Top 10 carti despre mitologie

Mitologiile popoarelor au constituit de-a lungul secolelor izvoare nesecate de inspiratie pentru autorii din toate colturile lumii, care ne-au daruit opere cu adevarat fascinante pe aceasta tema – o lectura ce cucereste fara indoiala multi cititori. Unele dintre aceste carti au fost deja transformate in filme, seriale sau benzi desenate.

Cartile despre divinitati care imprumuta infatisarea umana sau nu, despre creaturi din cele mai bizare, uneori inspaimantatoare alteori pline de farmec, despre plante si animale inzestrate cu puteri supranaturale – cu temetici ce-si au radacinile adanc infiripate in taramul culturilor stravechi, in credinte si traditii care-si pierd originile in negura timpurilor – au darul de a deschide o bresa catre universurile mitologice ale popoarelor lumii.

Aventurile si/sau evenimentele istorisite in paginile lor poarta straiele celor mai impresionante deznodaminte, cu ecouri in timp si spatiu, deopotriva.

Mitologiile popoarelor, incarcate de semnificatii si simboluri, si-au pus amprenta pe intregul proces evolutiv al culturii si traditiilor lor, din zestrea acestora pastrandu-se pana in zilele noastre parfumul unor timpuri in care Cerul si Pamantul isi impleteau destinele pentru a scrie istorie.

Nu e de mirare asadar faptul ca si in prezent acest gen de lectura constituie o atractie irezistibila pentru multi dintre noi, mozaicul sau de culori si tonalitati interpretative asigurandu-ne descoperirea unei bogate colectii de motive si teme specifice, ale caror generoase caracteristici reusesc sa ne imbogateasca si ne incante in egala masura.

Iata in cele ce urmeaza zece propuneri atragatore, reunite intr-un top la nivelul caruia pozitiile atribuite pot suferi modificari de treapta, in functie de preferintele fiecaruia:

10. Marile Civilizatii, de Vahe Zartarian

Un volum ce concentreaza aspectele panoramice ale evolutiei umane de-a lungul a mii de ani, explorand deopotriva Europa, Lumea Araba, China si India, trecand in revista convingerile religioase ale oamenilor care le populeaza, dar si cele mai reprezentative evenimente ale istoriei lor.

Impactul inregistrat intre culturi diferite si imposibilitatea alinierii lor, ba chiar intoleranta si episoadele de violenta manifestare a dezacordurilor din pricina unor convingeri ce nu lasa loc alternativelor, sunt abordate apeland la firestile semne interogative asociate faptelor istorice si modului in care omul actioneaza atunci cand este atinsa coarda sensibila a propriilor percepte religioase.

9. Etruscii, de Lucy Shipley

Misterioasa civilizatie a etruscilor, care a cunoscut in antichitate o infloritoare perioada de dezvoltare in teritoriile Italiei de azi, s-a distins printr-un limbaj unic si o cultura ale carei manifestari a influentat puternic lumea antica a romanilor si a grecilor.

Cartea reuseste sa ne conduca pe firul unor noi descoperiri arheologice menite sa echilibreze in buna parte controversele ce vizeaza originea etruscilor si particularitatile culturii lor, credintele, miturile si ritualurile dezvaluite de vestigiile, inscriptiile si textele antice interpretate prin prisma unor teorii moderne.

8. Lumi disparute, de Aurel Lecca

Una din cele mai fascinante si mai bine documentate lucrari referitoare la lumea Atlantidei si la posibilele locuri de pe Terra unde ar fi existat aceasta in vremuri de mult apuse.

Volumul cuprinde o remarcabila colectie de teorii si ipoteze in acest context, formulate de-a lungul timpului de catre diferiti autori, de la Platon si Aristotel la Ignatius L. Donnelly si Charles Hapgood, fara a neglija relatarile medievale ale geografului Kosmas Indicopleustos, exprimate tocmai intr-o perioada in care catolicii socoteau argumentul Atlantidei drept erezie.

7. Simboluri universale, de Constantin-Sebastian Crasnaru

Ca studiu elaborat in scopul descifrarii misterelor sistemelor de notare preistorice, lucrarea abordeaza problema interpretarii simbolurilor stravechi ca mijloc de transmitere in timp si spatiu a unor mesaje incarcate de semnificatii in conditiile in care azi este perceput mai degraba aspectul lor decorativ.

Totodata, autorul ridica o serie de semne de intrebare asupra ipotezei plasarii acestor repere, inca din timpuri ancestrale, la nivelul Terrei, de catre entitati necunoscute omului modern, in scopuri invaluite in mister – o viziune fara pretentii de postulat, propusa ca lectura lejera.

6. Legendele Olimpului, de Gheorghe Popa-Lisseanu

Una din cele mai fascinate carti despre zeii si zeitele Greciei antice, dar si a modului in care acestia interactionau (sau nu) cu oamenii, influentandu-le viata de zi cu zi si modificandu-le destinele dupa bunul loc plac, in functie de interesele, intrigile si regulile unui taram al divinitatilor, in care personajele tind sa prezinte totusi caractere mult asemanatoare cu cele ale muritorilor de rand.

Legendele Olimpului deschid larg portile cunosterii unei lumi in care isi implanta radacinile miturile cele mai faimoase ale istoriei omenirii, facandu-ne cunostinta cu eroi extraordinari, de la Hercule la Ulise si de la Perseu la Dedal si Icar, pentru a enumera doar cativa din acestia.

5. Miturile Greciei antice, de Robert Graves

Autorul deapana firul unor teorii menite sa desluseasca tainele aparitiei miturilor Greciei antice, explicand cu lux de amanunte o serie intreaga de concepte asociate simbolisticii specifice si creaturilor fantastice care le populeaza.

Volumul se bazeaza pe informatii culese din multiple surse, cu trimiteri, comentarii si interpretari variate, sugerate de rezultatele cercetarilor arheologice si antropologice moderne.

4. Basmele imparatilor daci, de G. Ionescu-Nica

Pe locul patru in clasament am plasat volumul „Basmele imparatilor daci”, semnat de G. Ionescu-Nica, socotindu-l o reusita in materie de aprofundare a miturilor autohtone si de explorare a trecutului istoric pre-romanesc in spatiul Carpato-Dunareano-Pontic.

Cartea „…reprezinta una din foarte putinele si poate cea mai pregnanta incercare de proiectare in mit a frumusetilor si bogatiilor, istoriei si realitatilor natural-umane ale Romaniei, dupa cum apreciaza Ion Oprisan in prefata primei editii.

3. Mitologia greco-romana, de Gheorghe Popa-Lisseanu

Este vorba despre doua volume – Legendele zeilor” si „Legendele Eroilor – la nivelul carora sunt prezentate numeroase mituri ale lumii antice greco-romane, pe baza informatiilor oferite de lucrarile autorilor clasici, in scopul „popularizarii stiintei mitologice”, dupa cum marturisea odinioara insusi autorul.

Cu aceste doua volume, Gheorghe Popa-Lisseanu (1866-1945), istoric si autor al multor lucrari prestigioase din domeniul istoriei romanilor, avea sa daruiasca cititorilor o valoroasa colectie de istorisiri mitologice, din universul carora s-a inspirat ulterior si Alexandru Mitru, propunand la randul sau o versiune a „Legendelor Olimpului”, scrisa intr-un limbaj ceva mai accesibil varstelor copilariei in epoca moderna.

2. Atlantida, imperiul pierdut, de Dan Apostol

Unii sustin ca Atlantida ar fi fost in timpuri stravechi un continent fascinant, populat de o civilizatie avansata, care s-ar fi autodistrus dintr-un motiv sau altul, altii ca in realitate ar fi fost vorba doar de o insula izolata ai carui locuitori erau misteriosi, astfel incat nu e de mirare ca nu s-au transmis peste vremuri prea multe informatii despre ai si nu putini sunt cei convinsi ca de fapt n-ar fi existat niciodata, fiind doar produsul fanteziei popoarelor antice.

Daca sunteti interesati sa cunoasteti ceva mai multe lucruri despre un argument atat de controversat, ei bine, volumul „Atlantida, imperiul pierdut” de Dan Apostol, detine in cuprinsul paginilor sale o serie de raspunsuri la anumite intrebari firesti pe marginea acestui subiect, dar aduce la randul sau in prim-plan si alte puncte interogative, pentru care cu greu s-ar putea formula ipoteze credibile.

1. Barbarii. Civilizatii disparute, de Peter Bogucki

O interesanta propunere de a explora universul unor remarcabile culturi despre care azi nu se mai cunoaste mare lucru, dar a caror existenta continua sa fie confirmata de noi si noi descoperiri arheologice, care dezvaluie o bogata zestre de nestemate in acest context.

Este vorba despre culturi care s-au dezvoltat inainte sau in paralel cu maretele civilizatii antice ale grecilor si romanilor, dar care din motive invaluite in mister, au disparut aproape fara urma.

Autorul reuseste sa ne prezinte o uimitoare piesa din puzzle-ul istoric al omenirii, punand accent pe particularitatile unora din cele mai interesante culturi vechi, apeland la date si informatii oferite de studiile actuale si dobandite doar gratie metodelor si instrumentelor moderne care ne ingaduie sa le descoperim adevarata splendoare.

Istorisindu-ne povestea lor, Peter Bogucki ne ajuta sa aruncam o privire peste umar, in trecutul indepartat al omenirii, imbogatindu-ne bagajul de cunostinte utile pentru a intelege mai bine antichitatea clasica, dar si a comunitatilor care nu cunosteau neaparat scrierea la vremea respectiva, ceea ce nu le impiedica insa sa detina valoroase elemente culturale, forme de arta, ritualuri si traditii cu totul si cu totul deosebite.

Alte propuneri de lecturi din aceeasi categorie

Fara a stirbi catusi de putin farmecul si valoarea cartilor incluse in acest clasament succint, ar fi cu adevarat pacat sa nu dedicam in finalul materialului cateva randuri si altor propuneri de lecturi din aceeasi categorie, care detin toate ingredinetele necesare pentru a le face concurenta celor inscrise in top.

O atractie irezistibila pot exercita de pilda si volumele „Armaghedon 2012”, de Zecharia Sitchin, „Mitologie chineza”, de Octavian Simu, „Strania civilizatie umana”, de Constantin Borcia, „Nodul Sacru”, de Ioan Marchis, „Enciclopedia locurilor mistice si sacre ale lumii”, de John si Anne Spencer, „Principalele descoperiri arheologice din Orientul Apropiat in perioada 1970-2000 si raportul lor cu studiul Vechiului Testament,” de Mihai Vladimirescu, „De la Antichitate la Renastere”, de Adrian Claudiu Stoica sau „Tehnologia zeilor. Fascinanta cunoastere a anticilor”, de David Hatcher Childress, pentru a enumera doar cateva.

Lista ramane deschisa, intrucat multi autori contemporani isi apleaca azi atentia asupra unor argumente si concepte mai mult sau mai putin spinoase apartinand mitologiei, incercand sa le confere propria lor interpretare sau sa destrame aura de mister care le-a invaluit timp de mii si mii de ani.

Bibliografie:

  1. Berdan, Lucia – „Mitologia cuvintelor”, 2003;

  2. Osborn, Kevin – „Ghid esential de mitologie clasica”, 2006;

  3. Petreu, Marta – „Biblioteci in aer liber: oameni, carti, amintiri”, 2016;

  4. Brebenar, Gabriel – „O mie si una de carti: jurnal de cititor: (2008 – 2013);

  5. Bythell, Shaun – „Jurnalul unui librar”, 2022;

  6. Dickinson, Ross – „Cartea mica a religiilor lumii”, 2022.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 295 times, 1 visits today)

1 thought on “Top 10 carti despre mitologie”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.