Daca sunteti fani ai mitologiei grecesti si ai filmelor Nemuritorii, Infruntarea Titanilor sau Hercule avem vesti super bune. Astazi vorbim despre un nou film legat de mitologia greaca. De fapt despre o continuare a seriei Percy Jackson. Filmele aparute pana in prezent sunt inspirate de cartile cu acelasi nume scrise de autorul american Rick Riordan si indragite de copii din intreaga lume.
Rick Riordan mai are si alte serii inspirate de mitologie:
- seria Percy Jackson si Olimpienii – mitologia greaca
- seria Eroii Olimpului – mitologia greaca
- seria Incercarile lui Apollo – mitologia greaca
- seria Magnus Chase si Zeii Asgardului – mitologia nordica
- seria Cronicile Kane – mitologia egipteana
- seria Semizei si Magicieni – mitologia egipteana
Insa pe noi ne intereseaza astazi in special mitologia greaca. Este vorba despre filmul serial Percy Jackson care va avea o intreaga serie dedicata pe platforma celor de la Disney. Asa cum stiti, in ultima perioada, Disney a cumparat francize foarte mari precum Marvel sau Star Wars. Pe unele le-a prostit, iar pe altele le-a imbunatatit considerabil.
Cine este Percy Jackson si Rick Riordan?
Avand in vedere ca am citit toate cartile lui Riordan, astazi va voi explica de ce ar trebui sa le cititi si voi inainte de a vedea filmul si desigur, vom afla si ultimele stiri despre aceasta superproductie.
La începutul acestui an, autorul Rick Riordan, a anuntat ca lucreaza la o noua serie Percy Jackson pentru Disney+. Fanii au fost foarte entuziasmati pentru aceasta viitoare serie exclusiva Disney+, însa multi nu stiu cât timp va dura înainte de a ajunge pe ecranele noastre.
Rick Riordan a intrat pe Twitter pentru a le oferi fanilor o mica perspectiva. Primul film Percy Jackson este deja disponibil pe Disney +, al doilea film, „Sea Of Monsters” urmând sa soseasca pe Disney + în SUA la sfârsitul acestei saptamâni.
Astepti cu nerabdare o noua serie Percy Jackson pe Disney+?
Percy Jackson si Olimpienii
Pentru cei care nu sunt familiarizati cu franciza, Percy Jackson si Olimpienii este o serie de romane formata din cinci carti pentru publicul tânar, centrata pe eroul pusti Percy Jackson, un semizeu care se dovedeste a fi fiul lui Poseidon. Annabeth Chase, fiica lui Athena, si Grover Underwood, in rolul unui satir amuzant, îsi unesc eforturile pentru a preveni o profetie apocaliptica pe parcursul cartilor. Cea mai interesanta parte este ca se vor confrunta fata în fata cu versiuni modernizate ale miturilor clasice grecesti de-a lungul calatoriei lor.
Cartile din universul seriei Percy Jackson si Olimpienii sunt urmatoarele:
- Percy Jackson si Olimpienii (#1). Hotul fulgerului (376 pagini)
- Percy Jackson si Olimpienii (#2). Marea Monstrilor (278 pagini)
- Percy Jackson si Olimpienii (#3). Blestemul Titanului (316 pagini)
- Percy Jackson si Olimpienii (#4). Batalia din Labirint (366 pagini)
- Percy Jackson si Olimpienii (#5). Ultimul Olimpian (392 pagini)
Înfatisând o lume în care zeii greci se dovedesc a fi reali si fiarele mitologice ataca la fiecare pas, franciza a prins inimile a milioane de fani. Desi au existat multe tentative de a face miniserii, iar fanii si-au dorit asta enorm, am vazut pana acum doar filme. Doua filme lansate în 2010 si respectiv 2013 au rasucit povestea mult dincolo de carti. Iar fanii hardcore nu au fost deloc incantati. Într-o scrisoare adresata producatorilor filmului din 2010 , autorul însusi a criticat puternic filmul:
„Scenariul în ansamblu este teribil. Nu vreau sa spun pur si simplu ca deviaza de la carte, desi cu siguranta o face pâna la punctul de a fi aproape de nerecunoscut.”
Asa cum s-a prezis, filmele au fost criticate, rezultând scoruri slabe pe Rotten Tomatoes si Metacritic. Ambele filme si-au dublat bugetele din vanzarea biletelor, dar performanta redusa a francizei a oprit filmarile. O noua adaptare este însa la orizont!
Continut adecvat pentru copii
Romanele originale ale lui Percy Jackson au fost scrise si planificate în mod similar cartilor Harry Potter. Si au fost foarte des comparate cu acestea. Ambele serii sunt gandite sa ii urmareasca pe protagonisti pe masura ce se maturizeaza, tonul povestilor potrivindu-se încet cu dezvoltarea lor. În scrisorile sale catre producatori, una dintre cele mai mari plângeri initiale ale lui Riordan cu adaptarea Fox din 2010 a fost includerea unui limbaj si continut sugestiv pentru adolescenti, astfel reusind sa indeparteze copiii de poveste.
Spre disperarea fanilor si a creatorului, personajele îndragite au fost degradate la insinuari sexuale si limbaj urât. Riordan a mers atât de departe încât a spus, referindu-se la un public mai tânar,
„as fi îngrozit daca i-as conduce spre un film cu acest gen de continut. Nu mi-as lasa proprii copiii sa vada asta. Nu as recomanda ca altcineva sa-l vada si cu siguranta nu as vrea ca numele meu sa fie asociat cu acesta”.
O distributie preponderent destinata copiilor
Aceasta diferentiere în aparitiile de pe ecran ale lui Percy, Annabeth si Grover va oferi o descriere mult mai interesanta si fidela cartilor, dar si relatiilor lor din romane.
Cei doi semizei îsi încep calatoria la vârsta de 12 ani, iar protectorul lor satir este descris ca aparând la 16 ani. În seria anterioara de filme, toti pareau sa aiba aproximativ aceeasi vârsta, Percy si Grover urmând aceeasi scoala cu aceleasi clase. În orice caz, Grover era un personaj mai imatur în film decât tovarasii sai mai tineri.
Mai multe povesti despre originea personajelor
Avand in vedere ca vorbim de un intreg serial conceput de Disney, nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca un serviciu de streaming va oferi mai multa perspectiva personajelor lui Percy Jackson decât ar putea sa o faca vreodata o franciza cinematografica. Cu toate acestea este foarte posibil ca totul sa devina rapid un cliseu. Sa ne amintim de filmul din 2010 in care personajele nu aveau nici poveste, nici fundal, nici greutate.
Romanul original este despre infrangerea obstacolelor si ridicarea deasupra dificultatilor pentru a deveni un erou. Percy, în calitate de protagonist, întruchipeaza aceasta tema perfect. El trebuie sa se împace cu latura sa divina si sa devina un erou în ciuda sentimentelor sale conflictuale fata de tatal sau. Filmul descrie acest conflict în cel mai simplu mod, oferind cunostinte despre un tata absent ca si cum nu ar fi altceva decât un mijloc la indemna pentru a obtine superputeri. În realitate, este baza pentru întreaga tulburare interioara si joc psihologic in cazul lui Percy de-a lungul seriei. Portretizarea mentalitatii lui Percy într-o maniera empatica si întelegatoare este cheia pentru a furniza o poveste convingatoare din punct de vedere emotional.
În mod similar, Annabeth, cea care este fiica Atenei, zeita intelepciunii in mitologia greaca, este menita sa fie mai putin o sursa de romantism pentru Percy – ci una de intimidare, incertitudine si gelozie. În carti, ea are o relatie mult mai extinsa cu Luke, fiul zeului Hermes, dupa ce a crescut cu el pe strazi. Istoria familiei si legatura cu Luke fac parte integranta din personaj, împreuna cu dorinta puternica de a conduce si de a-si demonstra abilitatile de fiica a Atenei.
Dintre toate personajele din The Lightning Thief, Grover satirul este poate cel mai complex din punct de vedere al istoriei si al obiectivelor. El este vinovat de esecurile sale din trecut si are o misiune imposibila in încercare de a face ceea ce niciun alt satir nu a putut face: localizarea zeului de mult pierdut, Pan. Aceste motivatii sunt în mare parte absente în primul film si sunt un neajuns puternic accentuat mentionat de Riordan în lungile sale note de productie.
Ares, zeul razboiului in mitologia greaca
La fel ca in filmul Femeia Fantastica, Wonder Woman, zeul razboiului însusi, Ares, a fost unul dintre principalii antagonisti ai romanului original al lui Riordan din 2005. Din pacate el nu a aparut in film.
Ares a fost eliminat complet si înlocuit cu o versiune extinsa a lui Luke Castellan, introducându-l pe fiul lui Hermes ca un ticalos mult mai influent si pivot mult mai devreme în poveste. Notele autorului despre film, desigur, au mentionat acest lucru în treacat – facând aluzie la înlocuirea scenei cu Hydra din Partenonul recreat cu o confruntare cu Ares. Evident, sugestiile sale nu au influentat versiunea finala a scenariului. Hidra a ramas una dintre piesele principale din film, Ares aparând doar ca rol secundar, asezat pe Muntele Olimp. Adica, hai sa fim seriosi, cum sa nu iti doresti intr-un film despre mitologie greaca sa il vezi pe Ares, zeul razboiului?
Nici Riordan nu vrea pana la urma sa pastreze doar originalul, ci sa le dea posibilitatea fanilor de a visa mai departe, de a continua aventura lui Percy, de a deveni Percy. Dupa cum reiese din comentariile sale despre adaptarile cinematografice esuate anterior, el întelege pasiunea pe care fanii o au pentru aceste povesti. El s-a dovedit a fi un sustinator pasionat al aducerii la viata a acestor povesti pe ecran, într-un mod fidel. În timp ce adevarata masura a implicarii sale în productia viitoarei emisiuni ramâne necunoscuta, membrii fandomului ar trebui sa doarma linistiti stiind ca viitorul francizei este în siguranta în mâinile lui Rick Riordan.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5