Top 10 monstri care au speriat Craciunul

Desi credem ca Mos Craciunul reprezinta Craciunul exista traditii mult mai vechi, dianintea sosirii crestinismului in Europa. Aceste traditii sunt inca prezente in multe tari, inclusiv in Romania. Tocmai de aici vin obiceiuri stravechi precum colindatul, mersul cu ursul si capra.

Iata asadar 10 dintre cele mai infioratoarea personaje care apar de Craciun. Caractere infricosatoare desprinse din povesti si legende vechi de cand lumea. Din nordul indepartat al Scandinaviei pana pe plajele din Grecia intalnim monstri legendari si povesti fascinante. De la celebra sarbatoare Yule si ghearele lui Krampus la pisica islandeza care apare de Craciun si mananca copii, vrajitoare, troli si multe altele.

Daca sarbatorile de iarna reprezinta prilej de adunare in fata unui foc cald, altfel stateau lucrurile in trecut. In special in Evul Mediu. Pentru ca multe dintre superstitiile si fricile irationale pe care ni le-am creat de-a lungul secolelor vin de acolo. Iar perioada Craciunului este o perioada magica. Pana la urma este vorba de schimbarea anotimpurilor si a anului, de o vreme cand Soarele si Natura se comporta altfel. O perioada a schimbarii, o sarbatoarea a Solstitiului de Iarna. Aceasta perioada era sarbatorita de popoarele antice precum grecii antici si romanii, dacii si getii care locuiau pe teritoriul Romaniei de astazi, de celtii care ocupau Franta, de vikingii care ocupau partea Nordica si de multi altii.

In cultura euopeana apar in special creaturi infricosatoare menite sa ii sperie pe cei care se comporta gresita. Asa apare Sfantul Nicolae care aduce copiilor rai nuiele, monstrul Krampus care fura copiii neastamparati si tot asa. In general, aceste personaje si creature de cosmar sunt antiteaza bunului Mos Craciun sau Mos Nicolae.

 

10. Doamna Perchta, vrajitoarea nebuna

Copiii din Europa de Est sunt familiarizati cu legenda lui Frau Perchta sau Berchta. Daca esti un copil care s-a comportat bine in timpul anului nu vei avea de ce sa te temi. Perchta se va strecura în casa ta în noaptea Sarbatorii Bobotezei si va lasa o moneda de argint în pantoful tau. Dar daca ai fost rau, ai mare grija! Frau Berchta trateaza copiii obraznici fara mila– adica iti va taia stomacul, iti va scoate organele interne si le va inlocui cu pietricele si paie.

Numele Pertchta provine de la cuvantul “boboteaza” in germana. Jacob Grimm a asociat-o cu zeita Holda sau Hulda, despre care se crede ca a evoluat în Frau Holle. Perchta apare în moduri diferite, dar în mod obisnuit este înfatisata ca tânara si frumoasa, îmbracata în alb înzapezit sau ca o baba batrana si malefica. Unele legende sustin ca are un picior care este semnificativ mai mare decât celalalt. Si asa poate fi recunoscuta dupa mers.

Frau Pertchta este adesea privita ca omoloaga feminina a lui Krampus si este în centrul atentiei marilor festivaluri din unele sate din Munti Alpi. Participantii la aceste festivaluri poarta masti numite perchten si danseaza în jurul focurilor pentru a alunga fantomele înfricosatoare de iarna.

Astazi, Frau Perchta este cunoscuta ca fiind o fiinta care rasplateste binele si bunatatea … dar cei care mint sau fura, sau sunt lenesi si rai, vor primi in curand o vizita neasteptata! Muhaha!

 

9. Gryla, monstrul islandez care gateste copii in ceaun

Daca esti un copil care locuieste în Islanda, probabil ai fost avertizat deja cu legenda Grylei. Aceasta uriasa care locuieste în munti iese din pestera ei pe timpul iernii, cautând copii obraznici. Si nu ca sa-i pedepseasca. Ii plac copiii, dar gatiti bine. Iar cand ii gateste, ii fierbe intr-o tocana, folosind un mare ceaun si ii devoreaza ca pe o gustare.

In folclorul din Islanda se crede ca aceasta Gryla este si ea mama la randul ei. Mama celor 13 Flacai care vin de sarbatoarea Yule. Ei viziteaza copiii adormiti in cele 13 Nopti dinaintea Craciunului. Adica o varianta inversata de Mos Craciun la puterea 13. Acesti flacai au nume teribile ca Meat Hook “carlig de carne” sau Window Peeper si sunt la fel de groaznici ca mamica lor. Si ei mamanca copii.

Gryla apare prima oara mentionata in Edda lui Snorri Sturleson. Dar va fi asociata cu Craciunul deabia in secolul al XVII-lea. Legenda ei a devenit atat de terifianta incat guvernul a interzis-o. Pana la urma a fost rebranduita, iar flacaii ei iti aduc acum doar un cartof putred daca nu ai fost cuminte.

 

8. Parintele Fouettard

Imaginati-va ca Mos Craciun  ar avea un coleg, un fel de bodyguard care calatoreste cu el si ii altoieste pe copiii neascultatori.  Ei bine, în Franta, Sfântul Nicolae il are pe Le Père Fouettard, al carui nume se traduce literalmente în „Parintele Biciuitor”. Asa ca “parintele” nostru, cu ghilimelele de rigoare, se plimba prin nordul Frantei si prin Belgia si biciuieste copiii.

Legenda lui Père Fouettard  dateaza cel putin din secolul al XII-lea. Se crede ca originea povestii este legata de un hangiu sau un macelar. Se spune ca acesta i-a ucis si talharit pe 3 baieti in drum spre slujba. Dupa ce ii ucid si jefuiesc, hangiul si sotia sa ii toaca in bucatele si fac din ei o tocana pentru a ascunde crima. Insa Sfantul Nicolae ii va readuce la viata pe baieti, iar hangiul se va pocai. Ca ispasire, il va insoti in fiecare an pe Mos Nicolae, pe 6 decembrie.

Fouettard apare infatisat sinistru si intunecat, zdrentuit, cu barba lunga si un bici mare pentru cei neascultatori.

 

7. Slujitorul Ruprecht

Knecht Ruprecht, sau Rupert Slujitorul, este un alt însotitor al Sfântului Nicolae, familiar copiilor germani. Aparând într-o haina lunga de culoare neagra sau maro si care poarta un bat si o punga de cenusa. Treaba lui Ruprecht este sa întrebe copiii daca se roaga. Daca raspund afirmativ, îi rasplateste cu turta dulce, ciocolata, fructe si nuci. Ghiciti ce se întâmpla cu copiii care nu se roaga? Ruprecht îi baga cu batul sau in sacul de cenusa.

Aceste povesti sunt si ele originare in Evul Mediu si sunt adesea asociate cu Peter cel Negru. Acest personaj, cunoscut in general ca Black Peter apare in folclorul multor tari din aceasta zona, inclusiv in Olanda. Se crede ca aceste povesti sunt pre-crestine si vin de la fiinte precum elfii sau spiritele casei care pedepseau comportamentele rele.

 

6. Mari Lwyd, creatura cu cap de cal care sperie copiii

În unele parti din Tara Galilor, in Anglia, obiceiul lui Mari Lwyd este documentat pentru prima data în jurul anului 1800, dar poate fi mult mai vechi de atât.

Mari Lwyd a fost initial doar un craniu de cal montat pe un baston si decorat cu panglici. Mai tarziu, craniul era din lemn sau din carton. Exista multe controverse privind originea acestei legende, insa in general toate sunt legate de ritualul spalarii.

Mari Lwyd este plimbata intre Craciun si Anul Nou. In general de barbati care bat la usa prin sat cantand. Cei din casa si plimbaretii se implica intr-un fel de rap galez, o serie de insulte in rime numite “pwnco”. Hai sa zicem un fel de “roast” sau “Yo’ mama”. La final toata lumea se pune pe baut ca deh…doar sunt galezi. Ideea este ca aceasta creatura ar aduce noroc in anul care vine. Este ca si cum a-i plimba capra.

 

5. Hans Trapp, sperietoarea franceza mancatoare de copii

Mai tineti minte filmele in care o sperietoare prinde viata? De obicei sunt filme de groaza. Ei bine, in Alsacia si Lorena, adica in regiunile Frantei, Hans Trapp este sperietoarea.

Adica un fel de bau-bau care apare numai de Craciun si este folosit de mame pentru a-si speria copii. Oare ce au mamele noastre cu noi? Si tocmai de Craciun? Cineva sa sune la Protectia Copilului!

Legenda isi gaseste originea prin secolul al XV-lea cand Hans Trapp era un om bogat si lacom. Se zicea despre el ca inchina Satanei. Cand Biserica Catolica a aflat l-au excomunicat si i-au confiscat averea. Hans s-a izolat pe un munte si a innebunit. Pana la urma, din razbunare, Hans a prins un tanar si l-a prajit. Dar cand era sa-l mamance a fost trasnit pe loc.

De atunci, parintii isi avertizeaza copiii ca vor fi mancati de Hans Trapp!

 

4. Belsnickel

Belsnickel este alt însotitor al Sfântului Nicolae. Va puteti imagina ca, la fel ca multi dintre protagonistii acestui top, nu este un tip prea dragut. Se prezinta în haine murdare, zdrentuite, realizate din piele si pelete, care bate copiii rai desi pastreaza  dulciuri si cadouri în buzunare pentru copiii care au fost buni tot anul.

Povestea lui Belsnickel îsi are originea în zona Renania din Germania, dar  colonistii germani l-au adus în America de Nord  la începutul secolului al XVIII-lea, si înca exista o traditie populara in Pennsylvania, New York si Maryland. Belsnickel apare în saptamânile dinainte de Craciun pentru a afla cine a fost obraznic si cine a fost dragut, iar apoi ii raporteaza lui Mos Nicolae sau Mos Craciun.

Numit si Persnickel, Beltznickle sau Kriskrinkle, acest personaj înfiorator este un alt soi de anti-Mos. Si are boala tot pe copii!

 

3. Pisica de Craciun

Ati crede ca pisicile sunt blande si nastrusnice! Poznase chiar, daca ne uitam la cate mii de clipuri exista pe YouTube cu pisicute. Insa Pisica infricosatoare din Islanda nu-i acelasi lucru. Se pare ca in Islanda totul este facut pentru a speria copiii. Poti deveni mancare pentru pisici cat ai zice “peste”. Ei, gluma asta n-a fost buna, dar intelegeti ce vreau sa zic!

Poti scapa doar daca ii oferi cadou o pereche de sosete sau un pulover din ala crosetat de bunica. Daca iti termini treburile prin casa poate Pisica de Craciun te va rasplati cu haine noi.

Pisica uriasa se numeste Jólakötturinn. Si este insotitoare tocmai a lui Gryla si a celor 13 Flacai de Yule. Era si normal sa aiba un astfel de monstru ca animal de companie, nu? Si pisica are un apetit tot pentru copiii obraznici. Cica ar fi deliciosi. Expertii in folclor cred ca aceasta amenintare era folosita de parinti pentru a-i face pe copii sa fie mai generosi.

 

2. Kallikantzarii

Kallikantzarii sunt spiridusii cu blana si coarne care vor sa provoace sfarsitul lumii. Nimic anormal pana aici. Kallikantzarii sunt sperietorile pentru copiii din Grecia, Bulgaria, Serbia si Turcia.

Ei sunt spiridusi care îsi petrec aproape tot timpul anului în subteran pentru a provoca sfârsitul lumii. În Ajunul Craciunului, ei ies în lume pentru a face rautati. De data asta nu mai sunt croiti pe saracii copii.

 

1. Krampus, diavolul de Craciun

Dar copiii rai tot n-au scapat! Cel mai rau monstru dintre toti, spaima Craciunului, diavolul insusi, Krampus. Un monstru din folclorul german care are coarne si arata ca un diavol din iad.

Krampus vine odata cu Mosul pentru a-i pedepsi pe copiii neascultatori. Ii baga intr-un sac si ii tortureaza.

Antropologii cred ca legenda lui este legata de un zeu timpuriu care avea coarne in zona Alpilor. De aici a fost legat de figura diavolului crestin. In secolele XV si XVI, diavoli mascati au inceput sa apara in piesele de Craciun desfasurate in biserici cu ocazia sarbatorilor de iarna. De aici nu a durat mult pana sa i se dedice festivaluri intregi. Daca vreti sa aflati mai multe despre originea lui Krampus, demonul de Craciun, puteti gasi informatii mai jos.

 

Surse:

  • Basu, Tanya. „Cine este Krampus?
  • „The Trapp.”  HistoryCollection.co , 4 dec. 2017
  • Siefker, Phyllis. Mos Craciun, ultimul dintre oamenii salbatici: originile si evolutia Sfântului Nicolae, McFarland & Co. Pub., 2006.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,105 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.