Top 10 insule grecesti de vizitat, legendele si mitologia lor

Casutele albe, marea de azur si plajele romantice cu parfumuri mediteraneene ale insulelor grecesti continua sa atraga de milenii vizitatori de pe toate meridianele lumii, incantati sa descopere in aceste locuri nu doar farmecul asezarilor elene, ci si aura lor mitologica de neegalat.

Dar cand calatorul are de ales dintr-un numar de peste 5000 de insule si insulite, nu e tocmai floare la ureche sa se alcatuiasca un top al celor mai interesante destinatii in acest context.

Numele multora din aceste insule trimite frecvent la legende izvorate din mituri ancestrale – Grecia constituind fara indoiala unul din taramurile cele mai bogate in personaje, evenimente si credinte populare ancorate in universul mitologic de pe intreg cuprinsul planetei.

Desigur, nu e suficienta o simpla vacanta pentru a patrunde in esenta tuturor acestor caracteristici si a cunoaste pe deplin secretele Greciei si particularitatile istorice care-i zugravesc identitatea, dar asta nu ne impiedica sa propunem in cele ce urmeaza zece destinatii insulare grecesti, cu adevarat magnifice:

  1. Skyros

Se regaseste in partea occidentala a Marii Egee, facand parte din arhipelagul insulelor Sporade, este cea mai linistita insula din acest buchet: faptul ca pozitia sa strategica a determinat autoritatile sa implementeze o baza militara la nivelul sau a contribuit la un plus de sobrietate in materie de divertisment.

Dar daca va aflati in cautare de liniste si pace, cele mai frumoase plaje ale insulei pe care le aveti la dispozitie pentru a va relaxa sunt Gyrismata, Atitsa, Palamari si Ahrounes.

Din punct de vedere al rezonantelor mitologice, Skyros este legata de numele eroului Tezeu, intrucat legenda sustine ca acesta din urma ar fi murit tocmai pe aceste meleaguri, cand regele local Lycomedes il impinse de pe marginea unei prapastii intr-un hau fara fund.

  1. Naxos

Este insula cu cea mai insemnata intindere din arhipelagul Cicladelor, acoperind circa 430 de km2 in apele Marii Egee si anticul centru al civilizatiei cicladice de odinioara, ceea ce o inscrie in topul celor mai populare destinatii turistice, gratie atractiilor istorice constituite de ruinele impresionantelor temple antice.

Plajele sale sunt luate cu asalt indeosebi de catre amatorii de kitesurfing, dar si pentru cei ce adora practicarea oricaror sporturi nautice, intrucat insula e presarata cu baze si cluburi sportive ce se intrec in oferte dedicate acestyi domeniu de divertisment.

Cele mai frumoase plaje sunt la Alikos, Plaka si Kastraki, dar exista si alternativa celor de la Agia Anna, Agios Prokopios sau Agios Georgios.

Legendele elene stravechi rezerva miticului Naxos pagini pretioase, intrucat sustin ca aici ar fi copilarit insusi Zeus, intr-o pestera ascunsa in maruntaiele muntelui Zas.

  1. Milos

Este una din insulele vulcanice de la nord de Marea Creiei, dar si cea mai sudica raportandu-ne la arhipelagul Cicladelor.

Numele acestei insule este puternic ancorat in universul mitologic intrucat aici au fost descoperite maretele statui ale zeitei frumusetei – Afrodita si a zeului marilor si oceanelor – Poseidon.

E o insula micuta, dar de o frumusete care taie respiratia: cele mai incantoare plaje sunt Papafragas, Sarakiniko, Pollonia si Pipikinou.

Cea mai atragatoare caracteristica a sa consta insa in faptul ca detine nu mai putin de 70 de golfuri si golfulete, unele din acestea ascunse si… complet libere, spre incantarea celor ce-si petrec vacantele aici.

  1. Santorini

Aici se poate identifica amestecul perfect al unor ingrediente cheie pentru o vacanta de vis: romanticul asociat tumultoasei vieti de noapte.

De origine vulcanica, austerele sale plaje negre contrasteaza puternic cu albastrul marii si albul casutelor din Fira – asezare cocotata pe versantul vestic al insulei, de unde se pot admira apusuri de soare spectaculoase.

Cele mai frumoase plaje sunt Red Beach (cu nisip de culoare rosu-inchis) si White Beach (cu nisip alb), in timp ce cele mai bine puse la punct sunt cele de la Kamari si Perissa.

Potrivit documentelor istorice, cea mai puternica eruptie a vulcanului de pe insula a avut loc in anul 1613 i.e.n., contribuind la formarea unei noi insulite.

In mitologia greaca, insula Santorini este asociata aventurilor argonautilor porniti in cautarea faimoasei „Lani de aur” – legenda care istoriseste de fapt ca insula ar fi rasarit pe neasteptate din apele marii, potrivit prezicerilor unei ninfe nereide – o creatura imortala benefica, ce facea parte din alaiul zeului Poseidon.

  1. Corfu

Se regaseste in apele Marii Ionice, in vecinatatea costei Albaniei, de care o desparte doar o stramtoare cu distante ce variaza intre 3 si 25 de kilometri fata de faleza albaneza.

E una din cele mai vanate destinatii grecesti, socotita un colt de rai insular, faimos pentru plajele sale albe si marea cristalina, dar si pentru natura necontaminata – caracteristici care o impun in topul preferintelor iubitorilor de vacante pe malul marii.

Pe aceasta insula se afla asa-numitul „Palat al lui Ahile” – faimos de altfel pentru faptul ca imparateasa austriaca Sissi isi petrecea aici vacantele de vara. este un edificiu impunator, cu o pronuntata nota arhitecturala neoclasica, ridicat in anul 1890 si mobilat  in stil somptuos, inclusiv cu sculpturi nenumarate si gradini de o rara frumusete.

Cele mai frumoase plaje sunt Paleokastritsa, Myrtiotissa si Agios Giorgios Pagi.

Numele insulei se datoreaza ninfei Corfu, a carei frumusete rapitoare il determina pe Zeus sa se indragosteasca, sa o rapeasca si s-o poarte tocmai pe aceasta insula.

  1. Delos

Se regaseste la randul sau in pleiada arhipelagului insulelor Ciclade, constituind in antichitate un veritabil pivot central din punct de vedere spiritual pentru lumea elena; e mai putin frecventata de turisti in cautare de distractii, dar respira istorie la tot pasul.

Potrivit legendelor grecesti, acesta ar fi locul de nastere al zeitei vanatorii – Artemis, dar si a zeului soarelui, Apollo.

Aici se afla cele mai intinse situri arheologice din intregul areal al Marii Mediterane, la nivelul carora si in prezent se lucreaza intens pentru aducerea la lumina a nenumarate artefacte antice.

Cea mai mare parte a acestora a luat deja drumul unor muzee de renume international din Franta, Grecia sau Italia, dar insula mai detine inca secrete fara numar, pe care specialistii cauta sa le descifreze cu infigurare.

  1. Creta

Leagan al civilizatiei minoice – cea mai timpurie de pe intreg Batranul Continent – Creta are o multime de surpize placute de oferit oricui o viziteaza, de la plaje intinse si amenajate conform celor mai pretentioase standarde, la coltisoare de o splendida salbaticie pe costele sale meridionale si creste muntoase spre interior, care invita la drmetii pe carari in inima naturii.

Aspectul caraibic al lagunei de la Elafounissi, magnificul palat din Cnossos si ospitalitatea locuitorilor insulei contribuie fara indoiala la asigurarea unei vacante de vis pana si pentru cei mai cusurgii vizitatori.

Cele mai bune plaje se afla la Elafonisi, Gramvousa si Gavdos.

Este insula careia mitologia greaca i-a rezervat un loc privilegiat pe panoplia sa de aur, intrucat aici s-ar fi aflat salasul Minotaurului – creatura infricosatoare, cu grumaz si picoare de om, dar cu cap de taur.

  1. Kos

Este insula care concentreaza milenii de istorie, cu momente marcante, ale caror vestigii sunt vizibile si azi in piete, targuri si biserici, intr-o proportie atat de mare incat se reflecta pana si asupra lungilor sale plaje.

Dar insula Kos nu surprinde doar prin zestrea sa de istorie, ci si prin amestecul cultural datorat vecinatatii cu Turcia, aflata la numai 4 km distanta.

Cele mai atragatoare plaje sunt: Agios Fokas, Mastichari, Camel si zona Kefalu.

Rezonantele mitologice plaseaza insula Kos in universul Herculean intrucat sustine istoria potrivit careia eroul legendar ar fi luat cu asalt acest taram indragostindu-se de Calciope, fiica regelui Euripilo, care se opunse cu strasnicie atacului lui Hercule, dar sfarsi prin a fi ucis de acesta.

Legenda istoriseste ca insula intreaga fu scaldata in sange, Calciope il respinse pe Hercule coplesita de durere, iar eroul lua drumul catre Flegra, unde ajuta zeii sa triumfe in lupta impotriva Gigantilor; prezenta lui Hercule era absolut necesara in acest context intrucat doar un om putea sa infranga Gigantii.

  1. Kythira

Desi ceva mai indepartata de grupul principal al insulelor ionice, la sude de Pelopones, Kythira este socotita una din acestea, aflata intr-o zona strategica, intre Grecia continentala si insula Creta.

Particularitatea pozitiei acestei insule este legata de prezenta placii tectonice grecesti, care genereaza frecvent cutremure cu epicentre situate in imediata vecinatate a insulei sau chiar in perimetrul acesteia.

Din perspectiva mitologica si aceasta insula poarta amprenta zeitei frumusetii si iubirii – Afrodita, fiind socotita locul de nastere al acesteia – un leagan legendar salbatic si izolat de aglomerarile oamenilor, dar plin de frumuseti naturale, care o plaseaza si azi in diadema de perle turistice insulare grecesti.

  1. Rodos

Se afla mai aproape de Turcia decat de Grecia continentala, dominand imprejurimile cu piscul Atavyros, de la o altitudine de peste 1200 de metri.

Presarata la tot pasul cu locuri incantatoare, insula Rodos este prezenta in mitologia elena ca cea ce gazduia uriasa statuie a zeului Helios (Soarele) – fiul titanului Hyperion si al titanidei Theia. Aceasta gigantica statuie de 34 de metri inaltime, constituia nu numai un omagiu inchinat Soarelui, ci si o mareata cale de acces in port, toate vasele fiind nevoite sa strabata plutind, traseul ce le purta printre picioarele impresionante ale zeului.

Insusi numele insulei isi are originile in mitologia greaca, derivand de la fermecatoarea ninfa nereida Rhodon, de care se indragosti Helios si o lua de soata, botezandu-si insula cu numele acesteia – termen ce in vechea greaca avea semnificatia de „trandafir”.

Din punct de vedere turistic, insula Rodos este luata cu asalt de vizitatori de pe mai toate meridianele lumii, cu o afluenta de circa un milion de turisti anual, fiind sosotita un veritabil paradis al vacantelor.

 

Bibliografie:

  1. Dowrick, Stephanie – „Greek Island Mythology”, 1974;
  2. Durrell, Lawrence – „The Greek Islands”, 1980;
  3. Bevan, Gloria – „Greek Island Magic”, 1989;
  4. Grossi, Mariella & Perazzoli, Susanna – „Le isole greche e Atene”, 1998;
  5. Celani, Alessandro – „Le isole greche”, 2002;
  6. Dubin, Marc – „The Greek Islands”, 2009.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 244 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.