Vercingetorix, galul care l-a speriat pe Cezar

Vercingetorix (circa 78 – 46 i. Hr.) a fost regele si capetenia tribului arverni din Galia. El i-a unit pe gali intr-o revolta ce a zdruncinat Roma din temelii in timpul celui de-al doilea razboi galic al lui Caesar. S-a luptat vitejeste pentru a opri inaintarea trupelor romane in Galia (Franta de astazi). Vercingetorix este astazi respectat in Franta ca primul erou national al tarii. El a reusit sa uneasca cateva triburi celtice din Franta, nordul Germaniei, tarile Benelux si insulele Britanice. Se cunoaste faptul ca galii erau foarte temuti si respectati in lupta ca razboinici si calareti feroce. Erau, deasemenea, si fierari nemaipomeniti si bijutieri. Pana in secolul al V-lea i.Hr., cultura de fier a celtilor s-a stabilit de-a lungul intregii Europe, din Spania pana in Asia Mica.

Vercingetorix s-a ridicat la putere dupa ce a stabilit o alianta cu alte triburi galice, conducandu-le impotriva romanilor. In Batalia de la Gergovia impotriva lui Julius Caesar, cateva mii de romani si aliati mor si Caesar isi retrage legiunile.

Razboiul galilor si Julius Caesar

Totusi, Caesar a fost abil sa exploateze divizarea interna a galilor pentru a subjuga tara. Incercarea de a-i uni pe gali intr-un efort comun sustinut vine prea tarziu. La Batalia de la Alesia, romanii ii asediaza si ii infrang fortele. Incercand sa salveze cat mai multi semeni, Vercingetorix se preda lui Caesar. A fost tinut prizonier 5 ani si apoi executat. A fost plimbat pe strazile Romei in triumful lui Caesar si strangulat la sfarsit. Vercingetorix este cunoscut din scrierile lui Caesar insusi. Pana astazi, este considerat eroul popular in Auvergne, regiunea sa natala.

Se crede ca numele lui inseamna “rege al marilor razboinici”.

Cand Caesar a fost numit guvernator in provincia romana Gallia Narbonensis (astazi Provence), s-a hotarat sa cucereasca triburile galice in urmatorii ani prin celebra tactica “divide et impera”. A favorizat anumiti nobili si triburi in detrimentul altora, oferindu-le suport sau diferite bunuri de lux precum vinul. Revoltele, precum cea de la Ambiorix in 54 i. Hr., au fost doar locale. Insusi tatal lui Vercingetorix, Celtilius, a fost ucis de compatriotii sai pentru ca a incercat sa conduca intreaga Galie.

Doar Vercingetorix i-a putut sta in cale datorita indraznelii sale si aplicarii noilor tactici de razboi. Revolta a inceput in 52 i. Hr. Cezar era distras de evenimentele din Roma, iar unul dintre triburi, carnutii, ataca garnizoanele romane, macelarindu-le.

Vercingetorix se alatura revoltei, insa el si sustinatorii sai sunt respinsi de unchiul sau si restul nobililor pentru ca il considerau pe Caesar un risc prea mare. Insa Vercingetorix ramane demn pe drumul sau si ridica o armata a saracilor, cucereste Gergovia si este numit rege. Va face aliante cu alte triburi ce il numesc imediat conducator al armatelor lor. Isi impune autoritatea prin disciplina dura si luarea de ostatici. Adopta politica retragerii in fortificatii naturale si duce la bun sfarsit primele exemple ale tehnicii pamantului parjolit arzand orasele in drumul legiunilor romane.

Doar orasul Avaricum (Bourges astazi), capitala tribului biturigilor, ramane in picioare datorita pozitiei sale naturale si apararii. Insa acest oras crutat va cadea prada romanilor hartuiti de fortele lui Vercingetorix. Ca pedeapsa, romanii au macelarit intreaga sa populatie de 40.000 de oameni, lasand doar 800 in viata.

Dupa victoria rasunatoare de la Gergovia, in ciuda pierderilor suferite si de regele gal in lupta imptoriva cavaleriei romane, se va stabili la Alesia.

Batalia de la Alesia, sfarsitul epocii galilor

In batalia din 52, Caesar a construit fortificatii in jurul orasului pentru a-l asedia. Insa armata sa a fost la randul ei inconjurata de armata galilor trezita la viata. Galii veneau in ajutorul regelui lor. Caesar se fortifica pregatindu-se la lupte pe doua fronturi.

Galii ataca insa fara geniul tactic al regelui lor sufera infrangerea. Insa isi dau seama de punctul slab al fortificatiilor. Vercingetorix se arunca si el in lupta cu oamenii sai sperand sa-l forteze pe Caesar. Atunci cand totul parea aproape pierdut pentru Caesar, cu un act de nebuneasca si inspirata vitejie, el intra in lupta cu ultimele rezerve. Imbarbatati de prezenta generalului lor, legionarii resping atacul. Acesta este momentul crearii Imperiului Roman. Acesta este inceputul sfarsitului felului de viata celtic.

Potrivit lui Plutarch, Vercingetorix se va preda intr-o maniera dramatica, calarind pe splendidul sau cal impodobit in fata lui Caesar.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 6,412 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Vercingetorix, galul care l-a speriat pe Cezar”

  1. Pingback: Cei mai sangerosi generali romani din istorie | Mythologica.ro

  2. Pingback: Galii | OdoricaTitlu sit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.