TOP 10 SERIALE ca VIKINGII pe NETFLIX, HBO si AMAZON

V-a placut serialul Vikingii de pe canalul History? Va place istoria antica, bataliile si momentele glorioase?! Stati linistiti! Pregatiti-va de momente incredibile alaturi de eroi legendari, razboinici neinfricati, regi ambitiosi, regine puternice si personaje extraordinare care au scris istoria lumii.

Atunci cand legenda se contopeste cu istoria si fantezia se creeaza unele dintre cele mai frumoase povesti pe care ni le-am putea imagina. Am pregatit pentru voi o lista a celor mai bune seriale medievale si istorice pe care sunt convins ca le veti urmari cu sufletul la gura si le veti indragi la fel de mult ca mine.

In ultimii ani au aparut pe piata mai multe astfel de productii ce te vor captiva, cu siguranta. Serviciile de streaming precum Netflix, Amazon Prime si HBO GO au o adevarata „biblioteca” de seriale asemanatoare celebrului „Vikings”.

 

  1. Norsemen (Nordicii – Netflix 2017)

Alungati din propria lor tara de propriul lor rege, un grup de vikingi neînfricati o pornesc înspre Britania cu intentia de a prada si a jefui. Sub comanda neînfricatului lor lider Asbjörn (Tom Hopper), vikingii se îmbarca într-o misiune extrem de periculoasa, cu scopul de a jefui mânastirile de comorile cu care sa-si rascumpere apoi libertatea. Calatoria le e întrerupta de o furtuna violenta, care îi face sa naufragieze pe coasta Scotiei. Esuati printre inamici, singura lor sansa de supravietuire e sa ajunga la asezarea daneza Danelaw. Pe drum, vikingii reusesc sa o ia prizoniera pe artagoasa lady Inghean (Charlie Murphy), fiica regelui Dunchaid (Danny Keogh).

Razboinicii renegati profita imediat de aceasta oportunitate pentru a cere o rascumparare uriasa, dar se lovesc de refuzul regelui Dunchaid, un conducator calit în batalii grele, care strânge împotriva lor o armata formata din cei mai necrutatori mercenari, Haita Lupilor, temuti prin tot tinutul pentru ferocitatea lor.

Din acel moment, vikingii au doar o sansa aparuta ca prin minune – un calugar misterios pe nume Conall (Ryan Kwanten) care îi va ajuta sa scape de Haita Lupilor si mai ales de liderii lor sângerosi, Hjorr (Ed Skrein) si Bovarr (Anatole Taubman). Condusi de Conall, vikingii o iau pe singurul drum cu adevarat ferit, Calea Sarpelui, iar calatoria lor se transforma într-o cursa contracronometru, o vânatoare pe viata si pe moarte.

Filmat în peisajele extraordinare din provincia Cape din Africa de Sud, SAGA VIKINGILOR propune spectatorilor o experienta vizuala unica si actiune de categoria grea. Regizorul Claudio Fäh (Sniper: Reloaded, Hollow Man 2) este cel care a condus o distributie de actori de prima mâna, formata din Tom Hopper (Black Sails, Merlin), Ryan Kwanten (True Blood, The Right Kind of Wrong), Ken Duken (Das Adlon, Inglourious Basterds), Charlie Murphy (Philomena, The Village), James Norton (Rush, An Education), Ed Skrein (Game of Thrones, The Transporter) si Anatole Taubman (James Bond 007 – Quantum of Solace, The Tudors). Fanii heavy metal vor fi bucurosi sa-si recunoasca unul din idoli, pe Johan Hegg, vocalul trupei Amon Amarth în rolul razboinicului viking Valli.

 

  1. Roman Empire: Imperiul Sangelui (Netflix 2016)

Un amestec interesant si elegant între documentar si legenda istorica plina de fast si farmec care consemneaza domniile tumultuoase si violente ale lui Commodus, Iulius Cezar si Caligula.

Imperiul Roman este o drama-documentar de televiziune bazat pe evenimente istorice reale din Imperiul Roman. Spectacolul are 3 sezoane, fiecare prezentând o poveste independenta.

Sezonul 1, „Regatul sângelui”, este o poveste în sase parti despre împarat Commodus. Sezonul 2, „Maestrul Romei”, este o poveste în cinci parti despre ascensiunea Dictatorului Iulius Cezar si caderea Republicii Romane. Sezonul 2 a avut premiera pe 27 iulie 2018. Sezonul 3 „Împaratul nebun” a avut premiera pe Netflix pe 5 aprilie 2019 si este o poveste în patru parti despre împarat Caligula.

Seria a fost produsa de Netflix ca serie “Netflix Original”, desi reutilizeaza frecvent imagini din alte programe, inclusiv Roma antica: ascensiunea si caderea unui imperiu (2006).

In primul sezon, Commodus: domnia sângelui, acesta a fost împarat roman din 180 pâna în 192. De asemenea, a domnit ca co-împarat cu tatal sau Marcus Aurelius din 177 pâna la moartea tatalui sau în 180. Faustina cea Tânara a fost fiica împaratului roman Antonin Pius. A fost împarateasa romana si sotie a varului ei matern Marcus Aurelius.

In al doilea sezon il avem pe Iulius Cezar: Maestrul Romei, politician, general si, mai târziu, dictator; argumentul central al sezonului este ca Iulius Cezar a fost asasinat, deoarece elitele bogate si conservatoare doreau sa blocheze reformele lui Cezar. Pompei, politician si lider militar care, desi a fost la fel de ambitios ca Cezar si, în ciuda faptului ca a fost ginerele sau, a ales sa se alieze cu optimii pentru sustinerea Republicii Romane traditionale. Crassus, cel mai bogat om din Roma, care a ajuns la proeminenta politica în urma victoriei sale asupra revoltei sclavilor condusa de Spartacus, împartasind consulatul cu rivalul sau Pompei

Mai apar deasemenea si Marc Antoniu, Cleopatra, ultimul conducator al Egiptului si Vercingetorix, rege al tribului Arverni; el conduce galii într-o revolta împotriva Romei.

 

  1. Ascensiunea imperiilor: Otomanii (Netflix 2020)

Sultanul otoman Mahomed al II-lea duce o campanie legendara de cucerire a Constantinopolului, capitala Bizantului, si prefigureaza cursul istoriei vreme de secole.

Fatih Sultan Mehmed (Sultanul Mahomed Cuceritorul), scurt Fâtih (Cuceritorul); cunoscut în Europa sub numele de Grand Turco sau Turcarum Imperator

A fost al saptelea sultan al Imperiului Otoman. El a domnit între 1444 si 1446, si ulterior între 1451 si 1481, pâna la moartea sa. La 29 mai 1453, el a cucerit Constantinopolul, aducând astfel sfârsitul Imperiului Bizantin. A fost cel de-al treilea fiu al sultanului Murad al II-lea si a ajuns sultan la vârsta de 12 ani dupa abdicarea tatalui sau, ca apoi sa-si înceapa a doua si cea mai importanta domnie la moartea lui Murad al II-lea. A fost unul dintre cei mai puternici sultani din istoria Imperiului Otoman.

 

  1. Troia: Caderea unei cetati (Netflix 2018)

Daca ati vazut filmul Troia cu Brad Pitt, asta este momentul. Trebuia sa ajungem si la Grecia antica. Insa de data asta Ahile este negru. Nu va spun mai multe si va las sa vedeti serialul. Cautând-o pe femeia promisa lui de catre Afrodita, pastorul Paris îsi afla obârsia si se îndragosteste de Elena din Sparta, declansând razboiul troian.

Troia (în greaca veche ????? Troia sa Ilion, în latina Troia sau Ilium, în hitita Wilusha sau Truwisha) este un oras legendar, locul unde s-a desfasurat Razboiul Troian, asa cum este descris în Ciclul razboaielor troiene, în special în Iliada, unul dintre cele doua poeme epice atribuite lui Homer.

 

  1. Knightfall (Netflix)

Knightfall este un serial de televiziune de drama istorica de fictiune creata de Don Handfield si Richard Rayner pentru canalul History. Filmat în Cehia si Croatia, a avut premiera pe 6 decembrie 2017 în Statele Unite.  Pentru cei care se bucura de partea Wessex a vikingilor, Knightfall ar trebui sa fie atragator. Pentru cei care sunt atrasi de comploturi, Knightfall îi are în distributie pe câtiva raufacatori memorabili.

 

  1. Rome (HBO 2005)

Este anul 52 I.C. Pentru patru sute de ani de la fondarea Republicii, Roma a fost cel mai bogat oras din lume, o metropola cosmopolita populata de un milion de oameni, epicentrul unui imperiu în expansiune.

Republica a fost fondata pe principiul puterii comune si nu a permis niciodata unui singur om sa detina controlul absolut. Dar aceste principii sunt puternic zguduite si roase de coruptie si excese. Clasa de la conducere a devenit exagerat de bogata, iar vechile valori spartane de disciplina si unitate sociala au fost uitate. Între clasele sociale este o diferenta uriasa.

Sistemele politice si legale se dovedesc pline de fisuri, iar puterea e aproape numai a armatei. O drama care abunda de intensitatea dragostei si a tradarii, descriind relatiile dintre sclavi si stapâni, soti si sotii.

ROMA – observata atent în vremurile în care Republica urma sa dispara, iar Imperiul era cel care avea sa-i ia locul. Serialul original ROMA / ROME a stârnit întrebari si a nascut discutii si controverse. Este o productie care a implicat o munca de proportii uriase, atât din punct de vedere al cercetarilor istorice, cât si al eforturilor si resurselor folosite.

 

  1. Spartacus (2010-2013)

Unul dintre serialele mele de suflet si printre putinele pe care mi-as dori sa le revad, un serial care a reusit sa-mi trezeasca emotii, sa ma faca parte din poveste si din lupta pentru libertate. Inca de la aparitia sa pe micile ecrane, serialul Spartacus a creat frenezie, prin scenele de actiune, de violenta si de nuditate, iar scenariul si povestea legendarului razboinic au cucerit milioane de fani in intreaga lume. Daca nu v-ati uitat pana acum la Spartacus va promit din inima ca merita, e o aventura epica desavarsita cu un final glorios pe care il veti trai in lacrimi si extaz.

Violenta, lupte crâncene, mult sânge, la fel de mult sex, razbunare, intrigi peste intrigi, situatii complet neasteptate, rasturnari de situatie –  acestea sunt ingredientele care au transformat serialul Spartacus: Blood and sand într-un adevarat fenomen. Actiunea serialului se învârte în jurul gladiatorului Spartacus, care încearca sa îsi faca dreptate si sa se razbune pe cei care i-au facut rau.

 

  1. Britannia (Amazon 2018)

Britannia este o serie bazata pe o drama istorica scrisa de Jez Butterworth. Seria din noua parti este prima coproductie între Sky si Amazon Prime Video si vedetele Kelly Reilly, David Morrissey, Zoë Wanamaker, Liana Cornell si Stanley Weber. Britannia se concentreaza asupra invaziei Imperiului Roman în Marea Britanie.

Serialul e o drama ce are loc în anul 43 dupa Hristos, când armata romana se întoarce sa distruga inima celtica a Britanniei, o tara misterioasa condusa de razboinice si druizi care pot canaliza forte inexplicabile. Sau asa sustin ei.

 

  1. Barbarians (Barbarii – Netflix 2020)

Serialul Barbarii, disponibil pe Netflix, este o drama istorica bazata pe batalia din Padurea Teutoburgica dintre romani si triburi germanice, care a avut loc în anul 9 e.n. Confruntarea avea sa schimbe istoria. Pe lânga un personaj central controversat, o eroina incredibila si un scenariu care te tine curios, serialul are clasa.

În centrul actiunii din Barbarii este Arminius (Laurence Rupp), un german devenit soldat si cavaler roman dupa ce a fost oferit, în copilarie, de catre familia lui ca garantie pentru pace. Sentimentele contradictorii ale lui Arminius reprezinta, de fapt, motorul actiunii în primul sezon.

Rasturnarile palpitante de situatie vin adesea din schimbarile bruste care se petrec în sufletul sau, iar alegerile absolut umane pe care el le face sunt, pe cât de pline de emotie, pe atât de interesante.

Desi scenariul este scris astfel încât sa fie o drama fascinanta, serialul Barbarii reda o batalie reala, decisiva, în care triburile germane rivale s-au unit pentru a-i învinge pe romani, dusmanul lor comun.

 

  1. The Last Kingdom (Netflix 2015 – Ultimul Regat)

The Last Kingdom este adaptat din seria de carti a lui Bernard Cornwell, The Saxon Stories. Este un serial de televiziune britanic de fictiune istorica, bazat pe seria de romane The Saxon Stories. Prima serie de opt episoade a avut premiera pe 10 octombrie 2015 pe BBC America, iar pe BBC Two în Marea Britanie la 22 octombrie 2015.   Cu fiecare sezon, The Last Kingdom a devenit si mai bun. Actiunea este spectaculoasa. Un al patrulea sezon din The Last Kingdom va aparea pe Netflix.

Povestea nasterii unui regat. Daca esti fan Game of Thrones sau Vikings nu ai cum sa nu te indragostesti si de serialul The Last Kingdom, care odata ce ai inceput sa il urmaresti iti va intra incet, dar sigur pe sub piele. Este o poveste incredibila despre rascumparare, descoperire de sine, lupta pentru libertate si razbunare, totul pe fundalul nasterii maretei Anglia. Adaptat dupa seria bestseller a lui Bernard Cornwell “Povestile saxone”, The Last Kingdom descrie raidurile vikingilor in tinuturile anglo-saxone, combina figuri istorice si evenimente reale cu un strop de fictiune, spunand povestea regelui Alfred cel Mare si dorinta lui de a uni numeroasele regate separate in ceea ce noi astazi cunoastem a fi Anglia. Si, inca ceva, sunt convins ca va veti indragosti de personajul principal, eroul Uhtred de Bebbanburg.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 8,597 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.