Taisul sabiei – Prima Lege

Taisul sabiei de Joe Abercrombie vede lumina tiparului cand nu speram sa mai simt o unda de aer proaspat. Intr-un gen hero fantasy in care s-au scris de toate pentru toti e greu sa razbesti, dar sa te mai faci si remarcat. O poveste scrisa cu ironie, spil si atentia dedicata personajelor ar putea-o face. Descoperirea lui e o aparitie noua, dura, indrazneata, originala.

Iubitorii de epopei cu eroi ambigui din punct de vedere moral trebuie sa treaca romanul acesta din scoarta in scoarta. Un debut interesant, sofisticat chiar, inteligent scris, cu personaje credibile, intrigi bine tesute, complexe si un stil scanteietor.

Ironic, cinic, spiritual. Exact asa cum imi place. Anti-eroul sau, Glokta, foloseste limba drept tais, iar Logen isi foloseste ironia la fel de bine ca spada. Apare un Inalt Vrajitor, o curte regala pusa pe intrigi, un inchizitor schiop tortionar, un ofiter la inceputul aventurii si multe alte personaje magistrale care iti raman in minte.

Intrigi, batalii si magie gen sword and sorcery insa bine jucate, bine gandite si reliefate pe masura.

Un erou se ridica din praf si sange, altul decade. Oameni ce vor hotari soarta regatelor apar unde nu te astepti.

Daca v-a placut Stapanul Inelelor, dar intriga vi s-a parul prea complicata sau chiar un Cantec de gheata si foc, dar v-au dat de cap dragonii si alte creaturi, Logen Nouadegete, barbarul nordic supranumit “Sângerosul Noua” va sta la dispozitie sa va conduca printr-o lume reala, la doar o imaginatie departare.

Logen apare in primele pagini aproape ucis intr-o cadere de pe marginea prapastiei intr-un rau (in urma unei batalii groaznice cu capetele turtite). El poate sa vorbeasca cu spiritele padurii si afla ca in regatul lui Bethod macinat de ura, tradare si lupte il cauta un mag. Astfel el ajunge la Carleon, resedinta lui Bayaz, Întâiul dintre Magi. Ei pornesc mai apoi spre Agriont, capitala Uniunii. Magul este cheia caci el planuieste sa plece intr-o calatorie la Marginea Lumii iar ucenicul sau, Logen Sangerosul si un capitan Luthar din Garda Regelui sunt cheia.

În Agriont, Glokta – un fost spadasin renumit ajuns infirm in urma torturilor – este unul dintre tortionarii de baza ai Inchizitiei pus sa le descopere secretele si sa ii vaneze.

Va las sa descoperiti mai departe aventurile prin care trec cei trei. Iar seria deabia incepe.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 744 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.