La fel ca multi conducatori de pe vremuri, înainte de a avea apa curenta, wcuri moderne si cuptoare cu microunde, faraonii Egiptului erau considerati cei mai jmecheri de pe pamant. A, stai, noi si acum avem WC-uri in fundul curtii. Teoretic, doar zeii puteau rivaliza cu valoarea unui faraon. Deaia erau atat de plini de haur. Având în vedere ca vechii egipteni se închinau unor zei cu cap de crocodil sau sacal, probabil faraonii le pareau chiar draguti. Asadar, deasta cred eu ca i-au lasat sa scape cu lucruri destul de ridicole atunci cand erau la putere. Cum ii lasam noi pe astia care sunt la putere acum, nu? Eu sunt Delmo si azi la Mythologica vom vedea impreuna care sunt cele mai nebunesti 10 lucruri facute vreodata de faraonii egipteni. Adica cu ce au scapat si ce tampenii imense au facut?
-
Faraonul Psamtik al III-lea si-a lasat armata sa fie învinsa… pentru a salva niste pisici
Dupa cum va amintiti din filmele Mumia, pisicile erau la mare valoare în Egiptul antic. Acest lucru se datoreaza în mare parte faptului ca animalul era strâns legat de zeita razboiului cu cap de pisica, numita Bastet. În plus, pisicile erau venerate pentru rolul pe care îl jucau în protejarea magaziilor de alimente si a caselor de boli prin uciderea daunatorilor precum serpii si sobolanii. Drept urmare, în Egiptul antic era considerata o crima sa faci rau unei pisici. La noi parca deabia s-a votat legea aia cu violenta impotriva animalelor, nu? Deci egiptenii, cu 500 de ani inaintea erei noastre erau mult inaintea noastra. Si nu numai era vorba ca nu aveai voie sa faci rau unei pisici, dar nici nu trebuia sa permiti sa i se intample ceva. Cred ca deaia sunt acum atat de multe clipuri cu pisici pe YouTube. Probabil pisicile conduceau in secret Egiptul antic. E si asta o teorie, nu?
Poate cel mai mare exemplu legat de un faraon care pune bunastarea pisicilor peste cea a propriului popor a fost atunci când faraonul Psamtik al III-lea a spus literalmente armatei sale sa nu lupte, deoarece un comandant inamic eliberase sute de pisici pe câmpul de lupta. Comandantul respectiv a fost regele persan Cambises al II-lea, care, stiind despre dragostea pisiceasca a egiptenilor si-a pus oamenii sa adune cât mai multe pisicute înainte de lupta si le-a ordonat sa le elibereze in fata portii unei fortarete strategice din Egipt, împreuna cu eliberarea altor sute în rândurile inamicilor ca sa le impiedice inaintarea.
Egiptenii, sub amenintarea cu moartea din partea faraonului lor, nu au avut de ales decât sa-i lase pe oamenii lui Cambyses sa intre direct în oras fara sa le faca nimic. Soldatii lui Cambyses au sacrificat apoi metodic pe oricine îndraznea sa-i provoace, folosind scuturi cu pisici desenate pe ele, pentru ca, da, chiar si lovirea unei imagini a unei pisici în Egiptul antic era suficienta ca sa-ti faca probleme.
Rezultatul final a fost o victorie totala pentru Cambyses, care a sarbatorit într-un mod demn. Glumeam. El a ordonat armatei egiptene învinse sa marsaluiasca pentru el, în timp ce arunca cu pisici în ei si le insulta zeul. Din fericire pentru Psamtik, asta nu e cel mai jenant lucru din topul nostru.
-
Faraonul Menes, legendarul faraon care a fost ucis de un hipopotam furios
Faraonul Menes a fost primul faraon al Egiptului, iar viziunea sa de a unifica întregul Egipt sub un conducator tine deja de legenda. Nu pentru ca a fost atat de minunat, ci pentru ca nu stim practic nimic despre viata sau domnia lui. Doar ca a fost ca in povesti: cu mult, mult timp în urma.
De fapt, istoricii se pot baza doar pe câteva detalii cheie din viata lui Menes: ca a condus Egiptul într-o perioada de relativa pace, ca a fost respectat de poporul sau si ca a fost calcat în picioare de un hipopotam dupa 62 de ani pe tron. Nu se stie exact cum si-a gasit sfârsitul Menes în mâinile, pardon, picioarele unui hipopotam, pentru ca se pare ca acesta nu este un detaliu pe care cineva l-a crezut demn de mentionat. Tot ce stim cu siguranta este ca, într- un fel, primul faraon egiptean a fost luat pe sus în mod misterios, în timp ce era înconjurat de paznici, de un hipopotam. In Africa, hipopotamii continua sa faca cele mai multe victime, ucigand peste 500 de oameni pe an.
-
Apropo de faraonii morti, stiai ca…Faraonul Ramses a primit chiar un pasaport, mult timp dupa ce a murit
Ramses al II-lea este considerat a fi fost unul dintre cei mai mari conducatori ai Egiptului antic, judecând dupa câte monumente au fost construite în numele sau si dupa faptul ca a fost cunoscut sub numele de Ramses cel Mare de catre supusii sai. Daca vreti sa aflati mai multe despre acesti faraoni interesanti si epoca lor va las un link mai jos in descriere. Dupa o cariera lunga de 96 de ani ca faraon, Ramses era probabil nerabdator sa petreaca timp de calitate singur, ca un cadavru într-un sicriu de aur, dar muzeele lumii aveau alte idei.
La fel ca multi mari faraoni, mumia lui Ramses a fost exhumata si expusa într-un muzeu, mostenirea lui de aproape un secol ca om considerat zeu, s-a rezumat la o cutie de sticla ca sa fie vazut de toata lumea. În 1974, dupa ani de zile, cadavrul lui Ramses îsi arata vârsta si s-a convenit sa fie trimis la un laborator din Paris pentru a fi înfrumusetat.
Nevrând ca amintirea unuia dintre cei mai mari faraoni sa fie insultata prin înscrierea lui ca bagaj, guvernul egiptean i-a acordat lui Ramses un pasaport oficial egiptean pentru calatoria sa. Pe lânga mentionarea numelui si a vârstei sale (aproximativ 3.000 de ani la momentul în care a zburat), pasaportul cuprindea si ocupatia lui Ramses, adica „rege”. Puteau sa-i zica si “bagaj de mana” sau “sefu la bani”.
-
Faraonul Sesostris si statuile sale mari de vagin
Faraonul Sesostris este un faraon care poate sa fi existat sau nu, istoricii moderni crezând ca el poate fi de fapt o figura inventata, povestile spuse despre el fiind culese din vietile mai multor faraoni din istoria Egiptului. Acesti faraoni îi includ pe Ramses cel Mare si Seti I. Drept urmare, nu stim exact cui este de fapt atribuita povestea urmatoare, dar a trebuit sa o împartasim, pentru ca… ei bine, veti vedea.
Povestea spune ca Sesostris a fost un lider militar incredibil de încrezator, care era avid sa lupte, batjocorindu-si deschis dusmanii care luptasera prost si aplaudându-i pe cei pe care îi credea ca luptasera onorabil. În acest scop, se spune ca faraonul a început sa ridice statui în mijlocul oraselor cucerite, de fapt statui cu un vagin urias. O insulta simbolica care sugereaza ca armata orasului cucerit a luptat ca femeile. Din nou, nu suntem siguri despre cat de reala este aceasta poveste pentru ca vine de la prietenul nostrum Herodot, caruia ii placea panarama si teatrul. Dar hei, povesti cu vagine nu vezi prea multe.
-
Faraonul Akhenaton a scapat de religie, asa ca Egiptul a scapat de el
Akhenaton este un faraon remarcabil pentru doua lucruri: încercarea de a introduce monoteismul în Egiptul antic si reactia rezultata care l-a aproape l-a sters din istorie pentru totdeauna.
Practic, Akhenaton a încercat sa abandoneze credintele religioase traditionale egiptene, dar si religia oficiala cu mai multi zei si, în schimb, a încercat sa-si convinga poporul si preotii sa creada si sa se închine unui singur super-zeu numit Aton, adica Soarele. Poate pentru ca Aton era un disc de lumina cu zeci de brate în loc de un om-crocodil sau om-sacal, poporul Egiptului a respins în mare parte aceasta noua religie si, la doar câteva zile dupa moartea lui Akhenaton, fiecare referire la Aton – si, prin extensie, Akhenaton (care s-a autointitulat reprezentantul lui Aton pe Pamânt ca un fel de papa-soare) – a fost stearsa din intregul Egipt.
Absolut tot, de la templele vaste construite de faraon pâna la simple vase de gatit care purtau o imagine a lui Aton, au fost distruse, iar Akhenaton însusi a fost catalogat drept tradator, fiecare mentiune despre domnia sa fiind stearsa din toate documentele istorice. Acest proces a fost atât de complet încât savantii moderni nu aveau idee ca Akhenaton a existat pâna la sfârsitul secolului al XIX-lea, când au fost descoperite unele dintre elementele care au supravietuit epurarii noii sale religii.
-
Multi faraoni s-au masturbat ceremonial în Nil
Dupa vagine, trebuia sa urmeze ceva si mai minunat! Ei bine, masturbarea a jucat un rol surprinzator de important în cultura egipteana antica, povestea creatiei lumii implicând literalmente pe unul dintre multii lor zei masturbându-se în cosmos pentru a crea viata asa cum o cunoastem. Deoarece faraonii erau vazuti ca fiind practic chiar sub zeii Egiptului antic, era normal ca ei sa se antreneze si sa arunce din când în când niste sos în Nil. Wow, deabia acum mi-am dat seama cat de descriptiva e imaginea asta! Eu nu mai fac baie niciodata in Nil!
Ideea din spatele acestei practici bizare era ca, la fel ca zeii dinaintea lor, faraonul infuza râul cu samânta sa sfânta, încurajând viata sa izvorasca din apele sale sub forma unei recolte bune. Desigur, nu fiecare faraon a facut asta, dar clar intra la capitolul ridicol si nebunesc. Sau depinde mult de timpuri, nu? Ceea ce era firesc in antichitate, astazi pare bizar, ilegal sau imoral.
-
Regina-Faraon Hatshepsut si marea ei barba falsa
În timp ce imaginea unui faraon egiptean antic este, fara îndoiala, cea a unui barbat bronzat, cu pielea aurie, cu un toiag strâmb, o palarie proasta si o barba ciudata, Egiptul a avut si partea sa echitabila de faraoni detinatori de vagine. Printre ei s-a numarat si Hatshepsut, unul dintre cei mai celebri conducatori ai Egiptului si o femeie incredibila, cu una dintre cele mai lungi si de succes domnii ale oricarui conducator din istorie. Pe lânga stabilirea unor rute comerciale majore care au ajutat la umplerea cuferelor egiptene cu aur si diverse mirodenii, lui Hapshetsut i se atribuie, de asemenea, inventarea acelui creion de ochi ucigas pe care îl purtau toti faraonii.
Istoria noteaza ca sexul lui Hatshepsut a fost rareori o problema pentru supusii ei si au fost construite multe statui în onoarea ei, având trasaturile ei delicate si, în mod ciudat, o barba mare. In Egiptul antic, acea barbita ciudata era un simbol al „puterii faraonice” si toti faraonii, barbati si femei, trebuiau sa aiba unul în timpul ceremoniilor speciale. Problema pentru Hatshepsut, ca si pentru alti faraoni de sex feminin si chiar pentru faraonii barbati era ca nu puteau sa-si lase o barba decenta. Ca atare, barbi false elaborate au fost construite pentru a fi folosite de faraonii carora, indiferent de motiv, nu le-a placut ideea de a creste si de a mentine o barba adevarata.
Totusi, Hatshepsut a mers mai departe si a luat lucrurile in serios. Statuile ei au calitati si trasaturi feminine, dar corp de barbat si celebra barbita. Daca vreti sa aflati mai multe despre aceasta incredibila regina a faraonilor aveti linkul in descriere.
-
Cleopatra a fost livrat goala intr-un covor
Cleopatra, ca si Hapshetsut, a fost una dintre celebrele femei-faraon ale Egiptului. Cu toate acestea, spre deosebire de Hapshetsut, care a facut tot posibilul pentru a aparea ca barbat, Cleopatra era renumita pentru ca si-a folosit viclenia feminina pentru a-si deschide propria cale. Acest lucru nu poate fi mai bine rezumat decât prin povestea despre seducerea lui Iulius Caesar.
Povestea spune ca regina Cleopatra era renumita în întreaga lume antica pentru ca era atât frumoasa, cât si exceptional de vicleana. Ea a cautat sa obtina ajutorul lui Cezar pentru a-si consolida puterea politica în timpul unei vizite diplomatice a conducatorului roman. Vazând ca, la momentul în care s-au întâlnit, Cezar era un barbat de 52 de ani, iar ea o tânara nubila de 20 de ani, Cleopatra si-a dat seama ca cel mai bun mod de a face acest lucru ar fi probabil vaginul ei.
Pentru a se asigura ca Cezar nu va avea nicio sansa sa-i respinga avansurile, ea s-a dezbracat complet si i-a pus pe câtiva sclavi sa o ruleze într-un covor urias (unele surse spun lenjerie de pat), cerand sa-i fie livrate lui Cezar drept „cadou”. Sclavii au batut la usa lui Cezar, i-au spus ca au un cadou pentru el, apoi au desfasurat tesatura spre picioarele patului sau, dezvaluind o Cleopatra goala, care l-a invitat apoi sa faca sex.
Relatia de dragoste care a rezultat dintre Cezar si Cleopatra a format unul dintre cele mai influente cupluri din lumea antica si totul a început cu o femeie goala rostogolita pe covor. Ups!
-
Faraonul Pepi al II-lea si sclavii sai acoperiti cu miere
Faraonul Pepi al II-lea a fost un faraon destul de neremarcabil, luând în considerare toata domnia sa. Sigur, el a condus Egiptul si, probabil, a facut si treaba aia urata in Nil de câteva ori, da, da, tot de masturbare zic, dar în timpul domniei sale s-a multumit în mare parte sa se distreze cu mâncare si sa se relaxeze cu Ra scalându-se fara camasa sub soarele egiptean arzator. Pepi avea totusi un necaz. Nu-i placeau de fel mustele, în special când încerca sa manânce, ceea ce era o problema pentru ca Pepi baga la fiecare masa ca spartul.
Pentru a contracara aceasta problema, regele Pepi avea un sclav desemnat în anturajul sau considerabil acoperit cu miere în fiecare zi. Acest sclav atragea invariabil mustele, care se blocau in miere si, astfel, nu puteau sa-l deranjeze pe Pepi în timp ce mânca. Acest lucru a functionat atât de bine încât Pepi a avut în cele din urma un suport de sclavi acoperit cu miere în fiecare camera a palatului sau, astfel încât sa nu fie niciodata deranjat de muste, demonstrând ca si cele mai minore suparari pot fi evitate complet, doar sa fii bogat si puternic. A, si sa mai ai si o armata de sclavi care doresc sa fie înmuiati în miere.
-
Faraonul Tutankhamon avea un pumnal din spatiu
Nu cred ca mai e cineva pe aici care sa nu aiba vreo idee despre cine este Tutankhamon, asa ca o sa trecem direct la subiect. Cum adica pumnal din spatiu! Pai la cati bani avea! Credeti ca Elon Musk nu si-ar permite unul?
Mai exact, Tutankhamon avea un pumnal mic, iar expertii cred ca acesta a fost facut din fierul provenit de la un meteorit. Gasit în mormântul faraonului în anii 1920, pumnalul, în ciuda vechimii de mii de ani, este înca suficient de ascutit si astazi, încât astia nu te-ar lasa sa te urci într-un avion cu el.
Dar iata chestia ciudata: nimeni nu este cu adevarat sigur de unde provine pumnalul, deoarece dovezile istorice sugereaza ca egiptenii antici nu erau suficient de avansati pentru a topi fierul, cu atât mai putin sa forjeze o arma folosind metalul spatial. Acest lucru i-a determinat pe istorici sa presupuna ca pumnalul a fost un dar de la o natiune straina care detinea acea tehnologie. În timp ce istoricii sunt destul de încrezatori ca natiunea straina nu au fost una de pe Marte, astia de la Ancient Aliens au mancat pe paine teoria asta.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.