“Puternicii”: cartea si filmul

“Freak the Mighty”, adica “Freak cel Puternic” este un roman pentru adolescenti publicat in 1993 de Rodman Philbrick. Cartea a fost urmata in 1998 de o continuare numita  “Max the Mighty”, adica “Max cel Puternic”. Caracterele principale sunt prietenii Maxwell Kane, un baiat imens, dar incet si Kevin Avery, poreclit “Ciudatul”, care are un handicap, dar este foarte inteligent. Baiatul este diagnosticat cu sindromul Morquio.

Romanul a fost adaptat pentru marele ecran sub numele “The Mighty”, adica “Puternicii“, de scenaristul Charles Leavitt. Filmul a fost turnat in Canada si in Ohio. Regizorul filmului a fost Peter Chelsom, iar filmul a iesit in 1998.

 

Intriga, actiune, eroism si codul cavalerilor in lumea moderna

Romanul este setat in New Hampshire. La inceputul cartii, Maxwell Kane este un tanar ce traieste cu bunicul si bunica sa. Max crede ca nu este bun de nimic. Celorlalti le este frica de el pentru ca este urias si seamana cu tatal sau, Kenneth “Ucigasul” Kane, un criminal condamnat. Max seteaza pasul si tonul povestii aducandu-si aminte de zilele sale din gradinita. Atunci a intalnit prima oara un baiat de varsta sa, numit Kevin. Copiii ceilalti l-au poreclit “Ciudatul” datorita handicapului sau. Kevin avea un handicap si folosea carje pentru a se deplasa. Acesta se crede robot si este foarte inteligent. Adesea este tachinat de colegii sai, in special de copiii mai mari, o gasca de copii de la scoala de corectie. Totusi, cei doi, “Ciudatul” si “Uriasul” devin prieteni buni.

Dupa cativa ani, Max afla ca Ciudatul se muta cu mama sa, Gwen, langa casa lor.

Cei doi vor trece prin aventuri, se vor juca de-a cavalerii, iar Ciudatul il va initia pe urias in arta cavalerismului. Ii va explica regulile de baza ale cavalerismului.

Vor fi urmariti de copiii de la scoala de corectie, se vor intalni cu tatal lui Max, fugit din detentie. Se vor rafui cu niste criminali si vor trai aventuri extreme salvandu-se, in final, unul pe celalat.

Insa cel mai interesant aspect este cartea pe care Kevin i-o lasa lui Max. O carte goala, cu pagini albe, pentru a scrie povestea lor. Povestea Ciudatului cel Puternic.

 

Simbolism si legende in lumea copiilor: un film de initiere

Perioada adolescentei si a copilariei este foarte grea pentru unii. Mai ales pentru copiii lasati la o parte, pentru copiii cu un handicap sau cei care nu fac parte din vreo “gasca”. Asadar, cartea, si filmul mai tarziu, incearca sa ne faca sa privim, prin ochii lor, in lumea lor. O lume plina de intelesuri si magie. O lume pe care fiecare si-o creaza din lecturi, vise si multa, multa imaginatie.

Chiar daca un copil este infirm el isi poate trai viata. Si, mai mult decat atat, ii poate inspira pe altii.

Max va deveni, sub indrumarea lui Kevin, un adevarat cavaler. El se va ridica din “subsolurile intunecate”, adica subsolul in care traia, si va pasi in lumina. Isi va infrange tatal, trecutul si va redeveni un om nou.

Kevin va deveni “creierul”, iar Max “picioarele” unui trup intreg, ale cavalerului perfect. Povestea Regelui Arthur si a Cavalerilor Mesei Rotunde va deveni realitate. Mama Ciudatului Kevin, Gwen, va deveni Guinevere, regina lui Arthur.

O lucrare extraordinara, Freak the Mighty, in care putem gasi aspecte care sa ne caracterizeze pe fiecare dintre noi. Fiecare isi doreste sa fie Eroul, Salvatorul, dar foarte putini reusesc. O calatorie care incepe astfel” Nu am avut niciodata un creier pana cand Ciudatul a venit si m-a lasat sa-l imprumit pe al lui pentru o vreme, si acesta este adevarul. Adevarul adevarat!”.

O carte despre viata, despre infruntarea raului si a trecutului, o carte despre redescoperire. Intunericul este alungat de lumina, iar frumusetea transpare de aici. “Durerea este doar o stare a mintii. Poti sa treci peste orice, chiar si peste durere”.

“A-ti aminti este o mare inventie a mintii, si, daca te straduiesti suficient de tare, poti sa-ti amintesti orice, chiar daca s-a intamplat sau nu in realiatte.”

Cartile sunt ca un ser al adevarului, daca nu citesti, nu iti poti da seama ce este real si ce nu.

Tematica este insotita de simboluri, plina de perle de intelepciune, iar flashback-ul este la ordinea zilei. In final, cartea are un rol terapeutic. Intensa, inspirativa, dulce-amara.

 

Filmul “Puternicii”, o drama de Peter Chelsom

in film joaca Sharon Stone, Gena Rowlands, Gillian Anderson, Harry Dean Stanton, Kieran Culkin (Kevin Ciudatul), James Gandolfini, si Elden Henson.

  • Elden Henson ca Maxwell “Max” Kane/The Mighty
  • Kieran Culkin ca Kevin Dillon/Freak
  • Sharon Stone ca Gwen “The Fair Gwennivere Of Air” Dillon
  • Gena Rowlands ca Susan “Gram” Pinneman
  • Harry Dean Stanton ca Elton “Grim” Pinneman
  • James Gandolfini ca Kenneth “Kenny” David Kane aka “Killer” Kane
  • Gillian Anderson ca Loretta Lee
  • Meat Loaf ca Iggy Lee

Filmul a primit review-uri pozitive. A fost nominalizat pentru doua Globuri de aur pentru Cea mai buna actrita in rol secundar (Sharon Stone) si Cel mai original cantec (“The Mighty”).

O fabula despre cum sa infrunti viata. Diferentele dintre film si carte sunt minore. Ele tin se spatiu si desfasurare actiunii. Caracterele si esenta lor raman neschimbate. Insa cartea lasa loc imaginatiei. Si, desi filmul nu este foarte cunoscut, pentru multi a devenit un fel de film-cult, la fel ca si coloana sonora cantata de Sting.

 

Un film placut si recomandat de #mythologica.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 496 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.