Cate biblii exista si de ce este fiecare diferita?

In religia crestina exista peste 3000 de denominatiuni. Adica alte mici biserici, secte, congregatii si altele. Este un numar imens. Unele sunt foarte cunoscute: biserica adventista, cea baptista, biserica Martorilor lui Iehova, mormonii din Salt Lake City, SUA sau comunitatea amish.

Toate deriva din religia crestina. De la Marea Schisma de la 1054 cand religia crestina s-a impartit in doua Biserici: cea Catolica si cea Ortodoxa. O impartire istorica, geografica, dar si spirituala.

Fiecare din aceste denominatiuni are propriul text sfant, o varianta mai buna sau mai putin buna a textelor iudaice. Altii si-au inventat propriul text mesianic fiind “inspirati” de extraterestri, arhangheli, sfinti si multe altele.

Insa care este adevarul si ce sunt cartile sfinte?

Ce este biblia?

Care este istoria ei? De ce oamenii se cearta pretinzand ca ei au adevarata biblie?

 

Ce este biblia?

Exista sute de biblii dupa cum ne arata dovezile istoriografice. Scrise pe parcursul a 1000 ani. Scrise de zeci de oameni. Adaptate limbilor greaca, latina, slavona etc. Traduse de alte zeci, peste 1800 de limbi in prezent. Spre exemplu, cand se vorbeste la inceputuri despre “Cuvant” in biblie, s-a tradus gresit cuvantul grecesc “logos”, care inseamna Cunoastere. Existau cuvinte pentru care traducatorii nu aveau corespondent, iar traducerea implica si adaptare, schimbarea sensurilor, erori.

 

Vorbesti despre biblia ebraica sau crestina?

Apropo, ce varianta de biblie folosesti? Daca folosesti varianta tradusa de Dumitru Cornilescu inseamna ca esti neoprotestant.
Biblia de la Bucuresti, spre exemplu, adica prima traducere in limba romana dateaza din 1688.
Este foarte important sa stii ce literatura citesti! Mai exista si versiunea baptista a bibliei, versiunea Martorilor lui iehova, versiunea Vulgata si alte traduceri ale Bisericii Ortodoxe Romane.

Pe langa biblie exista si alte carti sfinte ale altor religii. Unele au intrat in patrimoniul literaturii universale pentru ca acele culturi nu mai exista. Epopeea lui Ghilgames la sumerieni, Popol-Vuh la mayasi. Insa avem si exemple de continuitate, precum Mahabharata si Ramayana la indieni, Divina Comedie din care a fost inspirat iadul crestin, biblia satanista a lui Lavey, mai aproape de era moderna. Chiar scientologia se bazeaza pe o “carte sfanta”.

 

Cate traduceri ale bibliei exista in limba romana?

BIBLIA SI EREZIILE VREMII

Avem in Romania 8 traduceri principale din limbile originale: ebraica, aramaica si greaca. Si toate sunt traduceri facute de preoti ortodocsi.
Intrucat nu exista drepturi de copyright asupra Bibliei, (ar fi culmea), oricine are dreptul sa achizitioneze si sa foloseasca oricare din aceste 8 traduceri in limba romana.
Cea mai cunoscuta varianta este traducerea facuta de preotul Cornilescu, considerata cea mai buna traducere.
Catolici si protestanti, cu totii folosesc traducerile existente.
Scrierile evreilor – ceea ce noi astazi numim Vechiul Testament – au fost scrise pe papirusiri sau velumuri – piei de vitel. In timp, acestea se degradau.  Aici au intervenit masoretii – copiatorii textelor sfinte. Aveau o exactitate de ceasornic elvetian. Au numarat toate literele scrierilor. Stiau cu exactitate cate litere erau in fiecare rand. Cand copiau scrierile se imbracau cu o costumatie anume si dupa o baie rituala. Stiau cu exactitate cate silabe se scriu pe fiecare rand sau in fiecare fraza.

Ca o dovada a acestui lucru avem astazi epocala descoperire a manuscriselor de la Marea Moarta langa Qumran.

Copiile Noului Testament sunt in numar de aproximativ 24 000. Amintesc aici “Codex Sianiticus” –  cea mai veche colectie de copii ale Noului Testament gasite de contele Titschendorf intr-o manastire eremita de la muntele Sinai.
Avem apoi Latina Vulgata, Codex Ierusalaimi, exista Codex Alexandrinus.

 

Cine mai citeste azi biblia?

Cati americani credeti ca mai citesc biblia? Am tot vazut in filme cum in fiecare casa exista o biblie. Si, desigur, in fiecare camera de hotel. Dar cati americani mai citesc cu adevarat biblia? Si, mai important, cati americani mai cred in veridicitatea ei?

Numarul americanilor care citesc biblia a scazut. S-a ajuns la un numar egal intre cititorii ei, cei care nu vor sa o citeasca si cei care nu cred in ea. Studiul este facut chiar de Societatea Biblica America (ABS).

Doar 1 din 5 persoane mai citesc Biblia.

Daca numarul celor care se opuneau bibliei era in 2011 de 10%, el a ajuns in 2016 la 19%. Cei care se opun bibliei cred ca aceasta este scrisa de oameni si contine povesti. Procentajul celor credeau cu adevarat in ce scria in biblie a scazut de la 45% la 37%, scrie christianitytoday.com.

Oamenii citesc biblia din diverse motive. Unii cauta raspunsuri, altii alinare. Sau descopera alte intrebari. Potrivit unui sondaj Gallup din 2017 in SUA, doar 6 din 10 americani sustin ca au citit biblia cel putin o data. Cei mai multi cititori fac parte din randul femeilor, batranilor, republicanilor, conservatorilor.

Din 1980 pana astazi, cititul bibliei a scazut de la 73% la 59%. Insa procentul celor care citesc biblia frecvent (cel putin o data pe saptamana) nu a scazut aproape deloc.

14% apartin unor grupuri biblice de studiu si 16% dintre americani sustin ca citesc biblia zilnic. 21% pretind ca o citesc saptamanal, iar 12% deschid biblia lunar.

Dar 41% spun ca citesc rar sau deloc biblia.

Cati romani citesc biblia?

Daca ne facem griji ca romanii sunt prea zeloti sau dreptcredinciosi, sa fiti siguri ca este putin spus. Romanii nu mai citesc sau nu citesc biblia. Ei traiesc din auzite.

Ei bine, 1 din 5 romani nu citeste delocUn sondaj IRES despre Romania credincioasa ne arata ca romanii considera ca un politician care nu crede in Dumnezeu nu e bun de politica.

Perceptiile romanilor despre biserica si Dumnezeu sunt foarte diferite fata de cele din SUA. Comportamentul religios in Romania se pare ca se simte si in politica. Romanii nu au incredere in politicienii care nu sunt evlaviosi.

Pe de alta parte, 70% dintre romani doneaza sau cotizeaza catre o anumita biserica sau grup religios. Peste 77%, un procent imens, sustin ca doneaza atunci cand merg la biserica. Si doneaza intre 50 RON (25% dintre ei) pana la peste 200 RON (11%). Este clar ca bisericile o duc bine, nu? Atunci cum se face ca acesti bani nu ajung la nevoiasi?

Sondajul este public, 13-14 august 2015, realizat pe un esantion de 1000 cetateni de peste 18 ani cu erori de maxim 3%.

Iata ce ne arata sondajul:

  • 26% dintre romani au fost cel putin o data in pelerinaj
  • 21% dintre romani au fost de mai multe ori in pelerinaj la Arsenie Boca
  • 18% au fost in pelerinaj la Manastirile din Moldova
  • 14% dintre cei care merg in pelerinaje o fac cu ocazia sarbatorilor religioase: Sf. Maria, Pastele, Sf. Paraschiva, Craciu, hramuri de biserici si manastiri.
  • 83% dintre romanii care au mers in pelerinaj sustin ca o vor face in continuare
  • 18% dintre ei doresc sa mearga la Arsenie Boca, 15% la Manastirile din Moldova si 11% la Ierusalim.

Cum se raporteaza romanii la Biserica si ce perceptie au romanii despre Biserica, religie si biblie?

Romanii sunt foarte conservatori. Asta nu este un secret. Pe deasupra, se fixeaza asupra unor idei invechite.

77% dintre romani cred ca religia inseamna adevar. Doar 17% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Si totul sta in educatie. Pentru ca 89% dintre romani sustin ca religia a fost importanta in familia lor.

72% dintre romani il considera pe Dumnezeu o parte foarte importanta a vietii loc, iar 22% il declara doar important.

 

Care este rolul Bisericii in viziunea romanilor?

  • 86% sunt de acord ca Biserica ofera raspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor,
  • 76% cred ca aceasta ofera raspunsuri pentru problemele morale,
  • 72% pentru problemele din viata de familie,
  • 61% pentru problemele tinerilor,
  • 59% pentru problemele sociale.

De cate ori se roaga romanii pe zi?

  • 69% dintre participantii la studiu se roaga cel putin o data pe zi,
  • 27%  de mai multe ori pe zi,
  • 42% o data pe zi.
  • 13% au acest obicei de cateva ori pe saptamana
  • 6% de cateva ori pe luna
  • 3% dintre respondenti spun ca au acest obicei foarte rar
  • 83% dintre respondenti spun ca rugaciunea i-a ajutat de-a lungul vietii in mare si in foarte mare masura;

Cati romani merg la spovedanie?

  • 51% dintre respondentii crestini sustin ca obisnuiesc sa se spovedeasca,
  • 51% se spovedesc de cateva ori pe an,
  • 15% se spovedesc o singura data pe an
  • 8% recurg la spovedanie mai rar de o data la zece ani
  • 1% spun ca se spovedesc in fiecare saptamana
  • 3% sustin ca fac acest lucru o data pe luna.

Schimbarea religiei este un fenomen izolat in Romania, doar 4% dintre participantii la studiu declarand ca si-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea. Acest lucru deriva tot din educatie, din izolare, necunoasterea altor culturi etc.

Cati romani participa la slujbe si evenimente religioase?

  • 45% dintre cei chestionati participa cel putin o data pe luna la slujbe sau alte evenimente religioase,
  • 31% participa de cateva ori pe an,
  • 5% cel mult o data pe an,
  • 13% mai rar decat o data pe an.
  • 5% dintre respondenti spun ca nu merg niciodata la slujbe sau alte evenimente religioase.

 

In ce mai cred romanii in 2015?

  • Cei mai multi romani (96%) cred in Dumnezeu
  • 89% cred ca exista suflet
  • 89% cred in pacat
  • 85% cred in ingeri
  • 75% cred in Rai
  • 66% cred in Diavol
  • 66% cred in Iad
  • 64% cred in viata de dupa moarte

In acelasi timp insa, 63% dintre cei chestionati cred ca un politician care nu crede in Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o functie publica.

Asadar, intr-o tara care crede cu tarie in Dumnezeu, unde 89% dintre romani cred in pacat si se roaga pentru a primi in loc sa munceasca, lucrurile merg cu siguranta intr-o directie gresita.

Care sunt cele mai necredincioase judetele ale Romaniei?

Se pare regiunea de dezvoltare Sud-Vest, adica Oltenia, este cea mai religioasa regiune istorica din tara. Coincidenta face sa fie printre cele mai sarace zone si in top in ce priveste somajul, investitiile etc.

Cea mai necredincioasa regiune este Transilvania, urmata imediat de nord-vest.

Cele mai necredincioase judete sunt Cluj, Mures si municipiul Bucuresti. Urmate de Iasi, care desi este capitala nedeclarata a moastelor de Sf. Paraschiva, are un puternic centru universitar. Asadar, centrul religiozitatii s-a mutat din Moldova in Oltenia.

Covasna are mediul rural cel mai necredincios, Urmata indeaproape de Mures, Cluj, Harghita, Brasov. Fix acolo unde nu s-a votat niciodata PSD-ul. Nu facem politica sau religie, dar coincidenta este prea mare, nu?

Jurnalista de profesie, mi-am dedicat timpul personal si profesional cercetarii si sondajelor. Pentru ca sondajele sunt instrumente matematice stiintifice care ne pot arata ce si cum gandesc oamenii din jur. Bazandu-ne pe ele putem modela societati. Si le putem imbunatati!
Domenii: religie, istorie, arta,

(Visited 8,676 times, 2 visits today)

3 thoughts on “Cate biblii exista si de ce este fiecare diferita?”

  1. Este foarte interesdant materialul tau. Dar extrem de exclusivist. Asemantor islamicilor extremeisti. Daca unii nu se inchina la icoane, nu pupa oasele unor morti si se pleaca inaintea unor tablouri nu inseamna ca sunt necredinciosi…ceea ce, este fals. Religiozitatea nu are de a face cu credinta. A crede in Dumnezeu, Iisus Hristos si Duhul Sfant, a respecta mama Fiului Domnului, Sfanta Maria si a trai bazandu-te strict pe Cuvantul lui Dumnezeu. Deci, nu poti sa delimitezi in felul acesta pe regiuni religiozitatea = credinta si nereligiozitatea= necredinta. Nu poti sa faci asta… Nu stiu daca ai citit Biblia. Daca nu, iti recomand sa citesti traducerea parintelui Anania, care mi se pare a fi cea mai buna traducere si sa vezi ce spune Domnul Iisus despre religie si credinta. Sfatul meu este sa te documentezi mult mai bine, inainte de a fi atat de extremist prin acest raport. Trist, foarte trist….am fost in Transilvania siam intanit atat de multi crestini care stau in post si rugaciune pentru tara noastra. Sunt oameni care nu ai pupat niciodata moastele nimanui si totusi stau in post si rugaciune pentru tara noastra saptamani in sir. Sfatul meu este sa iti reconsideri referinrele si sa studiezi care zone din ara sunt necredincioase si care sunt credincioase raportandu-te la trairea lor cu Dumnezeu si nu la pupatul moastelor…Fi binecuvantat si Duhul SFant sa te calauzeasca in toto ceea ce faci..

    1. Buna Chrisys! Materialul se refera la statistici clare, dar si la interpretari. Se vrea obiectiv tocmai pentru ca prezinta informatiile asa cum sunt. Fiecare este liber sa le inteleaga cum vrea! Religiozitatea are echivalent in credinta, nu se poate altfel. Aceasta este si definitia. Faptul ca tu sau altcineva crede intr-o fiinta suprema, supranaturala indiferent ca este zeu sau forta, animista, totemista sau de alta natura nu exclude latura clerica. Eu nu discut numai de “crestini”, ci ma intereseaza toate religiile din lume, cultele, credintele, chiar si cele antice sau disparute deja. Nu ma intereseaza o anumita religie, ci cultura si mitologia din spatele ei. Probabil faci parte dintr-un cult (penticostal banuiesc) si da, am citit biblia, chiar in ebraica. Si in mai multe limbi. Si nu imi spune nimic! Decat ca este o carte frumoasa de mitologie!
      Mai bine de atat – istoric, mitolog – nu te poti documenta! Asadar, iti sugerez sa faci exact ce mi-ai recomandat mie! Sunt sute de religii si mitologii din care ai ce invata! Nu te opri doar la una! De ce zeul tau este mai important decat al altora? De ce al tau este mai adevarat? Tu ai biblia, ei au Tora, Coranul, Popol Vuh si multe alte carti “sfinte”!
      Iar faptul ca cineva sta in “post si rugaciune” ii aduce avantaje lui – fizice, psihice – si nimanui altcuiva! Astea sunt basme! Binecuvantarile se fac de catre persoane considerate “sfinte” in anumite culturi sau de parinti (nu cred ca faci parte din nicio categorie), iar fantomele “ma rog” sa nu ma calauzeasca! Multumesc de ganduri bune, daca asta doreai sa transmiti!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.