Sexul si viata de cuplu in viitor se anunta complet tehnologizate, marcand astfel traversarea unei frontiere de traditionalism in cel mai pragmatic mod cu putinta – de la gaming la realitate palpabila (la propriu si la figurat).
Este vorba mai exact despre previziunile specialistilor in ceea ce priveste posibilitatea ca nu peste mult timp, omul sa opteze pentru alternativa robotizata a partenerului de cuplu – varianta care prezinta, in opinia expertilor, numeroase avantaje atunci cand nu se fixeaza drept obiectiv procreerea.
Desi suna rece si lipsita de sensibilitate, ideea tinde sa castige tot mai mult teren in preferintele consumatorilor, indiferent de gen, varsta sau pozitie sociala.
Viata de cuplu in viitor: un sex-robot pentru fiecare
Cel putin aceasta este concluzia care se desprinde din studiile recente publicate la nivelul revistelor de specialitate, concluzie ce pare sa deschida larg portile unei abordari noi a relatiilor interumane atunci cand delicatul argument al actului sexual vine „tratat la rece”.
Din punct de vedere practic, se pare ca robotii vor putea fi programati sa indeplineasca si sarcini destinate sa satisfaca necesitatile sexuale ale ambelor sexe intr-un viitor nu prea indepartat.
Solutia tehnologica propune efectuarea unui pas important in acest context, sugerand trecerea de la universul realitatii virtuale la care se apeleaza deja in prezent, la alternativa reala a unui partener ce garanteaza optime prestatii sexuale, fie in varianta sa feminina cat in cea masculina, asadar un salt spectaculos de la „gamification” la realitate palpabila.
Cu alte cuvinte, specialistii aduc in prim-plan oportunitatea de a putea achizitiona la un moment dat, din magazinele specializate, un sex-robot personalizabil, in masura sa satisfaca gusturile fiecarui consumator in parte.
Avantaje si dezavantaje: sexul cu robotii din viitor
In sprijinul acestei idei – pentru unii nastrusnice, pentru altii cat se poate de pertinente – se pronunta si o parte din sociologii futuristi, care sustin ca familia traditionala, asa cum o cunoastem noi azi, va deveni treptat un soi de „floare rara”, intrucat oamenii vor prefera compania robotilor atat in ambientul propriului camin, in general, cat si din punct de vedere intim.
Daca domnii sunt entuziasmati de posibilitatea de a putea face sex ori de cate ori au chef cu o partenera vesnic bine-dispusa, care nu acuza migrene si nici nu pretinde bijuterii cu diamante, la randul lor si doamnele se declara incantate de idee: unui partener permanent galant si atent la tot ceea ce spune si ce face, programat pentru a-si satisface utilizatoarea in orice conjunctura fara sa dea semne de oboseala, nu i se da cu piciorul…
Atat barbatii cat si femeile semnaleaza avantajul eliminarii definitive a riscurilor legate de bolile cu transmitere sexuala.
Dezavantajul ar fi in prima faza de natura materiala: un astfel de robot va fi, fara indoiala, extrem de costisitor, desi tinand cont de rapiditatea cu care se misca lucrurile in domeniul tehnologic, e foarte posibil sa nu dureze prea mult pana la producerea in serie a unor modele extrem de variate, accesibile si celor ce nu dispun neaparat de portofele bine garnisite.
Pe de alta parte insa, se ridica in mod automat problemele de natura etica, iar semnele de intrebare asociate acestora nu au inca un raspuns acceptabil: oamenii se vor casatori doar daca decid sa aibe copii sau nici macar atunci, avand in vedere ca se va putea apela la bancile de sperma si la mamele-surogat?!?
Se vor casatori oricum, daca au chef, si vor avea in casa si roboti sexuali pentru alternativa sexului hi-tech?!?
Cine si cum va decide modul de programare al robotilor sexuali – vor fi vandute modele menite sa sfarseasca in ograda pedofililor, maniacilor, molestatorilor sexuali si celor ce vor dori sa-si satisfaca astfel setea de cruzime, sau doar modele standard pentru „uz clasic”?!?
Vom avea o legislatie care sa reglementeze chestiunile derivate dintr-o astfel de schimbare fundamentala a legaturilor sociale si a raporturilor intre oameni?
Lista necunoscutelor este lunga si cuprinde o serie intreaga de probleme la care specialistii inca nu sunt in masura sa raspunda.
Experimente de laborator si prototipuri realizate
Nimic nu poate insa sa-l impiedice pe om sa experimenteze roboti de laborator destinati si acestui gen de sarcini intime, iar primele prototipuri au fost deja puse la punct de catre o serie de experti in materie:
- Realdoll – este numele unei papusi robotizate extrem de sexy, produse de compania americana Abyss Creations, al carei CEO – Matt McMullen – si-a fixat obiectivul de a oferi utilizatorilor modele din ce in ce mai sofisticate, in masura sa ofere experiente ce faciliteaza legaturile dintre om si masina, respectiv o aventura in care „realismul estetic al papusii sexy fuzioneaza cu robotica, inteligenta artificiala si realitatea virtuala”;
- Harmony – este insa cel mai recent model produs la Abyss Creation – dispune de un invelis incalzit, care imita in mod desavarsit pielea umana, reproduce diferite expresii faciale si e prevazut cu o multime de senzori care transmit semnale propriului creier computerizat, permitandu-i sa reactioneze ca si cum ar atinge orgasmul dupa o partida de sex fierbinte;
- Jia Jia – este un model de umanoid-femeie realizat in laboratoarele chineze, care prezinta inca o serie de limite din punct de vedere al functionalitatii, dar a carui infatisare aduce izbitor de mult cu idealul de frumusete oriental – motiv pentru care a fost supranumita „Zeita”. Jia Jia prezinta un grad de veridicitate cu adevarat impresionant, ceea ce-i indreptateste pe specialistii chinezi sa sustina teoria potrivit careia, cu toate consecintele sale inimaginabile, atractia fizica fata de un astfel de robot va fi dificil de tinut sub control;
- InMoover – este un robot umanoid masculin, bazat pe platforma InMoov si realizat cu ajutorul unei imprimante 3D, partener al frantuzoaicei Lilly – o doamna care s-a saturat de experiente dezastruoase cu barbati adevarati. Desi Lilly nu declara in mod explicit ca ar avea raporturi sexuale cu umanoidul sau, sustine in schimb ca nu-i place contactul cu umanii si ca relatia sa cu InMoover „se va imbunatati pe zi ce trece, odata cu progresele inregistrate in domeniul tehnologiilor robotice”;
Recent, presa britanica si cea franceza, au publicat o serie de articole care sustin ca la Londra si respectiv la Paris, au fost inaugurate deja primele doua case de toleranta cu personal integral robotizat, localuri in care clientii nu stramba din nas daca papusile sexy-robot au fost utilizate inaintea lor.
Sex cu robotii in scopuri terapeutice
Un studiu publicat la nivelul revistei de specialitate „Bmj Sexual & Reproductive Health”, semnat de o echipa de specialisti din cadrul George’s University Hospitals si King’s College London, releva faptul ca din punct de vedere terapeutic, robotii programati pentru a fi utilizati in scopuri sexuale si-ar putea adjudeca in viitor chiar si un rol terapeutic.
„Desi nu exista date primare referitoare la sex-robots si in consecinta nu putem recomanda o astfel de solutie in practica medicala actuala, nici nu se poate nega cu desavarsire valoarea terapeutica a unei astfel de alternative”.
Este vorba indeosebi despre o serie de probleme cu care se confrunta anumiti pacienti ce acuza disfunctionalitati de libido, erectile sau chiar de ejaculare precoce, fara a mai vorbi despre tulburarile din sfera sexuala legate de stresul provocat de contactul cu parteneri umani.
Daca pe de o parte se pare ca dispozitivele de acest gen ar putea fi de ajutor, se pune problema pe de alta parte, de pierderea intimitatii cu semenii si exacerbarea disfunctionalitatii in mediul natural, motiv pentru care e dificil de stabilit masura in care un robot sexual poate contribui la recapatarea echilibrului si sanantatii in acest context.
E cazul sa ne facem griji?
Inginerii italieni din cadrul CNR din Genova sustin ca oamenii nu au motive pentru a fi ingrijorati in legatura cu evolutia lucrurilor in sfera distriburii pe scara larga in viitor, a robotilor programati sa satisfaca placeri sexuale:
„Greu de presupus ca ne vom regasi intr-un cadru similar cu cel din Blade Runner, unde un soi de sclavie sexuala transforma robotii in victime: cu tehnologia actuala este practic imposibil. Problema nu e daca robotii sufera, ci cum ne raportam noi la aceasta chestiune. Daca de pilda, un individ are naravul de a-si bate robotul, acesta din urma nu simte durere, dar suntem indreptatiti sa ne imaginam ca mai de vreme sau mai tarziu vom deveni insensibili si in raport cu alte chestiuni. Si asta nu e bine”, sustine Gianmarco veruggio, director de cercetare al institutului italian.
Altele sunt motivele pentru care ar trebui sa ne declaram ingrijorati: astfel de roboti vor trebui sa fie conectati la internet pentru li se actualiza in mod regulat programul, vor fi expusi la virusi informatici, la hacking si nu in ultimul rand, la furtul de date sensibile.
Pentru a putea interactiona cu utilizatorii, robotii sexuali vor fi dotati cu microfoane si telecamere: cum si unde vor fi arhivate cartelele doldora de fisiere audio si video? Cine va avea acces la acestea, cine le va gestiona din punct de vedere legal? In ce mod se va utiliza cartografierea preferintelor utilizatorilor?
Intrebari sacrosante pentru care va fi indispensabila intocmirea unei liste de raspunsuri inainte a de fi prea tarziu…
Argumentul este extrem de controversat si nu lipsesc criticile inversunate: Kathleen Richardson, cercetator in cadrul Institutului Roboetica de la Universitatea din Leicester (Marea Britanie), promoveaza o campanie indreptata impotriva utilizarii robotilor pentru sex.
Cercetatoarea britanica-i socoteste la fel de periculosi precum robotii-killer, intrucat creeaza dependenta si „ucid” relatiile interpersonale.
„Sexul cu un robot va fi vesnic un act dezechilibrat, subordonat, fara strop de spontaneitate si imprevizibil. Sexul, ca si iubirea, trebuie sa ramana o prerogativa a fiintelor vii”, sustine specialista britanica.
Bibliografie:
- Love and Sex with Robots – Second International Conference, LSR 2016 london, UK, Revised Selected Papers;
- Lee, Jason – „Sex Robots. The Future of Desire”, 2017;
- Danaher, John & McArthur Neil – „Robot Sex. Social and ethical Implications”, 2017
- Devlin, Kate – „Turned On. Science, Sex and Robots”, 2018.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5