arhetipuri si zei

Arhetipuri si zei

 Ce simbolizeaza zeii si zeitele?

Din timpuri imemoriale, anumite simboluri au fost atribuite zeilor si zeitelor. Pentru ca fiecare divinitatea se ocupa sau ii era atribuit un anumit domeniu. De exemplu, Hermes conduce treburile legate de calatorie si comert. Domeniul lui Neptun este marea si locuitorii sai. Abilitatea lui Cernunnos este fertilitatea. Kwan Yin este reprezentantul umanitatii, al compasiunii si gratiei.

Simbolurile sunt desemnate anumitor zeitati pentru a le clarifica domeniile asupra anumitor factori sau taramuri ale vietii.

Unui anumit zeu ii erau desemnate anumite mesaje-simbol, reprezentari vizuale, animale sau obiecte. Astfel, respectivul simbol se identifica cu zeul si era mai usor de recunoscut. Celebrul trident este imediat identificat cu Poseidon, zeul marii. Fulgerul si vulturul il reprezinta pe Zeus. Ciocanul este simbolul lui Thor. Corbul este simbolul lui Odin.

Embleme si altfel de semne vizuale au fost concentrate in imagine.

arhetipuriZeii si arhetipurile

Un arhetip serveste aceeasi functie ca si un simbol. Definitia arhetipului este: un exemplu, o reprezentare. Arhetipurile sunt de obicei copiate dupa ceva. Arhetipul este un exemplu original a ceva. Stramosii nostri confereau zeilor lor tot felul de astfel de atribute: putere, curaj, onoare, intelepciune, protectie.

Conceptul lui Carl Jung despre arhetipuri este fascinant. Arhetipurile psihologice sunt aspecte inerente in personalitatea umana. Un fel de make-up la nivel psihologic. Aceste arhetipuri sunt Anima, Animus, Persona, Umbra si Sinele.

Jung propune cateva tipuri de personalitate comuna, evenimente din viata si/sau factori de mediu pe care femeile si barbatii ii intalnesc la nesfarsit de-a lungul istoriei umanitatii. Lucruri comune in istorie precum: ispitirea, nevoia de a fi curajos, tineretea, viata, moartea. Aceste concepte sunt relevante in cercetarea simbolurilor zeilor si zeitelor pentru ca divinitatile antice intruchipeaza aceste importante teme. Spre exemplu, exista cateva mame-zeite tip si fiecare reprezinta nasterea. Nasterea este o tema recurenta pentru intreaga rasa umana. Atribuind procesul conceptiei si nasterii unei zeite este un act de folosire a arhetipului (simbolului) pentru a ilustra o tema majora comuna omenirii. In esenta, arhetipurile umanizeaza dar si divinizeaza experienta umana.

Jung subliniaza o duzina de trasataturi ale arhetipurilor ce pot fi gasite in aproape toate relatarile mitologice. In alte cuvinte, fiecare zeu sau zeita are o tema arhetipala ce ilustreaza si oglindeste experienta umana.

Cateva arhetipuri notabile sunt: Mama, Tatal, Trickster, Inteleptul, Eroul, Copilul, Razboinicul.

Toate acestea sunt simboluri ale problemelor pe care le intampinam si in viata cotidiana. Tocmai asta le face demne de atentia noastra. Explorand taramul mitologiei si al zeilor, cunoscand aceste simboluri, putem identifica arhetipul psihologic care a fost folosit de stramosii nostri. Dar si cel pe care il utilizam inconstient astazi.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,602 times, 1 visits today)

1 thought on “Arhetipuri si zei”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.