Tinut stravechi al Tarii Barsei, judetul Brasov este unul din cele mai indragite destinatii turistice pentru vizitatorii din lumea intreaga: cu trena sa de frumuseti naturale si obiective istorice, culturale si lacasuri de cult, asigura tuturor amintiri de neuitat, detinand un binemeritat sceptru al suveranitatii in domeniul turistic.
Tezaurul istoric asociat meleagurilor brasovene isi da mana cu ctitoriile de veacuri ale stramosilor, cu incarcatul sipet de traditii si obiceiuri locale si cu spiritul intreprinzator al brasovenilor, care doresc sa tina pasul cu timpul fara a stirbi catusi de putin trecutul glorios al propriei tarini.
Aproape ca nu exista roman care sa nu fi vizitat orasul Brasov dintr-un motiv sau altul, macar odata in viata, dar pe intinderea judetului se regasesc constelatii intregi de atractii turistice, unele mai mai magnetice decat altele, astfel incat harta cu astfel de repere este extrem de incarcata.
Practic e cu neputinta sa strabati cararile brasovene si sa te poti lauda ca ai vazut tot ceea ce merita vizitat sau explorat pe indelete, iar in cele ce urmeaza vom enumera zece propuneri interesante in acest context, excluzand din start orasul resedinta de judet, atat de binecunoscut deja la nivel intern si international:
- Castelul Beldi Pal din Budila
Beldi Pal, membru al unei vechi familii nobiliare, a dus o viata aventuroasa, plina de conflicte, intrigi si urzeli politice, scapand de multe ori bazma curata gratie privilegiilor dobandite din nastere, precum si faptului ca frecventa cercuri selecte ale societatii, fiind de altfel coleg de scoala la Alba Iulia cu viitorul principe Rakoczy Gyorgy al II-lea.
Castelul din Budila face parte insa din categoria monumentelor istorice oarecum date uitarii de catre public in ziua de azi, fiind amplasat intr-o zona izolata a asezarii propriu-zise, la marginea satului, fiind retrocedat de catre mostenitorii legali, care si-au manifestat intentia de a-l restaura complet.
Curiosii inca mai pot admira impunatoarea structura cu rol de poarta in forma de “T” – o raritate in spatiul transilvanean, cu aspect renascentist si cu o scara speciala ale carei trepte poarta spre nivelul locuibil al edificiului.
“Camerele cu deschidere la fatada principala sunt in legatura directa cu turnurile rectangulare de colt, retrase însa din planul fatadei, semn al unei cautari formale mai mult decat al unei nevoi de aparare”, remarca arhitectul Alexandra Stoica intr-o descriere amanuntita a cladirii.
- Ruinele Catatii Heldenburg din Crizbav
Se afla in imediata vecinatate a localitatii Crizbav, datand inca de la inceputul secolului al XI-lea, ctitorita fiind de catre regele Ladislau cel Sfant al Ungariei (1040-1095).
In prezent pot fi observate resturile zidurilor unui donjon ce servea drept fortificatie de aparare a portii – structura, aspectul si dimensiunile acestora sugerand o constructie initiala cu adevarat impunatoare, construita dupa toate regulile vremurilor medievale timpurii spre a adaposti si a apara regele si suita sa la ceasuri de restriste.
“Era un punct de observatie pazit de un sant sapat in stanca, peste care trecea un pod – un loc strategic ce nu a fost scapat din vedere indiferent de epoca istorica – intrucat oferea vizibilitate asupra intregii Tari a Barsei”, afirma arheologul Florea Costea, subliniind faptul ca cetatea ar fi fost construita pe vechile temelii ale unui fort daco-roman, avand in vedere inventarul monedelor si resturilor ceramice descoperite in acest loc, datand dintr-o perioada cu mult anterioara lui Ladislau.
- Rezervatia naturala Rotbav
Se afla in localitatea Feldioara, la granita brasoveana cu judetul Covasna si constituie o arie speciala protejata prin lege pentru varietatea avifaunistica si botanica pe care o gazduieste in lunca Oltului, acoperind circa 42 de hectare.
Grazie abundentei de stuf si papura prezente pe suprafata rezervatiei, o multime de pasari migratoare si locale gasesc aici un loc minunat pentru a cuibari si a vietui in conditii optime pentru propria specie.
In categoria pasarilor protejate din rezervatia Rotbav se inscriu pitigoiul de stuf, lacarul mare, pescarusul razator, crestetul, corcodelul sau buhaiul de balta, pentru a enumera doar cateva din acestea.
Rotbavul este binecunoscut si pentru bogatele sale balti piscicole, populate de numeroase specii de pesti si incununate cu inflorescentele rare ale stanjeneilor de balta si corolele delicate ale florilor de sageata apei.
- Castelul Brancoveanu din Sambata de Sus
Constituie un monument istoric ce nu vine asociat marelui domnitor Constantin Brancoveanu (1654-1714), asa cum multi s-ar astepta, ci urmasilor acestuia, respectiv unor nepoti care-si doreau o falnica resedinta de vacanta pe plaiurile incantatoare ale Sambetei de Sus.
Restaurat integral in prezent, castelul intra cu succes in circuitul turistic, fiind socotit un soi de maret conac boieresc ce a gazduit odinioara personalitati de seama din lumea nobiliara, culturala si diplomatica europeana, la invitatia nepotilor lui Brancoveanu.
In imediata vecinatate a acestei structuri se regasesc insa si ruinele unui alt castel mai vechi, ctitorit la porunca venerabilului lor bunic, din care se mai vede azi poarta de la intrare, cu un marcat stil arhitectural brancovenesc.
- Cetatea Feldioarei
Una din cele mai importante fortificatii construite in secolul al XIII-lea pe teritoriul Transilvaniei de catre cavalerii teutoni este Cetatea Feldioara.
Restaurata in intregime intre 2013 si 2017, cetatea isi profilaza contururile trainice si impunatoare la circa 17 kilometri nord de orasul Brasov, cu ziduri de incinta si de protectie remarcabile si turnuri puternice, asa cum se presupune ca ar fi proiectat-o odinioara teutonii.
In prezent, cetatea gazduieste incaperi cu rol muzeistic si ofera spatii pentru organizarea de evenimente culturale deosebite, precum festivalul de muzica pentru copii si adolescenti „Trandafirul din Cetate”.
- Cheile Dopca din Hoghiz
Se regasesc in Muntii Persani, cuprinzand intreg bazinul hidrografic Valea Mare – raul-aflunet al Oltului ce strabate plaiurile Dopcai, avand statut de arie geologica protejata prin lege, de tip cristalin-mezozoic.
Cheile Dopca prezinta insa o particularitate de un marcant interes stiintific, intrucat deasupra straturilor de calcarenite se regasesc conglomerate miocenice – discordanta stratigrafica rara ce poate fi observata pe o lungime de circa 2,4 kilometri, dezvaluind evolutia geologica a Bazinului Transilvaniei in contextul celorlalte zone muntoase din Carpatii Orientali.
Desi cheile in sine nu prezinta o spectaculozitate deosebita, rezervatia detine un perimetru cinegetic remarcabil, cu o boghata fauna reprezentata cu precadere de cerbi si caprioare, dar si cu mistreti, vulpi, rasi si jderi.
- Biserica fortificata din Halmeag-Sercaia
Construita pe temeliile antice ale unei bazilici romane, biserica fortificata din Halmeag dateaza din secolul al XII-lea, potrivit unor atestari documentare ce cuprind o donatie catre comunitatea Halmeagului in anul 1211.
Biserica a fost restaurata in totalitate in anul 1979 si prezinta o serie de elemente foarte interesante si valoroase totodata, cum ar fi de pilda cristelnita cioplita cu mestesug dintr-un trunchi unic si bancile din laterale fara spatar, ce confera un puternic aer medieval intregii structuri.
De remarcat pictura altarului, executata in anul 1843, care infatiseaza momentul rastignirii lui Isus si orga din 1816, realizata de un stralucit mestesugar din Prejmer, al carui nume s-a pierdut din nefericire in negura timpului.
- Manastirea rupestra din Sinca Veche
Cu un aspect interior si exterior cel putin bizar, manastirea rupestra din Sinca Veche atrage turistii fascinati de ancestrale lacasuri de cult si nu numai.
In realitate este vorba despre un loc ce se bucura de o faima aparte pe plan local pentru reputatia sa de „templu al Ursitelor”, beneficiind – in opinia anumitor observatori – de un inexlicabil izvor de energii pozitice ce ar contribui la indeplinirea dorintelor.
Si chiar daca obiectivele personale nu sunt atinse in perioada imediat urmatoare, macar va alegeti cu momente de pace si seninatate in inima naturii, pe varful unei coline de la nivelul careia se admira o splendida panorama asupra asezarilor rurale ale zonei.
Se presupune ca manastirea rupestra ar exista in acest loc de mii de ani, dar parerile specialistilor sunt impartite, unii socotind ca ar fi luat nastere de fapt in jurul anului 1742, in mare taina, intr-o perioada in care bisericile ortodoxe erau strivite de autoritatea cultelor protestante care se straduiau din rasputeri sa converteasca tot mai multi romani.
- Vulcanii Noroiosi de la Baile Homorod
Se regasesc la nivelul rezervatiei naturale geologice cu acelasi nume, aflata la poalele Muntilor Persani, intinzandu-se pe un sector de lunca ce prezinta eruptii noroioase semnalate pentru prima data spre mijlocul secolului XX.
In prezent fenomenul s-a diminuat mult insa, remarcandu-se doar trei locuri bine determinate in care mai sunt observate eruptii de acest tip, dar locul continua sa facineze pasionatii in domeniu si specialistii in geologie, deopotriva.
Bogata in ape minerale, zona Bailor Homorod rezerva multe surprize celor ce se hotarasc sa-i viziteze plaiurile, de la izvoarele sale pretioase la peisaje de vis si de la fenomenele naturale de tip geologic ce prezinta dinamici atat de imprevizibile, la procesele hidrotermale postvulcanice.
- Poienile cu narcise din Dumbrava Vadului
Este o rezervatie naturala cu adevarat rapitoare, aflata pe teritoriul localitatii Vad din Sercaia, fiind cunoscuta indeosebi de catre localnici sub denumirea de “Padurea Vadului”, desi nu este vorba practic de o padure propriuzisa, ci de un teritoriu vast, ce cuprinde diferite tipuri de habitate naturale, pe o arie de peste 390 de hectare.
Poienile alterneaza cu suprafetele impadurite, abundand in narcise din specia “Narcissus poeticus ssp. Radiiflorus”, cu un parfum incantator, care au inspirat din plin organizarea evenimentelor de tip folcloristic in zona, culminand cu celebrul “Festival al Narciselor” din luna mai a fiecarui an.
Splendorile acestor meleaguri au atras numerosi pictori, sculptori, poeti si scriitori care s-au intrecut in a le zugravi in fel si chip minunatiile naturale, nefiind ignorate nici chiar de producatorii cinematografici: aici s-au turnat in anul 1965, o serie intreaga de scene din filmul artistic romanesc “Neamul Soimarestilor”, inspirat din romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu.
Bibliografie:
- Avanu, George – „Brasov”, 2009;
- Mihailescu, Teofil – „Brasov: atmosfera, arhitectura si spatiu urban”, 2014;
- Mayor, Richard – „Vacation Sloth Travel Guide Brasov Romania”, 2017;
- Fox, Maxwell – „Travel Like a Local – Map of Brasov: The Most Essential Brasov (Romania). Travel Map for Every Adventure”, 2018.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.