Cum e viata in inchisoare? Unii dintre noi vor afla asta doar din filme sau carti. Si asa este si normal, nu? Ar trebui sa ajungem acolo ca sa experimentam anumite chestii? Ei bine, inchisoare este un mediu inchis si nu spun asta doar ca un joc de cuvinte istet. Felul in care vorbesti, te misti, gesturile, tatuajele, felul in care manaci sau iti porti pantalonii – totul spune o poveste. O poveste despre cine esti, pe cine reprezinti, cu cine esti “tovaras” si pe cine vrei sa bagi in spital.
Viata este si mai interesanta pentru cei care nu sunt legati de gruparile criminale. Pentru acele “balene” care ajung la inchisoare in urma traficului de influenta, a returnarilor de TVA sau a fraudelor financiare. Oameni foarte bogati si foarte influenti, politisti, judecatori, brokeri care se trezesc peste noapte dupa gratii. Cum este viata acestora? Traiesc in lux in puscarii? Si aici ne vin in minte cazuri celebre … cel putin in Romania – Becali, Udrea, Borcea si altii. Ca sa nu mai vorbim despre procesele celebre de peste ocean – O.J. Simpson, Ted Bundy, Michael Jackson, Saddam Hussein, Lindbergh, John Gotti Jr. si altele care au fost televizate si au avut mai mult succes la public decat telenovelele.
In ultima vreme chiar au aparut carti despre viata in inchisoare scrise de politicieni. Si asta din Statele Unite. Ne arata cum puteai introduce ilegal in inchisoare droguri, KFC, ne invata cum poti lua bataie “corespunzator” si cum un lacat ambalat intr-o soseta te poate trezi din somn. Sau nu! Sistemul justitiar are nevoie urgenta de reforma.
Si iata miturile despre care vorbeam – mituri legate de inchisoare si de viata in inchisoare:
1. Nevinovatii nu ajung la inchisoare!
Ei bine s-ar putea sa va inselati. Pana la urma, Justitia este oarba, nu? Legata la ochi pentru impartialitate, ea cantareste totul. Simbolizeaza puterea ratiunii si justitia obiectiva aplicata fara frica sau favoruri, indiferent de identitate, putere financiara sau statut social. Din nefericire, este un mit. Sistemul nostru penal este stricat si miroase tare urat.
Experientele din inchisoare se pot masura cu brio cu atmosfera din romanele lui Kafka, iar ce vedem in filme este doar suprafata. Un sistem care ne costa prea mult, este brutal si devine opusul reformei.
Se crede ca, cel putin in Statele Unite, intre 1% si 8% din detinuti sunt nevinovati. Sau poate nu chiar atat de nevinovati. Sunt cei care au acceptat o intelegere sau au fost de acord sa faca inchisoare pentru altii. De voie sau de nevoie. Si exemplele pot continua. De la vicii de procedura, probleme legate de competenta instantelor, de tratarea cazurilor in graba si fara temei juridic. Si oamenii nevinovati pot ajunge la inchisoare.
2. Libertatea si justitia sunt drepturi fundamentale pentru toti.
Sistemul penal se face dupa ureche. Dupa cat de multi bani ai si in ce cercuri te invarti. Daca sunt politice sau au asemenea implicatii poti fi sigur ca vei scapa cu suspendare. Cate cazuri celebre au evitat inchisoarea “la mustata”?
In Statele Unite, fiecare entitate federala din cele 13 de pe teritoriul Americii, are propria Curte de Apel. Deciziile dintr-un district nu se aplica in altul. Asadar, Departamentul de Justitie poate “cauta” cea mai favorabila sau defavorabila aparare sau acuzare.
3. Acuzarea sau statul trebuie sa caute justitia, nu doar sa condamne
In acest caz, abuzul este la el acasa. De ce? Raspunsul este acelasi ca la inceputul timpului: banii si puterea corup. In plus, fiecare avocat celebru sau procuror ajunge mai departe, nu? Mai multi bani, mai multa putere in sus pe scara sociala a justitiei.
4. Ai dreptul sa te aperi!
5. Vei fi acuzat doar de faptele pe care le-ai comis!
In teorie, da, poti fi acuzat doar de faptele pe care le-ai comis. Nu poti rejudecat pentru aceleasi fapte daca ai fost achitat. Dar multe legi sunt foarte vagi. Iar unii procurori merg mult mai departe.
De vreme ce nu exista un control asupra statului, abuzurile pot ajunge la tavan,
6. Inchisoarea te reabiliteaza
Sigur! Intri vinovat si plin de pete, astia te baga bine la masina de spalat, adauga mult detergent cu spuma, poate si balsam frumos mirositor, si iesi pe partea cealalta un bebelus nou-nascut, fara vina si fara pata. Gata sa se reincadreze in frumoasa societate utopica.
Realitatea este ca se intampla exact pe dos. Cazurile celor care recidiveaza se inmultesc. Multi cunosc doar viata din inchisoare si prefera sa se intoarca acolo. Jungla aceea este tot ce cunosc.
In Statele Unite exista 2.5 milioane de puscariasi in prezent. Inchisi din diferite motive. Un studiu din 2006 a aratat ca peste 50% din barbatii detinuti si 75% din femeile detinute sufera de diferite boli psihice. Reabilitarea nu exista.
Din 700.000 de detinuti eliberati, doua treimi vor fi iarasi arestati, iar peste jumatate din ei vor ajunge din nou inchisoare in maxim trei ani.
In fond, ideea este foarte simpla. Cu cat vor fi mai suprapopulate inchisorile, nimanui nu-i va mai pasa de reabilitare.
7. Mancarea din inchisoare si sexul
Umbla la un moment dat vorba ca in inchisoare si in armata se pune ceva in mancare pentru a reduce apetitul sexual al barbatilor. Vorba s-a transformat incet-incet in mit. Exista asa ceva pentru scaderea libidourilor?
Raspunsul este negativ. Mitul nu se confirma. Este o poveste buna existenta de multe decenii. Se credea ca diferite substante, precum salpetru, erau puse intentionat in vin, cafea, ceai sau mancare in armata, scolile de baieti, inchisori sau alte sisteme asemanatoare. Respectivul compus chimic nu are nimic de-a face cu apetitul sexual.
In alte tari s-a dat vina pe camfor sau alte substante. Substante folosite de obicei in mancare pentru conservare sau colorit.
Tot legat de mancare, vedem in filme ca toti detinutii mananca impreuna intr-o sala mare. Nu-i chiar atat de adevarat! De cele mai multe ori, din motive de siguranta, fiecare detinut isi ia masa in propria celula!
8. Toate inchisorile sunt la fel!
Nu prea! Daca in Statele Unite este aproape ca in filme, in Spania, inchisorile se axeaza pe evitarea recidivismului. In tarile nordice exista inchisori de lux la care detinutii din Romania nu ar indrazni sa viseze. Iar in Romania inca sunt conditii exact ca in Evul Mediu.
9. Prizonierii poarta uniforme!
Poate in filme! Uniformele sunt purtate doar in cateva tari. In cele mai multe, prizonierii sunt liberi sa poarte ce le place. In Franta, de exemplu, imbracamintea este la alegere. Cu exceptia cazurilor de siguranta.
10. Mitul “30 de zile de iad” sau carcera
Unii cred ca este mai mult decat un cantec. In multe seriale TV (Prison Break, Supernatural) si multe alte seriale si filme politiste intotdeauna gasim un detinut care este aruncat la carcera dintr-un motiv sau altul. De obicei disciplinar si abuziv. Pentru pedeapsa sau razbunare.
Insa suntem asigurati ca aceste conditii sunt umane si igienice. In plus, respectivii detinuti sunt izolati pentru binele lor, al colegilor sau al gardienilor.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
5