Noul serial „House of the Dragon” – un prequel la „Game of Thrones” asteptat cu infrigurare de catre toti fanii genului, starneste deja discutii aprinse in universul Web si nu numai, grazie unor teasere lansate ca spre a aprinde si mai mult spiritele.
Gratie indiscretiilor de acest gen avem acces la o buna parte de informatii privind distributia serialului, pornind de la protagonistul Viserys Targaryen, interpretat de Paddy Considine si continuand cu Emma D’Arcy in rolul Printesei Rhaenyra Targaryen, Matt Smith in vesmintele lui Daemon Targaryen, Sonoya Mizuno in rolul Mysariei si Olivia Cooke pe post de Alicent Hightower sau Steve Toussaint in straiele lordului Corlys Velaryon.
Recent insa, HBO a anuntat ca intentioneaza sa aduca modificari in distributia serialului, fara sa ofere insa detalii relevante, ci doar confirmand ca serialul va debuta in luna mai 2022.
Serialul se bazeaza pe istorisirile cuprinse in romanele lui George R.R. Martin, inmanunchiate in ciclul „A Song of Ice and Fire”, dar si pe alte schite narative dezvoltate in materiale adiacente, dupa cum a marturisit insusi autorul.
„House of the Dragon se afla in lucru de cativa ani buni – perioada de-a lungul careia i-a fost schimbat titlul de cateva ori”, dezvaluia George R.R. Martin la nivelul blogului sau personal, subliniind totodata faptul ca „in realitate acesta a fost primul proiect avansat Casei HBO, in vara anului 2016, in momentul in care au fost demarate discutiile despre un ciclu de continuturi destinate a deveni seriale ce-si propun sa cucereasca un public cat mai larg cu putinta”.
Intriga noului serial „House of the Dragon” si succesiunea evenimentelor prezentate
Desfasurandu-se cu circa trei secole inainte de evenimentele descrise in „Game of Thrones”, actiunea istorisita in noul serial dezvaluie o perioada istorica incarcata de tensiuni si turbulente pentru membrii Casei Targaryen.
Nota cea mai acuta a serialului consta in declasansarea unei confruntari belice cumplite intre doua ramuri ale acestei puternice familii, in scopul dobandirii tronului – razboi de o violenta fara precedent, care plaseaza in tabere diferite nu numai oameni, ci si magnificele creaturi cu care Targaryenii au o legatura deosebita: DRAGONII.
Potrivit declaratiilor autorului, romanul „Fire & Blood”, finalizat in 2018, detine cheia inspirativa care deschide cele mai tainice porti de acces in lumea intrigilor desfasurate la nivelul intregului serial.
„Cu cateva sute de ani inainte de evenimentele istorisite in Game of Thrones, unica familie de lorzi detinatori de dragoni supraviatuitoare a catastrofei ce a lovit Imperiul Valyrian, Casa Targaryen, isi stabili resedinta la Dragonstone, carmuind si planificand o grandioasa crestere din acest punct strategic”, dezvaluie autorul.
Practic totul debuteaza cu momentul in care legendarul Aegon Cuceritorul porunceste construirea Tronului de Fier (Iron Throne) – o icoana a suveranitatii Targaryene, pentru dobandirea careia, generatiile urmatoare ajunsera sa declanseze un cumplit razboi civil.
Din culisele serialului – amanunte despre realizare
George R.R. Martin, alaturi de Ryan Condal (deja binecunoscut pentru succesele sale, „Colony” si „Hercules”), sunt creatorii noului serial „House of the Dragon”, in timp ce bagheta regizorala i-a fost incredintata britanicului Miguel Sapochnik, super-omagiat pentru modul in care s-a ocupat de mai multe episoade din „Game of Thrones”, recompensat de altfel si cu un premiu Emmy in 2016, pentru cel cu numarul 9 din sezonul 6, intitulat „Battle of Bastards”.
Potrivit declaratiilor oficiale ale producatorilor, Sapochnik va regiza episoadele-pilot ale noului serial, dar si cele suplimentare, care urmeaza sa fie puse la punct de Ryan Condal.
Utilizand o metafora cat se poate de bine asortata la acest proiect, George R.R. Martin afirma intr-un interviu recent. „Dupa cum Aegon Cuceritorul n-ar fi putut sa cucereasca cele sapte regate fara ajutorul surorilor sale, Rhaenys si Visenya, toti trei beneficiind de suportul magnific al dragonilor lor, tot astfel am si eu alaturi de mine o echipa de colaboratori desavarsiti, gratie careia nutresc convingerea ca voi putea duce la bun sfarsit acest proiect electrizant”.
Cine sunt artistii care si-au adjudecat rolurile principale?
Paddy Considine – rolul: Regele Viserys Targaryen – o alegere cu adevarat inspirata, desi a constituit pentru multi o veritabila surpriza, intrucat Considine nu este doar un talentat actor britanic, ci si un excelent scriitor de scenarii, regizor si muzician, realizand de pilda, printre altele, si videoclipul indragitei formatii Coldplay pentru piesa „God Put a Smile upon Your Face” (2003).
Olivia Cooke – rolul: Alicent Hightower – o prezenta plina de prospetime, care demonstreaza un talent aparte in raport cu varsta, dar avand in vedere ca actrita britanica a debutat in acest sector de indata ce a implinit 8 ani, experienta pe care a acumulat-o in roluri din ce in ce mai importante, este demna de invidiat.
Emma D’Arcy – rolul: Printesa Rhaenyra Targaryen – personajul care i-a fost incredintat spre interpretare a fost mult ravnit de rivale celebre, dar Emma a reusit sa le umbreasca, fiind preferata atat pentru infatisarea sa deosebit de potrivita unui asemenea rol, cat si pentru talentul demonstrat in „Truth Seekers” (2020), „Hanna” (2020) sau „Wanderlust” (2018).
Matt Smith – rolul: Printul Daemon Targaryen – un actor care pare sa se fi obisnuit deja cu obtinerea de roluri negative sau cel putin bizare, trezindu-se oarecum in mod neasteptat pe valul succeselor din lumea spectacolului dupa ce fu silit de o forma prematura de spondiloza sa renunte la cariera de fotbalist profesionist.
Rhys Ifans – rolul: Otto Hightower – pe post de mana dreapta a regelui, actorul galez pare sa fi descoperit un rol ce i se potriveste precum o manusa; devenit deja faimos pentru prestatiile sale din „Hannibal Rising” (2007), „Harry Potter and the Deathly Hallows” (2010), „The Amazing Spider-Man” (2012), „Snowden” (2016) sau „Official Secrets” (2019), Rhys s-a declarat incantat sa obtina rolul din „House of the Dragon”, fiind el insusi un fan impatimit al romanelor semnate de George R.R. Martin.
Eve Best – rolul: Printesa Rhaenys Velaryon – actrita britanica este cunoscuta publicului larg indeosebi pentru rolul doctoritei O’Hara, interpretat in serialul american „Nurse Jackie” (2009-2015); ca „maestra in pilotare de dragoni” si sotie a lordului Corlys Velaryon, fu supranumita „The Queen Who Never Was”, intrucat desi ar fi trebuit sa mosteneasca tronul, acesta fu in final incredintat de catre Inaltul Consiliu varului sau, Viserys, doar pentru simplul motiv ca era barbat.
Sonoya Mizuno – rolul: Mysaria – nascuta in Tara Soarelui Rasare, actrita, balerina si fotomodelul jinduit de cele mai prestigioase case de moda ale lumii, are la activ nenumarate succese: de la roluri de protagonista interpretate de pilda in „Ex Machina” (2014), „La La Land” (2016), „Annihilation” (2018) sau „Devs” (2020), la savuroasele prezentari de moda pentru Chanel, Alexander McQueen, Saint Laurent sau Louis Vuitton.
Steve Toussaint – rolul: Lord Corlys Velaryon „The Sea Snake” – o ipostaza cat se poate de interesanta pentru actorul britanic ce s-a remarcat in „Mutant Chronicles” (2008), „Prince of Persia: The Sands of Time” (2010), „Line of Duty” (2014) sau „Doctor Who” (2020), pentru a enumera doar cateva din succesele pe care le-a inscris in propriul palmares.
Un alt personaj care va avea darul de a lua parte la cele mai importante decizii adoptate de protagonistii din noul serial este cel al Marelui Maestru Mellos, in straiele caruia il vom regasi pe acorul englez David Horovitch, gata sa ofere sfaturi de incredere regelui Viserys.
Alaturi de acestia vor participa din plin la actiune si Ryan Corr pe post de Ser Harwin „Breakbones” Strong, Graham McTravish in rolul lui Ser Harrold Westerling, Matthew Needham ca Larys Strong, Bill Paterson in rolul lordului Lyman Beesbury si Gavin Spokes in straiele lordului Lyonel Strong.
Unde se va desfasura actiunea din „House of the Dragon”?
In cea mai mare parte a sa, serialul prezinta evenimente desfasurate in Kings’Landing si la Dragonstone, dar batalia dramatica si sangeroasa care are loc la Riverlands, in teritoriile guvernate de Casa Tully nu poate fi trecuta cu vederea catusi de putin.
Dar iata in cele ce urmeaza lista completa a locatiilor cu care ne vom familiariza in acest context:
- King’s Landing – capitala continentului Westeros;
- Dragonstone – resedinta Targaryenilor;
- Driftmark – resedinta familiei Velaryon;
- Dorne – cel mai sudic regat al continentului Westeros, ce reusi sa-si pastreze independenta pe durata desfasurarii razboiului civil;
- Lys – una din asezarile libere din Essos, renumita indeosebi pentru localurile sale rau famate;
- Stepstones – fasia situata intre Dorne si Essos;
- Harrenhal – masiva fortareata care domina peisajul din imprejurilime lacului „Ochiul Zeilor”, transformata in cenusa de catre suflarea infierbantata a dragonului Balerion „The Black Dread”.
Dragonii si eroii in balanta
Prezenta dragonilor in noul serial este fara indoiala cruciala – insusi titlul acestuia ne dezvaluie importanta lor covarsitoare in desfasurarea evenimentelor – astfel incat, daca s-ar plasa pe talerele unei balante dragonii si eroii, ar fi dificil de estimat in ce parte s-ar inclina aceasta.
Potrivit declaratiilor oferite de catre Ryan Condal intr-un video postat la nivelul platformei Spotify, in primul sezon din „House of the Dragon” ne vom putea delecta cu prezenta a nu mai putin de 17 dragoni.
Inca nu este limpede daca aceste magnifice aparitii vor fi similare celor cu care ne-am familiarizat vizionand „Game of Thrones”, sau dragonii vor fi reprezentati in culori vii, animati de caratere puternice, asa cum lasa sa se inteleaga George R.R. Martin in dezvaluirile sale despre proiect.
In teorie, cel putin, fiecare dragon ar trebui sa prezinte o infatisare unica, distingandu-se intre semenii sai prin culoarea solzilor, dimensiunea trupului si largimea aripilor, forma capului si nu in ultimul rand, iscusinta in lupta, dar ramane de vazut in ce masura vom avea placerea de a remarca astfel de caracteristici.
Bibliografie:
- Elio, M. Garcia JR. – „Vassals of Kingsgrave Podcast”, 2017;
- Martin, George R.R. – „Fire & Blood”, 2018;
- Jones, Dan – “Review: Fire & Blood by George R. R. Martin — the Game of Thrones prequel is a masterpiece of popular historical fiction“, 2018;
- Day, Debbie – „Everything We Know About Game of Thrones Prequel Series House of the Dragon”, 2021.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5