Petra

Civilizatia nabateenilor din Petra

Petra

Nabateenii (Nabatu in incriptiile aramaice) erau comunitatile de negustori din Epoca de Fier. Ei faceau comert cu rasina si condimentele controland regiunile aride din sud-estul Asiei intre 312 i.Hr. si 106 d. Hr. S-au asezat in sudul Levantului si nordul Arabiei in secolul al V-lea. Au devenit un regat infloritor.

In timpul celor 400 de ani de dezvoltare, nabateenii au dominat comertul cu condimente spre Mediterana. Prin controlul apei, al oazelor si rutelor comerciale ale caravanelor au pus bazele unui imperiu. Maretul si fabulosul oras Petra servea ca centru al Drumului Tamaii, condimentelor si bunurilor exotice.

Arhitectura nemaivazuta si amestecul cultural reflecta rolul central al Petrei.

Capitala culturala Petra, bijuteria desertului

Petra era capitala nabateenilor in jurul anului 300. Era asezata intr-o locatie strategica ce ii dadea acces spre Marea Rosie, Egipt, coastele Mediteranei si Siria. Nabateenii aveau un avantaj asupra armatelor straine ce ar fi putut intra in Arabia. Orasul a devenit faimos de bogat, cu temple, case si spatii publicesi teatre. Avea si un nymphaeum (monument dedicat nimfelor apelor), si o “paradeisos” – gradina persana cu lac si insule artifiale.

Numit “Orasul trandafirilor” datorita culorii stancilor, orasul a fost descoperit de elvetianul Johann Ludwig Burckhardt in 1812. Timp de 5 secole a fost considerat un oras pierdut. Locuitorii sai erau adoratori ai Soarelui. Din cate se pare, astazi, sarea suflata dinspre Marea Moarta erodeaza constant edificiile.

In 363 o serie de cutremure a distrus jumatate din oras, temple, morminte si sistemul de canale, bazine si conducte. A fost ocupata de romani, musulmani dar si de cruciati. In prezent doar 15% este descoperita arheologic

PetraCresterea rapida si succesul orasului intr-un desert pietros au fost nemaivazute. Drumuri romane au fost construite prin oras, iar vasele negustorilor umpleau peninsula Arabica. Numeroase asezari, sate, temple si campuri agrare au aparut intre Petra si Marea Moarta.
Dupa ce imparatul roman Traian a anexat Nabateea si rutele sale comerciale, Petra a continuat sa se dezvolte.

Morminte si temple

Daca oamenii au auzit de nabateeni, atunci au auzit de Petra. Iar in Petra cel mai de seama loc il ocupa mormintele. Cel mai important element este el-Khazneh sau Trezoreria. Aceasta fatada de gresie, folosita in Indiana Jones si Ultima Cruciada, a fost mormantul regelui Aretas al III-lea. Ea este modelul tuturor celorlalte morminte din oras si imprejurimi.

Unii savanti inca disputa daca aceste structuri ar trebui catalogate ca morminte sau temple. Sau si una si alta. Ele au fost folosite pentru adorarea stramosilor secole intregi dupa moartea faimoaselor persoane inmormantate aici. Mormintele aveau intelesuri multiple, iar arhitectura lor reflecta asta. Construite intre secolele I i. Hr si secolul al II-lea d. Hr., arhitectura mormintelor este inspirata de greci, romani, indieni si asirieni.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,394 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.