Episodul 3 – House of the Dragon – Al doilea pe numele sau

Dragi mitologi, am ajuns la episodul nr. 3 din House of the Dragon. Denumit apoteotic “Al Doilea pe Numele Sau”, o aluzie si deja un laitmotiv pentru fanii seriei Urzeala Tronurilor. Atentie, urmeaza spoilere! Pentru versiunea fara alcool aveti link in descriere.

Eu sunt Delmo si  nu uitati ca pe canalul meu veti gasi raspuns la orice intrebare legata de mitologie romaneasca, traditii si folclor, legende urbane, istorie antica si istorie romaneasca, supereroi din basmele romanesti, topuri si liste cu tot felul de ciudatenii, creaturi mitologice, zei, eroi si monstri, dar mai ales recenzii la filme, carti si jocuri inspirate din mitologie precum Urzeala Tronurilor, Stapanul Inelelor, Witcher, Roata Timpului, Vikingii, God of War, Assassin’s Creed, Marvel si DC si alte nebunii.

 

Daemon Targaryen si Laenor Velaryon calare pe dragonul Seasmoke salveaza situatia!

Asadar, haideti sa vedem analiza acestui episod, lupta aia epica si bineinteles, sa descoperim impreuna, ce dragon au ascuns scenaristii. Episodul viitor va avea si predictii si teorii legate de episodul 4.

In al 3-lea Episod din House of the Dragon avem în sfarsit un al treilea dragon. Nu e Vhagar asa cum speram, nici Caraxes, dar e pe aproape. E vorba de dragonul Seasmoke (Fumul Marii mai pe romaneste) calarit de Laenor Valeryon (jucat de Theo Nate), fiul Sarpelui de Mare, Corlys Velaryon.

Ca sa va faceti o idee, si fanii francizei Game of Thrones au comentat foarte mult la adresa familiei Velaryon: de ce sunt portretizati in film ca fiind de culoare cand in carti apar altfel? Si, pana la urma, s-a rezolvat! Asta ca sa nu uitam de ce s-a intamplat de curand cu serialul Amazon: Lord of the Rings: The Rings of Power..

În House of the Dragon Episodul 3, aflam ca au trecut trei ani de la Episodul 2, „Printul vrajmas” – aka The Rogue Prince. Se cam sare destul de mult in serial de la o perioada la alta si cred ca ii va cam da peste cap pe cei care nu au citit cartile si nu au habar de universul Un Cantec de Gheata si Foc. Au mai sarit vreo 10 ani la inceput si cred ca se pregatesc din nou. Mai ceva ca in Masina Timpului.

Alicent Hightower (Emily Carey) i-a daruit regelui Viserys I (Paddy Considine) un mostenitor sanatos, un baietel de doi ani, pe nume Aegon. Rhaenyra (Milly Alcock) e furioasa ca tatal ei vrea sa o casatoreasca cu Jason Lannister (jucat de Jefferson Hall). Da, ati auzit bine. Pentru prima oara in acest serial ne este prezentata Casa Lannister. Mandri si orgoliosi ca de obicei, plini de aur si lei, dupa cum spune chiar Rhaenyra. E o mica problema aici pentru ca in carte Casa Lannister nu se bucura de aceasta onoare pe vremea lui Viserys. Am prevazut asta in episodul anterior. 

 

Intra in scena Casa Lannister din Lannisport

Casa Lannister din Casterly Rock este una dintre cele mai bogate si mai influente case nobile prezente in House of the Dragon, reprezentand totodata si principalul reper nobiliar din regiunea de apus a continentului Westeros. E vorba de o casa care exista deja si era foarte puternica cand Aegon Cuceritorul si sotiile lui dragoni au ajuns in Westeros. De fapt, erau chiar regi, la fel ca cei din familia Stark. Desi detineau cel mai bogat port din Westeros si stapaneau rutele comerciale, cand Aegon Cuceritorul se abatu pe coama dragonului sau, Balerion, asupra teritoriilor vestice ale continentului, Lannisterii deschisera larg portile castelului lor, intampinandu-l cu onoruri deosebite, astfel incat Targaryenii le ingaduira sa-si pastreze privilegiile dominatiei asupra intregului tinut generatie dupa generatie.

De altfel, pana in perioada premergatoare razboiului civil Dansul Dragonilor, nu se mentioneaza niciun Lannister ca membru al Consiliului Restrans al regelui, ci doar reprezentanti ai caselor Velaryon, Baratheon, Tully, Hightower si Arryn.

Abia in zorii celui de-al doilea secol, lordul Tymond Lannister, alaturi de trei sute de reprezentanti ai tinutului apusean, participa (in anul 101) la Marele Consiliu de la Harrenhal, votand in favoarea succesiunii la tron a lui Viserys I Targaryen.

Ulterior, in anul 112, Ser Jason – lord de Castelry Rock si fratele sau geaman, Ser Tyland Lannister – iscusit in chestiunile din domeniul politic, se straduira sa castige favorurile printesei Rhaenyra in timpul unui festin organizat cu prilejul vizitei acesteia la castelul lor, dar eforturile pe care le depusera nu fura incununate de succes.

Deci niciunul dintre gemenii Lannister nu aveau o pozitie suficient de inalta ca sa ii poata cere mana in casatorie printesei Rhaenyra. Dar despre istoria casei Lannister vom discuta in alt episod.

 

Daemon Targaryen il taie in doua pe Craghas Drahar, alias Crabfeeder

Revenind, Daemon si noul sau aliat Sarpele Marii, Corlys Velaryon (Steve Toussaint) si armata lor sunt pe cale de a pierde razboiul împotriva lui Craghas Drahar, alias Crabfeeder (alias Regele Crabilor, jucat de Daniel Scott-Smith). Alicent îl convinge în cele din urma pe Viserys sa-i trimita ajutor fratelui sau pentru binele taramului, dar Daemon ia vestea despre ajutorul primit de la frateie sau mai mare ca pe o insulta. El isi doreste cu orice pret sa il invinga pe Regele Crabilor si se ofera voluntar pentru ceea ce este probabil o misiune sinucigasa pentru a-l convinge pe Crabfeeder sa iasa din pestera lui.

Pana aici, episodul e la fel de plictisitor, ba chiar mai rau decat ultimul. Totul se petrece pe doua scene: vanatoarea la care ia parte regele in cinstea numirii fiului sau si, pe de alta parte, scena bataliei lui Daemon si Corlys.

Insa batalia este destul de promitatoare. Incepe cu o capcana. Daemon se preface ca îsi preda sabia Dark Sister ca sa il scoata din ascunzatoare pe Regele Crabilor si armata sa ascunsa in pesterile din Stepstones. Dar Daemon nu pozeaza prea mult in victima si se apuca sa ii macelareasca pe dusmanii trimisi ca valurile marii impotriva lui. Pana una alta, Corlys se strecoara cu fortele lui ca sa atace in forta prin surprindere. Insa toti ochii sunt atintiti spre cer. Regele Crabilor stie ca nu are sanse de succes daca cerul este stapanit de dragoni. Si cum este liniste deocamdata trece la atac. Cu toate acestea, sosirea unui dragon este cea care încheie cu adevarat batalia. În timp ce Laenor Velaryon arde cu bucurie oamenii lui Crabfeeder calare pe dragonul sau Seasmoke, Daemon se arunca ca un turbat in lupta si îl urmareste pe raufacator în pestera lui pentru a-l taia literalmente în jumatate. În timp ce Daemon îl ucide pe Crabfeeder în Fire & Blood, cartea afirma doar ca el îl decapiteaza pe pirat. Scenaristii din House of the Dragon au dus treaba un pic mai departe, dar se pare ca se potriveste foarte tare caracterului lui Daemon. Iar am vazut matele cuiva! De punctat si un amanunt foarte interesant: Daemon Targaryen nu pare sa se teama sa atinga cadavrul Crabfeeder-ului, dand credibilitate zvonurilor ca un Targaryen nu se poate imbolnavi de grayscale avand sange de dragon.

Laenor si Seasmoke schimba soarta intregii batalii si de aici aflam ca dragonii bine folositi sunt cheia cuceririlor. Nici iadul nu are furia unui Targaryen, s-ar zice! Sau cel putin asta intelegem din nebunia lui Daemon care petrecuse ultimii 3 ani intr-un razboi pe care nu il putea castiga. In concluzie, pe masura ce Casa Targaryen continua sa se distruga din interior, fratele regelui Daemon si-a gasit în sfarsit o victorie proprie, chiar daca aceasta se afla departe în afara Debarcaderului Regelui. V-am zis ca Regele Crabilor nu va avea viata lunga. Desi a fost portretizat foarte interesant vizual, ca un inamic de temut, implacabil si nemilos, el este doar un vehicul care sa ne arate forta maniei unui adevarat Targaryen dezlantuit. Si zilele lui Viserys sunt numarate. 

 

Laenor Velaryon si dragonul sau, Seasmoke

Dar care e treaba cu cel mai nou dragon din House of the Dragon, Seasmoke? Si cine este Laenor Velaryon, noul nostru dragonrider? Ca erou nu-i putem zice ca i-am stirbi faima nebunului de Daemon.

Laenor Velaryon este fiul lui Coryls Velaryon si al sotiei sale Rhaenys Targaryen, verisoara regelui Viserys I, poreclita si Regina Care Nu A Fost.. Episodul de saptamana trecuta a vizat planul înfiorator de a o casatori pe sora mai mica a lui Laenor, Laena (Nova Foueillis-Mosé) cu Viserys. Saptamana aceasta, se sugereaza ca cea mai buna partida politica pentru Rhaenyra ar fi Laenor. Vedem, de asemenea, ca adolescentul Laenor s-a alaturat lui Corlys si Daemon în primele linii ale razboiului lor împotriva Crabfeeder-ului. Pe langa faptul ca arata aptitudine pentru strategie în scena consiliului de razboi, Laenor joaca un rol esential în batalia finala, calarandu-si dragonul Seasmoke în lupta si dand lovitura hotaratoare. Daca dragonul nu anihila arcasii, batalia ar fi fost pierduta. In episodul 2 am vazut cum arcasii Regelui Crabului au reusit sa il alunge pe Caraxes si Daemon.

Aflam din cartea Sange si Foc, Fire and Blood, ca Seasmoke este un dragon relativ tanar în aceasta perioada, ceea ce înseamna ca este mai mic, dar mai agil decat unii dintre ceilalti dragoni pe care îi vom întalni. Seasmoke este descris în carte ca „o fiara de culoarea gri deschis”, desi pare sa aiba, de asemenea, cateva nuante maro si rosu pe solzi. Dupa cum sugereaza si numele, se pricepe foarte bine sa se ascunda în nori si sa ia soldatii pe nepregatite! Spoilers, mare atentie, Seasmoke va avea un rol de jucat si în marele razboi civil care va urma, adica in Dansul Dragonilor, si, în cele din urma, va avea un alt calaret numit Addam din Hull. În episodul 6, John MacMillan va fi prezentat ca adultul Laenor Velaryon. A, poate va intrebati cum de un Velaryon poate calari un dragon? Parca numai Targaryenii o puteau face, nu? Ei, e tocmai pentru ca mama lui este o Targaryen si a avut grija ca micutului sa ii fie pus in patut un ou de dragon inca de la nastere pentru a stabili acea legatura indestructibila.

 

Profetia lui Viserys si cerbul alb, simbolul regalitatii

Si ca simbolism avem 2 scene foarte interesante. Pe de o parte un Viserys care si-a visat propriul mostenitor incoronat, pe de alta cerbul alb. Viserys crede ca este posibil sa aiba acele vise de dragon, profetii mai bine zis, asa cum avusese si Aegon Cuceritorul despre soarta Westerosului sau Daenis Visatoarea despre sfarsitul Valyriei. Dar nici el nu crede asta. Plus ca face tot posibilul sa apara ca cel mai slab rege din istorie: bea prea mult, ezita in aliante, neglijeaza sfaturile consilierilor de incredere, evita conflictele, isi indeparteaza fratele si incearca din rasputeri sa isi atraga ura propriei fiice prin casatoria cu cea mai buna prietena a ei. Pe care o lasa insarcinata de doua ori, as putea adauga. Noroc ca se trezeste ca betivul in ultimul moment si ii recunoaste drepturile Rhaenyrei.

Rhaenyra se simte vanduta ca la targ si propusa drept moneda de schimb pentru aliante politice. Avem si o scena cu un cerb alb care aduce aminte de Harry Potter sau de Shadow and Bone, noul serial fantasy de pe Netflix. Ideea din spate ar fi ca cerbul alb era simbolul regalitatii in Westeros inainte de sosirea dragonilor. Cerbul vine la Rhaenyra ca si metafora ca este dreptul ei de a conduce. In schimb, tatal ei nu este in stare sa ucida din prima nici macar un cerb legat si servit pe tava. Nu cred ca mai exista cuvinte care sa demonstreze cat de penibil este Viserys. Iar in carte nu e deloc asa.

Dar pentru ca vorbim toata ziua despre mitologie si simboluri as vrea sa intelegem care-i faza cu cerbul. 

Acest cerb a fost de multa vreme un simbol al puterii divine in folclorul european si asiatic. In mitologia celtica, de exemplu, cerbii sunt mesagerii lumii de dincolo. Ei apar si in legenda lui Arthur sau in povestile japoneze

Otto Hightower, Mana Regelui, ii spune acestuia ca “cerbul este regele Padurii Regelui”. Explicatia este ca zeii trimit o inima alba (un astfel de cerb) pe taramul oamenilor ca sa isi exprime vointa divina in privinta alegerii conducatorului. Viserys nu gaseste cerbul, dar acesta o gaseste pe Rhaenyra in schimb. Si deci alegerea zeilor este facuta.

Asadar, zeii o favorizeaza pe printesa Rhaenyra ca si conducatorul de drept al Westerosului daca vrem sa luam lucrurile simbolic. In vreme ce Viserys ucide cerbul maro deja prins, Rhaenyra hotaraste sa-l lase liber.

 

Ce dragoni vor aparea in urmatoarele episoade House of the Dragon?

Vin dragonii, ba! La final, ultimul punct pe care vreau sa-l analizam e legat tot de dragoni, desigur. I-am vazut in actiune pe Syrax, Caraxes si Seasmoke in ordinea numerelor de pe tricou. Dar pe cine este posibil sa mai vedem in urmatoarele episoade? Sau probabil.

Vhagar este sigur un concurent redutabill. Ni s-a plasat deja in minte indiciul ca bantuie undeva pe acolo pe coastele Marii Inguste. Apoi o avem pe Meleys, Regina Rosie, dragonul femela care apartine printesei Rhaenys. Mai sunt cativa dar nu vreau acum sa va stric tot serialul cu dezvaluirile mele de tocilar!

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 314 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.