Rise of the Planet of the Apes – sfarsit sau evolutie?

Un film interpretat a fi SF de cineasti, as zice mai degraba simbolic pentru viitorul speciei umane.

Cred ca mai degraba ar trebui interpretat ca un semnal ecologic, o avertizare socio-culturala fata de panta pe care se indreapta omenirea. Am devenit vanatori, consumatori si distrugatori ai unui habitat, ai unui ecosistem care devine pe zi ce trece mai fragil. E o privire ingrijoratoare asupra viitorului planetei, un conflict moral intens dar si o varianta evolutiva a omenirii.

Iata si un rezumat: Rise of the Planet of the Apes

In centrul povestirii este Caesar (Andy Serkis), un cimpanzeu care capata inteligenta asemanatoare celei umane din cauza unui medicament experimental. Crescut ca un copil de catre creatorul medicamentului, Will Rodman (James Franco), si de primatologul Caroline Aranha (Freida Pinto), Caesar se trezeste in cele din urma luat de la oamenii pe care el ii iubeste si inchis intr-un sanctuar al maimutelor din San Bruno. Cautand dreptate pentru cei inchisi aici, Caesar le da maimutelor acelasi medicament care i-a fost si lui administrat. Apoi creeaza cu acestia o armata si scapa din sanctuar – punand omul si maimuta intr-un conflict care ar putea schimba pentru totdeauna planeta.

Desi pentru multi ar parea un remake al Planetei Maimutelor din 2001 regizat de Tim Burton, acesta mi s-a parut mult mai ancorat in lupta dintre specii.

Daca stii ceva despre serie, productia regizata de Rupert Wyatt iti arata premisele de la care s-a ajuns, intr-un viitor prezentat in filmul original din 1968, cand primatele ajung sa conduca la un moment dat lumea.

Cel mai mult la Invazia ne-a placut realismul cu care “evolutia devine revolutie” (sloganul premierei). Cu doar cateva (dar din pacate consistente) exceptii, Invazia nu provoaca rezervele spectatorului, insinuand in mintea acestuia un posibil pericol al unei razmerite conduse de maimute. Daca s-ar lucra intr-adevar la un leac impotriva maladiei Alzheimer, iar experimentele pe cimpanzei le-ar mari acestora inteligenta? Daca unul dintre ei, cu IQ-ul consistent marit, s-ar afla la un moment dat in postura de a le furniza semenilor sai acelasi tratament? Si daca maimutele, cu secole de braconaj, despaduriri si prizonierat în gradini zoologice, s-ar rascula impotriva omului?

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 340 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.