TOP 12 muzee virtuale din lume ce pot fi vizitate de acasa

Cu sau fara Covid-19, Universul Web reuseste sa daruiasca tuturor pasionatilor de arta, cultura, istorie, literatura, film si multe alte domenii de interes, o bogata zestre de portale generoase, la care majoritatea populatiei poate avea acces si de acasa.

Un tur virtual interactiv intr-un splendid muzeu sau intr-o galerie de arta pe care nazuiam de multa vreme sa o exploram ar putea constitui o experienta deosebit de placuta in aceasta perioada in care avem posibilitatea sa dedicam un strop din timpul nostru liber unor activitati pe care le tot amanam din diverse motive.

Pentru comoditate aveti si linkuri directe catre colectii chiar in descriere! Ca BONUS, avem si muzee romanesti!

 

Ce muzee, galerii sau monumente putem vizita virtual?

Intr-o viziune optimista asadar, exista chiar si in aceasta situatie de izolare o parte plina a paharului, atata vreme cat ne putem aventura in excursii culturale virtuale pana in cele mai indepartate colturi ale lumii, fara sa fim constransi a cheltui o avere.

Acest gen de activitate online constituie  un vector asupra caruia s-a indreptat atentia multor companii reprezentative in mediul virtual inca dinainte de actualul stuck at home impus de exigentele normelor de prevenire a contagierii cu o boala ce prezinta un potential letal iesit din comun.

Nu numai gigantul informatic din Mountain View – Unchiul Google – s-a straduit din rasputeri sa puna la punct o matrice virtuala la nivelul careia pasionatii genului pot dobandi acces la platforme dedicate vizitarii a mii si mii de splendide galerii si muzee faimoase in intreaga lume – fiecare institutie culturala importanta din lume a manifestat interes pentru parteneriate cu provideri in masura sa puna la dispozitia celor interesati, optiuni de vizitare online a unor sectiuni anume sau a intregului lor edificiu.

Obiectivul comun este acela de a demonstra ca exponatele acestora incanta privirea internautilor cu aceeasi intensitate cu care si-au exercitat efectul asupra milioanelor de turisti care au calcat pragul edificiilor ce le gazduiesc efectiv, chiar daca nu toate platformele online ofera explicatii si detalii relevante despre comorile lor in diverse limbi de circulatie internationala.

 

12 atractii virtuale internationale

Fara a stirbi meritul a numeroase muzee si galerii spectaculoase de pe meridianele lumii, am selectat in cele ce urmeaza 12 atractii virtuale in acest context, gratie carora avem posibilitatea de a ne incanta privirea cu exponate si lucrari artistice de o frumusete aparte, ordonandu-le dupa criteriul alfabetic al oraselor gazda si nicidecum dupa dimensiuni sau standarde profesionale.

 

Oricine isi propune sa faca o excursie culturala in Olanda, nu poate elimina din obiectivele-cheie doua splendide muzee aflate in capitala tarii, a carei denumire insasi prezinta o incarcatura simbolistica importanta: Amsterdam – respectiv combinatia a doi termeni care in limba locala indica un baraj pentru raul ce traverseaza orsul (dam insemnand „baraj”, iar Amstel fiind raul cu pricina).

Acesta este orasul reprezentat cu precadere in numeroase tablouri celebre, dinaintea carora generatii intregi de pasionati de arta au ramas fara grai. 

Dar multe alte opere valoroase se regasesc in incintele muzeelor Van Gogh si Rijkmuseum – doua veritabile puncte de referinta in agenda vizitatorului, atat pentru colectiile lor de arta olandeza, cat si pentru inegalabilele picturi semnate de Van Gogh.

 

Berlinul detine la randul sau o ampla paleta de obiective turistice de exceptie, dar in catalogul celor ce rezerva oportunitate efectuarii unui tur virtual de invidiat se inscrie fara drept de apel faimosul Pergamon Museum, amplasat in nu mai putin celebra „Insula a Muzeelor”.

In mod surpinzator, se pot admira trei din cele mai incantatoare colectii care nu au nimic in comun cu cultura si traditiile germane si anume cea cuprinzand exponate de arta islamica, obiecte de arta din Orientul Mijlociu si colectia de antichitati. 

 

Florentinii au toate motivele sa se mandreasca din pricina abundentei obiectivelor turistice pe care le detin ca leagan al epocii renascentiste italiene, pornind de la Pinte Vecchio, continuand cu Opera del Duomo si Palazzo Pitti si sfarsind cu Galleria degli Uffizi, fara a se limita la acestea.

Dar nimic nu ne poate impiedica sa aruncam o privire direct de acasa in somptuoasele sale Sali ale palatului cladit in secolul al XVI-lea, in cadrul unui tur virtual menit sa ne daruiasca minute de incantare petrecute dinaintea operelor unora din cei mai straluciti artisti ai tuturor timpurilor, precum Michelangelo, Da Vinci sau Botticelli.

 

Dar daca dorim sa ne deplasam pe harta pentru a patrunde in teritoriul artistic virtual britanic, avem la dispozitie unul din cele mai impozante muzee ale lumii, fondat inca din anul 1753 la Londra: British Museum.

Colectia de obiecte gazduite azi de acest fascinant obiectiv nu poate fi estimata de catre specialisti, intrucat depaseste 8 milioane de repere, multe din acestea avand un caracter exceptional, astfel incat nu pot fi evaluate, cum ar fi de pilda celebrul Craniu de Cristal, Sfinxul din Taharqo sau statuia megalitica Hoa Hakananai’a, pentru a numara doar cateva.

 

Si Muzeul Virtual Rusesc ne rezerva o multitudine de surprize placute: portalul sau dedicat permite accesul utilizatorului in incinta salilor care gazduiesc expozitii de exceptie, ofereind totodata informatii in legatura cu proiectele inovatoare ale institutiei, pornind de la Centrul Multimedia si continuand cu matricea dedicata Realitatii Virtuale sau cea destinata Taetrului Istoriei Rusesti (The Romanov’s House – Facts, Myths and legends, Saga of the Dynasty).

 

Cel mai important si mai vizitat muzeu din Mexic este fara indoiala Muzeul National de Antropologie, amplasat in Vestul capitalei, in parcul formatiunii muntoase Chapultepec.

Muzeul gazduieste cea mai mare parte zestrea colectiei globale de obiecte de arta precolumbiana ale civilizatiei mayasilor, aztecilor, olmecilor, toltecilor, zapotecilor si nu numai.

 

Unul din cele mai atractive obiective culturale ale orasului care nu doarme niciodata – New York – este reprezentat de remarcabilul Muzeu Guggenheim, din Manhattan – un punct de referinta la scara mondiala din punct de vedere al exponatelor sale si o veritabila capodopera arhitecturala in acelasi timp.

Poate ca nici o alta instituitie de acest gen din lume nu reuseste sa invite la exprimarea prin arta, mai intens decat sigiliul dramaturgului elen Aristofan, amplasat la intrarea sa, purtand gravura unei opinii cu valoare de postulat:

Fiecare om trebuie sa profeseze arta pe care o cunoaste cel mai bine

 

  • Paris – Muzeul Louvre (Luvru)

Cine nu a visat macar odata sa paseasca treptele muzeului Louvre pentru a admira exponatele din somptuoasele sali ale fostului palat regal?

Aici se regaseste celebra statuie Venus din Milo, dar si Gioconda lui Leonardo da Vinci sau faimoasa culegere de legi babiloniene din Codul lui Hammurabi – intr-un cuvant, repere uimitoare din cele mai diverse colturi ale lumii, dar si din momente istorice extrem de variate.

 

  • Saint PetersburgHermitage Museum (Ermitaj)

Pe malul raului Neva, in Sankt Petersburg, se afla Palatul de Iarna al orasului – edificiu transformat intr-unul din cele mai vizitate muzee ale lumii, gratie colectiilor sale de arta pe de o parte, iar pe de alta parte, frumusetii iesite din comun a cladirilor din care se compune complexul inclus in patrimoniul mondial al UNESCO.

Matisse, Gauguin, Rubens sau Rembrandt sunt doar cateva din numele rasunatoare ale artistilor semnatari ai splendidelor picturi regasite in incinta acestui ansamblu ce ofera la randul sau posibilitatea realizarii unui tur virtual de major interes.

 

  • Sao PauloMASP (Muzeul de Arta din San Paolo)

Muzeul de arta brazilian din San Paolo a fost fondat in anul 1949 de catre jurnalistul si colectionistul Assis Chateaubriand (1892-1968) – magnat al grupului Diarios Associados, impreuna cu criticul de arta Pietro Maria Bardi (1900-1999).

Este vorba despre o entitate privata fara scop lucrativ care constituie unul din cele mai importante centre culturale din intreaga Brazilie, faimos pentru extraordinaria colectie gazduita si cunoscut unui larg public de pe toate meridianele lumii pentru particularitatile sale arhitecturale, ca opera a arhitectei moderniste Lina Bo Bardi (1914-1992) – o veritabila icoana a orasului insusi.

 

Extrem de controversata Cetate a Vaticanului – eclava a misterelor, catolicismului si a unora din cele mai incitante evenimente istorice ale omenirii – este gazda unui complex muzeistic de exceptie, a carui reputatie depaseste fara indoiala granitele intregii Tari a Cizmei, nu numai a stravechiului oras al Romei.

Un tur virtual in Muzeele Vaticanului serveste drept mijloc de explorare a unui univers ce abunda in capodopere ale artelor frumoase, ofernd posibilitatea admirarii Capelei Sixtine, a Pinacotecii, Camerelor lui Rafael, Muzeului Pio Clementiono, a Apartamentului Borgia, dar si a muzeelor Egiptean, Etrusc, Chiaramonti si a Colectiei de Arta Religioasa Moderna, deopotriva.

 

Muzeul de Arta din Washington D.C. dateaza din 1937, acoperind, cu vasta sa gama de colectii bogate in capodopere, circa 700 de ani de istorie a artei, atat in ceea ce priveste bazinul european cat si cel al Lumii Noi.

In special pinacoteca e cea mai vasta si mai bogata de pe intreg cuprinsul Statelor Unite, cuprinzand opere ce dateaza din perioada artei bizantine, pana in epoca moderna.

Cele mai apreciate colectii sunt cele ce poarta numele donatorilor lor: Mellon (Andrew W. Mellon), Kress (Samuel H. Kress) si Widener (Peter Arrell Brown Widener).

Particularitatea amplasarii exponatelor in cadrul edificului sta in faptul ca distanta dintre doua repere este aproape dubla fata de standardele clasice ale celorlaltor muzee, astfel incat sa se accentueze izolarea fiecaruia in parte pentru a evidentia cat mai mult cu putinta carcateristicile specifice ale acestuia. Adica si operele sunt, din empatie, tot in carantina si pastreaza distanta sociala!

 

Muzee, galerii si alte spectaculoase ferestre virtuale romanesti deschise lumii virtuale

http://www.360x.ro/muzee.html

  • Muzeul National de Istorie a Romaniei;
  • Muzeul National al Taranului Roman;
  • Muzeul National de Arta al Romaniei;
  • Muzeul National Cotroceni;
  • Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”;
  • Muzeul National de Arta Contemporana;
  • Gradina Botanica „Dimitrie Brandza” – Bucuresti;
  • Muzeul National „George Enescu”, Palatul Cantacuzino – Bucuresti;
  • Observatorul Astronomic;
  • Muzeul Bancii Nationale a Romaniei;
  • Castelul Bran;
  • Asezamantul de Arta si Cultura Religioasa Maia-Catargi – Muzeul Judetean Ialomita;
  • Muzeul de Mineralogie din Baia Mare;
  • Muzeul National Brukenthal – Sibiu;
  • Muzeul Oualor Incondeiate „Lucia Condrea” – Suceava.

 

 

Bibliografie:

  1. Molfino, Alessandra Mottola – „Lavorare nei musei: il piu bel mestiere del mondo”, 2004;
  2. Camin, Giulia – „Musei: architetture d’arte nel mondo”, 2007;
  3. Janes, Robert R. – „Museums in a Troubled World: Renewal, Irrelevance or Collapse?”, 2009;
  4. Clough, G. Wayne – „Best of Both Worlds: Museum, Libraries, and Archives in a Digital Age”, 2013;
  5. Tibballs, Geoff – „The World’s 100 Weirdest Museum”, 2016.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,155 times, 1 visits today)

2 thoughts on “TOP 12 muzee virtuale din lume ce pot fi vizitate de acasa”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.