Din timpuri indepartate, povestile cu fantome au fost parte a folclorului multor culturi din lumea intreaga. Povestile spiritelor ce se intorceau de dincolo de mormant pentru a-i bantui pe cei ramasi in urma. Multe dintre aceste povesti includ personaje istorice. De la regine nebune la politicieni, scriitori si gangsteri, multi dintre ei murind violent sau in circumstante misterioase. Istoria povestilor cu fantome spune astazi totul. Dar asta-i deabia inceputul.
Ce este o fantoma?
Conceptul de “fantoma“, altfel cunoscuta ca “spectru“, este bazat pe ideea antica ca spiritul unei persoane exista separat de corpul sau. Deasemenea, credinta ca acesta poate supravietui dupa moarte. Din cauza acestei idei, multe societati au inceput sa foloseasca ritualuri funerare, asigurandu-se astfel ca spiritele celor decedati nu ii vor afecta dupa moarte.
Locurile bantuite sunt de obicei asociate cu intamplari sau emotii legate de trecutul fantomei. Fosta locuinta sau locul mortii sunt foarte des intalnite. Lasand la o parte aparitiile, mai avea de-a face si cu zgomote stranii, mirosuri, miscari de obiecte, sunete de clopote sau alte instrumente muzicale. Istoria povestilor cu fantome si a locurilor bantuite nu are granite culturale sau geografice.
Primele aparitii de fantome si bantuiri
In primul secol al erei noastre, marele autor roman si om de stat Pliniu cel Tanar a inregistrat prima poveste cu fantome notabila. Aceasta a devenit faimoasa in era Imperiului Roman. Era vorba despre spectrul unui batran cu barba lunga, cu lanturi zornaind, ce isi bantuia casa din Atena. Scriitorul grec Lucian si cel roman, Plautus, au scris si ei povesti cu fantome memorabile.
Secole mai tariu, in anul 856, a fost inregistrat si primul poltergeist. Zgomotele si miscarile au fost descrise intr-o ferma din Germania. Fantoma respectiva chinuia familia de acolo aruncand pietre si starnind incendii.
Fantome istorice faimoase
Una dintre cele mai raportate aparitii de fantome din Anglia dateaza din secolul al XVI-lea. Anne Boleyn, a doua sotie a regelui Henry al VIII-lea si mama reginei Elizabeta I, a fost executata in Turnul Londrei in mai 1536. Era acuzata de vrajitorie, tradare, incest si adulter. Fantoma ei a fost inregistrat in turn, dar si in alte locuri.
America are si ea traditia ei horror. Istoria fantomelor faimoase din America a inceput cu nimeni altul decat Benjamin Franklin. La inceputul secolului al XIX-lea, fantoma lui Franklin a fost vazuta in biblioteca din Philadelphia. Se spunea chiar ca se pune pe dans.
In Washington, la Casa Alba, au fost vazute alte fantome faimoase. Printre ele, Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt si altii. Dupa cum vom vedea in continuare, nici romanii nu sunt straini de Istoria povestilor cu fantome.
Locuri celebre din Romania bantuite de fantome
Iata ca si in Romania gasim foarte des aceste aparitii. Hotel Cismigiu, Padurea Hoia-Baciu din judetul Cluj, Padurea Radovan din judetul Dolj (locul celebrei Mirese Albe) sunt la fel de faimoase.
Dealul Lunganilor din judetul Iasi este presupus bantuit de ostasii cazuti in primul razboi mondial. Castelul Iulia Hasdeu din Campina este si el un loc al lumii de dincolo. Multi cunosc incercarile frenetice ale lui Hasdeu de a-si contacta fiica decedata dincolo de mormant.
Padurea Trivale din Pitesti este locul Miresei fara Cap, iar in Castelul Banffy din Bontida au fost inregistrate aparitii ciudate. In Parcul Bazilescu si Palatul Parlamentului din Bucuresti exista zgomote ciudate, iar lista poate continua.
Proprietarii acestor locuri sau chiriasii nu s-au inteles prea bine cu viata de apoi. De la fantome la demoni nu este decat un pas. Si de aici ajungem la spitale bantuite precum Spitalul Postelor din Bucuresti, sau spiritele arsilor de la biserica Sf. Anton din Bucuresti. Pe strada Covaci in centrul vechi al Bucurestiului gasim o groapa cu ciumati, iar “Zidul lui Dracula” e in beciul Curtii Vechi.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Ce sunt fantomele si de ce ne bantuie? | Mythologica.ro
5