Lideri religiosi si indrumatori spirituali ai lumii: Moise, Buddha, Confucius, Iisus, Krisna si Mohamed
In timp ce liderii politici si militari vin si pleaca, figurile religioase raman peste veacuri, tocmai de aceea milioane de oameni inca le venereaza sute de ani dupa ce acestia mor. Ce nu stie nimeni este ca cei care pun bazele unei religii nu au asta in minte inca de la inceput. Moise, Buddha, Confucius, Iisus, Krisna si Mohamed sunt printre cele mai reprezentative.
Cei mai multi nici nu se gandesc la asa ceva, si, adesea, organizarea credintei bazata pe principiile lor cade in sarcina altora si intervine la multe secole. Asadar, am putea spune ca este foarte greu sa fie facuti raspunzatori pentru faptele “apostolilor” lor. Sau pentru “pervertirea” credintei. Este foarte interesant cum oameni din culturi diferite, contexte geografice si spirituale diferite devin exponenti ai lumii intregi. Unii isi sacrifica libertatea, altii chiar viata. Insa ce ii face pe oameni sa-i urmeze? Sa fie oare acea alura de conducatori, acel misticism, sau poate doar sarmul, energia discursului si carisma?
Conducatorii religiosi sau cei care au pornit religii pot fi impartiti dupa cronologie, dupa numarul de adepti, dupa grupari. Insa unele credinte nu au un fondator specific. Insa putem vorbi despre impactul pe care acesti oameni l-au avut asupra istoriei si rolul pe care inca il joaca si astazi. Discutia poate fi foarte subiectiva pentru unii, insa consideram ca vom face o prezentare a celor care au schimbat istoria si fata lumii. Moise, Buddha, Confucius, Iisus, Krisna si Mohamed sunt figurile care au schimbat lumea.
Moise, eliberatorul (circa 1391-1271 i.Hr)
In timp ce istoria iudaismului este plina de profeti faimosi si lideri – de la Regii Davis si Solomon pana la profetul Elijah si Ezekiel – niciun om nu avut acelasi impact ca Moise. Fara ajutorul si indrumarea sa, religia ebraica moderna n-ar fi existat. Evreu crescut la curtea Faraonului, el decise sa ridice din tarana sclaviei poporul evreu. El da uitare gloriei si bogatiilor si devine campion al propriei natiuni. Asta il va conduce intr-o aventura de 40 de ani, o adevarata odisee, in timpul acesta conducand jumatate de milion de oameni, femei si copii prin viata aspra din desert pana in tinutul fagaduit al Canaanului.
Tot Moise este considerat sursa Torei – cea mai venerata scriere ebraica si baza pentru cele 5 carti ale Vechiului Testament. Cand Moise a murit la venerabila varsta de 120 de ani – inainte de a pune piciorul pe pamantul promis, el le-a dat evreilor codurile morale si etice care vor constitui coloana vertebrala a gandirii lor pentru mii de ani. El ramane important pentru exemplul sau, chiar si astazi prin extensie, pentru religia si filosofia occidentala. Cele zece porunci si altele asemenea au fost fundatia unei noi religii care rezista chiar si in zilele noastre.
Martin Luther (1483-1546)
Crestinismul este plin de indivizi care au jucat un rol major in formarea doctrinei crestine. Insa foarte putini au avut un impact atat de covarsitor asupra Bisericii Crestine. Un catolic dedicat la inceput, acest teolog german a devenit dezgustat de abuzurile papalitatii romane si a cerut explicatii Bisericii in cele 95 de teze celebre batute in cuie pe usa bisericii din Wittenberg pe 31 Octombrie 1517.
Punctele sale doctrinare au divizat biserica si au dus la dezbateri si patru secole de conflicte armate care continua sa rascoleasca crestinismul pana astazi. Cea mai mare contributie a sa la crestinismul modern a fost ideea ca salvarea adevarata vine prin credinta in Hristos si nu prin supunerea fata de Papa. Asta a schimbat totul. Luther nu a intentionat sa starneasca o adevarata schisma, insa dupa el s-au ridicat mii de alte denominatiuni. El a redat libertatea crestinismului.
Zoroastru – se crede ca a trait oricand intre secolele al XVIII-lea si secolul al VI-lea i. Hr
Zoroastru, numit si Zarathustra, a fost un profet in Persia antica care a fondat prima religie mondiala recunoscuta istoric ca Zoroastrianism. Potrivit Zend Avesta, cartea sacra a acestei religii, Zoroastru s-a nascut in nordul Persiei, probabil in secolul al VII-lea i. Hr, desi unii cercetatori pun data mult mai inainte. Se spune ca a primit viziuni despre un mare razboi cosmic intre Ahura Mazda, zeul Luminii, si Ahriman, principiul raului. Dupa spusele profetului, omului i s-a dat puterea sa aleaga intre bine si rau si chiar aceasta forta va deveni partea centrala in viitorul monoteism al Orientului Mijlociu in timp ce invaturile lui Zoroastru vor deveni farul calauzitor al civilizatiei persane. In plus, elemente ale filosofiei sale patrund in iudaism si in invataturile lui Platon. Insusi Heraclit se inspira din ideile sale. Religia lui Zoroastru a inceput sa moara dupa ce Alexandru cel Mare a cucerit Persia, dar supravietuieste si astazi in India unde serveste ca baza pentru credinta Parsi.
Confucius (551-479 BCE)
Confucius (versiunea latina a numelui chinez Kong Zi) nu a fost un lider religios, ci mai mult un filosof ale carui invataturi despre moralitatea personala si cea statala, justitie si sinceritate au influentat nespus gandirea si stilul de viata al popoarelor chinez, korean, japonez si vietnamez. Ideile sale vor fi dezvoltate intr-o filosofie numita confucianism, introdusa in Europa de italianul iezuit Matteo Ricci in secolul al XVI-lea. Intre timp a castigat o popularitate imensa. Invataturile sale au fost repovestite de studentii sai multi ani dupa moartea sa. Unii cercetatori cred ca nici macar nu a existat vreun Confucius, iar invataturile sunt compilate din surse multiple.
Krishna (circa 3228-3102 i.Hr)
Ca si in cazul lui Buddha, e foarte greu sa faci diferenta intre faptele istorice si metafore cand este vorba de figuri religioase antice. Aceasta este in special adevarat in cazul lui Krishna care pare sa fie parte om, pare entitate supernaturala capabila de tot felul de lucruri (cea mai puternica incarnare a lui Vishnu – cel mai mare zeu din trinitatea hindusa). Exista credinta generala ca a existat o persoana reala in spatele acestei mitologii – un nepot a regelui Kamsa din Mathura in nordul Indiei. Se spunea despre el ca a ucis multi demoni, a purificat apele si alte asemenea minuni. Desi nu a fost fondatorul hinduismului, figura lui centrala, popularitatea sa extraordinara, il transforma in unele dintre cele mai venerate persoane sute de ani mai tarziu.
Gautama Buddha (circa 563-483 i.Hr)
Termenul “Buddha” a devenit deja folosit ca o metafora pentru iluminarea spirituala si intelepciune. Dar a existat si o persoana reala, un adevarat print care si-a petrecut primii 29 de ani din viata in lux opulent. Dar a renuntat la toate astea pentru a dobandi intelegere. A devenit un ascet care traia in izolare totala. Lui i s-a aratat cheia spre iluminare – eliminarea dorintelor – prin atingerea Nirvanei. Atragand numerosi discipoli, invataturile lui au pus fundatia pentru una din cele mai mari religii – Buddhismul – cu peste 400 de milioane de adepti in prezent in lumea intreaga.
Mohammed din Mecca (571-632)
E greu de estimat impactul acestui negurator de varsta milocie transformat in mistic, lider religios, conducator militar si sursa de inspiratie. Miliarde de oameni de pe aceasta planeta sunt in continuare influentati de acesta. Considerat de a sasea partea din populatia planetei a fi ultimul si cel mai mare profet, este cunoscut ca cel care a scris Coranul – una dintre cele mai citite carti sacre din lume scrisa vreodata. Potrivit legendei, cuvintele i-au fost dictate de arhanghelul Gabriel printr-o serie de viziuni timp de 20 de ani. Prin aceasta carte si nu numai a instituit una dintre cele mai mari religii monoteiste din lume.
Iisus din Nazareth (circa 7 i.Hr-36 d.Hr)
Se pare ca tot crestinismul ramane cea mai mare religie de pe Pamant. Impartita in cateva mii de denominatiuni, secte si multe altele. Daca in timpul vietii a avut cateva sute de adepti, in prezent are miliarde. Nu a lasat scrieri in urma sa si a fost executat. Nu ar fi trebuit sa conteze prea mult in istorie. In schimb, astazi este venerat nu numai ca un mare profet si invatator, dar altii il cred manifestarea fizica a lui Dumnezeu pe pamant. Prin minunile sale s-a crezut ca este Fiul lui Dumnezeu. Unii inca ii mai asteapta intoarcerea. E ciudat de inteles, insa multi cred ca Iisus a fost primul care a propovaduit dragostea. Dar au fost si altii inaintea lui si multi dupa: Lao-Tzu (mare invatat chinez si filosof, scriitor al Tao Te Ching), Isaia – cel mai important profel al Vechiului Testament in secolul al VIII-lea i.Hr, Paul din Tarsus al Noului Testament, Charles Taze Russell (1852-1916, fondator al Martorilor lui Iehova), Helena Blavatsky (1831-1891, foundatoare a miscarii teozofice), L. Ron Hubbard (1911-1986, fondator al Scietologiei) si Bahá’u’lláh (1817-1892, inspiratia din spatele credintei Bahai).
Religia si spiritualitatea sunt doua lucruri diferite si, probabil, foarte dificil de definit in termeni reali. Cateodata ele se intrepatrund, alteori nu. Acesti oameni au jucat roluri diferite de-a lungul istoriei, dar au schimbat lumea.
Moise, Buddha, Confucius, Iisus, Krisna si Mohamed sunt creatorii de religii. Asta nu inseamna neaparat ca exemplul lor este perfect.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Cum e viata unui calugar intr-o manastire buddhista japoneza? | Mythologica.ro