Rings of Power, serialul Amazon Stapanul Inelelor

Iata tot ce stim pana acum despre Lord of the Rings: The Rings of Power pe Amazon Prime: data lansarii, distributia, intriga si personajele principale.

Serialul TV „Stapânul Inelelor” de la Amazon a primit un nou nume: “Inelele Puterii”. Trailerul va pica in aceasta noapte la finala Super Bowl din America. Asadar il vom vedea in premiera maine dimineata, sau pentru cine are chef, si n-are copii acasa, il puteti vedea la 03:45 noaptea pe canalul Youtube Amazon Prime. Probabil trailerul nu ne va oferi prea multe informatii cheie.

Ce stim pana acum despre serialul Stapanul Inelelor?

Pai stim cu siguranta ca primul episod din serial va ateriza pe Amazon Prime Video pe 2 septembrie 2022, se va numi “Umbra Trecutului” si, pâna atunci, vom astepta stiri oficiale, vom citi zvonurile si vom incerca sa ghicim despre ce este vorba recitind cartile din care a fost inspirat. Da, avem si o recenzie la Silmarillion si sper ca veti avea temele pregatite. Se pare ca primele 3 episoade sunt deja terminate si, presupun eu din nou, acest trailer va contine imagini din aceste 3 episoade. Sezonul 1 a incheiat filmarile in august.

Teaserul seriei care dureaza circa 1 minut si ne arata imagini legate de turnarea in forja a Inelului Unic a fost dezvaluit in ianuarie, dar nu ofera prea multe indicii. Metalul miraculos se topeste si ia forma noului titlu oferit de Amazon fanilor: Inelele Puterii.

Intre teaser si ziua de maine, 14 februarie, cand vom vedea pentru prima oara trailerul, care va avea probabil doar 2 minute, dupa moda Amazon folosita si la Wheel of Time, au mai aparut si alte imagini. Este vorba despre o campanie speciala de marketing derulata de Amazon. Practic, au trimis in premiera, catorva Youtuberi si influenceri din online, 20 de postere cu mainile care tin Inelele Puterii. Le aveti acum in imagini. Este o strategie extrem de smechera. Amazon a mai incercat ceva in genul asta si la lansarea Wheel of Time cand au publicat pe Twitter cateva secvente audio inregistrate intr-o lupta si vocile personajelor principale. Dealtfel, genul acesta de strategii au mai fost aplicate cu succes de HBO la lansarea ultimelor sezoane din Game of Thrones cand PORC TV a organizat o sesiune numita Battle of Thrones.

În timp ce asteptam, au existat câteva fragmente si stiri care au dezvaluit câteva informatii interesante despre Stapânul Inelelor de la Amazon. Cele mai notabile dintre aceste informatii se refera la doua dintre personajele seriei si, având în vedere cât de putin a dezvaluit Amazon despre distributia sa, sunt cel putin intrigante.

Am aflat, de asemenea, de ce Will Poulter a parasit proiectul, precum si unde va fi filmat cel de-al doilea sezon al serialului, adica în Marea Britanie.

Lord of the Rings se va concentra pe a doua epoca a legendarei serii de carti a lui J.R.R. Tolkien?

Avem deja o privire de ansamblu asupra primului sezon. Aceasta include potentialele puncte ale intrigii, personajele negative, alte filme legate de acesta si multe alte surprize.

Din acest moment, s-ar putea sa ne aruncam cu capul inainte în posibile spoilere. Unele dintre predictiile mele este posibil sa devina realitate. Deci, daca preferati sa vedeti Lord of the Rings pe Amazon Prime Video fara cunostinte esentiale, veti dori sa schimbati canalul acum. Hai ca astept! A, ati ramas aici! Bine, hai sa-i dam Actiune!

S-au tot vehiculat sume uriase pentru aceasta productie gigantica. Cat a platit Amazon pentru Lord of the Rings? 250 de milioane de dolari numai pentru drepturi – si asta înainte de a intra în productie. Acum s-a dublat deja suma, adica vreo 465 milioane de dolari si ceva maruntis pentru primul sezon. Comparand cu un sezon Game of Thrones, aia erau saraci lipiti, primul sezon a costat doar 90 milioane. Pana la finalul celor 5 sezoane s-ar strange vreun milliard de dolari. Mi-ar ajunge de o insula prin Bahamas. Adica e imens. Trilogia lui Jackson a avut doar 281 milioane si a iesit o capodopera. Cred eu de neegalat. Acest lucru ar face din Stapânul Inelelor de la Amazon cea mai scumpa serie din toate timpurile. Cu toate acestea, Amazon Studios beneficiaza si de o reducere oferita de la guvernul Noii Zeelande. Adica vreo 116 milioane de dolari pentru ca au ajutat economia si au angajat oameni in plina pandemie. Trebuie sa ne mai gandim si ca productia s-a intrerupt la inceput de 2020 din cauza pandemiei.

Pana la urma banii nu prea conteaza cand ai un scenariu ca la carte. Ati prins aluzia? Carte? Silmarillion? Daca nu, hai sa va explic. Trilogia lui Jackson a fost un success nebun, nemaiintalnit, nemaivazut. Atunci studiourile s-au prins ca genul fantasy e viitorul. Financiar, Intoarcerea Regelui, a devenit al doilea film facut vreodata care a facut peste 1 bilion de dolari. Dupa Titanic evident. Acelasi film a mai luat si 11 Oscaruri din 30 de nominalizari. A rupt barierele timpului si spatiului. Actorii au ramas pana si azi extrem de indragiti. Elijah Wood ca Frodo Baggins, Ian McKellan ca Gandalf, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett ca Galadriel, John Rhys-Davies, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom ca Legolas, Christoper Lee, Hugo Weaving, Sean Bean, Ian Holm, si  Andy Serkis, my preciouss. Asa ca Amazon trebuie sa umple niste nadragi foarte mari. Atat financiar, cat si la nivel de idee, actori, filmare.

Filmarile pentru sezonul al II-lea sunt asteptate sa înceapa în a doua jumatate a anului 2022.

Distributia serialului Stapanul Inelelelor: Inelele Puterii – cine va juca in serial?

Un serial la aceasta scara are nevoie de o distributie uriasa, iar aici vorbim de cel putin 39 de actori, conform paginii oficiale de casting si, desi în mare parte nu avem confirmari oficiale, avem câteva idei bazate pe diverse surse din interior.

Galadriel jucata de Morfydd Clark

Morfydd Clark (a jucat in His Dark Materials si Dracula) a fost distribuit în rolul tinerei Galadriel, probabil unul din personajele principale. Fanii Stapânului Inelelor vor sti ca elfa prea smechera a fost interpretata de Cate Blanchett în trilogia lui Peter Jackson. Deoarece acest serial este plasat în timpul celei de-a doua epoci, Galadriel va fi mai tânara.

Un alt rol de care suntem destul de siguri este Simon Merrells. Merrells (din serialul Amazon Good Omens) va interpreta un personaj original creat pentru show, numit Trevyn.

Lenny Henry (Doctor Who, Broadchurch) a confirmat ca joaca un Harfoot – una dintre cele trei rase de hobbiti din Lord of the Rings – practic, inventati pentru aceasta parte a serialului, deoarece hobitii nu apar in Silmarillion. Cam asta ar fi prima discrepanta majora fata de carte. Adaugarea acestor personaje nu face parte din loreul lui Tolkien, desi nu a scris clar niciodata cand apar hobitii in Middle-earth. Nu vom vedea mult-indragitul Comitat Shire, dar vom vedea raul Anduin, acolo unde mai tarziu Smeagol va gasi Inelul Puterii.

O fetita hobit va spune povestea – Markella Kavenagh

Markella Kavenagh va juca tot un curios Harfoot, picior paros adica. Deci si hobitii vor juca un rol in aceasta poveste.

Robert Aramayo, care l-a interpretat pe tânarul Ned Stark în Game of Thrones, l-a înlocuit pe Will Poulter (cunoscut pentru Cronicile din Narnia) în rolul tanarului Elrond, unul dintre eroii principali ai showului. Poulter a explicat ca a trebuit sa renunte la cauza unui conflict cu alte filmari suprapuse.

Joseph Mawle, care l-a jucat pe Benjen Stark în Game of Thrones, se crede ca a fost ales ca antagonistul serialului Adar. Cu toate acestea, nu este clar daca acest personaj are legaturi cu Sauron – mai multe despre el mai târziu – sau daca va fi un alt personaj negativ.

Ismael Cruz Córdova il va juca pe Arondir – un Elf silvan creat pentru serie. Probabil se va indragosti de o femeie muritoare, poveste foarte asemanatoare cu cea a lui Tolkien.

Owain Arthur il va juca pe printul Durin IV, iar Sophia Nomvete pe printesa Disa. Desigur, femeile dwarfilor nu au barba, si asta e o mare critica la adresa lor. Posterul ei a starnit cea mai mare rumoare in randul fanilor lui Tolkien. Probabil vom vedea si regatul piticilor din Khazad-dûm.

Charles Edward il va juca pe legendarul fierar elf Celebrimbor. De la el va pleca intreaga nebunie, caci va invata de la insusi Sauron magia inelelor puterii.

Charlie Vickers va juca rolul lui Halbrand: un om care fuge de trecut, dar al carui destin este legat de al lui Galadriel.

Maxim Baldry, iar un rol imens, ca Isildur: un navigator care va deveni rege si care va prelungi Razboiul Inelului.

Mai sunt o gramada de actori anuntati despre ale caror roluri nu stim mai nimic. Exista si alti jucatori cheie din A doua Epoca, inclusiv elfii renumiti precum regele Gil-galad si regele Numenorian Elendil, carora nu li s-au dezvaluit înca rolurile. Speram ca vom primi o confirmare oficiala cu privire la actorii care îi vor portretiza în curând.

Care este povestea Stapanului Inelelor?

Despre ce este povestea? Prezentarea oficiala a aparut in ianuarie 2021 cu foarte putine informatii.

Stapânul Inelelor de la Amazon va avea loc în timpul celei de-a doua epoci a Pamântului de Mijloc, care a durat aproape 3.500 de ani si s-a încheiat cu înfrângerea lui Sauron datorita aliantei dintre oameni si elfi. Aceasta este batalia care va conduce spre Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring.

Exista o multime de povesti despre Pamântului de Mijloc pe care Stapânul Inelelor de la Amazon ar putea sa le acopere, dar si o gramada de zone precum Numenor, insula scufundata, padurile regatului elfilor Lindor, dar si Muntii Cetosi si Minele din Moria si dwarfii de acolo. Probabil va fi vorba despre ultima alianta a elfilor cu oamenii. Se pare ca vom vedea si una dintre aceste locatii pe ecran. Cred ca in primul sezon vom putea vedea si regatele dwarfilor precum Moria, abandonata si distrusa deja in Stapanul Inelelor.

De fapt si in fapt este un set nou-nout de aventuri care are ca samânta o parte din originile diferitelor personaje si va dura cel putin zece ani pentru a spune intreaga poveste in film (desi a doua era dureaza vreo 3,441 de ani in cartea Silmarillion. Se bazeaza pe „The Silmarillion” ca mitologie si istorie, dar multe din personaje si dialoguri vor fi scrise de la zero. Deci trebuie sa ne asteptam la ceva probleme, neclaritati, confuzii si incalcari ale canonului.

Am putea vedea personaje sau elemente ale intrigii din aceasta carte folosite în spectacol? Având în vedere ca Silmarillion acopera aspecte ale celei de-a doua si a treia epoci, este foarte posibil. În timp ce asteptam mai multe stiri în ceea ce priveste povestea, am vazut, de asemenea, o harta a Pamântul de Mijloc în timpul celei de-a doua epoci.

Cu Amazon concentrându-se asupra celei de-a doua epoci, am putea vedea cum Sauron se întoarce si aproape ajunge sa conduca peste Pamântul de Mijloc. Marele personaj negativ al Stapânului Inelelor are un rol enorm în modul în care se desfasoara aceasta era, asa ca ne putem astepta sa-i vedem din nou ascensiunea la putere si consecintele, dar si cum încearca sa înrobeasca oamenii, dwatfii si elfii cu Inelele Puterii.

Un alt element al adaptarii Amazon este ca ar putea fi mult mai adult decât si-au imaginat unii fani. Ce inseamna asta? Pai se refera de obicei la scene de nuditate sau de sex. Ganditi-va la adaptarea HBO a Game of Thrones si veti fi pe drumul cel bun.

Serialul se va concentra pe insula scufundata Numenor. Care seamana foarte mult cu Atlantida lui Platon, de unde s-a inspirat Tolkien. Despre teme si inspiratii vom vorbi in alt episode. Ca sa intelegem semnificatia si importanta natiunii de pe insula, trebuie sa ne intoarcem in timp la Prima Epoca cand Lordul Intunecat Morgoth va suferi prima infrangere. Da, da, facem si un episode cu istoria Silmarillion.

Deci la inceputuri prima alianta a elfilor, oamenilor si Valarilor, un fel de zei sa ingeri ai luminii) va lupta sa-l slabeasca pec el mai mare rau, dusmanul nr. 1 al creatiei, cel mai puternic Valar, Morgoth. In cele din urma este aruncat in Void. Valarii vor crea un refugiu pentru oamenii care i-au ajutat in insula Numenor, intre Middle-Earth si casa Valarilor, Pamanturile Nemuritoare, numite Aman, unde numai elfii puteau ajunge.

Practic, acesti oameni sunt pe jumatate elfi, descendenti din a Doua Epoca. Pusi sa aleaga la finalul conflictului, ei vor ramane pe insula Numenor, iar Valarii le vor oferi viata prelungita. Deci nu sunt nemuritori, dar pe aproape. Regii din Numenor vor avea o cultura impresionanta fiind mari navigatori si exploratori ai timpurilor. Deci acesti oameni din Numenor, cu descendenta nobila, sunt mult diferiti de cei din Middle-Earth. Acestia din urma vor deveni loiali lui Morgoth, dar si noului lui prieten, locotonent si aliat, Sauron, un Maiar, adica un zeu mai mic. Dar si despre zei si mitologii vom vorbi in alt episode.

Sauron va avea aici carne si oase. Adica mai putin oase. Vreau sa zic ca nu-l vom vedea in forma de ochi. El va crea Inelele Puterii, deci cu siguranta va aparea pe ecran. Tot acum vom vedea prima oara cum apar orcii. El se va lasa chiar capturat pentru a ajunge in Numenor si a-l distruge din interior. Manipuland ca un maestro, va incepe o campanie in care il atrage de partea sa pe ultimul rege al Numenorului, Ar-Pharazon. Cultul lui Morgoth ca zeu devine foarte puternic, iar Sauron – seful preotilor sai, devine sfetnic-sef al regelui. Nu seamana asta oare cu situatia din Rohan de mai tarziu? Caderea Numenorului este grozava si cred ca pe asta se va axa seria. Din ramasitele Numenorului si supravietuitorii lui se va naste Gondorul.

Echipa Stapânului Inelelor pe Amazon: cine este implicat?

J.A. Bayona va conduce productia emisiunii TV Lord of the Rings de la Amazon Prime

Regizorul Jurassic World: Fallen Kingdom si A Monster Calls, JA Bayona, conduce productia emisiunii, în timp ce JD Payne si Patrick McKay (au lucrat si la Star Trek Beyond) vor scrie si produce alaturi de el. Deci daca ceva merge rau pe astia vom da vina si le vom cere capatanile.

Kate Hawley a condus designul costumelor serialului, în timp ce artistul John Howe a dat tonul ideilor principale.

Bayona a regizat primele doua versiuni ale serialului, inclusiv episodul pilot. Regizorul Hunters Wayne Che Yip a regizat patru dintre cele opt episoade ale sezonului 1, în timp ce Charlotte Brändström ( The Witcher, Jupiter’s Legacy ) a condus ultimele doua episoade.

Bruce Richmond (a lucrat la “Game of Thrones”), Gene Kelly (“Boardwalk Empire”), Gennifer Hutchison (“Breaking Bad”), Jason Cahill (cel care a orchestrat total “The Sopranos”); creierul si scriitorul din spatele “Stranger Things”, Justin Doble, Bryan Cogman (“Game of Thrones”) Stephany Folsom (“Toy Story 4”); Ron Ames (“The Aviator”); Helen Shang (“Hannibal”). Deci, teoretic, avem niste minti sclipitoare. Cica astia lucreaza ca la NASA, sub paza si cu scanarea amprentelor, cu ferestrele acoperite ca sa nu afle cineva despre ce va fi vorba in serial. Oameni bolnavi, va jur! Da as baga ochiul pe acolo!

O persoana care nu s-a întors pentru adaptarea Amazon este Peter Jackson. Regizorul trilogiilor „Stapânul inelelor” si „Hobbitul” fusese selectat de Amazon, dar în cele din urma a refuzat sa fie implicat.

În cele din urma, Howard Shore – care a lucrat la muzica pentru toate cele sase filme Stapânul inelelor – pare sa se întoarca pe Pamântul de Mijloc.

Stapânul Inelelor pe Amazon: se va lega filmul Inelele Puterii de Razboiul Rohirrimului?

Nu. Stapânul Inelelor de la Amazon este plasat cu secole înainte de Stapânul Inelelor: Razboiul Rohirrim, asa ca nu va asteptati sa existe vreo încrucisare între aceste serii.

Pentru cei care au ratat acest anunt: cu ceva timp în urma, Variety a raportat ca Warner Bros. Animation dezvolta un film anime Lord of the Rings.

Concentrându-se pe istoria de la Helms Deep, legendara fortareata Rohan care a fost scena bataliei masive din Lord of the Rings: The Two Towers, War of the Rohirrim va spune povestea regelui Helm Hammerhand, a carui domnie este amintita de mult timp si razboi costisitor care a avut loc în timpul sau pe tron.

Regizorul de anime Kenji Kamiyama, care a condus seria Ultraman de la Netflix, printre alte proiecte, va regiza Razboiul Rohirrim, care se presupune ca se va lega de cele sase filme principale despre Lord of the Rings.

Cu toate acestea, având în vedere ca domnia regelui Hammerhand a avut loc cu aproximativ 260 de ani înainte de principalele evenimente ale Stapânului Inelelor, aceasta nu va fi legata de serialul TV Amazon. Acesta din urma este plasat în timpul celei de-a doua epoci a Pamântului de Mijloc, asa ca va precede evenimentele din Razboiul Rohirrim.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,350 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.