“The Highlander”, tradus superb in romaneste drept “Nemuritorul” este o franciza cinematografica geniala cu foarte multe elemente mitologice si o bogata traditie. Nu multi stiu faptul ca este inspirata chiar din romane.
Lucrarea originala a fost creata de Gregory Widen in 1986, Iata si ordinea romanelor scrise:
- Highlander: The Element of Fire
- Highlander: Scimitar
- Highlander: Scotland the Brave
- Highlander: Measure of a Man
- Highlander: The Path
- Highlander: Zealot
- Highlander: Shadow of Obsession
- Highlander: The Captive Soul
- Highlander: White Silence
- Highlander: An Evening at Joe’s
Au existat chiar si benzi desenate in 2006-2008. Chiar si desene animate in 1996. Pentru gameri si pasionatii de jocuri arcade au existat si jocurile:
- Highlander (1986)
- Highlander: The Last of the MacLeods (1995)
- Highlander: The Game (anulat)
Dar cele care au avut cel mai mult succes au fost ecranizarile cinematografice in urmatoarea ordine:
- Highlander (1986) cu Christopher Lambert, Sean Connery si soundtrack-ul celor de Queen
- Highlander II: The Quickening(1991)
- Highlander III: The Sorcerer(1994)
- Highlander: Endgame (2000)
- Highlander: The Search for Vengeance (2007)
- Highlander: The Source(2007)
Si desigur serialele TV: Highlander: The Series (1992–1998) si Highlander: The Raven(1998–1999)
Highlander, adica Nemuritorul – filmul original al seriei, ni-l prezinta pe Connor MacLeod, din clanul MacLeod (suna altfel in film), un muntean din Muntii Scotiei. Este nascut in Glenfinnan in secolul al XV-lea. Si asa incepe frumoasa si tragica legenda.
Pentru ca MacLeod este unul dintre Nemuritori. Nu o stie, insa o va afla pe propria piele.
Primul film este regizat de Russel Mulcaby si a fost scos in 1986 cu titlul – “There Can Be Only One” – adica Nu poate fi decat unul singur.
Istorie scotiana si aventuri moderne intr-o mitologie poetica legata de misteriosii Nemuritori. Un mentor apare in persoana lui Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez, interpretat de maretul Sir Sean Connery. El il invata despre existenta nemuritorilor si prezenta lor de-a lungul istoriei. Un Nemuritor poate muri doar daca este decapitat, intr-un ritual razboinic ce se termina cu rapirea energiei si a fortei vitale de catre adversarul invingator.
De aici sarim in New York-ul modern al anilor 1985. Eroul nostru se va indragosti, va trebui sa se razbune si sa supravietuiasca. Pentru cei care nu l-au vazut inca (desi nu pot sa cred ca exista asa ceva) nu voi lansa alte spoilere.
Orchestratia originala geniala a fost compusa de Michael Kamen, dar soundtrack-ul include cateva cantece ale celebrei formatii Queen – “Prices of the Universe”.
Nu a durat mult pana filmul a devenit un cult. Continuarea din 1991 ne duce intr-un viitor setat in 2024, cu flashback-uri din 1999, dar si un alt trecut indepartat de pe o planeta numita Zeist.
In acest film, MacLeod castiga celebrul “Premiu” pentru ultimul Nemuritor aflat in viata! Deja vorbim de alt viitor si un scenariu futurist. Planeta Pamant are un scut imens de energie in jurul ei si lucrurile iau deja alta intorsatura.
Filmul ofera o cu totul alta perspectiva despre Nemuritori. Ideea de baza este ca ei au influentat istoria Pamantului, dar si ca sunt extraterestrii cu o origine alternativa plasata pe planeta Zeist. Aceasta continuare nu a primit deloc review-uri pozitive. Regizorul Ruseel Mulcaby a fost extrem de dezamagit. Asa ca a refacut filmul intr-o editie “director’s cut” unde a refacut toata ideea cu planeta Zeist ca o ramasita a unei vechi culturi de pe Pamant ce fusese extrem de avansata tehnologic.
In 1994 apare continuarea Nemuritorul III – Vrajitorul. Iar in 2000 apare Jocul Final. Aici apare prima oara ideea de Veghetori, o societate secreta care supraveghea Nemuritorii, nu se implica si notau tot ce vedeam in imense biblioteci. Tot in acest moment vorbim si despre aparitia Sanctuarului.
In 2007 apare si “In cautarea razbunarii”, un anime legat de zona romano-britanica ca istorie. Tot in 2007 apare “Sursa”, forma finala a francizei cinematografice. A aparut pe Sci Fi Channel, cu Duncan MacLeod si un grup de alti nemuritori
Intre timp, s-au mai anuntat continuari cu regizori precum cel de la Fast and Furios sau cu scenaristi precum cel de seria Twilight. In 2011 eram siguri ca proiectul va vedea, in final, lumina zilei. Chiar Ryan Reynolds (va dati seama!) ar fi jucat rolul lui MacLeod. Dar filmul nu s-a mai turnat!In 2013, a inceput proiectul pentru seria Nemuritorul. Au fost adusi producatorul David Abramowitz, supervizorul efectelor speciale din filmul Alba ca Zapada si Vanatorul. Chiar s-a cerut in 2014 ca Tom Cruise sa joace rolul lui Ramirez! La naiba cu Misiunea Imposibila! In 205, a intrat pe liste chiar si wrestlerul Dave Bautista. Se pare ca inca scriu la el!
Serialul a adus o gramada de elemente mitologice din alte culturi si a schimbat modul in care vedeam franciza.
Pana la urma, franciza a avut inima. Sau poate doar primul film. O scena cu nemuritori ce se lupta printre secole, dar si o poveste tragica de dragoste. Brian May, chitaristul de la Queen a scris piesa A Kind of Magic in 1986 pentru acest film. Si chiar este un strop de magie acolo!
Highlander ramane unul dintre filmele-cult ale anilor ’80. Desi filmele sunt vechi, unele au “imbatranit” bine si este inca unul dintre favoritele mele!
Vazut si placut de #mythologica!
O Buna vizionare!
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5