berberi

Berberii, stapanii desertului

Cine erau berberii?

Berberii sunt un grup de popoare pastorale unite de acelasi limbaj, cultura si locatie. Acestia sunt indigenii care pastoresc capre si oi in nord-vestul Africii astazi. In ciuda descrierii simple, istoria antica a berberilor este foarte complexa.

berberi

In general, savantii moderni cred ca populatiile berbere sunt descendente ale primilor colonizatori ai Africii de Nord. Stilul de viata berber a fost adoptat cu 10.000 de ani in urma. Continuitatea culturii materiale in aceste zone sugereaza ca oamenii traiau pe coastele Maghrebului inca de atunci.

Societatea moderna berbera ca structura este bazata pe trib, avand conducatori barbati deasupra grupurilor care se ocupa de agricultura sedentara. Deasemenea, sunt si negustori foarte buni. Ei au deschis primele rute comerciale intre Africa de West si Africa sub-sahariana.

Istorie antica

Primele referinte istorice vin din surse grecesti si romane. Primii aventurieri si marinari numesc aceasta zona “Barbaria“. Geograful roman Ptolemy stia de “barbari“, iar Rhapta era orasul lor principal.

Surse arabe ii mentioneaza ca si calareti in poeme. Tot aici se vorbeste despre celebrele lor piete.

Este posibil ca romanii sa-i fii incurcat cu maurii. Unii istorici numesc orice grup care locuieste in nord-vestul Africii “berberi”. Aceasta pentru a se referi la populatiile ocupate de arabi, bizantini, vandali, romani si fenicieni.

Cuceririle arabe

Dupa asezarile de la Mecca si Medina in secolul al VII-lea, musulmanii au inceput sa-si extinda imperiul. Damasc a fost cucerit de Imperiul Bizantin in 635, iar musulmanii controlau Persia, Alexandria si Egiptul.

berberi

Asa incepe cucerirea araba. Pana in secolul al VIII-lea, arabii ii imping pe bizantini complet din Tunisia. Arabii ajung pe tarmurile Atlanticului cucerind Tangier.

In 711 ei trec Marea Mediterana in Iberia cu o armata in majoritate din etnici berberi. Raidurile arabe in aceasta zona creaza Spania andaluza.

Marea Revolta a berberilor

Revolta incepe in 740 impotriva guvernatorilor din Cordoba. Zona ajunsese masiv orientalizata, in special dupa ce cazuse sub conducerea califatului abbasid.

Enclave ale triburilor berbere exista si astazi in Iberia: tribul sanhaja in partile rurale din sudul Portugaliei, tribul masmuda pe estuarele raurilor Tagus si Sado.

Ksar: celebrele locuinte colective ale berberilor

Casele traditionale includeau tot soiul de corturi, asezari in pesteri, dar o cladire distincta si originala este ksar-ul. Aceasta cladire tipica berberilor poate fi gasita numai in Africa sub-sahariana.

berberi

Ksar-urile sunt sate elegante, fortificate, complet facute din caramizi de lut. Ele au ziduri inalte, strazi octogonale, o singura poarta si multe turnuri. Comunitatile le-au construit langa oaze, pentru a putea avea la dispozitie cat mai mult pamant arabil. Zidurile inconjuratoare au 6-15 metri si sunt patrunse de turnuri mult mai inalte. Strazile inguste sunt ca intr-un canion, iar moscheea, casa de imbaiere si mica piata publica sunt situate langa poarta.

Datorita supraetajarii se permite apararea unui perimetru, dar si un numar mare de locuitori. Constructia ofera un micro-climat racoros in temeperaturile desertului. Terasele individuale ofera spatiu, lumina si o panorama superba la 9 metri inaltime sau chiar mai mult.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 4,770 times, 2 visits today)

2 thoughts on “Berberii, stapanii desertului”

  1. Pingback: Vechii Berberi, Lorzii desertului si ai Vrajitoriei | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.