TOP 10 MISTERE nerezolvate ale Egiptului antic

Egiptul antic m-a fascinat mereu, inca de cand eram mic. Si apoi in viata pana cand am devenit arheolog. Practic, in ultimii 200 de ani, Egiptul antic a fost ca o adevarata obsesie pentru o gramada de oameni de la istorici la creatori de film si documentare. E un taram magic, plin de comori ascunse sub nisipul arzator e un loc miraculos si vom petrece cu siguranta inca atatia ani incercand sa-i descifram secretele. Chiar si dupa tot acest timp exista înca multe lucruri pe care nu le stim. Unele dintre cele mai mari descoperiri ale lumii antice asteapta sa fie dezvaluite incet-incet. Insa de cele mai multe ori, astfel de revelatii aduc si mai multe mistere si întrebari fara raspuns. In calatoria noastra vom afla adevarul despre camera ascunsa din Marea Piramida, despre piramide si tari intregi disparute, despre labirinte si multe alte mistere necunoscute. Eu sunt Delmo si astazi la Mythologica vom discuta despre cele mai mari mistere nerezolvate ale Egiptului antic.

  1. Labirintul Pierdut al Egiptului

În urma cu 2.500 de ani, în Egipt a existat un labirint masiv care, în cuvintele celui care l-a vazut, „a depasit chiar si piramidele”. Era o cladire masiva, înalta cat doua etaje. Înauntru, existau 3.000 de camere diferite, toate conectate printr-un labirint întortocheat de pasaje atât de complexe încât nimeni nu-si putea gasi calea de iesire fara un ghid. În partea de jos, era un nivel subteran care a servit drept mormânt pentru regi, iar în partea de sus era un acoperis masiv facut dintr-o singura piatra gigantica.

Nenumarati scriitori antici au descris ca l-au vazut direct, dar 2.500 de ani mai târziu, înca nu suntem siguri unde se afla. Chiar Herodot ne vorbeste despre aceasta magnifica constructie ce intrece chiar piramidele. Si alti scriitori antici cunoscuti il descriu: Diodorus Siculus, Strabo, Pliniu si Pomponius Mela.

Cel mai apropiat lucru pe care l-am gasit este un platou masiv de piatra de 300 de metri latime despre care unii cred ca a fost cândva fundatia labirintului. E vorba despre un mit care s-a pierdut si ratacit in timp. La fel se credea si despre Troia, nu? Ca este doar un mit. Actuala locatie a fost descoperita in 1888 de profesorul Flinders Petrie. Totul in jur era demolat si doar fragmente de statui mai ramasesera in picioare.

În 2008, o echipa de specialisti au folosit un geo-radar ca sa scaneze platoul si a descoperit ca dedesubt apare un labirint subteran la fel ca cel descris de scriitorii antici. Pâna acum, totusi, nimeni nu a sapat sau a pasit vreodata înauntru. Pâna când cineva va ajunge în labirint, nu vom sti sigur daca am gasit cu adevarat cea mai mare minune arheologica a Egiptului antic.

 

  1. Regina Necunoscuta a Egiptului

Avem zeci de liste de faraoni. Dar despre unii dintre ei nu stim mai nimic. Ati auzit probabil despre Neferititi, Hatshepshut sau Cleopatra. Dar ce ziceti de o regina mult mai puternica decat ati visat vreodata?

În 2015, arheologii din Cehia au dat la Abusir, peste mormântul unei femei care a fost îngropata printre marile piramide ale Vechiului Regat al Egiptului. În mormântul ei erau inscriptii care o numeau atât „sotia regelui”, cât si „mama regelui”. Acum 4.500 de ani, când aceasta femeie era în viata, ar fi fost unul dintre cei mai importanti oameni de pe planeta. Ea ar fi avut o putere mai mare decât orice alta femeie din intreaga Africa. Si nimeni nu are idee cine este ea.

Istoricii au numit-o „Khentakawess III”, presupunând ca era fiica reginei Kehntakawess II. Ei cred ca ea ar fi fost sotia faraonului Neferefre si mama faraonului Mekahur, dar nu putem fi siguri cu adevarat. Daca numele ei era Khentakawess III, atunci nu exista nicio referinta la ea în nimic din ceea ce am gasit vreodata. Oricine a fost, a fost cândva o femeie incredibil de puternica, dar astazi este putin mai mult decât o enigma.

 

  1. Sfinxul Israelului

În 2013, în Tel Hazor, Israel, arheologii au descoperit ceva la care nu s-au asteptat niciodata. Cel putin nu atât de departe de Egipt: un sfinx egiptean vechi de 4.000 de ani. Mai exact au gasit labele statuii, sprijinite pe o baza. Restul, se crede, a fost distrus în mod deliberat cu mii de ani în urma. Înainte ca cineva sa-l rastoarne, totusi, ar fi avut 1 metru înaltime si ar fi cântarit o jumatate de tona. Nimeni nu stie ce facea o statuie egipteana în Israel. Singurul indiciu ramas în urma este o inscriptie de pe baza care poarta numele „Regele Mycerinus”, numele unui faraon care a condus Egiptul în jurul anului 2500 î.Hr.

Este foarte putin probabil ca Tel Hazor sa fi fost cucerit de egipteni. În timpul domniei lui Mycerinus (alias Menkaure), Tel Hazor a fost un centru comercial în Canaan, direct între Egipt si Babilon. Era vital pentru bunastarea economica a doua dintre cele mai mari puteri din zona. Cea mai buna presupunere a noastra este ca a fost un cadou. Daca a fost un cadou, totusi, nu este clar de ce l-a trimis regele Mycerinus sau, de altfel, de ce cineva s-a suparat suficient de mult încât sa-l sfarâme. Tot ce stim cu siguranta este ca, dintr-un anumit motiv, cineva a construit un sfinx la 1.000 de kilometri distanta de Marele Sfinx din Giza.

 

  1. Moartea misterioasa a regelui Tuthankhamon

Regele Tutankhamon are deja tesuta in jurul lui o aura de mister: de la descoperirea mormantului la fabuloasa comoara pana la presupusul blestem care a insotit-o. Tut avea doar 19 ani când a murit si nimeni nu stie cu siguranta ce s-a întâmplat. Moartea lui este un mister complet – dar nu pentru ca ar fi fost în floarea vietii. Motivul pentru care moartea lui Tut este atât de misterioasa este ca erau atât de multe lucruri în neregula cu el încât este greu de spus care dintre ele i-a pus capat vietii.

Regele Tut era într-o stare groaznica de sanatate. În primul rând, avea malarie si s-a nascut cu atât de multe dizabilitati genetice încât istoricii sunt convinsi ca parintii lui trebuie sa fi fost frate si sora. Avea un picior rosu si defecte genetice care, cred unii, ar fi putut sa-i fi facut moartea sa nu fie altceva decât o chestiune de timp. Avea, de asemenea, un craniu fracturat, care, pentru o lunga perioada de timp, a fost considerat de arheologi un semn ca a fost lovit în cap. Astazi, se crede ca i-a fost lovit în timp ce corpul era îmbalsamat, dar posibilitatea ca el sa fi fost ucis nu a fost exclusa. Si-a rupt genunchiul cu putin timp înainte de a muri, ceea ce a condus la o teorie ca a fost ucis într-un accident de car.

Tut era atât de deformat încât nici macar nu putea sa stea în picioare fara ca cineva sa-l sprijine. Ar fi putut fi orice pana la urma sau chiar o multime de lucruri diferite l-au afectat în acelasi timp. Singurul lucru pe care îl stim sigur este ca Regele Tut nu a primit multe vesti bune în ultima sa luna de viata.

 

  1. Camera Ascunsa a Marii Piramide

Cu siguranta asteptati cu respiratia taiata rezolvarea acestui mister. Cea mai mare piramida dintre toate a fost construita acum 4.500 de ani pentru faraonul Khufu. Este o structura masiva de aproape 150 de metri înaltime, construita cu peste 2,3 milioane de blocuri de piatra. Si nimeni nu crede ca a fost construita fara ajutorul extraterestrilor. Dar cum a fost construita voi explica in alt episod, asa cum am promis. Si totusi, pâna de curând, pareau sa fie doar trei camere înauntru. Daca ti se pare mult spatiu irosit, nu esti singurul. Adica ati vazut cat costa garsoniera aia din Cluj, nu?

Pana acum stiam de 3 asa zise camera in Piramida si Marea Galerie.

Acesta este motivul pentru care o echipa a scanat piramida în noiembrie 2017 pentru a vedea daca a ratat ceva. Destul de sigur, deasupra Marii Galerii a piramidei, au gasit semne ca ar putea exista o camera ascunsa la fel de mare ca cea mai mare camera din întreaga piramida. Lucrul ciudat este ca egiptenii au construit în mod deliberat camera ascunsa pentru a fi complet inaccesibila. Nu exista coridoare sau cai conectate la aceasta. Singurul mod în care ar fi putut pune ceva înauntru este daca ar fi umplut camera în timp ce construiau piramida, apoi ar fi sigilat-o dupa aceea. Înca nu am vazut interiorul camerei ascunse. Dar orice ar fi acolo se pare ca nu a vazut vreodata lumina zilei. Ca sa nu va las cu gura cascata, va pot spune ce cred arheologii – camera era folosita ca un soi de put pe care se putea inalta sufletul faraonului spre stele. Alte teorii sustin ca aici poate fi chiar mormantul real al faraonului, alta ca ar fi doar depozit sau chiar o a doua Mare Galerie necesara structurii.

 

  1. Mumia învelita într-o carte

În 1848, un barbat a cumparat o mumie egipteana antica de la un negustor din Alexandria. Ani de zile a expus-o ca decoratiune fara sa-si dea seama ca e cel mai ciudat artefact gasit vreodata.

Cu toate acestea, dupa ce i-au desprins bandajele câteva decenii mai târziu, oamenii de stiinta au descoperit ceva foarte neobisnuit. Mumia fusese înfasurata în paginile unei carti — si nu era scrisa în egipteana. A fost nevoie de ani de investigatii pentru a afla ce limba este, dar astazi stim ca este scrisa în etrusca, limba unei civilizatii antice care a trait cândva în Italia de azi.

Este o limba despre care stim putin. Cuvintele înfasurate în jurul acestei mumii formeaza cel mai lung text etrusc pe care l-am gasit vreodata si are vreo 2.300 de ani. Totusi, au ramas multe întrebari fara raspuns. În primul rând, înca nu stim ce spune textul. Putem întelege doar câteva cuvinte, care par a fi date si nume de zei, iar dincolo de asta, nu putem decât sa speculam ce înseamna sau de ce cineva ar înfasura o mumie in asa ceva. Mai presus de toate, nu avem idee de ce o carte etrusca a fost înfasurata în jurul unei mumii în Egipt. Care este legatura si care este mesajul ei final catre lume?

 

  1. Lumina Denderei

Pe peretele unui templu din Dendera, Egipt, exista un relief masiv care arata o imagine foarte ciudata. Acesta arata, conform interpretarii obisnuite, un sarpe într-o minge mare de foc care zboara dintr-o floare de lotus în timp ce este sustinut de un stâlp cu brate umane. Este o imagine ciudata, dar nu doar pentru ca stâlpul are brate. Se întâmpla sa arate exact ca un tip de bec timpuriu inventat în secolul al XIX-lea. De fapt, seamana atât de mult cu un bec, încât unii oameni cred ca ar putea fi chiar o diagrama care arata cum sa faci unul. Desigur, acesta este genul ala de teorie pe care o auzi de obicei propusa de nebunii de pe History Channel, aia cu Ancient Aliens.

Camera care arata Lumina Denderei este singura camera din tot templul care nu avea lampi care aprind focul. Arheologii au gasit reziduuri care arata ca egiptenii foloseau lampi în orice alta parte a cladirii, cu exceptia acesteia. Dar misterul este usor de rezolvat daca esti arheolog. E vorba despre templul dedicat lui Hathor, iar ce vedeti in imagini este zeul Horus, reprezentat in cateva reliefuri drept sarpe iesind dintr-o floare de lotus, atasat de obicei de partea din fata a unei barci. Aceasta “Lumina din Dendera” e de fapt un motiv asemanator, care il arata pe Horus intr-un fel de container, adica pantecul lui Nut, zeita cerului. Cateodata, un stalp sustine sarpele. Mister rezolvat, caz inchis. Sa trecem la urmatorul.

 

  1. Piramida distrusa

Nu prea umbla piramidele cu covrigi in coada, nu? Adica nu le vezi la tot pasul. Piramida lui Djedefre ar trebui sa fie cea mai inalta piramida din Egipt. Adica daca eram faraon sigur mi-as fi dorit sa intru in istorie cu cea mai mare … piramida, intelegeti voi. Masurarea orgoliilor era chestiune barbateasca sip e vremea aceea. Iar Djedefre s-a asigurat de asta. Nu avea resursele pentru a construi cea mai mare piramida, dar a folosit o mica solutie ingenioasa pentru a se asigura ca vârful mormântului sau era doar putin mai înalt decât al tuturor celorlalti. A construit pe un deal. Din anumite motive, totusi, în timp ce toate celelalte piramide ale Egiptului sunt înca în picioare dupa mii de ani, numai piramida lui Djedefre a fost total distrusa. Tot ce a mai ramas este baza.

Nimeni nu stie pe deplin ce s-a întâmplat cu el, dar exista teorii. Unii cred ca Djedefre pur si simplu a murit înainte de a fi capabil sa faca mare parte din munca, iar piramida sa a fost lasata în ruine. Altii cred ca romanii au extras pietre în urma cu 2.000 de ani, darâmând un monument istoric masiv. Si altii cred ca oamenii din Egipt îl urau cu adevarat pe Djedefre – atât de mult încât erau dispusi sa distruga o întreaga piramida doar din ciuda.

 

  1. Disparitia Reginei Nefertiti

Regina Nefertiti este legendara pentru ca a fost una dintre putinele femei care a domnit asupra Egiptului. Ea a fost sotia faraonului Akhenaton, probabil mama faraonului Tutankhamon, si se crede ca a preluat Egiptul. Si totusi, în timp ce mormintele altor faraoni înca se înalta peste Egipt astazi, nimeni nu a gasit niciodata locul final de odihna al lui Nefertiti.

Cautarea mormântului ei a continuat ani de zile. Pâna în 2018, arheologii erau aproape convinsi ca i-au gasit locul de înmormântare într-o camera secreta ascunsa în mormântul regelui Tut. În mai, totusi, au scanat cu meticulozitate peretele si au descoperit ca nu era nimic acolo.

În mod curios, nu exista nicio mentiune despre moartea ei în istoria Egiptului. Dupa aproximativ al 12-lea an de domnie a sotului ei Akhenaton, orice mentiune despre ea înceteaza cu totul. Unii cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca ea a devenit faraon si a luat un alt nume, dar nu toata lumea este de acord. Unii cred ca raspunsul la acest mister este ceva mai banal decât puteam spera. Potrivit doctorului Joyce Tydseley, cea mai simpla explicatie este ca Nefertiti nu a fost niciodata un faraon. Dr. Tydseley crede ca oamenii au facut o mare afacere din Nefertiti în anii 1920, deoarece o sculptura a fetei ei a devenit foarte populara si au vrut doar ca ea sa fie destul de populara încât sa creada asta. Potrivit dr. Tydseley, explicatia este simpla. Nu stim ce sa întâmplat cu Nefertiti pentru ca pur si simplu nu era o persoana atât de importanta.

 

  1. Tara Pierduta din Punt

Daca v-a placut joaca noastra de-a arheologii, acum sa vedeti! O s ava fac sa va simtiti ca Indiana Jones, ce sa mai! Scrierile egiptene antice sunt pline de referiri la un loc numit Punt. A fost un vechi regat african plin de aur, fildes si animale exotice care a entuziasmat imaginatia egiptenilor. Si trebuie sa fi fost extrem de puternic. Era un loc care impunea respectul egiptenilor, o tara pe care ei au numit-o „Tara lui Dumnezeu”. Si daca nici egiptenii nu erau bogati si puternici, atunci cine?

Nu exista nicio îndoiala ca Punt a existat. Exista nenumarate mentiuni despre ea în scrierile antice. Exista chiar si o imagine a reginei din Punt într-un templu egiptean antic. Dar, în ciuda puterii si importantei acestui loc magnific, nu l-am gasit niciodata.

Singurele urme pe care le avem despre Punt sunt artefactele pe care le pastrau egiptenii. Oamenii de stiinta, disperati sa descopere unde se afla acest regat, au studiat ramasitele mumificate a doi babuini pe care egiptenii le-au obtinut din Punt si au stabilit ca babuinii, cel putin, venisera din zona Eritreei contemporane sau a Etiopiei de Est. Acest lucru, cel putin, ne ofera un punct de plecare în vânatoarea noastra de a gasi Tara lui Punt, dar este o zona imensa pentru o cautare arheologica. Si daca vom gasi vreodata ruinele Regatului Punt, asta ne va deschide o serie cu totul noua de mistere de rezolvat pentru a descoperi trecutul. Deci misterele, ca si miturile bune, nu se termina niciodata.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 842 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.