Viata cautatorilor de aur

 

Calatoria cautatorilor de aur

Au fost doua cai principale de a ajunge pe apa în California. Un traseu de 17,000 mile in jurul de Americii de Sud si Capul Horn care dura de la 5 la 7 luni. Calatorii au avut de-a face cu furtuni devastatoare si o multime de boli din cauza conditiilor precare de viata si a cantitatii de fructe si legume limitata care cauzeaza scorbut.

Traseul al doilea a fost pe vapoare cu aburi prin Panama.  Acest traseu a fost mult mai rapid, dar foarte scump. Aceste nave au fost si foarte aglomerate.

La un moment dat au existat peste 500 de nave in portul San Francisco. Cele mai multe au fost abandonate si lasate in putrezire in timp ce echipajele lor au plecat in cautare de aur.

Multe persoane care soseau pe mare aveau de asteptat si nu stiau ca aurul se afla la distanta de 150 mile in interiorul continentului. Ei au cheltuit toti banii si au fost foarte obositi si flamanzi la atingerea orasului San Francisco. Multi nu au fost pregatiti pentru aceasta parte a calatoriei.

Viata unui 49’er

In primele zile din 1848 si 1849, nu era neobisnuit ca un miner sa sape si sa castige 2000 dolari in aur pe zi. Dar un miner obisnuit in medie ar fi fost norocos daca gasea si 10 $ pe zi.

Pe masura ce timpul trecea aurul n-a mai fost asa usor de gasit. In timp ce unii au devenit bogati, altii deabia aveau suficient sa se intretina. Dupa 1852, deja nu mai era profitabil

Mii de mineri au murit pe drum sau in timpul sapaturilor. Multi au murit de boala sau inaccidente, cum ar fi innec într-un rau, au cazut prada violentelor sau animalelor salbatice. Altii au murit din cauza bolilor si a proastei alimentatii.

Cei mai multi mineri locuiau in corturi si fierbeau alimentele peste un foc deschis. Cele mai multe lagare si orase miniere au fost formate din corturi de panza sau cladiri din lemn. Incendiile au fost foarte frecvente. Multe orase si tabere au fost complet distruse de foc. Unele de mai multe ori. Ploile abundente si zapada in timpul lunilor de iarna faceau traiul foarte dificil si mai ales conditiile de exploatare. Cei mai multi mineri si-au petrecut iarna în San Francisco sau in alte orasele miniere.

Boala si racelile au fost comune de la dormitul pe pamantul rece si umed. Castigurile mari au atras cresterea preturilor. In timp ce lucratorul mediu putea face 6 dolari sau 10 dolari pe zi, alimentele si materialele  puteau costa mult mai mult. Multi oameni si-au pierdut economiile de o viata pentru a ajunge in California. Cand au ajuns, nu si-au putut permite nici macar aprovizionarea de baza.

Lege si ordine

Pana la inceputul anilor 1850, goana dupa aur a atras o multime mai putin de dorit. Escroci, banditi, criminali, jucatori profesionisti si alti oameni certati cu legea au venit pentru a profita de bogatie sau a-i exploata pe cei slabi.

California nu era chiar un stat, inca. Nu au existat legi. Oricine care gasea aurul era repede inconjurat de alti prospectori. Legile noi trebuiau sa fie stabilite. Violenta si crima erau in crestere. Legea si ordinea erau in mainile poporului, iar linsajele fara proces erau frecvente.

Impactul de durata al Goanei dupa aur

Dupa 1850, aurul de suprafata din California a disparut in mare parte, chiar daca minerii au continuat sa soseasca. Utilajele folosite pentru extractie au fost intotdeauna dificile, rudimentare si periculoase. Destul de frapant era si faptul ca pentru a deveni peste noapte bogat era necesar un noroc neinchipuit si o cantitate de munca pe masura, fiind o munca foarte grea si neexistand personal calificat pentru asta. In plus, media zilnica ca plata pentru un miner care lucra independent cu tarnocapul sau si lopata au avut de atunci o scadere brusca de la ceea ce fusese in 1848. Aurul a devenit mult mai greu de scos, industrializarea tot mai mare, iar minerii au condus si mai mult asta spre cererea drepturilor si munca salariata. Noua tehnica de exploatare hidraulica, dezvoltata in 1853, a adus profituri enorme, dar a distrus o mare parte din peisajul regiunii. Desi exploatarea aurului a continuat in 1850, aceasta a atins apogeul prin 1852, atunci cand aur in valoare de 81 milioane de dolari a fost scos din sol. Dupa acel an, numarul total a scazut treptat, stabilizandu-se la aproximativ 45 milioane de dolari pe an pana in 1857. Goana populatiei insa din California a continuat, cu toate acestea, si pana la sfarsitul acestui deceniu populatia statului a fost de 380.000 locuitori. Cand a fost descoperit zacamantul de argint în Nevada in 1859, minerii au si plecat intr-acolo. Aceasta a pus capat Goanei dupa aur din California.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 229 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.