Multi dintre noi se intreaba ce se intampla dupa ce murim. Exista o continua dezbatere despre evenimentele care pot aparea dupa deces. Unele parti spun ca incetam din existenta. Altele sustin credinta in Rai si Iad. Misterul a ceea ce se petrece cu sufletul omului dupa moarte a fost descris de Apostoli si ucenici, de Sfintii Parinti si marii asceti, care au avut viziuni si carora, datorita puritatii lor sufletesti, le-a fost permis sa inteleaga si chiar sa vada ceea ce noua, oamenilor obisnuiti, ne este greu sa intelegem.
Ce se întâmpla cu sufletul dupa ce murim?
Se spune ca subconatientul nostru si comportamentul pe care il avem de-a lungul vietii poate influenta in mare masura soarta sufletului nostru în viata de apoi. Desi trupul nostru moare, spiritul nostru – care este esenta a ceea ce suntem – traieste in continuare.
Dupa caderea primului om, niciun suflet nu a mai putut intra în Rai, din cauza duhurilor necurate care opreau orice trecere. Toti dreptii Vechiului Testament au coborat in Iad, unde au ramas pana la venirea lui Iisus, care au fost ridicati de Dumnezeu la cer, cu trupurile lor pamantesti. Prin invierea Sa, Iisus a rapus aceasta putere a duhurilor rele. El a coborat in Iad si a deschis drumul spre cer celor drepti. Iisus a fost primul Care, dupa moartea trupului, a strabatut acest spatiu al vazduhului cu duhul, distrugand astfel puterea si blestemul mortii.
Astfel, sfintii spun ca in clipa mortii sufletul care iese din trup este imediat inconjurat de ingeri buni sau spirite rele, dupa cum a fost viata celui ce a decedat. Specialistii au dovedit ca, dupa moarte, sufletul iese din corp, sub forma unor particule ce „plutesc” pur si simplu si despre care acestia spun ca ar fi de fapt constiinta celui decedat.
Dupa venirea Mantuitorului, exemplul Lui de comportament si credinta de-a lungul vietii, dar si dupa chinul pe care l-a indurat pentru noi, crestinii, in acest drum prin vazduh al sufletelor, spiritele raului vor avea o si mai mare putere asupra celor care au dispretuit sau au fost indiferenti la venirea si sacrificiul lui Iisus pentru oameni.
Etapele prin care trece sufletul dupa moarte
Sufletul insusi este judecat singur de catre propria lui constiinta, acum nepartinitoare. Isi recunoaste vinovatia vazand ca dupa moartea trupului sau nu s-a sfarsit totul, asa cum poate credea el.
Conform pildelor Sfantului Efrem Sirul, „sufletul dreptului, dupa ce s-a despartit de trup, este primit de ingeri, care-l pazesc si-l poarta spre taramuri pline de lumina si fericire (…) Dreptii si ascetii se bucura in clipa mortii, avand inaintea ochilor faptele nevointei lor, privegherile, posturile, rugaciunile, lacrimile. Sufletele lor simt o mare bucurie cand sunt chemate sa iasa din trup si sa reintre in repausul lor vesnic (…) In schimb, moartea pacatosilor este cumplita”.
Cel mai important obstacol pe care un suflet il are de trecut sunt cele 40 de zile dupa desprinderea de trup. Se crede ca, timp de 40 de zile de la deces, sufletul se intoarce in fiecare seara in casa in care a stat decedatul. Astfel, intr-un colt ferit, traditia spune ca trebuie lasata pe o batista si un pahar cu apa, care se schimba zilnic, improspatandu-se in fiecare dimineata. La sfarsitul celor 40 de zile, cana si batista respectiva se dau de pomana.
Vamile vazduhului
Chiar daca pentru multi cultul si traditiile religioase nu au o logica si o ordine, credintele si religia crestin ortodoxa sunt foarte bine structurate in etape ale mantuirii. La fel se intampla si in cazul sufletului care ia calea nefiintei.
Spatiul dintre Pamant si cer este impartit in douazeci de tribunale, iar la fiecare dintre ele sufletul da socoteala pentru faptele sale. Vamesii, duhurile rele, cu mare greutate lasa sa treaca mai departe sufletul. Demonii acuza sufletul nu numai de pacatele savarsite, dar si de cele doar gandite.
Sufletul este menit sa treaca prin vami. Aceste vami reprezinta toate pacatele pe care omul le intalneste pe parcursul vietii, cum ar fi minciuna, inselatoria, gelozia, avaritia, lacomia, lenea, mania, ura, cruzimea si asa mai departe. Trecerea sufletului prin toate acestea are loc a treia zi dupa moarte, de aceea Biserica face o slujba speciala pentru usurarea sufletului, pentru trecerea lui de aceste vami ai invierea spre viata vesnica.
Asadar, putem spune ca intreaga calatorie a sufletului dupa ce se desprinde de trup este strans legata de comportamentul, faptele si atitudinea pe care o avem in timpul vietii. Dar niciodata nu vom avea o certitudine a vietii de apoi. Romanii crestin-ortodocsi respecta obiceiurile traditionale care indica pasii care trebuie urmati imediat dupa deces, inainte si dupa inmormantare. Firma de servicii funerare, LuciFlor, va este alaturi in fiecare etapa a acestui proces, astfel incat dumneavoastra si cei dragi sa ii acordati celui plecat dintre noi tot respectul si ajutorul spiritual cuvenit.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
0.5