Politia secreta din Roma antica. Fortele speciale si trupele de elita ale Imperiului Roman. Tradari, conspiratii politice si asasinarile imparatilor romani.
In egala masura serviciu secret al Imperiului Roman, forte speciale si administratori urbani, Garda Pretoriana din Roma antica era una dintre cele mai faimoase unitati militare antice ale lumii. Acesti soldati alesi pe spranceana au devenit cunoscuti mai ales datorita faptului ca erau aparatori jurati ai conducatorului roman, dar erau folositi si pentru alte servicii in folosul Imperiului Roman. Garzile au luptat alaturi de legiunile romane in campanii, au inabusit revolte, au pacificat teritorii si au servit ca forta de securitate in cazul spectacolelor de gladiatori si a curselor de care. Odata ce influenta lor a crescut, au jucat si un rol semnificativ in intrigile, schemele si inselatoriile pe care s-a ridicat Imperiul Roman. Exista o gramada de povesti despre aceste trupe care au protejat, dar si-au si ucis imparatul.
Garda Pretoriana a fost un mix al erei imperiale, dar originile lor dateaza din timpul republicii romane, mai ales in momentul in care soldati de elita protejau generalii. In secolul al II-lea d. Hr., unitati speciale erau selectate pentru a proteja din umbra lideri romani precum Marc Antonius, Scipio Africanul si Lucius Cornelius Sulla oricand ieseau pe campul de lupta.
Julius Caesar si-a trecut a zecea legiune ca forta de securitate, dar Garda Pretoriana asa cum o stim astazi nu a aparut decat dupa ce Augustus a devenit primul imparat al Romei in anul 27 i. Hr. Dupa ce a preluat tronul, Augustus si-a luat propriile garzi imperiale formate din 9 cohorte intre 500 si 1.000 de oameni fiecare. Unitatile vor fi un simbol al puterii imperiale pentru mai mult de 300 de ani. Pana in anul 23 aceste trupe operau chiar din propria lor fortareata, Castra Praetoria, din suburbiile Romei.
Pompieri si forta de interventie in cazuri de urgenta in Roma antica
Focul era o amenintare constanta in Roma antica, si cu toate ca Imperiul avea o trupa dedicata numita“Vigiles,” nu era neobisnuit pentru imparatii romanii sa trimita Garda Pretoriana sa-i ajute. Garda a contribuit la stingerea incediului din templul zeitei Vesta si au fost raspunzatori cu baricadele impotriva incendiilor din timpul lui Nero. Numarul lor probabil a contribuit la stingerea incediilor, dar astfel imparatul le arata cetatenilor ingrijorarea sa trimitand propria garda personala.
Garda Pretoriana facea spectacol la jocurile romane cu gladiatori
Garda Pretoriana se ocupa adesea de controlul multimii la jocurile romane, dar ocazional coborau in arena si jucau un rol activ in varsarea de sange. Exista evidente cand Garda a participat la vanatori salbatice in arena pentru a-si arata talentul. Deasemenea, au jucat un rol important in “naumachia“, bataliile navale organizate de imparatul Claudius in anul 52. La spectacol participa 19. 000 de oameni si 100 de vase intr-o confruntare aranjata pe Lacul Fucine. Cei mai multi participanti erau prizonieri si sclavi, iar Pretorienii, inarmati cu baliste si catapulte, au inconjurat locatia pentru a-i impiedica pe condamanti sa evadeze.
Forta de politie secreta a Imperiului Roman
Pretorienii erau cunoscuti pentru arta spionajului, tehnici de intimidare, arestari si crime impotriva protestatarilor care se impotriveau intereselor imparatului roman. Pentru operatii secrete este posibil sa fii angajat o trupa speciala numita “speculatores.”
La inceput, in era republicii romane, acestia erau trupe de recunoastere, dar in timpul erei imperiale unitatea deja ajunsese sa serveasca ca si curieri si pentru operatiuni de spionaj in serviciul lui Caesar. Speculatores si alti membrii ai Garzii Pretoriene se deghizau in cetateni la concursurile de gladiatori si la alte spectacole si proteste pentru a monitoriza si aresta pe cei care se opuneau imparatului. Tineau cont de inamicii statului si, in unele cazuri, ii executau pe ascuns.
Asasinate politice ale imparatilor romani din Roma antica si lupta pentru putere
Desi il aparau pe imparat, aceste trupe erau si cea mai mare amenintare. Garda era in mijlocul panzei de paianjen tesute in jurul Imperiului Roman si ar fi omorat pe oricine pentru instala noi imparati la putere, atat timp cat isi primeau partea. Pretorieni nemultumiti au pus la cale faimoasa asasinare a lui Caligula si au orchestrat succesiunea lui Claudius la tron in 41,
Tot Garda a jucat bine rolul in uciderea lui Commodus in 192, a lui Caracalla in 217, Elagabalus in 222 si Pupienus cu Balbinus in 238. In unele cazuri, Pretorienii erau responsabili pentru instalarea si apoi uciderea unui pretendent, ca in cazul lui Galba in 68. Imparatul Pertinax a avut aceeasi soarta.
Deci nu este vorba doar despre legende sau exagerari. Garda Pretoriana si-a castigat pe drept renumele. Ba chiar au incercat sa ofere tronul celui care ofera mai mult.
Garda Pretoriana a pus tronul Imperiului Roman la licitatie
Potrivit istoricului antic Cassius Dio, dupa moartea imparatului roman Pertinax in 193, Garda Pretoriana a vandut tronul pentru 25. 000 de sesterci romani lui Julianus. Insa unii istorici cred ca Dio a exagerat relatarile, insa formidabila suma ramane adevarata.
Au fost desfiintati pentru ca au ajutat un pretendent la tron
In ultimii ani din timpul domniei imparatului Septimius Severus, structura Garzii a fost permanent schimbata, veteranii fiind alungati, iar noile recrutari de bodyguarzi au fost facute din sanul legiunilor. Au continuat ca si garda a imparatului roman pana in secolul al IV-lea. In 306, Pretorienii au avut o ultima incercare de a unge un imparat, instalandu-l pe uzurpatorul Maxentius.
S-au confruntat in Batalia de la Podul Milvian cu armata imparatului Constantin si desi se crede ca au rezistat curajosi, au fost invinsi definitiv, iar Maxentius ucis. Convins ca Garda Pretoriana nu mai poate fi de incredere, imparatul Constantin o desfiinteaza si trimite membrii acesteia in colturile imperiului, distrugandu-le casa, dar nu si amintirea.
Puteti afla mai multe despre Inceputurile Imperiului Roman, precum si despre gladiatori si etrusci – stramosii romanilor, istoria poporului necunoscut.
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
(Visited 1,736 times, 1 visits today)
1 thought on “Politia secreta in Roma antica si Imperiul Roman”
5