si Iram. (“Aram“, “Irum“, “Irem“, “Erum” sau “Orasul celor 10 stalpi”)
In timpurile moderne, misterul orasului pierdut al Atlantidei a generat numeroase carti, filme, articole, site-uri si desene animate. Dar si in Arabia exista o astfel de legenda, destul de puternica, aceasta fiind sursa dezbaterilor printre istorici, arheologi, exploratori si a ramas o controversa pana in ziua de astazi.
Ai putea crede ca Indiana Jones nu mai exista, insa din adancul oceanelor pana la dunele fierbinti ale Arabiei lumea mai are multe de descoperit si inteles.
In 1992, New York Times anunta o majora descoperire arheologica. Se spunea ca arheologii au descoperit un oras disparut ascuns adanc in sanul nisipurilor Arabiei. Folosind harti antice si tehnologie de cercetare din spatiu, arheologii au realizat aceasta remarcabila descoperire. Se credea ca este chiar orasul Ubar legendar pentru bogatia sa datorita asezarii pe rutele comerciale de acum mii de ani. Cand descoperirea a devenit cunoscuta, putini o puteau contesta. Poate doar presa araba.
Descoperirea a fost rodul muncii unei echipe de arheologi condusa de Nicholas Clapp, care a vizitat si excavat un sit al unei fantani de beduini la Shisr, in provincia Dhofar, Oman. Concluzia la care au ajuns, bazandu-se pe excavari si inspectii ale fotografiilor din satelit, a fost ca acesta este situl orasului Uban, sau Iram al Stalpilor, un nume intalnit in Coran. Sir Ranulph Fiennes, un alt membru al expeditiei, a declarat ca acesta era Omanum Emporium de pe faimoasa harta a lui Ptolomeu, numita Arabia Felix, din anul 150 e.n.
Asa a fost asezata la intrare o placuta pe care scrie: ” Bine ati venit la Ubar, Orasul Pierdut al Legendelor Beduine”. Totusi, specialistii s-au impartit in tabere.
Povesti, vise si exploratori ai desertului
Prima oara, in 1930, exploratorul Bertram Thomas se apropia de marginea Rub’ al Khali.
Aici beduinii i-au spus despre orasul disparut ai carui locuitori vicleni au atras urgia Domnului si au fost distrusi. Nu a gasit insa nicio urma. Dar a povestit toul mai tarziu lui T.E.Lawrence (da, chiar acel Lawrence al Arabiei). El a primit de la Thomas o harta cu presupusa locatie, dar nu a putut niciodata ajunge acolo.
Povestea unui oras pierdut in nisipuri a devenit fascinatia fiecarui explorator, unii scriind chiar scenarii fanteziste. Se credea chiar ca pot fi gasite ruinele castelelor regelui Ad din Wabar.
Alt explorator in 1946, gaseste dovezi ale civilizatiei pre-islamice langa fantana beduinilor din Shisr. In 1948, un survey geologic descopera aici un fost fort. Cerceatarile si exploratorii vor continua sa caute prin desert pana la Clapp. Acesta a descoperit fortareata octogonala de acum 2.000 de ani
Unde gasim Atlantida nisipurilor?
Nisipurile acopera o mare parte din peninsula Araba, incluzand cea mai mare parte din Arabia Saudita, parti din Oman, Emiratele Arabe si Yemen. Aici cred beduinii ca putem gasi Wabar, castelul ruinat al maretului rege Ad ce isi tinea aici caii si femeile. El a fost distrus de focul ceresc de Dumnezeu pentru pacatele sale.
Alt explorator a gasit in lucrarile geografilor arabi o gramada de opinii privind localizarea orasului pierdut. Unii credeau ca e in Yemen, altii in Yabrin sau in alte locatii. Desi imposibil de gasit, toate datele releva acelasi colt al Arabiei.
Clapp si echipa sa au conchis ca orasul a fost distrus undeva intre 300 si 500 e.n. ca rezultat al cutremurelor. Apoi a urmat declinul caravanelor si comertului pe aceste rute. Insa alti experit spun ca textele istorice arabe vorbesc de Ubar ca de o regiune si un popor, nu un oras specific.
Insa dovezile atesta ca o lunga perioada de comert infloritor a avut loc in zona Shisr prin artefactele gasite din Persia, Roma si Grecia. Alte cercetari din imprejurimi arata ca fortareata era una din sirul unor caravanseraiuri din zona ce sustinea comertul cu tamaie. Nu exista dovezi ca orasul ar fi fost distrus intr-o furtuna de nisip, cum sustin unele mituri.
Poveste sau nu, e sigur ca aceasta locatie a suscitat interesul. Atat de mult incat insusi Lovecraft l-a introdus in una din operele sale. Chiar si jocurile video de astazi, precum Uncharted 3: Drake’s Deception, Vampire: The Masquerade, si Fallout 4, il mentioneaza ca Primul Oras.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
2.5