Top 10 mituri despre 5G, apocalipse si sclavie mondiala

Iarasi vine Apocalipsa. Si de data asta este una super tehnologizata. Isteria COVID-19 odata incheiata, desi varful epidemiei este departe de a se fi instalat, romanii trec mai departe la un capitol mai promitator: Apocalipsa 5G. Aceiasi oameni care nu inteleg cum functioneaza un router, incearca explicatii halucinant de hazardate despre cum noua retea 5G va distruge lumea sau va activa virusuri.

In timp ce medicii se plang disperati prin spitalele romanesti ca nu au echipamente de protectie, cetatenii foarte bine informati ai acestei tari enunta teorii retardate. Si nici macar astea orginiale, ci imprumutate desigur de la vecini.

 

Mitul tehnologiei 5G

Ce este tehnologia 5G si cu ce ne ajuta ea? Oamenii se vor teme intotdeauna de ceea ce nu cunosc. Iar subiectul 5G era oricum unul destul de complex si delicat. In secolul al XIX-lea oamenii au iesit sa protesteze impotriva stalpitlor de curent electric. Desigur, le era foarte frica ca vor fi curentati cand merg pe strada. Astazi realizam ca nu exista niciun pericol si curentul electric i-a scos pe multi din Evul Mediu. Revoltele impotriva tehnologiei sunt la moda: revolte impotriva vaccinului, revolte impotriva retelelor wireless, revolte impotriva satelitilor lui Elon Musk. Si toate astea sunt presarate cu niste conspiratii mondiale in care reptilienii sau Bill Gates vor sa ne introduca cipuri.

Pe adresa redactiei noastre au sosit multiple emailuri in care eram avertizati de posibile invazii. De unde va intrebati? De sus? Niste cetateni turmentati si nespus de ingrijorati au sesizat pe cer urmele satelitilor lansati de compania lui Elon Musk. Celebrul SKYLINK. Si au crezut ca au venit extraterestrii peste ei.

De 5G se vorbea inca de acum 10 ani cand a inceput cu adevarat munca de cercetare si dezvoltare in domeniu. Nu eram siguri cand va fi implementata tehnologia, dar ne gandeam cu siguranta ca Romania va sta la coada. Dar, nesperat pentru noi, Romania este una dintre tarile cu cea mai mare viteza la internet din Uniunea Europeana.

Acum 10 ani ne-am gandit la “Internet of things”, astazi urlam ca din gura de sarpe ca ne radiaza antenele. Viitorul bate literalmente la usa, iar noi, ingroziti de teorii ale conspiratiei aberante, nu vrem sa-i dam drumul.

De ce ne sperie tehnologia 5G? Ce stim si ce nu stim despre ea? Cum s-a iscat aceasta isterie si cum ne va afecta ea?

Citeste mai multe despre Cum ne influenteaza pseudostiintele viata?

 

Cat de sigura este tehnologia 5G?

Voi incepe prin a spune ca nimnic nu este sigur in lumea asta. Pana la urma si inventatorul dinamitei credea ca va aduce pacea. Insa pentru asta avem experti. Iar ei ne asigura, cel putin in acest moment, ca nu exista riscuri pentru sanatatea umana. Decat pentru cea psihica, probabil.

Avem aici chiar si un reputat si respectat profesor de fizica, domnul Prescura care ne explica aici ce este 5G-ul si cu ce se mananca.

Cel mai important lucru este sa stim suficiente detalii pentru a nu cadea in capcana conspiratiilor sau a ocultei mondiale.

 

Cum functioneaza tehnologia 5G?

Pana acum nu am vazut pe nimeni plangandu-se de cat de repede merge internetul. Nicaieri in lumea. Ba chiar, calatorind foarte mult, am descoperit ca italienii au cel mai prost internet din lume, iar in Franta, Olanda, Germania sau alte tari dezvoltate un internet de viteza mica costa foarte mult. Asadar, din acest punct de vedere putem spune ca suntem privilegiati: avem viteza mare si costuri reduse.

In plus, indiferent ca stai la semafor sau esti in mijlocul unui camp, poti face streaming la greu. Pe YouTube, Twich, HBO Go, Netflix sau orice alta platforma care “mananca” mult trafic si existau mereu probleme de conectivitate. Mai tineti minte acel “buffering” cand asteptai cu anii sa se incalce un videoclip? Ei bine, asa ceva nu mai exista. Poti vedea zeci de seriale online linistit. Pe telefon. Asta era ceva de neconceput acum 10 ani. In anii 2000 puteai sa adormi pana se descarca un album de muzica de pe un torrent. Astazi nu ai timp sa te duci la baie pana se downloadeaza un intreg sezon sau un Blu-ray de cativa GB. Mai tineti minte hardurile de 160 Gb? Acum ai asta chiar pe telefon.

Si viteza a tot crescut! Nu s-a plans nimeni pana acum de 4G, corect? Atunci de ce sa credem ca noua tehnologie 5G ne va afecta sanatatea?

Ar fi cumplit sa poti juca Fortnite pe telefon? Sa comanzi toate electrocasnicele din casa printr-o simpla apasare de buton? Poate si masina? De la 4G la 5G era doar un pas, necesara fiind doar infrastructura. Vom obtine astfel o viteza mai mare de transfer. Dar asta nu se rezuma doar la jocuri si filme. Ne putem gandi la un viitor in care vom avea masini autonome si chirurgie realizata de la distanta. Internetul nu va mai avea nici timpi morti.

Insa cercetatorii si cetatenii sunt ingrijorati de faptul ca 5G opereaza pe frecvente de unde electromagnetice mai inalte decat cele precedente. Cum ne va afecta asta?

Ce sunt undele, vibratiile, oscilatiile si radiatiile?

Ca sa intelegem ce este 5G-ul si daca aceasta tehnologie ne poate face rau, trebuie sa intelegem ce este sunetul. Stiu ca probabil multora nu le-a placut ora de fizica niciodata, dar sunt niste explicatii foarte simple si logice.

Inainte sa citesc articole si sa ma documentez cu un fizician pe tema asta, pot spune un singur lucru: uram fizica. Da, inca din scoala. Si asta mai ales pentru ca nu a stiut nimeni sa mi-o explice. Pana acum intelegeam doar cateva lucruri de baza in ceea ce priveste sunetele.

Spre exemplu, ca daca tipi asa cum trebuie poti sparge un pahar. Asa cum tipa o soprana sau cum urlau parintii la tine cand faceai prostii. Mai stiam si ca al meu caine poate auzi lucruri pe care eu nu le aud. Pentru ca frecventa era foarte joasa. Si, ca daca vecinul da muzica in blana, mobila mea incepe sa se miste. Mai stiam despre lilieci, delfini si ecolocatie, dar cam atat. Insa problema este mult mai complexa.

Sunetul incepe chiar in clipa in care ne nastem. Ba chiar inainte. Exista studii in care bebelusii “aud” ce se intampla in jur inca din burta mamei lor. Mai mult, chiar mitologie ne explica cum lumea a luat nastere dintr-un sunet. De obicei, zeul creator formeaza lumea printr-un singur cuvant.

Iata ce spune si Cristian Presura, celebrul fizician, autorul lucrarii “Fizica Povestita”, Editura Humanitas Laureat al Premiului Academiei pentru fizica “Stefan Procopiu” 2016, Medalia de onoare a Societatii Romane de Matematica 2018, doctor in fizica si cercetator la compania Philips despre aceasta nebunie:

Sunt dezamagit cand vad cat de multa lume se lasa speriata de zvonistica 5G. Cei care reposteaza videoul meu despre 5G primesc multe comentarii negative si ajung astfel sa se simta inconfortabili. Imi pare rau de asta, cum imi pare si mai rau ca prieteni, compatrioti, fiecare cu sufletul si cautarile lor, se lasa dusi de aceasta frica 5G ce nu e reala. Cand eram copil am luat o dioda, o galena si am facut primul meu radio, legand o sarma de calorifer, ca alta era antena. Cand am auzit o voce in galena (slaba, distorsionata) am simtit ca e magie. M-am indragostit instantaneu de ceea ce ramane uimitor: undele electromagnetice. Azi traim cu ele, nu ne putem concepe viata fara ele. De o suta de ani ne inconjoara, ne ajuta. De cand bunicii nostri ascultau muzica populara la radio, iar parintii nostri Romania libera. De o suta de ani de cand le folosim, in forme diferite (electricitatea din pereti, radio AM, FM, 3G, 4G, sia cum 5G) nu avem vreo indicatie serioasa ca radiata lor (dragele mele unde electromagnetice) este altceva decat o radiatie termala. Nu fac decat sa ne incalzeasca, la propriu. Si, atat timp cat tinem intensitatea lor scazuta, nu exista niciun studiu care sa indice vreo problema seriosa. Aparatul cu microunde are 1000 de wati (se pare ca plurarul Watt e fara un t in romana), iar telefonul este construit sa nu emita mai mult de 3 wati in total. Telefoanele mobile si antenele sunt construite sa nu ne dea mai mult de 2 wati pe fiecare kilogram al trupului nostru. Tot atat cat ne incalzeste radiatia luminosa a unui bec daca ne apropiem de el. Telefoanele se apropie eventual de maxim cand sunt tinute aproape de ureche. In rest, undele electromagentice de la telefonele mobile sau de la antene incalzesc cu mult sub un Watt/Kg. Nu sunt ionizante, nu “rezoneaza” cu celulele noastre, si nu dau efecte adverse care sa fi fost bine documentate. Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus undele radio la “potential cancerigen”, pentru ca nu a gasit indicii ca ar putea fi cancerigen in om, dar nici nu a putut demonstra ca nu este. Undele eletromagnetice sunt in aceeasi categorie de “potential cancerigen” precum castravetii murati. Mult mai sus, la “probabil cancerigen”, se gasesc cele unde indicatiile de cancer sunt mai serioase. Aici se include de exemplu carnea de vita. Iar la categoria cancerigen sigur (unde e si tutunul), intra carnea procesata si cea afumata. Pana si dragii nostri mici genereaza substante cancerigene prin procesul de ardere. Si atunci? Ma tem ca ne speriem cu totii de lucruri mai putin relevante, intr-o perioada in care pericolele relevante nu pot fi ignorate.

Asadar, de ce credem ca undele electromagnetice sunt periculoase? Cine a inventat acest mit si de ce? Cat de vatamatoare sunt aceste unde?

Virusuri, infectii, boli cardiovasculare, obezitate, iata unele dintre pericolele reale pe care trebuie sa le infruntam daca vrem sa atingem varste rezonabile si sa ne bucuram de ele. Radiatia undelor electromagnetice este termala, ne incalzeste, asa cum suntem incalziti de lumina soarelui. Undele electromagnetice inca imi sunt prietene. In toate articolele pe care le-am primit de la contestatari, incercand sa demonstreze opusul, nu am gasit pana acum nimic cu adevarat serios. Imi cer iertare de acest mesaj lung, ma simt oarecum vinovat fata de cei care reposteaza videoul meu iar apoi primesc o gramade de comentarii negative ce ii fac sa se simta inconfortabili. Probabil stau si se gandesc daca au facut bine, sau stau si se gandesc daca totusi protestatarii nu au dreptate. Eu nu le pot da nici siguranta, nici liniste. Ceea ce le pot da eu este experienta profesioala pe care am folosit-o sa citesc cu atentie contestatiile si sa ii asigur ca acolo nu am gasit ceva serios. Dupa mine, cu tot ceea ce stim pana acum, undele electromagentice ne sunt prietene. Pe de alta parte, daca societatea decide sa puna stop dezvoltarii lor in directia 5G, asa cum se incearca in alte tari, eu voi accepta linistit decizia. Chiar daca impactul economic exista, daca se pierd anumite oportunitati de bussines, mult mai important este sa invatam sa traim cu totii impreuna, sa ne ajutam in situatiile cu adevarat dificile, asa cum este aceasta de acum.

Acelasi Cristian Presusa ne asigura ca nu avem de ce sa ne ingrijoram! Undele sunt ceva normal in viata noastra:

Tot ce este in jurul nostru este unda: zgomotul facut de masini pe strada, bondarul care ne deranjeaza, televizorul care merge in fundal. Unda  este o vibratie, De aici ajunge la notiunea de frecventa adica numarul de oscilatii care încap într-o secunda, având drept unitate de masura hertzul (Hz). 1 Hz = 1 oscilatie completa/secunda. Aruncati o piatra in lac si veti obtine acelasi lucru – observati cate ondulatii apar intr-o secunda, cate valuri sunt produse de impactul pietrei.

Cele mai familiare unde sunt sunetele. Urechea umana percepe sunete (sub forma vibratiilor aerului) doar în gama 20Hz – 20KHz, adica sunete între 20 de oscilatii pe secunda, sunete joase, sau basi, pâna la 20.000 de oscilatii pe secunda, adica sunetele înalte.

Sub 20Hz vorbim de infrasunete, unde se încadreaza si vibratiile care preced un cutremur. Tocmai de aceea nu putem auzi sosirea unui cutremur. Desi aceste sunete nu sunt auzite de urechea umana, exista animale precum cainii care le pot auzi. Acestea se numesc ultrasunete. Ele se regasesc in sonare sau in ecografe.

 

Ce sunt radiatiile si cum ne pot afecta ele?

Ajungem si la frecvente. De data aceasta incercam sa intelegem cum ne pot afecta ele. Va mai aduceti aminte de radiourile vechi cu antena? Ele functionau pe unde lungi, medii, scurte sau ultrascurte (asa cum sunt facute astazi transmisiunile radio).

Cu cat frecventa este mai mare ajungem la cele rezervate televiziunii. Apoi la cele folosite de telefonia mobila si Wi-Fi-ul si el cu mari probleme la vremea lui. Lumea a crezut ca va fi radiata sau ca va avea diferite probleme din cauza expunerii la wi-fi. Pe langa aceste unde mai exista si

  • microundele de la cuptoare,
  • undele radar la avioane,
  • unde infrarosii pe care le simtim vara pe piele, dar nu le putem vedea

Dar deabia acum treaba devine interesanta. Deabia aici putem vorbi de cele care dauneaza sanatatii umane:

  • ultravioletele
  • razele X folosite la radiografii
  • razele Gama (alea de l-au verde pe Hulk)
  • radiatii nucleare
  • radiatii cosmice

 

5G deja exista!

De ce exista o continua cursa pentru viteze mai mari? De ce ne tot dorim viteze mai mari? Parca doar ieri vorbeam despre 4G? Ei bine, vrem frecvente mai ridicate, si deci viteze mai mari. Si pentru asta este nevoie de antene. Ca sa iluminezi o strada mai bine, ai nevoie de stalpi de lumina mai multi.

Undele fac deja parte din viata noastra. Singura diferenta intre undele folosite acum de posturile de radio sau de telefonia 4G este ca aceste frecvente vor fi mai ridicate.

Va mai aduceti aminte internetul prin dial-up? Practic, conexiunea la internet se facea pe o linie telefonica. Frecventa mai mare inseamna trasmiterea unui volum mai mare de informatie intr-un timp mai scurt. Vrem sa mergem din nou pe drumuri judetene paradite sau ne dorim autostrazi cu mai multe benzi ca in Occident? Ganditi-va ca si acum unii dintre voi va plimbati prin bucatarie ca sa prindeti semnal la telefon. Noile antene 5G nu vor face altceva decat sa imbunatateasca semnalul si sa ne faca viata mai usoara si accesul la informatie mai facil.

 

Cum ne va afecta 5G-ul sanatatea?

Undele nu sunt in general daunatoare sanatatii umane. Dar si aici trebuie respectate niste reguli. Nici alcoolul sau zaharul in exces nu fac bine sanatatii. Nici expunerea la soare. Sunetul este daunator doar daca depaseste o anumita intensitate. Spre exemplu, o grenada a mascatilor explodeaza langa tine si te trezesti cu trauma sonora.

Undele 5G fac parte din aceeasi categorie de frecventa cu undele din cuptorul de microunde. Asta inseamna desigur ca incalzesc, insa diferentele dintre ele sunt foarte mari. Totul tine de intensitate. Iar acest nivel periculos pentru om nu este atins. Puterea de emisie a unui telefon nu poate face asta, Un telefon 3G are o putere de 0,25W, iar un cuptor cu microunde are intre 800 si 1.000W. Deci cu siguranta nu ne va fierbe capul daca stam cu telefonul la ureche. Dar nu v-as sfatui sa va bagati capul in cuptor!

Sa ne gandim si la avantajele imense ale conexiunilor tip Internet of Things. Pana la urma de la medicina la agricultura, de la telefonie mobila pana la robotica, totul va evolua intr-un ritm alert datorita acestei descoperiri.

Mai mult de atat, dovezile stiintifice ne arata ca inmultirea antenelor vor insemna implicit o putere mai mica de emisie si radiatie de camp electromagnetic.

Tehnologia 5G va presupune folosirea dinamica a unui mix de frecvente radio. Dezvoltarea 5G va presupune o densificare a site-urilor de câteva ori fata de cele existente în prezent, adica daca, spre exemplu, un operator are acum 10.000 de site-uri va trebui sa ajunga la 30-40.000 de site-uri.“, a declarat Eduard Lovin, vicepresedinte al autoritatii de reglementare în comunicatii (ANCOM).

În 2011, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC) a format un grup de lucru alcatuit din 30 de experti din întreaga lume, care sa evalueze efectele biologice ale radiatiilor electromagnetice, inclusiv riscul acestora de a cauza cancer. Rezultatele concluziilor grupului au fost publicate în revista Lancet Oncology.

Oamenii de stiinta au evaluat dovezile existente în literatura de specialitate care aratau o posibila corelatie între radiatia electromagnetica produsa de telefonul mobil si riscul de aparitie al unor cancere ale sistemului nervos central. In urma analizelor, au încadrat radiatia electromagnetica în grupul 2B, ca „posibil carcinogen”.

Dar in aceasta clasa sunt incluse si muraturile, extractul de aloe vera, pudra de talc, gazele de esapament, precum si anumite medicamente printre care contraceptivele orale pe baza de progesteron. Bauturile alcoolice si alimentele procesate sunt încadrate într-o clasa mai înalta de risc.

Multe din substantele folosite în fabricarea detergentilor, sampoanelor sau cosmeticelor sunt încadrate ca posibili carcinogeni.  Cu toate astea, le folosim zilnic!

 

 

Bibliografie:

  1.  de Looper, Christian (March 27, 2020). “What is 5G? The next-generation network explained”
  2. Hoffman, Chris (January 7, 2019). “What is 5G, and how fast will it be?”How-To Geek website. How-To Geek LLC.
  3. Horwitz, Jeremy (December 10, 2019). “The definitive guide to 5G low, mid, and high band speeds”
  4. Shatrughan Singh (March 16, 2018). “Eight Reasons Why 5G Is Better Than 4G”
  5. Forum, C. L. X. (June 13, 2019). “1 Million IoT Devices per Square Km – Are We Ready for the 5G Transformation?”
  6. Segan, Sascha (December 14, 2018). “What is 5G?”PC Magazine online
  7. Rappaport, T.S.; Sun, Shu; Mayzus, R.; Zhao, Hang; Azar, Y.; Wang, K.; Wong, G.N.; Schulz, J.K.; Samimi, M. (January 1, 2013). “Millimeter Wave Mobile Communications for 5G Cellular: It Will Work!”. IEEE Access1: 335–349. 
  8. Nordrum, Amy; Clark, Kristen (January 27, 2017). “Everything you need to know about 5G”IEEE Spectrum magazine. Institute of Electrical and Electronic Engineers. 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 556 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Top 10 mituri despre 5G, apocalipse si sclavie mondiala”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.