Kim Stanley Robinson s-a nascut în 1952, la Illinois. A studiat literatura la Universitatea din California. Ca scriitor, desi a publicat nuvele înca din 1976, Kim Stanley Robinson si-a început cu adevarat cariera în 1984, când au aparut The Wild Shore, primul sau roman, si The Novels of Philip K. Dick, teza de doctorat. Succesul sau se cristalizeaza în momentul publicarii Trilogiei Marte, pentru care va primi doua Premii Hugo, doua Premii Locus si un Premiu Nebula.
Marte Rosu, Marte Verde, Marte Albastru
Am putea trai pe Marte? Asta e intrebarea. Si raspunsurile n-au incetat sa vina. Nenumarate, fanteziste, pline de inspiratie, farse elaborate, retete de laborator, incercari si misiuni spatiale esuate. Dar, de cate ori n-am ridicat privirea intrebandu-ne “ce e dincolo?” Ei bine, Marte a fost intotdeauna in imediata apropiere. De cate ori am ridicat privirea era acolo, fie sa ne mustre, fie sa o contemplam frenetic.
“pentru toate generatiile din preistorie a însemnat una dintre principalele lumini de pe cer, datorita culorii rosii si fluctuatiilor de intensitate, ca si manierei în care îsi taragana drumul sinuos printre stele, uneori schimbându-si pâna si directia. Asadar poate ca n-ar trebui sa ne mire ca toate numele stravechi ale planetei au o anumita greutate atunci când sunt rostite – Nirgal, Mangala, Auqakuh, Harmakhis – si suna de parca ar fi mult mai vechi decât limbile antice în care le întâlnim, de parca ar fi cuvinte-fosila, din Era Glaciara sau chiar mai de demult. Da, de mii de ani Marte a reprezentat pentru om o putere sacra, iar culoarea sa a transformat-o într-o putere primejdioasa, simbolizând sângele, mânia, razboiul si inima.”
Cele trei romane ale seriei, aparute in 1994, 1995 si 1996, prezinta procesul utopic de colonizare si terraformare al planetei Marte. Totodata, cartile ne pun in fata unei probleme mult mai importante – formarea unei noi societati, bazata pe egalitarism.
Cand Pamantul este distrus din cauza schimbarilor climatice, oamenii isi gasesc o noua casa pe Marte. Planeta Rosie le va servi ca avanpost pentru a coloniza satelitii lui Jupiter si Saturn si, in cele din urma, de a depasi granitele sistemului solar. E un vis, insa unul care poate fi oricand destramat de cei care l-au construit.
Printre corporatii transnationale care detin puterea, elemente de inginerie genetica si alte motive tipic SF, in centrul seriei ramane formarea unei noi societati. Si mai e putin, caci totul incepe in 2026.
Valuri de colonisti, distrugerea inevitabila a Pamantului, incercarea primilor oameni de pe Marte – “Primii O Suta” de a se rupe de puterea corupta, murdara si primejdioasa a Pamantului-Mama, toate sunt scene care ne sunt familiare din alte carti sau filme SF. Insa, in spatele tuturor acestor eforturi, sunt cei care vor cladi o noua lume, cei care vor da sens unei noi existente, caci a parasi planeta-mama inseamna a te schimba in totalitate. Dupa lunga calatorie, pe Marte au pus piciorul alti oameni. Ei au construit o noua lume, dupa chipul si asemanarea lor.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.