Oamenii au visat dintotdeauna. Dar mai presus de vis vine cautarea acestuia. Iar unii temerari, calatori si chiar aventurieri au plecat in cautarea acestor vise. Unii chiar le-au gasit: Troia lui Schliemann, mult visatul El Dorado, Atlatida, Sfantul Graal, ba chiar Camelotul regelui Arthur. Toate acestea au devenit intr-un sens sau altul realitati, au fost cautate cu fervoare, vanate, dorite. Toate aceste locuri legendare spun multe despre noi insine si cautarile noastre. Caci ele ne arata cine suntem cu adevarat.
Umberto Eco – “Istoria taramurilor si locurilor legendare”
Umberto Eco incearca sa ne arate o imagine a acestora. “Istoria taramurilor si locurilor legendare” ne conduce prin timpuri si locuri de mult apuse, dar atat de actuale in viata si constiinta noastra. Multe au devenit adevarate simboluri de-a lungul timpului, pentru lume dar si pentru spirit. Locuri reale sau imaginare, antice, cantate de poeti sau barzi, inspirate de Legendele Olimpului sau chiar de romanele comerciale ale propriei noastre epoci, toate acestea ne inspira sa cautam, sa visam, sa speram. Caci imaginatia e pretul suprem al literaturii. Poate fi locul nasterii lui Ulise sau locatiile care au inspirat Codul lui Da Vinci. Toate vor deveni locuri de pelerinaj. De la utopii, Insule ale Fericitilor la nazisti obsedati de artefacte antice, Umberto Eco ne poarta prin toate continentele pentru a ne arata minuni nemaivazute.
Ba chiar, mai mult decat atat, ne poarta dincolo de taramurile reale, in cele fanteziste. Si, in continentele legendare precum Atlantida, Mu, Lemuria si, odata cu ele, ne readuce fascinatia acelor vremuri si timpuri. Caci o astfel de carte te invata sa te redescoperi, sa vizitezi locuri indepartate, sa-ti cauti propriul Graal.
Cine nu a auzit vreodata de Paradis, de teoria pamantului gol pe dinauntru, de grotele din Shangri La si regatul subpamantean? Cine nu a visat sa exploreze adancimile viselor si himerele copilariei? Si apropo de copilarie, cum ar fi sa patrunzi in castelul Frumoasei Adormite, sa retraiesti povestile Fratilor Grimm, sa naufragiezi pe insula lui Robinson Crusoe, sa fii camarad de aventuri cu insusi Gulliver in Liliput sau Xanadu? Ce-ar fi sa insotesti Fratia Inelului in chiar capodopera maestrului Tolkien? Sau poate ti-ar face o enorma placere sa insotesti eroii in calatorii in regatul din Narnia?
Poate iti va placea mai mutl Gotham City? Sau esti fan al universelor paralele, al oraselor invizibile, al celor inspirate din cartile de benzi desenate?
Atat de multe locuri inspirate de atat de multe fantezii, din toate epocile si timpurile. Iar Umberto Eco ne traseaza o harta a acestora, pentru a le ghici si a naviga printre acestea. Tinuturile Bibliei, taramurile lui Homer, minunile Orientului, Ultima Thule, Hiperboreea, utopii fantastice, Insulele lui Solomon, miezul Pamantului, atat de multe, atat de felurite.
Pot fi continente intregi, insule, apartamente sau chiar dulapuri – toate aceste locuri incarcate de magie ne ajuta sa intram in alta lume. O lume a povestilor. Si, credeti-ma, nu sunt locuri inventate. Sunt acele locuri de factura romanesca, pe care fantaticii le cauta inca in continuare. Altele sunt inspirate de locuri reale si, uneori, locurile fictive se dovedesc a fi locuri reale. Ele au dat nastere multor utopii, iluzii si himere, intrucat multi sunt aceia care cred ca ele au existat cu adevarat: legende despre meleaguri ce azi nu mai exista, taramuri mistice ca Shamballa, regate biblice precum cel al reginei Saba, locuri mitologice din Asia si Africa, cetatea Asasinilor, Glastonbury, Rennes-le-Chateau, Gisors si multe altele care au incantat citititorii. Unele dintre ele au nascut adevarate culte si credinte.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5