Un continent stravechi iese la lumina

Un continent stravechi a fost gasit sub apele Oceanului Indian, anunta o echipa de cercetatori citati de BBC.

Cu un miliard de ani in urma, intreg uscatul facea parte dintr-un singur continent, un adevarat supercontinent numit Rodinia. Cercetatorii sunt sigur ca i-au gasit urma in Oceanul Indian, in apropierea insulei Mauritius. Botezata “Mauritia” de catre cercetatori, aceasta este o fasie de pamant care a existat odata intre India si insula Mauritius, iar apoi a fost inghitita de ape. Astfel, in urma studiului au fost gasite urme de zirconiu in nisipul plajelor datand din timpul ultimei eruptii vulcanice cand continentul a urcat la suprafata, conchide profesorul Trond Torsvik de la Universitatea din Oslo, Norvegia, citat de BBC.

 In geologie Rodinia reprezinta un adevarat supercontinent (mai multe continente unite) in istoria Terrei. Acesta este primul supercontinent a carui existenta a putut fi evidentiata. Se presupune ca s-ar fi format acum aproximativ un miliard de ani, iar acum 750 milioane de ani s-a divizat in trei fragmente, iar intre ele oceanele au ocupat spatiul. Acestea s-au reunit mai tarziu,proces care a durat circa 60 milioane de ani si au format supercontinentul Pannotia.

Cu circa 550 de milioane de ani in urma, Pannotia s-a rupt din nou in mai multe fragmente mai mici, intre care cele mai importante au fost Laurentia (din care se va forma America de Nord), Baltica (unde va prinde contur Europa de Nord), si Siberia. Cel mai mare dintre fragmente a fost denumit Gondwana iar de aici s-au format China, India, Africa, America de Sud si Antarctica. Dimensiunea sa l-a facut sa fie numit supercontinent, insa geologia contrazice aceasta teorie.

In mai mult de 200 milioane de ani, multe din fragmentele mai mici s-au concentrat spre a forma un nou continent de mari dimensiuni, denumit Laurasia. Laurasia si Gondwana s-au reunit cu circa 200 de milioane de ani in urma, pentru a forma supercontinentul Pangeea.

In zilele noastre fenomenul de rupere a supercontinentului Pangea continua, contribuind la marirea Oceanului Atlantic. Cand procesul de rupere se va finaliza, se va forma un nou supercontinent, si asa mai departe.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 961 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.