Viitorul medicinei: SF si high-tech in terapie genetica, inginerie inversata, hibrizi si roboti medicali

Medicina in lumea Hi-Tech si terapiile avansate, dar si cele alternative, in perfecta armonie cu natura, se anunta protagonistele unui viitor nu prea indepartat, in care oamenii vor apela la noi instrumente pentru a-si proteja sanatatea si a trai mai mult si mai bine.

 

Viitorul medicinei – terapii avansate si solutii pentru o viata mai buna

Profilul medicului de maine se intrezareste complet diferit fata de clasica imagine pe care o avem azi despre cei carora ne adresam cand nu ne simtim bine: asa dupa cum vraciul de odinioara utiliza leacuri primitive pentru a inlatura suferintele, medicul de azi apeleaza la tratamente moderne, in timp ce medicul viitorului va utiliza informatica, genetica si tehnologii din cele mai sofisticate pentru pacientii lor.

Subiectul examinat va putea fi scanat in totalitate, pentru a i se stabili diagnosticul si a identifica zonele corporale si organele afectate de o anumita suferinta, obtinandu-se o cartografiere completa cu tot ceea ce este in neregula la nivelul organismului pentru ca, intr-o faza succesiva, sa se poata interveni cu o precizie desavarsita la inlaturarea lor.

Acesta constituie un tablou ce se contureaza prin perspectiva investigatiilor medicale executate in scopul identificarii patologiilor, dar care vor fi noile metode de vindecare a acestora?!?

 

Terapiile avansate – o frontiera explorata inca de pe acum

Daca socotiti ca expresia „magie in medicina” frizeaza absurdul, ei bine, munca asidua a oamenilor de stiinta a facut posibil ca laboratoarele inovatiei sa deschida larg portile conceptului „4P”. Este vorba despre un set de patru elemente caracteristice, asociate activitatilor desfasurate in ambientul sectorului medical:

  • Preventiv;
  • Predictiv;
  • Personalizat;
  • Participativ.

Atata vreme cat toate cele patru directii vor beneficia de atentia cuvenita, atat pacientul cat si sistemul sanitar vor avea numai de castigat printr-o organizare desavarsita, eficienta, profesionalism si prin intervenirea cat mai rapid cu putinta la nivelul fiecarui caz in parte.

In ceea ce priveste insa terapiile, acestea vor cunoaste o spectaculoasa transformare, gratie adoptarii unor noi concepte de tratament si aplicarii unor metode avangardiste, menite sa rezolve in timp record problemele de sanatate chiar si in situatii din cele mai delicate.

Aceasta experienta miraculoasa a luat startul inca de pe acum – e suficient sa aruncam o privire asupra categoriei terapiilor avansate, care cuprind trei vectori fundamentali, reprezentati de:

  • terapia genica,
  • terapia celulara
  • ngineria tisulara.

Acestea constituie azi o veritabila izbanda a biomedicinei aplicate in domeniul tratarii pacientilor afectati de anumite patologii grave si a bolnavilor oncologici si o revolutionara abordare a argumentului ce vizeaza transferul focalizarii muncii de cercetare, de la experimentele de laborator pe baza de medicamente clasice, la cele care utilizeaza celule modificate genetic si tehnici regenerative.

Sectorul cunoaste efervescente dinamici inovative si evolutive, chiar daca in momentul de fata costurile corelate reprezinta o adevarata provocare, nefiind usor accesibile publicului larg.

E limpede ca medicina regenerativa va permite depasirea limitarilor cu care se confrunta azi chirurgia transplantelor de organe in ceea ce priveste identificarea unei surse nelimitate de organe si tesuturi de schimb, precum si a chestiunilor legate de ischiemie/reperfuzie, deopotriva. Momentul crucial al eliminarii listelor interminabile de asteptare nu este departe”, afirma profesorul Rachele Ciccocioppo din cadrul Universitatii din Verona.

La nivel european a fost deja aprobata metodologia specifica terapiilor avansate pentru o serie intreaga de patologii care nu raspund la tratamente medicamentoase si care  implicau pana acum interventii chirurgice repetate, asociate unor riscuri dificil de tinut sub control.

 

Inovatii in sectorul dizabilitatilor functionale – asistenta robotizata

Robotii care vor da o mana de ajutor pacientilor ce prezinta anumite dizabilitati tind sa castige tot mai mult teren in domeniul cercetarii actuale, desi pionierii acestui taram aventuros nu vor avea o infatisare asemanatoare omului.

Laboratoarele de specialitate pun la punct deja o serie intreaga de dispozitive electronice tip gadget, in masura sa faciliteze autonomia pacientilor cu handicap:

  • proteze auditive,
  • ochelari hi-tech pentru nevazatori,
  • proteze modulare bionice pentru membre sau pentru coapse
  • multe alte accesorii prevazute cu senzori pentru a ajuta persoanele in dificultate.

Nu cu mult timp in urma, specialistii din cadrul Institutului Italian de Tehnologie au realizat un model de „leucoplast inteligent”, biodegradabil si biocompatibil, care previne infectiile si faciliteaza vindecarea ranilor, gratie materialelor obtinute cu ajutorul nanotehnologiilor, bazate pe polimeri naturali in masura sa incorporeze uleiuri esentiale si alte componente derivate din produse naturale precum scortisoara, menta sau lamaia, cu proprietati curative: antibacterice, antiinflamatorie sau antioxidante.

Dar expertii nu exclud ca intru-un viitor nu tocmai indepartat, pacientii cu handicap sa poata beneficia de un asistent-robot care le va sta la dispozitie 24 de ore din 24, pentru a elimina riscurile asociate unor dificultati motorii sau a accidentelor in care sunt implicati subiectii cu probleme de handicap psihic.

 

Ambientul virtual care impiedica evolutia Alzheimer-ului

Expertii studiaza in prezent si posibilitatea crearii unui ambient virtual in masura sa diminueze ritmul de evolutie a bolii Alzheimer – o afectiune degenerativ-progresiva a creierului pentru care inca nu s-a descoperit vreun leac eficient.

Noua tehnologie prezinta o dubla accesibilitate: o varianta permite persoanelor aflate la o varsta inaintata care prezinta forme usoare de dementa sa se antreneze pedaland pe o bicicleta intr-un „parc virtual”, iar o alta, faciliteaza reimprospatarea capacitatii vizual-spatiale a pacientilor, stimulandu-i sa caute anumite produse in rafturile bine garnisite ale unui supermarket virtual.

Realitatea virtuala constituie in acelasi timp si un mijloc eficient pentru diagnosticarea precoce a bolii: potrivit specialistilor, curand va fi disponibil un simplu videojoc pentru a studia declinul cognitiv specific – un soi de test care solicita utilizatorului sa duca la bun sfarsit o serie de misiuni bazate pe capacitatea de orientare si pe abilitatea de a se deplasa – primele calitati afectate de dementa.

Obiectivul nostru este acela de a identifica persoanele amenintate de dementa cu circa 10-15 ani inainte de declansarea bolii. Un videojoc de acest tip si un major grad de intelegere a modului in care navigam in ambient virtual ne poate ajuta extrem de mult”, explica Dr. David Reynolds, din cadrul Institutului Alzheimer Research din Marea Britanie.

In alta ordine de idei, memoria virtuala ar putea deveni o aliata a bolnavului de Alzheimer, gratie asistentilor de tip „chatbot” – inteligenta artificiala in slujba pacientilor afectati de dementa – o aplicatie care va putea fi accesata direct de pe ceasul electronic sau de pe smartphone, chiar incepand cu anul in curs, gratie proiectului „Chat Yourself”.

 

Antibioticele personalizate in tratamentul infectiilor bacteriene

In prezent, cercetatorii israelieni din cadrul Institutului Technion din Haifa (ITH), au pus la punct un sistem diagnostic ce se anunta revolutionar pentru producerea in viitor a unei game largi de antibiotice personalizate.

Este vorba despre o metoda avangardista ce permite prepararea rapida si cu o acuratete desavarsita, a unui anumit antibiotic, perfect pliat pe necesitatile fiecarui pacient in parte, asa dupa cum se desprinde din datele publicate recent la nivelul portalului de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Desi sistemul nu este inca lansat pe piata, viitorul medicinei va deschide cat de curand portile larg acestui ajutor nepretuit pentru pacientii afectati de infectii periculoase sau care au nevoie urgenta de administrarea unui tratament eficient.

E evident ca antibioticul just pentru fiecare caz in parte permite aplicarea unui tratament rapid si eficient, asigurand un timp scurt de vindecare pentru pacient”, precizeaza Dr. Jonathan Avesar de la ITH, subliniind ca aceasta performanta din sectorul medical va contribui la salvarea a numeroase vieti omenesti.

 

La polul opus tehnologiilor medicale – noi terapii, in armonie cu natura

Pe baza conceptului potrivit caruia din punct de vedere biologic Natura contribuie la constituirea Naturii, cercetatorii studiaza posibilitatea ca in viitor sa se apeleze tot mai mult la terapii alternative, bazate pe elementele pe care ni le pune la dispozitie mediul natural in care traim.

De la mucegaiuri la scoarte de copaci si de la polenul florilor la rasinile naturale, aproape orice sursa de materie organica detine taine nebanuite, sub umbrela carora expertii reusesc sa identifice zi dupa zi tot mai numerose izvoare pentru extragerea de substante curative pentru om.

Experimentele efectuate cu o rigurozitate stiintifica de necontestat au demonstrat ca omul mai are inca multe de invatat de la Natura si ca raspunsurile firesti pe care aceasta le ofera la fiecare interactiune cu omul, urmeaza cursul unor fluxuri care exista de cand lumea, dar pe care nu am inteles inca in ce fel le putem utiliza in favoarea noastra.

Anumite ramuri ale medicinii alternative, precum fitoterapia, terapiile energetice, acupunctura si presopunctura de pilda, care astazi nu sunt privite cu prea mare incredere de specialisti, tind sa-si impuna doza lor de respectabilitate gratie rezultatelor promitatoare inregistrate in multe cazuri, desi modul in care actioneaza nu este inca pe deplin elucidat.

Totusi, acolo unde medicina conventionala da gres sau bate pasul pe loc, e firesc sa se apeleze la orice altceva imbunatateste situatia, fara ca omul sa se simta stanjenit sau sa se teama de ridicolul situatiei: cine-l poate judeca pentru ca si-a revenit dintr-o suferinta cumplita apeland la ceva „leacuri babesti”, atata vreme cat nu mai avea nicio speranta din punct de vedere al medicinei clasice?!?

Exista insa si varianta potrivit careia „hibridizarea” celor doua tendinte – cea tehnologica si cea naturista – sa genereze rezultate spectaculoase in viitor, armonizand performantele inovative ale electronicii, informaticii si ingineriei genetice cu instrumente ceva mai nonconformiste, imprumutate din natura si din rezervele sale gigantice de resurse curative, pe care omul a preferat sa le ignore in ultima sa perioada evolutiva.

 

 

Bibliografie:

  1. Le Fanu, James – „The Rise & Fall of Modern Medicine”, 2005;
  2. Schimpff, Stephen C. – „The Future of medicine. Megatrends in Health Care That Will Improve Your Quality of Life”, 2007;
  3. Barker, Richard – „2030: The Future of Medicine. Avoiding a Medical Meltdown”, 2011;
  4. Day, Langston & De La Warr, George – „Radionica: medicina del futuro. Nuovi metodi di terapia in armonia con la natura”, 2016.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 586 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Viitorul medicinei: SF si high-tech in terapie genetica, inginerie inversata, hibrizi si roboti medicali”

  1. Pingback: Mituri despre imunitate si leacuri babesti | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.