TEORIA BIG BANG

Teoria Big Bang explicata in 10 pasi simpli pentru prosti!

Multi au auzit de teoria Big-Bang, dar aproape nimeni nu a inteles la ce face referire. Cei mai multi cred ca este vorba despre o explozie. Iar stiinta incearca in acest fel sa explice originea universului sau sa substituie aparitia lui Dumnezeu.

Caci, fara doar si poate, chiar daca vrem sau nu, gandurile noastre se intorc spre religie. Insa aici este vorba doar despre STIINTA. Despre ce poate fi demonstrat.

Asadar, pe langa cunostintele elementare de fizica, ne vom imbarca intr-o calatorie a cunoasterii. O calatorie in care vom incerca sa intelegem ce este BIG-BANG-ul, dar mai ales ce a existat inainte de el.

 

Ce este si ce NU este teoria BIG-BANG?

1. Teoria Big-Bang, atentie mare la cuvantul “teorie”, NU este o incercare de a explica CREAREA universului. Nu aceasta este menirea ei. Insa multi, in special creationisti, au dezbatut subiectul si l-au ridiculizat profitand de anumite “bucatele” pe care le considerau slab argumentate. Insa acestea chiar nu existau. Asadar, pentru a combate o teorie este foarte important sa o citesti in intregime si sa te pui la curent cu domeniul respectiv. Va rog sa nu luati in considerare mituri precum “explozia” Big-Bang. Nu exista asa ceva in stiinta. Teoria spune ca seamana cu un balon inert care se tot extinde de la inceputuri.
Pentru informatii suplimentare va rog sa cititi: studiul lui Steven Hawking, George Ellis, si Roger Penrose si teoria lui Einstein -Theory of General Relativity

2. Teoria Big-Bang este un MODEL al istoriei universului, incercand sa traseze evolutia cosmosului pana la cele mai timpurii momente. Atat. Punct. Nu vrea sa-ti demonstreze ca Dumnezeu nu exista, ca pinguinii sunt draguti sau ca dragonii si elfii exista. Big-Bang-ul are un singur rost. Faptul ca tu, alti crestini, creationisti sau darwinisti aveti ceva cu aceasta teorie si incercati sa o folositi in avantajul vostru, tragand-o de par si profitand de hibe inventate tot de voi este ceva neverosimil.

3. La fel de important ca punctul 2, teoria Big-Bang este un MODEL STIINTIFIC. Ca toate modelele stiintifice, si aici te invit sa te mai gandesti la altul, merge pe calea stiintifica si este cea mai apropiata teorie de adevar pentru ca este sustinuta de dovezi extensive. Dar hei, nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, pentru ca aici vorbim despre stiinta. Este singura teorie care a supravietuit decenii intregi cu lupii batandu-se la portile ei. Chiar alti savanti au trunchiat-o, au penalizat-o, au acuzat-o, doar pentru a-si invinge rivalii. Doar pentru a-si impune propriile teorii si a castiga un Nobel. Dar nici pana in acest moment n-au reusit sa ii zgarie suprafata.

4. Dovezile incep cu Edwin Hubble! Si aici este vorba de EVOLUTIA universului. Pentru ca universul de astazi nu seamana cu cel de ieri si nu va semana cu cel de maine. Astazi, universul este format in mare parte din materie neagra. Si este in continua expansiune. In trecut, era mult mai mic si mai DENS. De aici rezulta acele microunde cosmice (CMB) pe care le putem analiza astazi si care sunt “urmele” acelor vremuri. Deci teoria incearca sa refaca un drum, o calatorie a universului.

5. Teoria Big Bang poate fi sumarizata asa: la un moment dat, intregul univers – tot ce cunosti pe pamant sau aiurea – era compactat intr-un “ghem”, un soi de bila extrem de densa de marimea unei piersici. Sau a unui mar (vezi ce legatura faina am facut cu fructul din Gradina Edenului?). Daca cineva ar fi postulat asta acum ceva timp ar fi ars pe rug. La fel ca si ideea ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Astazi, folosind stiinta, putem “vedea” in trecut si intelege acea epoca. Putem modela fizica universului in acest stadiu primitiv si de aici. doar cerul e limita.

 

Ce este dincolo de BIG-BANG?

6. Acest model merge pana la un punct. Caci dincolo de acest prag, cunostintele noastre devin vagi. Cu cat mergem mai “in trecut”, notiunile se schimba. Dar devine de-a dreptul infricosator. Fortele, energiile, densitatile, temperaturile sunt RIDICOLE. Vorbim despre gravitatie cuantica si intram in amanunte mult prea stiintifice. Nu avem suficienta intelegere si nici cuvinte pentru a explica. Daca incercam sa mergem mai departe in timp nu vom mai putea intelege natura universului. Teoria Big-Bang este fantastica pentru ca descrie cu amanunte tot ce se intampla DUPA. Dar nu INAINTE. Daca ne imaginam si mai in trecut, nici macar nu avem conceptul de “INAINTE DE”. Pentru ca nu are sens in aceasta structura. Mai departe nici macar nu mai exista ideea de continuum spatio-temporal.

7. Exista si alte teorii pe langa Big-Bang, modele care incearca sa explice ce a “aprins” universul. Care a fost samanta primara? Dar la acel moment din timp sunt pure speculatii. Este ca si cum ai pune un surdo-mut sa-ti picteze cea mai complexa opera de arta. Fara maini!

Existenta altor modele de luat in calcul, ce explica evolutia universului: modelul sferic, modelul rozeta bazat pe teoria lui Einstein, experimentul spatiului-furnal, teoria multivers-string theory – 11 dimensiuni, gaura alba, anti-univers etc etc.

 

Teoria BIG-BANG pentru prosti in 10 pasi simpli

Modelul Big Bang este teoria acceptata pentru originea si evolutia universului. Ea demonstreaza ca universul a inceput ca un punct dens, foarte fierbinte, acum 13.7 bilioane ani. Cum a plecat universul de la un punct asa mic si a ajuns atat de vast?

Iata teoria explicata in 10 pasi extrem de simpli.

 

Pasul 1: Cum a inceput totul?

Big Bangul nu a fost o explozie in spatiu asa cum sugereaza numele. De fapt, este vorba despre aparitia spatiului in intregul univers. Potrivit teoriei, universul s-a nascut foarte fierbinte, foarte dens, ca un punct singular in spatiu.

Savantii nu sunt siguri despre ce s-a intamplat inainte de acel moment, dar cu misiuni spatiale din ce in ce mai sofisticate, telescoape inteligente si calcule complicate, ei lucreaza neincetat la formularea unei imagini cat mai clare a universului timpuriu si a formarii sale.

O buna parte din dovezi vin din observatiile microundelor cosmice, ce contin urme ale luminii si radiatiei ramase de la Big Bang. Aceste “relicve” pot fi vazute cu detectoarele de microunde, permitandu-le oamenilor de stiinta sa puna cap la cap indiciile formarii universului timpuriu.

In 2001, NASA a lansat o misiunea WMAP pentru a studia conditiile care au existat in universul timpuriu, masurand radiatiile acestea. Printre altele, WMAP a reusit sa determine cat de batran este universul – aproape 13.7 bilioane ani.

 

Pasul 2: Primii pasi ai universului

Cand universul era foarte tanar – ceva infinit de mic – a suferit o mica schimbare. O mica expansiune ce l-a facut sa creasca exponential, dublandu-se ca marime de cel putin 90 de ori. Cu cat se marea, devenea mai rece si mai putin dens, arata cercetarile lui David Spergel, astrofizician la Princeton University.

Dupa aceasta crestere subita, universul a continuat sa creasca, dar cu pasi mai mici. Cu cat spatiul se extindea, universul se racea si materia se forma.

 

Pasul 3: Prea fierbinte pentru a straluci!

In primele 3 minute ale formarii universului au fost create elementele chimice usoare. Cand universul s-a extins, temperaturile au scazut si protonii si neutronii s-au ciocnit, dand nastere deuteriumului, izotop al hidrogenului. Acesta s-a combinat si a format helium.

In primii 380.000 ani dupa Big Bang, caldura intensa degajata de formarea universului il facea prea fierbinte pentru a straluci. Atomii s-a prabusit cu suficienta forta pentru a se desparti intr-o plasma de protoni densa, opaca. Neutronii si electronii au imprastiat lumina ca o ceata.

 

Pasul 4: Sa fie Lumina!

Daca vrem sa suparam credinciosii, cam acum ar fi momentul. Caci acesta este momentul cand lumina a fost creata. Nu de vreun Dumnezeu, ci in momentul cand materia s-a racit suficient pentru ca electronii sa-si faca treaba.

Momentul: dupa 380.000 ani de la Big Bang. Faza aceasta se numeste “recombinare” si este absorbirea electronilor liberi care fac universul sa devina transparent.

Lumina care a fost eliberata in acest eveniment este detectabila chiar si astazi sub forma radiatiei din microundele cosmice. Insa si aceasta perioada a fost urmata de un timp al intunericului inainte ca stelele si alte obiecte stralucitoare de pe firmament sa fie formate.

 

Pasul 5: Iesirea din Evul Mediu Intunecat Cosmic

Parabolele religioase nu se mai sfarsesc, nu? La 400 milioane ani dupa Big Bang, universul a inceput sa iasa din Evul sau Mediu Intunecat. Aceasta perioada in evolutia universului este numita varsta reionizarii.

Se crede ca aceasta faza a durat peste jumatate de bilion de ani. Petice de gaz s-au prabusit ducand la formarea primelor stele si galazii. Lumina ultravioleta emisa din aceste evenimente a curatat si distrus cea mai mare parte din hidrogenul inconjurator. Procesul reionizarii si curatarea gazului ce forma ceata a dus la transparenta universului prin lumina ultravioleta.

 

Pasul 6: Stele si Galaxii

Astronomii au pieptenat universul in cautarea celor mai batrane galaxii pentru a ne ajuta sa intelegem proprietatile universului timpuriu. Astfel, studiind radiatiile, astronomii pot lucra in sens invers pentru a stabili aceste evenimente.

Datele NASA despre radiatii au inclus o misiune in 1989. Iar telescopul HUBBLE, lansat in 1990, ne ajuta in continuare sa elucidam cel mai vechi mister si cele mai vechi intrebari.

 

Pasul 7: Nasterea Sistemului nostru Solar

Moment: putin la 9 bilioane ani dupa Big Bang. Adica avem un sistem solar cu 4.6 bilioane ani mai batran.

Soarele este una dintre cele peste 100 bilioane stele din galaxia noastra, Calea Lactee. Si orbiteaza la 25.000 ani lumina de centrul galaxiei.

Savantii cred ca Soarele si intregul nostru sistem solar a fost format dintr-un gigant, rotativ nor de gaz si praf – o nebuloasa solara. Cu cat gravitatea l-a facut sa se prabuseasca, s-a invartit tot mai mult si s-a aplatizat intr-un disc. Cea mai mare parte din material a fost trasa spre centru pentru a forma soarele.

 

Pasul 8: Partea invizibila a Universului

In 1960 si 1970, astronomii au inceput sa cerceteze daca exista mai multa masa in Univers decat ce era vizibil. Vera Rubin, astronom la Carnegie Institution din Washington, a observat vitezele stelelor in diferite puncte ale galaxiei.

Fizica lui Newton ne arata ca stelele de la marginile galaxiei ar trebui sa graviteze mult mai incet decat cele din centru. Dar Rubin nu a gasit nicio difernte intre ele. Ba chiar stelele dintr-o galaxie pareau sa se invarta in jurul centrului cam cu aceeasi viteza.

Aceasta masa invizibila si misterioasa a fost numita materie neagra. O ipoteza sustine ca materia neagra ar putea fi formata de particule exotice ce nu interactioneaza cu lumina sau materia obisnuita, tocmai de aceea fiind foarte dificil de detectat.

Materia neagra reprezinta 23% din univers. Doar 4% reprezinta materia normala formata din stele, planete si oameni.

 

Pasul 9: Extinderea si Accelerarea Universului

In 1920, astronomul Edwin Hubble a facut o descoperire revolutionara despre univers. Folosind un mega telescop de pe Muntele Wilson in Los Angeles, Hubble a observat ca universul nu este static. Universul se extinde in continuare.

In 1998, telescopul Hubble ce i-a purtat numele, a studiat supernovele foarte indepartate. Si a conchis ca universul se extinde mai rapid acum decat in trecut. Descoperirea a fost surprinzatoare. Savantii credeau ca gravitatia materiei din univers il va face sa incetineasca sau sa se contracte.

Si ghici cine este de vina? Energia neagra! Ea “trage” universul la viteze crescande, dar ramane nedectata si invaluita in mister. Energia neagra constituie 73% din univers.

 

Pasul 10: Trebuie sa aflam mai multe

Desi s-au descoperit multe despre crearea si evolutia universului, exista inca la fel de multe intrebari fara raspuns. Materia neagra si energia neagra raman doua mistere imense.

 

Jurnalista de profesie, mi-am dedicat timpul personal si profesional cercetarii si sondajelor. Pentru ca sondajele sunt instrumente matematice stiintifice care ne pot arata ce si cum gandesc oamenii din jur. Bazandu-ne pe ele putem modela societati. Si le putem imbunatati!
Domenii: religie, istorie, arta,

(Visited 3,773 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Teoria Big Bang explicata in 10 pasi simpli pentru prosti!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.