Cultura japoneza: zeii si mitologia japoneza

Cultura japoneza: zeii si mitologia japoneza si artele japoneze au fost puternic influentate de o larga raspandire a credintei in fantome, demoni si spirite supranaturale. Radacinile mitologiei japoneze se afla in religia Shinto, in Taoism si in buddhismul zen.

Cultura japoneza: zeii si mitologia japonezaDaruma

Daruma este fondatorul buddhismului zen in Japonia (anul 552). La inceput acesta era un preot indian numit Bodhidharma ce a traversat China si a introdus buddhismul in Japonia. Legenda spune ca a traversat marea ce desparte China de Japonia stand pe un bambus. Daruma este adesea aratat intr-o pozitie de meditatie. Se spune ca si-a pierdut abilitatea de a-si folosi mainile si picioarele datorita orelor de meditatie timp de 9 ani intr-o pestera. De aceea este reprezentat ca papusa Daruma fara maini si picioare.

Papusile Daruma sunt un simbol al norocului in Japonia. Studentii ce isi dau examenele sau companiile ce incep noi intreprinderi cumpara o Daruma pentru noroc.

Kintaro – copilul Tarzan

Kintaro, numit si “Baiatul de Aur”, era un copil cu mari puteri. Fiul unei printese, a fost crescut de Yamauba, o femeie batrana ce traia in munti. Kintaro traia in paduri si vorbea cu animalele. Era atat de puternic incat putea indoi copacii.

Intr-una din legende, Kintaro s-a luptat intr-o zi cu un demon ce a luat forma unui paianjen imens. Kintaro a dezradacinat un copac si a strivit demonul. El apare reprezentat mereu luptand cu un animal sau demon. Cand a crescut el a devenit un razboinic faimos numindu-se Sakata Kintoki.

Oni

Oni sunt demoni asematori dracilor cu unghii lungi, par salbatic, o privire ucigasa si doua coarne in frunte. In mare, ei reprezinta imaginea diavolului din bisericile crestine. Ei poarta piei de tigru si pot zbura. Oni vaneaza sufletele celor ce au facut lucruri rele in viata.

Oni sunt adanc inradacinati in cultura japoneza. Copiii japonezi cresc cu povesti despre ei. In timpurile medievale, oamenii ce traiau pe insulele indepartate erau considerati oni. In timpul razboaielor, strainii din afara erau considerati la fel.

Raiden

Raiden si-a luat numele de la cuvintele pentru tunet (rai) si traznet (den). Potrivit legendelor japoneze el a salvat Japonia de o flota de invadatori mongoli in 1274. A reusit asta stand pe un nor si aruncand mii de sageti spre ei. Ca zeu al tunetului, Raiden este reprezentat mereu insotit de o toba.

Sarumawashi (Saruma Washi)

Sarumawashi este mai mult real decat mitologic. Cuvantul este format din saru (maimuta) si mawashi (trainer). Acesti sarumawashi sunt artisti ai strazii ce calatoresc dintr-un loc intr-altul. Acesti artisti ambulanti traiesc din spectacolele cu maimute.

Spre deosebire de civilizatiile din vest, maimutele reprezinta un simbol al intelepciunii in Japonia. Sarumawashi nu sunt nici legende, nici lucruri din trecut. Chiar si astazi ii putem intalni in locurile aglomerate.

Zeul Izanagi si zeita Izanami

Cei doi zei formau un cuplu in vechile legende japoneze. Izanami putea da nastere oricarui lucru. Intr-o zi ea a creat insula Japoniei. Izanami a murit cand i-a dat nastere zeului focului. Pana atunci nascuse 14 insule si 35 de zei.

Zeul Izanagi era disperat dupa moartea sotiei sale si a coborat in infern dupa ea. A gasit-o, insa nu s-a putut abtine sa mearga dupa ea. I-a vazut o forma tulburatoare si a fugit de ea. Terifiat, zeul a sigilat intrarea in lumea de dincolo cu o stanca imensa.

Povestea seamana izbitor cu cea din mitologia greaca. Orpheu si Euridice. Oare aceste povesti au radacini comune?

Sennin

Sennin sunt nemuritori ce traiesc in munti, un fel de calugari-asceti. Sunt capabili de trucuri magice ca zburatul pe animale. Sennin pot aparea ca muritori in visele lor. Exista 500 ca ei. Insa doar cativa sunt descrisi si reprezentati. Insa exista si femei sennin.

Seiobo

Seiobo, Regina Mama a Vestului cultiva o gradina de piersici ce infloresc la fiecare 1000 de ani. Oricine le mananca devine nemuritor.

Tobosaku

Tobosaku este tipul rau din mitologia japoneza ce a furat nu numai una, ci trei piersici din gradina. Asadar, a devenit nemuritor. Intotdeauna apare ca un batran cu un zambet larg si o piersica in mana. Un foarte fericit batran, as adauga.

Gama-Sennin

Gama este un intelept binefacator cu multe cunostinte magice, in special despre pilule si droguri. Este acompaniat tot timpul de o broasca si se poate transforma intr-una. Isi poate schimba chiar si pielea putand astfel redeveni tanar.

Chokaro

Chokaro calatoreste mult si are o solutie eleganta la problema transportului. Detine un dovleac magic. Trebuie doar sa sufle in el si apare un cal.

Shishi

Shishi este o fiinta ridicola semanand cu un caine ce se vrea leu. Originea acestui caracter este tipic chineza. Ei sunt echivalentul cainilor foo din folclorul chinezesc. Shishi sunt asezati langa intrarile din temple ca gardieni. Deasemenea, pot aparea si pe acoperisuri.

Ei sunt descrisi cu gura deschisa pentru a speria demonii sau cu gura inchisa pentru a tine spiritele bune inauntru. In mana tin un fel de glob numit tama, giuvaierul buddhist.

Ei sunt pazitorii perfecti.

Cei Sapte Zei ai Norocului

In mitologia japoneza, singura din lume care are nevoie de sapte zei ai norocului, acestia sunt numiti Shichi Fukujin, “Cele Sapte Fiinte Fericite”

Benten

Ea este zeita norocului, iubirii, elocventei, intelepciunii si artelor frumoase. Benten este patroana geishelor si artelor folclorice. Este reprezentata cu 8 brate si calarind un dragon.

Bishamon

Bishamon este zeul patron al razboinicilor. De aceea este mereu reprezentat in armura completa cu o sulita in mana.

Daikoku

El este zeul bogatiei si patronul fermierilor. Atributele sale sunt un sac de orez si soareci. Este intotdeauna infatisat ca un om corpolent (pentru prosperitate si bogatie).

Ebisu

Ebisu este fiul lui Daikoku si patronul pescarilor. Este aratat cu o undita in mana. Este venerat de pescari si are un templu pe regiunea coastei langa Osaka. Era normal pentru un popor insular sa aiba un zeu al pescarilor, una dintre principalele surse de hrana in regiunile coastelor.

Fukurokuju

El este zeul intelepciunii, norocului si longevitatii. Este reprezentat cu o frunte imensa. In general, este insotit de un cerb, simbol al longevitatii, cateodata de o broasca testoasa si un baston.

Hotei

Ca si Daikoku, el reprezinta bogatia. Insa este si zeul rasului, fericirii si bunei dispozitii fiind multumit cu ce are. Este descris ca un gras care rade cu un sac de orez pe umar si inconjurat de copii. In unele picturi, apare intr-o caruta trasa de copii.

Jurojin

Zeul longevitatii si fericirii din zilele trecute. Atributele sale sunt testoasa si bastonul. Un alt batran fericit. Probabil singura mitologie din lume in care fericirea si zeii fericirii par atat de importanti. Si fericiti, nu? Japonezii aveau mare respect si tineau la mare pret cautarea fericirii, a intelepciunii si a nemuririi. Cultura japoneza: zeii si mitologia japoneza reprezinta o parte de mare interes in miturile omenirii.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 6,387 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Cultura japoneza: zeii si mitologia japoneza”

  1. Pingback: Cioturi de mitologie: tot ce trebuie sa stii despre mitologia greaca | Mythologica.ro

  2. Pingback: Top 6 armate legendare de mercenari in istorie | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.