Seria Razboiul batranilor de John Scalzi

As spune ca Razboiul batranilor este o carte unica. Si nu cred ca as gresi deloc. De ce unica? Pentru ca perspectiva prin care vezi totul este unica! Lasati-ma sa va povestesc pe scurt astfel incat sa nu dezvaluim vreun spoiler, dar sa intelegeti la ce ma refer.

Seria Razboiul batranilor cuprinde:

  1. Razboiul batranilor (Old Man’s War) – 2005
  2. Brigazile-Fantoma (The Ghost Brigades) in 2006
  3. Ultima colonie (The Last Colony) – 2007
  4. Povestea lui Zoe (Zoe’s Tale)– 2008
  5. Divizia Umana (The Human Division)- 2013
  6. Sfarsitul tuturor lucrurilor (The End of All Things) – 2015

In 2006, Scalzi a luat premiul Hugo pentru cel mai bun roman SF. In 2011, drepturile de ecranizare au fost cumparate de Paramount Pictures. Scalzi a mai castigat inca un premiu Hugo si recent a fost consultant pentru seria TV Stargate: Universe. Scenaristul filmului va fi Stuber, cel care a scris si Battleship, Cei 47 Ronini cu Keanu Reeves si Safe House cu Denzel Washington si Ryan Reynolds.

Regizorul va fi Petersen, acelasi care a regizat si Troia, Furtuna perfecta, Air Force One, Outbreak si In the Line of Fire.

Atat va zic: lifturi spatiale, specii extraterestre, AI conectate direct in creierul uman, nanotehnologie si alte mega-uber SF chestii au sa faca din cartea asta un film de succes.

Povestile sunt diferite, din puncte de vedere diferite, cu alte personaje, dar cumva interconectate. Alte nuvele precum Întrebari pentru un soldatJurnalul Sagan si Dupa lovitura de stat fac legatura si mai bine.

 

Razboiul batranilor (Seria Razboiul batranilor, partea I) de John Scalzi

Omenirea a ajuns deja intr-o era SF. Acea era in care am gasit raspunsul la toate intrebarile posibile, dar mai ales – am gasit cheia spre nemurire. Sau ceva asemanator! Imaginati-va ca aveti 75 de ani, sunteti un octogenar ranchiunos, basinos si iritat care uita mereu numele copiilor. Medicina a avansat, speranta de viata asijderea. Dar oamenii tot mor, nu? Chiar daca ai mai trai inca 30 de ani cand vei atinge 70 o vei face tot intr-o carcasa ramolita. Ei bine, ce zici daca o organizatie ti-ar propune sa zbori in spatiu si sa fii iarasi tanar?

Cine ar refuza asa ceva? O a doua sansa incredibila! Din nou tanar la 75 de ani! Asta da veste formidabila! Doar ca intotdeauna este o smecherie – iar asta este imensa, la fel de imensa ca universul. Pamantul este in razboi cu alte specii extraterestre, iar tu, basinosul, bunicul cu ochelari si poliartrita, poate si cu o usoara dementa esti trimis in spatiu, ba chiar pe alte planete, sa lupti cu nenorocitii aia. Poate le vei da vreun reumatism sau vreo infectie urinara. Daca au noroc niste hemoroizi de toata frumusetea. Sau poate, extraterestrii aia rai, de atata bun simt se vor sinucide cand iti vor auzi povestile gretoase din armata sau despre a doua nevasta. Colac peste pupaza, ca o cireasa pe tort, in aventura asta s-ar putea sa te insoteasca si nevasta-ta daca n-a dat inca ortu’popii!

„Dupa ce si-a terminat munitia s-a rasucit cu fata spre planeta care urma sa o ucida si, ca un bun profesor de religie orientala, asa cum fusese, a compus un jisei, un poem al mortii sub forma de haiku: Nu jeliti prieteni. Sunt stea cazatoare spre alta viata.
L-a trimis cu ultimele ei clipe. Apoi a murit, un fulger iute pe cerul întunecat la Cumpatarii. Îmi fusese prietena. Îmi fusese chiar iubita. Fusese mai curajoasa decât asfi putut fi eu în clipa mortii. Si, da, la naiba, fusese o afurisita de stea cazatoare.”

Exact in acest fel se deruleaza cea mai mare parte a cartii Razboiul Batranilor, prima din serie. Un umor negru, usor sadic, din punctul de vedere al unui batran deja ramolit, dar foarte lucid si sarcastic. Ce poti face cu viata ta la 70 de ani? Pai decat sa infunzi un azil de batrani, mai bine de inrolezi in Infanteria Stelara? Stiti filmul ala? Da, stiu, la inceput au fost carti. Ei bine, cartea asta este Infanteria Stelara intalneste azilul de batrani. Si de aici se pot intampla o multime de lucruri neprevazute.

Sunt un fan al SF-ului bine scris, nu prea tehnic, dar cu personaje originale si bine construite. Iar cartea asta are o poveste de spus. Etica si filosofie, geopolitica, dar si fizica cuantica. Veti putea invata putin din toate in timp ce aclamati evolutia eroului nostru, John Perry.

 

Brigazile-Fantoma, cartea a II-a a seriei Razboiul Batranilor

Urmata indeaproape dar fara legatura, de Ultima colonie si Povestea lui Zoe.

Vestea buna este ca oamenii au cucerit in sfarsit stelele. Vestea proasta este ca planetele potrivite pentru a fi locuite sunt putine si rasele de extraterestri cu care ne luptam…

Daca in prima parte a seriei, John Scalzi ne introduce in minunata sa serie construind decorul si personajele, de data aceasta incearca sa trateze problema din alt unghi. O perspectiva morala. Nu este de ajuns sa fii de o parte sau alta in acest razboi intergalactic.

Este clonarea etica? Poti folosi creierul cuiva sau amintirile impotriva lui? Poti face din oricine o arma? Unde se opreste totul? Cand si cum mai suntem umani? Ce ne mai leaga de vechea Planeta Pamant?

Inca de la inceput, John Scalzi presara teme grele din lumea SF. Teme sa zicem asa “inradacinate”, insa le cultiva cu umor si netinand seama de “dogme”. Pentru ca in acest tip de lectura exista niste dogme instaurate. Totul prinde valente morale, ce sa alegem, cat de liberi suntem in alegerile noastre, cum gandim si multe altele.

Insa nu exista dezbateri filosofice care sa te faca sa urasti continutul. Totul este simplu si echilibrat. Daca ar fi s-o incadrez cumva, cred ca este o carte pentru cunoscatori. Cei carora le place SF-ul “tehnic” o vor uri cu siguranta!

Un stil direct, parca desprins din  “Starship Troopers” (Infanteria Stelara). Exista si o paralela cu scrierile lui Heinlein si, din cate am inteles, Scalzi il aprecia. Ca si pe multi altii pentru ca Razboiul Batranilor este plin de referinte la alte carti si autori SF. Va lasam sa le descoperiti, desigur!

Cartile au fost chiar acuzate ca sunt prea “usoare”, personajele prea “transparente”. Pana la o urma este o aventura militara SF pentru oricine, un ghid al razboinicului octogenar presarata cu ceva idei interesante si satira sociala.

 

Iata si cateva surse de inspiratie folosite si recunoscute de autor:

  •  idei din romanele lui Nick Sagan, in ceea ce priveste transferul constiintei (“Edenborn),
  • romanele lui Scott Westerfeld, in cazul bataliilor stelare (“The Risen Empire si “The Killing of Worlds)
  • romanele lui David Brin, de la care a imprumutat conceptul sau, Uplift, din The Uplift War,
  • alte lucrari ca Ender’s Game, The Forever War sau celebrul Starship Troopers.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 615 times, 1 visits today)

1 thought on “Seria Razboiul batranilor de John Scalzi”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.