Top 10 carti romanesti fantasy inspirate din folclor, mitologie si istorie

Ce ziceti de un Top 10 carti romanesti fantasy inspirate din folclor, mitologie si istorie? Autorii de specialitate s-au aplecat putin sau deloc asupra studiului acestui segment de literatura fantastica romaneasca, in ciuda faptului ca in peisajul specific editorial au aparut antologii cu adevarat remarcabile. Exista fantasy romanesc contemporan?

Totusi, in lucrarea sa intitulata „Proza romaneasca si vocatia originalitatii” (1988), Ovidiu Ghidirmic structura zestrea literara a fantasticului romanesc in patru categorii bine definite, respectiv fantasticul mitologic, fantasticul filozofic, fantasticul enigmatic si fantasticul ce frizeaza absurdul, cu orientare catre realismul fantastic.

Nu putini au fost scriitorii romani de mare talent care si-au inmuiat penita in cerneala fantasticului, printre acestia numarandu-se Cezar Petrescu, Fanus Neagu, Mircea Eliade, Gala Galction, Ion Agarbiceanu sau Al. Philippide, de pilda.

Faptul ca vedem literatura fantastica urmand atat de strans cursul cel mai firesc al unei literaturi atat de angajate in realitate, cum este cea romana, ni se pare ca deschide o perspectiva optimista pe care viitorul o va confirma cu certitudine, afirma Alexandru George in prefata pe care o semna in 1982 la volumul „Masca. Proza fantastica romaneasca”.

Dar peisajul literar contemporan a cunoscut in ultima perioada cresteri spectaculoase in materie de fantasy, deschizand larg portile unor scriitori de talent, care ne-au daruit lucrari de optima inspiratie si creativitate in acest context, precum Mihai Coman, Andrei Ruse sau Vladimir Colin, pentru a enumera doar cativa din acestia.

In realitate, fantasticul nu a lipsit nicicand din literatura noastra, ci doar a intampinat dificultati in a fi definit cu precizie, structurat si incadrat in tipare specifice, intrucat operele care-l detin imprumuta concomitent o serie de elemente de originalitate folclorica traditionala, ce-l disting in mod absolut:

Originalitatea lumii fantastice romanesti consta in seninatatea sa, in absenta tragicului, a damnarii, a catastrofei finale, a obsesiilor si spaimelor de orice fel (…), pentru ca literatura romana imi pare a fi una din putinele in care fantasticul n-a devenit niciodata grotesc, sumbru, ci si-a pastrat puritatea lirica, de alternativa mai buna si mai frumoasa a Realului”, afirma Sorin Alexandrescu.

Ce lecturi romanesti fantasy ne-ar putea da peste cap?

Pentru iubtorii genului fantasy si nu numai, va propunem in cele ce urmeaza o serie de carti romanesti cu lectura carora v-ati putea delecta si completa universul cunostintelor proprii in timpul liber, precizand ca lista ramane deschisa oricaror alte propuneri similare avansate de pasionati. De obicei incepem un top cu locul 10 si incet-incet ne facem drum spre cel mai important material, anume primul loc. Dar in acest caz nu exista echivoc: prima carte recomandata trebuie sa fie numarul 1.

1. Cartea Blestemelor de Andrei Ruse (daca iti plac folclorul si povestile)

Andrei Ruse – un autor care a debutat cu succes in 2007, semnand volumul de versuri Black Job si din al carui sipet cu nestemate literare in salsa fantasy pe care le-a semnat, am ales doua titluri semnificative:

  • Zaraza”, 2014 – volum desemnat „Romanul anului 2014” prin votul cititorilor la nivelul portalului Bookaholic, primind totodata si titlul de „Cea mai buna carte din 2014” la nivelul site-ului Carticusuflet.ro;

  • Despre tristetea femeilor frumoase”, 2019 – o culegere de proze scurte fantastice dar si biografice.

Asteptam cu viu interes completarea Trilogiei inspirate din basmul „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”, intr-o interpretare epica din care este disponibil in momentul de fata doar primul volum, intitulat „Cartea Blestemelor”, la care se vor adauga „Cartea Ielelor” si „Cartea Plangerii”.

2. Mihai Coman (daca esti mai “antropolog”)

Mihai Coman – un nume care nu mai are nevoie de prezentare in mediul literar, fondator al invatamantului de jurnalism si comunicare in Romania, cu o experienta vasta in domeniul cercetarilor de antropologie cultural-folcloristica autohtona:

  • Bestiarul mitologic roman”, 1995 – o impresionanta sinteza ce abordeaza tematica mitologiei animaliere la romani;

  • Media Anthropology”, 2005 – volum semnat alaturi de Eric Rothenbuhler, care constituie in prezent una din sursele autorizate pentru predarea unei noi discipline, introdusa recent in mediul universitar jurnalistic si al stiintelor comunicarii – „antropologia mass-media”;

  • Studii de mitologie”, 2009 – volum ce reuneste rezultatele indelungatelor etape ale cercetarii intr-un domeniu in care autorul este socotit cel mai cunoscut specialist roman al tuturor timpurilor.

 

3. Vladimir Colin – Legenedele tarii lui Vam: O mitologie a omului (daca esti pe old school)

Vladimir Colin (1921-1991) – putini stiu ca numele adevarat al acestui regretat si prolific scriitor de literatura stiintifico-fantastica, fantastica si mitologica era Jean si nu Vladimir, dar autorul a preferat sa-si semneze operele astfel, iar Fundatia Culturala Romana creata in 1992 de catre scriitorul Leonard Oprea poarta numele ales de el ca pseudonim.

Opera sa, multipremiata si recunoscuta pe scara larga ca taram de vis pentru orice pasionat de fantasy, cuprinde volume de inspiratie variata, pornind de la basme si continuand cu poezii, proze scurte, nuvele, povestiri, insemnari de razboi si desigur, romane.

Din categoria acestora din urma va propunem in cele de mai jos cateva titluri pe cat de atragatoare pe atat de generoase in continut fantasy:

  • Legenedele tarii lui Vam: O mitologie a omului” – 1961 – roman SF ce impleteste intr-o maniera originala si plina de surprize, fantezia istorica si mitologia fictiva – un stil mai putin intalnit in anii ’60, dar cu atat mai interesant de explorat;

  • Viitorul al doilea” – 1966 – o culegere alcatuita din 11 fictiuni scurte apartinand segmentului SF;

  • Timp cu calaret si corb” – 1979 – roman care isi afunda radacinile in istorie, in basm, in folclor si in mitologie, deopotriva, demonstrand din plin talentul scriitoricesc al celui ce este socotit cel mai important autor roman de literatura fantasy si SF.

 

4. Liviu Radu – Waldemar (daca esti mai din generatia decreteilor)

Liviu Radu (1948-2015) – regretatul scriitor, publicist dar si traducator roman de SF si fantasy, pasionat de orice gen de „realitate posibila sau aparent cu neputinta de a exista”, obisnuia sa afirma mai in gluma, mai in serios, ca „in momentul in care un scriitor creeaza o lume fantastica, aceasta deja incepe sa existe”.

Din opera sa nu putem sa nu amintim in cele ce urmeaza o serie de titluri reprezentative asupra carora merita sa va plecati atentia fara indoiala:

  • Seria romanelor „Waldemar”, publicata intre anii 2007-2012, cuprinzand volumele: „Waldemar” (2007), „Blocul cas” (2008), „O dupa-amiaza cu bere si zane” (2009) si „Vanzoleli nocturne” (2012);

  • Modificatorii” (2010) – un roman care are darul de a ne aminti in buna masura fantezia efervescenta a lumilor imaginate odinioara de Jules Verne – o adevarata „desfatare” pentru pasionatii genului, dupa cum o defineste Mircea Pricajan;

  • Seria romanelor „Taravik”, publicata intre anii 2012-2014, incluzand trei volume cu titluri de-a dreptul spectaculoase, care starnesc si mai mult curiozitatea: „Armata moliilor” (2012), „La galop prin piramida” (2013) si „Infruntarea nemuritorilor” (2014).

 

5. Serban Andrei Mazilu – Anotimpul pumnalelor (daca esti pe hard-core)

Serban Andrei Mazilu – un autor pe cat de tanar pe atat de creativ si de angrenat in mecanismele „science-fantasy”, care reuseste sa cladeasca in romanele sale lumi complexe si mozaicuri fascinante, paradoxuri si jocuri ale caror reguli se scriu pe masura avansarii in miezul lecturii:

  • Anotimpul pumnalelor” (2015)– a carui actiune se desfasoara intr-un arhipelag alcatuit din cinci insule, la nivelul carora societatea beneficiaza de contributia supranaturalului si paranormalului, deopotriva;

  • Jocul Necromantilor” (2016) – un sequel la cel dintai, catalogat de George Cornila drept un exemplu de „consistenta, forta narativa si grandoare a scriiturii si a lumii infatisate”.

 

6. Mircea M. Tara (daca esti…)

Mircea M. Tara – la fel de tanarul autor de SF, iubitor de calatorii si pasionat de aventuri in taramuri imaginare, reuseste sa publice in 2017 unul din cele mai interesante romane fantasy din ultima perioada, intitulat „Inima Dragonului” – primul volum apartinand unei serii de high-fantasy ambientate intr-un taram exotic si surprinzator, chemat Nlithia.

Tot din Baladele Nithiei face parte si volumul „Secretul regelui nemuritor”, publicat in 2020, care ne atrage in acelasi univers imaginar, unde artefactele magice pot darui viata vesnica si nu numai.

7. Cristina Nemerovschi (daca o arzi hipster pe la 17 ani)

Cristina Nemerovschi – iata si „revelatia literaturii romanesti contemporane”, la femininul cel mai pur – o autoare deja premiata, din operele careia va propunem in cele ce urmeaza trei titluri cat se poate de atragatoare:

  • Sange satanic” (2001) – volum socotit de Madalina Kruppa drept „o oda inchinata libertatii (in toate formele ei) si o satira perfect construita la adresa societatii moderne”;

  • Seria intitulata „Ultima vrajitoare din Transilvania”, cu volumele „Contesa Aneke”, „Mathias” si „Alexandra” – captivante si in masura sa suprapuna prezentul si trecutul, ridicand o multime de semne de intrebare asupra misticului si imaginarului posibil;

  • Razvratitii” (2019) – o pledoarie pentru viata, elaborata cu multa pasiune, ca strategie pentru combaterea unei forte nefiresti ce impinge multi tineri la actul sinuciderii.

 

8. Georgiana Sandu si Cheilei Iadului (daca vrei sa iti sperii parintii religiosi)

Georgiana Sandu – o autoare care a reusit sa-si castige fanii pasionati de lectura inca de la varsta de 16 ani, publicandu-si prozele la nivelul unei platforme online dedicata tinerilor scriitori si din lucrarile careia recomandam o serie captivanta, din care nu lipsesc flacarile iadului si ingeri care procreaza printre muritorii de rand:

  • Seria „Cheia Iadului”, care debuteaza cu volumul intitulat „Deschiderea portilor” (2017) si care ne lasa in asteptarea unuia (sau mai multor) capitole complementare de la care nu stim la ce sa ne asteptam.

 

9. Lavinia Calina (daca e sa avem si locul 9)

Lavinia Calina – seria „Neamul Corbilor”, cu lumea sa palpitanta si misterioasa in miezul carora au loc evenimente cu un deznodamant care are darul de a ne transpune parca intr-un film cu adevarat captivant si adrenalinic – „o carte exceptionala din toate punctele de vedere”, dupa cum se apreciaza la nivelul portalului literaturapetocuri.ro.

10. Nicoleta Tudor (daca n-ai ce face)

Nicoleta Tudor – trilogia „Cercurile mistice”, cu volumele „Cercurile mistice”, „Orasul de deasupra” si „Toria” – din care nu lipsesc vrajile, blestemele, umbrele si harurile iesite din comun, intr-un cuvant, un cocktail ce contine toate ingredientele necesare pentru a fi pe gustul pasionatilor genului.

In concluzie, exista literatura fantasy in Romania. Pentru toate gusturile, mai hispter sau nu, mai mitologice sau mai vampirice, cu diferite influente.

Am enumerat o serie de autori talentati, lasandu-i pe cei tineri in partea finala a acesteia nu pentru ca ar fi mai putin talentati, ci tocmai pentru a sublinia faptul ca in ultimii ani, genul fantasy a inceput sa fie din ce in ce mai abordat de autori cu o creativitate deosebita, in masura sa cucereasca publicul romanesc prin varietatea si complexitatea lumilor imaginare pe care ni le daruiesc cu generozitate.

Toate aceste universuri incarcate de semnificatii si semne de intrebare nu fac altceva decat sa demonstreze ca segmentul literar romanesc contemporan dedicat genului fantasy „nu este tributar nici unei forme prestabilite”, dupa cum apreciaza de altfel Lucian Strochi in materialul sau intitulat „Despre fantastic in literatura romana” (2019).

Bibliografie:

  1. Todoran, Eugen – „Fantasticul romantic si folcloric”, 1972;
  2. Ghidirmic, Ovidiu – „Proza romaneasca si vocatia originalitatii”, 1988;
  3. Micu, Dumitru – „Istoria literaturii romane. De la creatia populara la postmodernism”, 2000;
  4. Goldeanu, Gheorghe – „Orientari in proza fantastica romaneasca”, 2014;
  5. Strochi, Lucian – „Despre fantastic in literatura romana”, 2019;
  6. Iovanel, Mihai – „Literatura fantastica romaneasca”, 2019.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,119 times, 1 visits today)

1 thought on “Top 10 carti romanesti fantasy inspirate din folclor, mitologie si istorie”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.