istoria faraonilor si piramidelor

Cei mai puternici faraoni ai Egiptului antic

Faraonii sunt unele dintre cele mai cunoscute figuri ale istoriei antice, puterea pe care acestia o exercitau asupra Egiptului Antic asigurându-le un rol important în istoria civilizatiei umane. În Egiptul Antic, faraonii aveau un rol politic central, fiind considerati încarnari ale divinitatii. Continuitatea Egiptului face ca istoria antica a acestuia sa fie masurata în dinastii, majoritatea istoricilor ajungând la consensul ca au existat 30 de familii care s-au aflat la conducere cu 225 de faraoni, cu precizarea ca exista si unele dinastii care înca fac subiectul controverselor. Cu toate acestea, nu toti faraonii au reusit sa intre în istorie, de aceea am creat aceasta lista cu cei mai importanti, puternici si longevivi faraoni. De la Tuthankhamon la Cleopatra, dar si pana la faraoni mai vechi si mai necunoscuti, iata cea mai importanta lista de care vei avea nevoie vreodata!

10. Regina Cleopatra

Cleopatra a VII-a sau Cleopatra Philopator a fost ultimul faraon al Regatului Ptolemeic si fiica generalului macedonean Ptolemeu I Soter. Domnia sa a durat din 51 pâna în 30 înaintea erei noastre, timp în care s-a dovedit a fi un lider important. Regatul Egiptului a prosperat sub domnia sa pe masura ce au fost introduse diferite reforme pentru îmbunatatirea economiei egiptene. Relatiile sale externe, atât personale, cât si politice, s-au dovedit a fi de o mare valoare pentru regat si au condus la comert exterior mult mai prosper.

Conducerea Egiptului nu a fost niciodata o sarcina usoara pentru ea, deoarece ascensiunea ei la tron a fost pusa la îndoiala de propriul ei frate. A fost un conducator inteligent si competent, dar la vârsta de 39 de ani s-a sinucis, desi evenimentul este, în continuare, sursa de controverse. Ultimul faraon al Egiptului a avut o mare influenta asupra literaturii, cu multe piese de teatru, documentare, drame si filme despre viata ei, dupa moartea Cleopatrei a VII-a, Imperiul Egiptean a luat sfârsit, fiind încorporat în Imperiul Roman.

 

9. Khufu (Cheops) si marea piramida de la Giza

Al doilea faraon din a patra dinastie, Khufu, era cunoscut si sub numele de Khnum Khufu. El a apartinut perioadei Vechiului Regat si a domnit între 2589 si 2566 înaintea erei noastre. Nu exista multe texte istorice care sa descrie domnia lui Khufu, dar cea mai mare contributie a sa la civilizatia egipteana a fost Marea Piramida din Giza. Aceasta cea mai veche si mai mare dintre toate piramidele prezente la complexul Giza.

Arhitectura sa remarcabila vorbeste pentru tehnicile de constructie impecabile care erau folosite în Egiptul Antic. Piramida este alcatuita din caramizi de calcar si a fost construita ca o structura mortuara pentru faraonul Khufu. Are trei camere si Marea Galerie. Se crede ca camerele au fost umplute cu bijuterii pretioase si artefacte care au fost furate demult timp. Este cea mai vechie dintre cele Sapte Minuni ale Lumii Antice si singura ramasa intacta. Timp de 3800 de ani a fost cea mai inalta constructie ridicata de catre om, inaltandu-se la 146.5 metri. Volumul total este de 2.500.000 de metri cubi, cu o masa estimata la 5,9 milioane de tone.

Numele sau egiptean era Orizontul lui Khufu, si a fost construita de catre arhitectul Hemiunu. Baza este orizontala si plata, cu o variatie de 15mm. Baza este patrata, cu cele patru colturi aliniate punctelor cardinale (cu o deviatie de patru minute de arc) bazate pe polul nord geografic. Blocurile erau transportate pe apa Nilului spre piramida.

 

8. Djoser

Fondatorul Vechiului Regat, Djoser, a fost unul dintre membrii celei de a noua dinastii. El a domnit între 2630 si 2611 înaintea erei noastre si este cunoscut mai ales pentru contributia sa la construirea faimoasei piramide treptate de calcar la Saqqara, monumentul este un exemplu de mare inovatie tehnologica.

Piramida a fost facuta pentru a proteja mormântul faraonului Djoser si a fost creata prin stivuirea unor blocuri uriase de calcar. Pietrele au inscriptii gravate pe ele, iar cladirea este un exemplu excelent al unei forme inteligente de arhitectura care nu si-a pierdut stabilitatea în ciuda înaltimii sale. Istoricii explica faptul ca structura a fost finalizata dupa moartea lui Djoser de catre, Imhotep, un mare preot.

 

7. Akhenaten (Amenhotep al IV-lea)

Akhenaton, cunoscut si sub numele de Amenhotep al IV-lea, a fost un faraon din dinastia a XVIII-a. Domnia sa a durat din 1353 pâna în 1336 înaintea erei noastre si nu a fost apreciata de poporul sau din cauza reformelor nepopulare care au avut loc. Egiptenii fusesera obisnuiti sa se închine unui numar mare de zeitati, dar Akhenaton a încercat sa schimbe aceasta traditie religioasa în monoteism. Acest zeu era Aten, un fel de zeitate solara legata de zeul Ra.

Desi multi faraoni sunt mareti pentru realizarile lor, monumentele sau faptele lor militare, Akhenaten a fost primul care a intrat in istorie pentru dorinta de a schimba-o profund. Akhenaten a schimbat Egiptul complet impunand un singur zeu – Aten, zeul discului solar. A muncit atat de mult incat aproape a dus imperiul in ruina. A construit un intreg oras nou, Amarna, in onoarea zeului sau. A mutat 20.000 de oameni care au muncit pana si-au rupt spinarea. Imediat dupa moartea lui a fost sters din istorie.

Oamenii simpli, dar si viitorii faraoni au fost atât de suparati de schimbare încât, dupa moartea lui Akhenaton, i-au distrus statuile si s-au întors la aceeasi metoda veche de închinare. El a fost eliminat de pe lista regilor si aproape nici o referinta la persoana sa nu a fost gasita pâna la descoperirea ramasitelor sale la Akhetaten. Mai târziu, fiul sau Tutankamon a revocat reformele religioase ale tatalui sau.

 

6. Xerxex I (cel Mare)

Xerxes I, mai cunoscut sub numele de Xerxes cel Mare, a fost al cincilea rege al dinastiei persane achemenide. El a fost fiul lui Darius cel Mare si domnia sa a durat din 486 pâna în 465 înaintea erei noastre. Acesta a ajuns în istorie pentru încercarea sa de a invada Grecai în batalia de la Termopile. Mai târziu, în acelasi an, a fost învins la batalia de la Salamis, care l-a determinat sa fuga din regatul sau. El este cunoscut atât ca un conducator persan, dar si ca un faraon, deoarece atunci când el era pe tron, Egiptul facea parte, de asemenea, din Imperiul Persan.

Sursele istorice ne spun ca el a fost asasinat chiar de catre comandantul propriei sale garzi regale, cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca majoritatea acestor surse sunt de origine greaca si îl prezinta, în general, într-o lumina negativa, un simbol al tiraniei.

 

5. Tutankhamon

Cel mai faimos faraon din toate timpurile este regele Tutankhamon, el a urcat pe tron la vârsta frageda de noua sau zece ani, iar domnia sa a durat din 1332 pâna în 1323 înaintea erei noastre. Desi tânarul rege a introdus multe reforme religioase, menite sa le înlocuiasca pe cele implementate de tatal sau, el nu a fost aclamat pentru realizarile sale ca conducator.

Faima lui vine mai mult de la descoperirea mormântului sau aproape intact. Moartea lui Tutankhamon este înca o chestiune de controversa, deoarece nu s-au tras concluzii cu privire la modul în care a murit, dar mumia sa a fost foarte importanta pentru egiptologi.

 

4. Amenhotep al III-lea

Domnia lui Amenhotep este amintita ca una a gloriei si prosperitatii artistice, el a fost al noualea faraon din dinastia a XVIII-a, inscriptiile ne spun ca domnit din 1391 pâna în 1353 înaintea erei noastre. El a avut un impact mare asupra economiei Egiptului, care a înflorit sub domnia sa datorita relatiilor comerciale sanatoase din acest moment.

El a contribuit mult la domeniul artei construind numeroase monumente, statui si stele de piatra care sunt înca în stare buna astazi. Multe texte au fost gasite gravate pe aceste monumente în timpul sapaturilor care descriu o varietate de evenimente istorice.

 

3. Ramses al II-lea

Cel mai puternic dintre faraonii egiptului nu s-a odihnit niciodata intr-o piramida.

Ramses al II-lea, care a domnit intre 1279 si 1213 i. Hr. este considerat Marele Inaintas al Egiptului, cel mai celebrat si cel mai puternic dintre faraoni, Dreptatea lui Ra Este Puternica, Alesul lui Re fiind numele sau ceremonial. Acesta a condus expeditii militare spre Nord, readucand sub control egiptean teritoriile Canaanului si pe cele nubiene, de la sud. Desi este considerat, in cultura populara, ca fiind faraonul sub care evreii au plecat din Egipt spre Tara Sfanta, nu exista nicio dovada istorica in acest sens.

Insa importanta sa este deosebita datorita faptului ca facut din Egipt cel mai important actor politic regional si cel mai important actor comercial de facto al Levantului. Pentru a intari aceasta pozitie, si-a mutat capitala de la Theba in Delta Nilului, la Pi Ramesses, pentru a fi mai aproape de teritoriile cucerite. Si sotia sa, Regina Nefertari Meritmut, Cea iubita de (zeita) Mut, a fost o personalitate diplomatica a vremii sale, corespondand cu diverse curti regale ale acelei epoci.

In vremea lui Ramses piramidele nu mai erau la moda, asa ca trupurile celor doi soti suverani au fost ingropate in mormite. Primul mormant al lui Ramses a fost KV7 din Valea Regilor, unul dintre cele mai elegante morminte construite vreodata. Insa din cauza jafurilor, a fost mutat in mormantul Marelui Preot Pinjudem II. In momentul de fata, mumia celui mai mare faraon se gaseste in Muzeul Egiptean din Cairo. Regina Nefertari a fost ingropata in Valea Reginelor, in mormantul QV66. 520 de metri patrati de picturi cu regina impodobesc acest mormant, insa faraonul nu apare in nici o reprezentare.

Ramses a trait pana la 91 de ani. Atat de mult incat multi credeau ca nu va mai muri niciodata. Si, in plus, a mai avut si circa 100 de copii cu cel putin 9 sotii. Se pare ca ii placeau foarte mult femeile … altora, cat si ale sale. S-a casatorit cu cel putin trei dintre fiicele sale. A construit cele mai multe monumente si statui.

Ramses II a fost al treilea faraon din dinastia a XIX-a si unul dintre cei mai mari faraoni ai Noului Regat al Egiptului. Se spune ca Ramses al II-lea a avut o cariera militara victorioasa care a adus beneficii politice si economice regatului sau. El a condus mai multe expeditii militare si a cucerit multi dusmani precum hititii, sirienii si nubienii.

Se crede ca niciun faraon nu i-a depasit vreodata triumfurile arhitecturale, în timpul domniei sale fiind construite un numar mare de monumente, unele dintre acestea supravietuind chiar si astazi, fiind o parte importanta a patrimoniului egiptean. Istoricii au stabilit ca a murit la vârsta de 90 de ani si a fost îngropat în Valea Regilor.

 

2. Tutmes al III-lea

Tutmes a fost un faraon al dinastiei a XVIII-a si fiul vitreg al reginei-faraon Hatshepsut. De ce urca atat de sus in topul nostrum? Ei bine, avea doar doi ani când a urcat pe tron, asa ca mama sa vitrega Hatshepsut a devenit co-regentul sau. Domnia sa a durat 54 de ani si a murit la vârsta de 56 de ani, dar contributia sa la civilizatia egipteana este înca considerata una dintre cele mai semnificative. Faraonul asta a facut de toate de-a lungul domniei sale.

Acesta a primit din partea unor istorici numele de de „Napoleon al Egiptului”, Tutmes a avut o lista lunga  de realizari politice si militare. Extinderea regatului egiptean sub domnia sa a fost considerabila, în parte datorându-se faptului ca Tutmes a fost un mare razboinic care a luptat cu multi dintre vecinii sai.

El a contribuit foarte mult la constructia diverselor situri si cea mai renumita contributie a sa este templul de la Karnak, unul dintre obeliscurile din acest templu a fost stramutat si este acum cunoscut sub numele de Obeliscul lui Teodosie din Istanbul, Turcia. Mumia lui Tutmes a fost descoperita în Valea Regilor, unde a fost înmormântat cu alti faraoni din aceeasi dinastie.

 

1. Hatshepsut

Hatshepsut a fost cea mai de succes femeie de pe lumea asta. Dupa ce ca traia intr-o lume a barbatilor, a mai prins si Egiptul antic – o lume construita de faraoni barbati. Asta pana cand a urcat ea pe tronul Egiptului. Si le-a demonstrate tuturor barbatilor, faraoni sau nu, ca se poate!  Hatshepsut  a fost cel de al cincilea faraon al dinastiei a XVIII-a a Egiptului, domnind între 1478 si 1458 înaintea erei noastre. Fiind sotia, fiica si sora unui rege, Hatshepsut nu numai ca avea dreptul de a domni, ci a si învatat arta de la familia ei regala.

Se crede ca regele Tutmes I voia ca fiica sa sa mosteneasca tronul, dupa moartea sotului ei, Hatshepsut a preluat tronul si a domnit peste 21 de ani. Ea a realizat mult mai mult decât ar fi putut face multi alti faraoni în timpul domniei lor. De la initierea nenumaratelor proiecte de constructie pâna la stabilirea rutelor pentru comertul exterior, totul a fost realizat fara probleme, iar oamenii s-au bucurat de pace sub conducerea ei.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,274 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.