Broasca testoasa, simbol si creator

Broasca testoasa a fost motiv de adorare, animal mitologic si creator de-a lungul timpului. Mituri si legende din intreaga lume ne arata fascinatia umanitatii privind testoasele. Animalul era considerat sacru in multe parti ale lumii. Testoasa era adeseori asociata si cu formarea lumii.

Civilizatia mayasa ne-a lasat un artefact ce ne arata un om intr-o carapace de testoasa. Este interesant de notat ca in America Centrala exista un numar de mituri antice si legende ce descriu ca nativii vazusera imense testoase zburand in ceruri.

Adorarea testoaselor a fost larg raspandita. In mitologia hindusa, zeul Vishnu ia infatisarea unei testoase si cara lumea in spate.

In China, testoasa le reamintea prin forma ei oamenilor despre “cerul rotund si pamantul patrat”. Era considerata o fiinta spirituala si se bucura de un inalt statut. Chinezii antici au creat testoase din jad in culori diferite si foarte sofisticat lucrate.

 

Testoasele sunt adesea mentionate in miturile si legendele despre crearea lumii la indienii nativ americani. Ei cred ca lumea se sprijina pe o testoasa imensa. Deasemenea, ei cred ca Marele Spirit a creat pamanturile lor punand pamant pe spatele unei testoase imense. De aceea unii locuitori se refereau la America de Nord ca “Insula Testoasei”.

Testoasele sunt un simbol al pamantului in multe culturi indigene. La indienii din campiile Americii, testoasele erau asociate cu viata lunga, protectia si fertilitatea. Alte triburi o asociau cu vindecarea, intelepciunea si spiritualitatea.

In multe scene din mitologia mayasa, zeul porumbului este pictat iesind dintr-o testoasa. Testoasa plutind in mare a folosit ca baza a lumii in miturile mayase.

Poate ar trebui sa ne intrebam de ce atat de multe culturi separate au asociat testoasa cu mitul crearii lumii? In acest moment, toate aceste povesti sunt pur mitologice.

Cu toate astea, miturile devin si mai interesante cand anticii se intalnesc cu testoasa cu trei picioare. Chinezii au intalnit-o si le-a daruit intelepciune pentru viitor. Testoasa Nai din raul I le da legile.

Indienii nord-americani din Delaware vorbeau despre o testosa cu trei picioare in mitul Potopului. Cei din tribul Hoka vorbesc de o rasa rea. Aceasta putea zbura in aer in testoase impenetrabile facute din fier. Ele puteau sapa si in pamant.

In miturile mayase, inceputul timpului a fost facut de cele “Trei Pietre ale Creatiei” de zeul Wak Chan-Ahaw, “Cel care s-a ridicat din Cer”. El era zeul porumbului, tatal zeilor gemeni. El a fost ucis in lumea de apoi. Cu ajutorul fiilor sai a fost inviat. Invierea lui este intotdeauna reprezentata de el iesind din carapacea unei testoase.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 7,733 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.